Αφού είδαμε τους ισχυρούς και τους αξιόμαχους, ας τελειώσουμε αυτήν την πρόγευση από το φετινό Eurobasket με τις ομάδες εκείνες που θα είναι τεράστια έκπληξη αν καταφέρουν και μπουν στην 4άδα:
Ισραήλ: Πρωταγωνιστής των επιθέσεων της ομάδας του Ισραήλ αναμένεται να είναι ο guard του Ολυμπιακού και χαρισματικός σουτέρ Yotam Halperin. Συμπαραστάτες του στο backcourt θα είναι ο πάντα αξιόπιστος scorer Tal Burstein και οι 3 συμπαίκτες του στη Maccabi, Limonad, Mekel και Pnini, ενώ σημαντική κρίνεται η απουσία του draftee των Sacramento Kings Omri Casspi. Στους ψηλούς μοναδικές σίγουρες λύσεις είναι ο ταχύτατα ανερχόμενος και ταλαντούχος Lior Eliyahu και ο δυναμικός rebounder (πρώτος στο Eurobasket 2007) Yaniv Green, αφού ο Kozikaro και ο (πρώην παίκτης της Α1) Amit Tamir κρίνονται ανεπαρκείς. Παρόλα αυτά, η ομάδα του Zvi Sherf αναμένεται να παρουσιαστεί αξιόμαχη και να κερδίσει την 3η θέση του ομίλου από τα Σκόπια. Η πρόκριση στην 8άδα όμως θα είναι δύσκολο έργο.
Σκόπια: Οι Σκοπιανοί σε αυτό το τουρνουά θα τα περιμένουν όλα λίγο πολύ από το γνωστό μας Jeremiah Massey. Ακόμα κι αν ο Jeremy όμως βάλει τους πόντους που αναμένεται να βάλει, ο αποκλεισμός του άλλου πολιτογραφημένου Σκοπιανού Darius Washington (καθώς κάθε ομάδα επιτρέπεται να έχει μόνο έναν) και ο τραυματισμός του ικανότατου Vlado Ilievski αφήνουν μεγάλο κενό στους guards, που θα προσπαθήσουν (πιθανότατα με αποτυχία) να κλείσουν ο αιωνόβιος Vrbica Stefanov και ο συνεπώνυμός του και πλέον παίκτης της ΑΕΚ Riste. Άλλες ποιοτικές λύσεις δεν υπάρχουν (εκτός ίσως του ταλαντούχου center Samardziski), οπότε μοιραία οι Σκοπιανοί αναμένεται να αποχαιρετήσουν νωρίς την Πολωνία.
Ρωσία: Η ρωσική ομάδα στην αρχή της προετοιμασίας, παρά τη δεδομένη απουσία των Andrei Kirilenko και J.R. Holden, ήλπιζε ότι μπορεί να καταφέρει κάτι καλό στην Πολωνία, όντας άλλωστα η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι τραυματισμοί όμως των Khryapa και Kaun έχουν μετριάσει πολύ τις ρωσικές ελπίδες για 4άδα, καθώς υπάρχουν πολλά κενά και αμφιβόλου ποιότητας παίχτες στο εναπομείνον roster. Στο "1" ο Ponkrashov δείχνει αραιά και πού εκλάμψεις μεγάλου ταλέντου, αλλά συνήθως απογοητεύει με τις επιλογές του. Στους forwards ο Sergei Monya βρίσκεται σε σταθερή πτώση. Στο "5" η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη (ο Sokolov είναι από τους χειρότερους παίκτες που έχω δει στη ζωή μου). Το κύριο επιθετικό φορτίο θα σηκώσουν ο Kelly McCarty και ο πολλά υποσχόμενος, αθλητικός και με καλό σουτ Andrey Vorontsevich, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να κάνουν αυτό το τουρνουά όσο πιο ανώδυνο γίνεται για τον David Blatt. Η πρόκριση στο 2ο γύρο πιθανότατα θα έρθει, το πέρασμα στα προημιτελικά θα απαιτήσει αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια, ας ελπίσουμε όμως να μιλήσει την ώρα που θα πρέπει η καρδιά του πρωταθλητή (λέμε τώρα).
Γερμανία: Κάθε συζήτηση για τη Γερμανία αυτού του Eurobasket πρέπει να αρχίζει και αν τελειώνει με την αναφορά της απουσίας του Dirk Nowitzki, που φέτος αποφάσισε (με λίγη ενθάρρυνση κι από το Mark Cuban) να ξεκουραστεί, δίνοντας την ευκαιρία στους συμπαίκτες του να δείξουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν χωρίς αυτόν. Η απάντηση βέβαια σε αυτό το ερώτημα είναι: το πολύ μέχρι το 2ο γύρο (και αυτό μετά από μάχη με τη Λετονία). Το roster δεν επιτρέπει βλέψεις για κάτι παραπάνω, αφού κανένας από τους τακτικτούς θαμώνες Jagla, Greene, Femerling, Hamann, Schultze δεν έχει το ειδικό βάρος για να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ίσως θα πρέπει ο head coach Bauermann, δεδομένου του γενικότερα χαμηλού επιπέδου της ομάδας του, να επιχειρήσει να φρεσκάρει τo lineup, δίνοντας ευκαιρίες στους νέους Tim Ohlbrecht και Robin Benzing.
Λετονία: Η Λετονία θα στηρίξει τις όποιες ελπίδες της για διάκριση στο πολύ δυνατό δίδυμό της κοντά στο καλάθι που αποτελείται από τους Andris Biedrins (αθλητικότατος και ικανότατος rebounder με τους Warriors) και Kaspars Kambala (που ξαναγύρισε στο μπάσκετ από το μποξ, πράγμα που λέει πολλά για τη σωματική διάπλασή του). Θα ήταν ακόμα πιο δυνατή στους ψηλούς αν δεν τσακωνόταν με τον προπονητή Kestutis Kemzura και δεν αποχωρούσε από την προετοιμασία ο ταλαντούχος 7-footer Kaspars Berzins. Άλλη μια σημαντική απουσία θα είναι ο guard Sandis Valters, η απουσία του οποίου δημιουργεί μεγάλο κενό στην περιφέρεια, που θα προσπαθήσουν να καλύψουν ο αδερφός του, Kristaps, μαζί με τον 38χρονο Helmanis, τον Vitols, τον Kalve και τον Janicenoks. Πάντως, αν κρίνουμε από το φιλικό της Λετονίας με την Ελλάδα τον Αυγουστο στο ΟΑΚΑ, τα πράγματα είναι δυσοίωνα για την ομάδα της Βαλτικής, που ακόμα κι αν ξεπεράσει τη Γερμανία στον όμιλο, στο 2ο γύρο δεν έχει τύχη.
Μεγάλη Βρετανία: Στην επανεμφάνισή της μετά από πολλά χρόνια σε Eurobasket, η Μ. Βρετανία είχε αρχικά ελπίδες για κάτι πολύ θετικό, αφού είχε ενσωματώσει στις τάξεις της τα αστέρια του NBA Luol Deng και Ben Gordon. Λίγο πριν την προετοιμασία, όμως, οι Βρετανοί ειδοποιήθηκαν ότι οι δύο NBAers δε θα είναι στη διάθεσή τους, ρίχνοντας έτσι πάρα πολύ το επίπεδο της ομάδας, καταδικάζοντάς την ουσιαστικά (εκτός μεγάλης εκπληξης) σε απλή συμμετοχή στην Πολωνία. Υπάρχουν βέβαια κάποια σχετικά ποιοτικά ονόματα στους ψηλούς (ο θεαματικότατος Pops Mensah-Bonsu των Rockets, οι έμπειροι Betts, Archibald, ο draftee των Blazers πριν μερικά χρόνια Joel Freeland), όμως η σχεδόν πλήρης απουσία προσωπικότητας στην περιφέρεια (φανταστείτε ότι μεγαλύτερα ονόματα είναι οι Nick George και Nate Reinking) ουσιαστικά θα αναγκάσουν την ομάδα να γυρίσει πίσω στο μεγάλο νησί από πολύ νωρίς.
Πολωνία: Άλλη μία ομάδα που τη χαρακτηρίζει μεγάλη διαφορά ποιότητας ανάμεσα σε ψηλούς και guards. Μοναδική αξιόπιστη (και κάτι παραπάνω) λύση στην περιφέρεια θα είναι ο "νατουραλιζέ" Αμερικανός David Logan, πραγματική μηχανή πόντων (και σουτ), από τα χέρια του οποίου θα κριθεί σε μεγάλο ποσοστό η τύχη των Πολωνών στο τουρνουά της χώρας τους. Άλλο γνωστό όνομα στην περιφέρεια δεν υπάρχει, ρίχνοντας έτσι το βάρος στην frontline, όπου δεσπόζουν ο NBA finalist και χρησιμότατος Marcin Gortat, ο ευέλικτος forward της Maccabi Maciej Lampe, ο Szymon Szewczyk της Avellino και ο αειθαλής 40άρης Adam Wojcik. Η δύναμη της έδρας (και η ανυπαρξία της Βουλγαρίας) θα βοηθήσει την Πολωνία να περάσει στο δεύτερο γύρο, όπου και θα δυσκολέψει κάποιες ισχυρότερες ομάδες με το μαχητικό παιχνίδι της, αλλά τελικά θα μείνει πιθανότατα εκτός 8άδας.
Βουλγαρία: Ίσως η χειρότερη ομάδα του Eurobasket, η Βουλγαρία του Pini Gershon πολύ δύσκολα θα πάρει νίκη στο τουρνουά. Ο συμπαθής Pinhas περίμενε να έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή του τον scorer ολκής Ibrahim Jaaber, όμως η επιθυμία του τελευταίου να τηρήσει το Ραμαζάνι του χάλασε τα σχέδια. Έτσι, θα πρέπει να βολευτεί με μία συνάθροιση μετριότατων παικτών, από τους οποίους οι μόνοι που κάπως ξεχωρίζουν είναι οι guards Earl Rowland και Filip Videnov, με τον τελευταίο να αποτελεί τον πιο ταλαντούχο επιθετικά παίκτη της βαλκανικής ομάδας. Ότι και να κάνει ο Videnov, όμως, τα περιθώρια είναι υπερβολικά στενά για τη Βουλγαρία, που θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα καταλήξει στις θέσεις 13-16, αφού θα είναι αρκετά δύσκολο να νικήσει την εμφανώς καλύτερη Πολωνία μέσα στην έδρα της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου