Οδηγός προχωρημένων στατιστικών

Στη σελίδα αυτή θα βρίσκονται μαζεμένοι οι ορισμοί των προχωρημένων στατιστικών που χρησιμοποιούμε στο blog. Για περαιτέρω επεξηγήσεις των στατιστικών δείτε εδώ, εδώ και την επεξήγηση των Four Factors εδώ.

Offensive Rating: Σε ατομικό επίπεδο δείχνει πόσους πόντους "παράγει" (μέσω εύστοχων σουτ, εύστοχων βολών, assists και επιθετικών rebounds) για την ομάδα του ένας παίκτης ανά 100 προσωπικές κατοχές του. Σε ομαδικό επίπεδο δείχνει πόσους πόντους σκοράρει μία ομάδα ανά 100 ομαδικές κατοχές.

Defensive Rating: Σε ατομικό επίπεδο δείχνει πόσους πόντους "δέχεται" ένας παίκτης στην άμυνα ανά 100 προσωπικές αμυντικές κατοχές του αντιπάλου. Το ατομικό Def. Rat. υποθέτει ότι ένας παίκτης αντιμετωπίζει αμυντικά το 20% των αντίπαλων κατοχών, στις οποίες μετριέται η απόδοσή του μέσω των λαθών και άστοχων σουτ που προκαλεί και των αμυντικών rebounds, κλεψιμάτων και κοψιμάτων που μαζεύει. Για το άλλο 80% των κατοχών λαμβάνεται υπόψη το ομαδικό Def. Rat., με το σκεπτικό ότι η άμυνα είναι κυρίως μία ομαδική λειτουργία. Το ομαδικό Def. Rat. δείχνει πόσους πόντους δέχεται μία ομάδα ανά 100 κατοχές της αντίπαλης ομάδας.

Overall Rating: Για ομάδες ισούται με (Off. Rating - Def. Rating). Εκφράζει το πόσους παραπάνω πόντους σκοράρει (θετικό πρόσημο) ή δέχεται (αρνητικό πρόσημο) μία ομάδα από την αντίπαλό της ανά 100 κατοχές.

Rebound%: Το ποσοστό των διαθέσιμων rebounds που ένας παίκτης (ή μία ομάδα) μαζεύει όσο είναι στο παρκέ. Εκφράζεται για συνολικά, αμυντικά ή επιθετικά rebounds.

Turnover%: Το ποσοστό των κατοχών ενός παίκτη ή μίας ομάδας που καταλήγουν σε λάθος.

Assist Rate: Το ποσοστό των εύστοχων εντός παιδιάς σουτ των συμπαικτών του στα οποία ένας παίκτης δίνει την assist όσο βρίσκεται στο παρκέ.

Steal%: Το ποσοστό των αντίπαλων κατοχών στις οποίες ένας παίκτης κλέβει την μπάλα όσο βρίσκεται στο παρκέ.

Block%: Το ποσοστό των αντίπαλων σουτ για δύο πόντους τα οποία ένας παίκτης "ταπώνει" όσο βρίσκεται στο παρκέ.

eFG%: Το Effective Field Goal Percentage έιναι ποσοστό ευστοχίας στα σουτ εντός παιδιάς που συνυπολογίζει το γεγονός ότι το τρίποντο "αξίζει" 1 παραπάνω πόντο από το δίποντο. Πολύ πιο χρήσιμο από το απλό FG%.

TS%: Το True Shooting Percentage είναι ποσοστό ευστοχίας που συνυπολογίζει τρίποντα και βολές, δίνοντας μία συνολική εικόνα της ευστοχίας ενός παίκτη.

Usage Rate: Το ποσοστό των ομαδικών κατοχών που "χρησιμοποιεί" ένας παίκτης όσο βρίσκεται στο παρκέ.

Win Shares: Δείχνει το ποσοστό των νικών της ομάδας του για το οποίο είναι "υπεύθυνος" ένας παίκτης μέσω επίθεσης και άμυνας (Offensive Win Shares + Defensive Win Shares). Χρησιμοποιεί το Offensive Rating για την επίθεση και το Defensive Rating για την άμυνα. Τα άθροισμα των Win Shares των παικτών μίας ομάδας ισούται περίπου με τις πραγματικές νίκες της ομάδας.

Pace: Ο αριθμός των κατοχών μίας ομάδας ανά 48 λεπτά. Σε κάθε παιχνίδι το Pace είναι ίσο και για τις δύο ομάδες (εφόσον ο αριθμός των κατοχών είναι ίδιος).

PER: Το καλύτερο (και πολυπλοκότερο) στατιστικό που έχουμε αυτή τη στιγμή για τον προσδιορισμό της συνολικής αξίας ενός παίκτη. Συνυπολογίζει όλα τα στατιστικά επιτεύγματα ενός παίκτη με διαφορετικές βαρύτητες το καθένα και επιστρέφει έναν αριθμό που μας δίνει μία ιδέα για την ανά λεπτό και ανεξάρτητη ρυθμού (Pace) απόδοση ενός παίκτη. Σοβαρό μειονέκτημά του ότι αμυντικά δεν υπολογίζει πολλά πράγματα (ουσιαστικά μόνο κλεψίματα και κοψίματα).

Free Throw Rate: Ο λόγος των εύστοχων ελεύθερων βολών ενός παίκτη ή μίας ομάδας προς τα συνολικά εντός παιδιάς σουτ αυτού. Δείχνει ουσιαστικά το πόσο μεγάλο μέρος του παιχνιδιού του παίκτη αποτελούν οι βολές, καθώς και πόσο εύστοχος είναι σε αυτές.

Plus/Minus (+/-): Δείχνει το πρόσημο των πόντων μίας ομάδας όσο βρισκόταν ένας παίκτης στο παρκέ. Π.χ. αν μία ομάδα σκόραρε 10 και δέχθηκε 8 πόντους όσο έπαιξε ο παίκτης, το +/- αυτού του παίκτη θα είναι +2.

Adjusted Plus/Minus (Adj. +/-): Αυτή η μορφή Plus/Minus περνά από μία πολύπλοκη μαθηματική επεξεργασία για να εκφράσει και την ποιότητα των 9 υπόλοιπων παικτών που βρίσκονται ταυτόχρονα στο παρκέ μαζί με έναν παίκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου