Ο δεύτερος γύρος του Eurobasket ξεκίνησε με πολλά και ενδιαφέροντα ματς. Πάμε να δούμε, λοιπόν, την ανοδική ή καθοδική πορεία των συμμετεχόντων στην 1η αγωνιστική.
Ups
+ Η παρουσία του Timofey Mozgov (18pts 8rebs 1stl 1b) εξασφάλισε στη Ρωσία την 1η της νίκη στη δεύτερη φάση και την έβαλε για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης και μιας καλύτερης θέσης.
+ Η μαχητικότητα της Γερμανίας. Δε μας άφησαν σε κανένα σημείο του αγώνα να ξεφύγουμε, παίξανε αμυντικά αλλά έξυπνα αναλογικά με τις δυνατότητές τους και επιβεβαίωσαν ότι παλεύουν κάθε παιχνίδι.
+ Ο εξαιρετικός Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, που παρουσιάζεται ως ηγέτης της Εθνικής και με δυνατότητα να μένει πλέον άνετα 15-20 λεπτά στον αγώνα, ήταν πολύ καλός και ενάντια στους Γερμανούς που δεν είχαν παίχτη να τον αντιμετωπίσει. Με 14pts, 2rebs, 2stls, 2bs έδωσε βοήθειες σε σημεία που η ελληνική επίθεση είχε μπλοκάρει.
+ Είχαμε πει σε προηγούμενο άρθρο για τον Heiko Schaffartzik και τον Robert Benzing, οι οποίοι ήταν φοβεροί και στο παιχνίδι με την Εθνική μας. Ο πρώτος, με 23 πόντους (με απόλυτη στατιστική) και 3 assists προβλημάτισε πολύ την περιφερειακή μας άμυνα ενώ ο δεύτερος με 16 πόντους, 3 assists ήταν συνεχής απειλή στη θέση "3", στην οποία υπερτερούσε σε δύναμη και ύψος των αντίστοιχων ελληνικών 3αριών.
+ Η πιεστική άμυνα των Ισπανών και η βοήθεια που προσδίδει σε αυτή ο Ricky Rubio.
+ Το πολύ καλό πρώτο ημίχρονο του Omer Asik (13pts 4rebs), τον οποίο στην απόδοση διαδέχτηκε στο δεύτερο ο Semih Erden (11pts 6rebs 1ast 2stls 2bs). Οι νεαροί Τούρκοι είναι αρκετά ταλαντούχοι και αν δουλέψουν θα γίνουν πολύ καλοί παίχτες.
+ Ο Rudy Fernandez. Φέρνει μεγάλη αθλητικότητα, ενέργεια και ταχύτητα στο παρκέ, γεγονός που βοηθάει όλη την ομάδα ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μετά τον Pau Gasol την ασφαλέστερη επιλογή στην επίθεση.
+ Ο πολύ καλός Milos Teodosic του πρώτου ημιχρόνου, που έδινε σωστό ρυθμό στη Σερβία, εκτελούσε και κυρίως μοίραζε το παιχνίδι πολύ επιτυχημένα.
+ Οι πολλές και θεαματικές τάπες στο Τουρκία-Ισπανία.
+ Το πολύ καλό επιθετικό παιχνίδι της Σερβίας, η οποία διάβαζε επιτυχημένα την αντίπαλη άμυνα και είχε πολύ καλο passing game και αυτοματισμούς υψηλής ποιότητας.
+ Οι πρωτοβουλίες του Marcin Gortat, ο οποίος πήρε πολλά mid-range shots (πράγμα που αν κάνει, πάντως, στους Οrlando Magic θα πάει κατ'ευθείαν στον πάγκο για musaka, spanakopita κλπ).
+ Ο Nenad Krstic (18pts 8rebs 2ast 2bs), που είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης της νέας Σερβίας αλλά και ο Novica Velickovic που σκόραρε με κάθε τρόπο (spot-up 3-pointer, mid-range shot, μετά από post move, με drive κλπ) αλλά πήρε και 7 rebounds παίζοντας ταυτόχρονα καλή άμυνα.
+ Το circus shot του παρ'ολίγον ήρωα της Πολωνίας, Lucasz Koszarek.
+ Ο Εrazem Lorbek που απειλεί με inside game αλλά και από την περιφέρεια αλλά και ο φοβερός killer Jaka Lakovic, ο οποίος με 6/9 τρίποντα εκτέλεσε τη Λιθουανία.
Downs
- To κάκιστης ποιότητας παιχνίδι μεταξύ Ρωσίας και Κροατίας.
- Μερικές πολύ τραβηγμένες και ατομιστικές επιθετικές επιλογές του Ersan Ilyasova.
- Το πολύ ξύλο στον Pau Gasol, τον οποίο δε σεβάστηκαν οι διαιτητές μη σφυρίζοντας του πολλά fouls.
- Η προφανής απειρία του Rubio σε κρίσιμα σημεία στην επίθεση, γεγονός που ανάγκασε τον Scariolo να τον αποσύρει στον πάγκο στα τελευταία λεπτά.
- Οι κακές επιλογές των Τούρκων και των Ισπανών στις τελευταίες επιθέσεις. Πρώτα, η μπάλα δεν πήγε καθόλου στον Turkoglu αλλά έγινε ένα jump-shot της κακιάς ώρας από τον Arslan ενώ έμενε χρόνος για επίθεση. Το αποκορύφωμα ήρθε μερικά δευτερόλεπτα μετά, όταν ο Sergio Llull πήγε να καρφώσει εν μέσω 3 Τούρκων ψηλών στο πιο σημαντικό παιχνίδι της 2ης φάσης για την Ισπανία.
- Η απειρία και η έλλειψη λύσεων της Πολωνίας.
- Η εθνική Λιθουανίας. Η περιφερειακή άμυνα με rotations για κλάματα έφερε τα 13(!) τρίποντα των Σλοβένων ενώ τα ψηλά κορμιά δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Στην επίθεση δεν υπάρχει κανένα απολύτως πλάνο από το Ramunas Butautas, ο οποίος εκτός των άλλων επιμένει να αφήνει τον καλύτερο του guard, Mantas Kalnietis, στον πάγκο.
- Ο πολύ εκνευρισμένος Linas Kleiza. Ο νέος παίχτης του Ολυμπιακού μάλλον έχει πρόβλημα με τη νοοτροπία και τον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα υπό τις εντολές του Butautas. Εξάλλου, ίσως να του βγαίνει και η κούραση από τη μεγάλη χρονιά με τους Denver Nuggets, ενώ δε φαίνεται να έχει συνηθίσει το ρόλο του ηγέτη της Λιθουανίας μετά την απουσία των υπόλοιπων αστεριών της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου