Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Το Χρηματιστήριο του Eurobasket... 9/9



Τελείωσε χθες λοιπόν ο 1ος γύρος του Eurobasket, ξεχωρίζοντας οριστικά τις ομάδες που θα πάνε στο Bydgoszcz και στο Lodz για τη 2η φάση της διοργάνωσης με σκοπό να κυνηγήσουν μία διάκριση, από αυτές που έδειξαν ότι δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις, με συνέπεια να γυρίσουν πρόωρα σπίτι τους. Οι συγκινήσεις δεν έλειψαν από αυτήν την 3η αγωνιστική, οπότε ας δούμε τα limit ups και limit downs της ημέρας.

Ups

+ Η πολύπλευρη stat-filling εμφάνιση (19 π., 7 reb, 7 ασ.) του Boris Diaw που αποδείχτηκε καθοριστική στη επικράτηση της Γαλλίας επί της Ρωσίας, αφού εκτός των άλλων σημείωσε τρία clutch inside καλάθια για να σφραγίσει τη νίκη.
+ Το hustling και η ενέργεια του Ronny Turiaf (18 π., 14 reb).
+ Η πολύ μεστή εμφάνιση της Ισπανίας στα 3 πρώτα δεκάλεπτα, με πιεστική άμυνα που ανάγκαζε τους Σλοβένους σε λάθη.
+ Η θετικότατη εμφάνιση του Felipe Reyes (17 π. με 5/7 σουτ συν 8 reb).
+ Το εντυπωσιακό comeback (με buzzer beater για παράταση μάλιστα) των συνήθως λιπόψυχων Σλοβένων, πυροδοτημένο από το ηγετικό παιχνίδι του Goran Dragic (16 π., 6 κλεψίματα).
+ Οι βοήθειες που έδωσαν στο κρίσιμο 4ο δεκάλεπτο στην Τουρκία οι υποτιμημένοι ρολίστες της, με πρωτοστάτες τους Tunceri (11 π.), Arslan (10 π.) και κυρίως τον ταλαντούχο ψηλό (και draftee των Chicago Bulls) 7-footer Omer Asik (22 π. και 8 reb, με το εκπληκτικό 10/11 δίποντα).
+ Η επιθετική παραγωγή της Ελλάδας (σπάνιο φαινόμενο μέχρι πρότινος η 100άρα), με ευχάριστες νότες τους Sofo (16 π.), Καλαμπόκη (12 π.) και Καϊμακόγλου (10 π.).
+ Ο killer Jan Jagla, που πήρε από το χεράκι τη Γερμανία πετυχαίνοντας 5 πόντους στο τέλος και την οδήγησε στη 2η φάση.
+ Η νέα καλή εμφάνιση του Nenad Krstic (17 π. με 6/9 σουτ), που φαίνεται ότι επηρέασε και το Milenko Tepic (επίσης 17 π.).
+ Ο παίκτης-κλειδί για την πρόκριση (έστω και την τελευταία στιγμή) της Λιθουανίας Marijonas Petravicius (13 π., 8 reb).

Downs

- Το ότι θα πρέπει να υποφέρουμε για άλλα 3 παιχνίδια από το απίστευτα άναρχο και ανοργάνωτο παιχνίδι των Σκοπίων, που μαζί με τους ανεκδιήγητους και παντελώς άσχετους με τη διοργάνωση οπαδούς τους είναι συνδυασμός πραγματικά θανατηφόρος.
- Το συνεχιζόμενο επιθετικό πρόβλημα των Γάλλων (66 π. μέσο όρο).
- Το απαράδεκτο για ομάδα που θέλει να αποκαλείται πρωταθλήτρια Ευρώπης και ολικό blackout των Ρώσων, που έμειναν άποντοι τα τελευταία 3:38 λεπτά του παιχνιδιού.
- Η απώλεια μεγάλου προβαδίσματος για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι από την Ισπανία, που θα πρέπει οπωσδήποτε να ανεβεί αγωνιστικά τις επόμενες ημέρες αν θέλει το χρυσό.
- Η γενικότερη αναξιοπιστία των guards της Πολωνίας.
- Η έλλειψη μαχητικότητας και αμυντικής προσήλωσης που θα περίμενε κανείς από μία ομάδα του Zvi Sherf.
- Το πρωτοφανές choke των Λετονών, που κρατούσαν την πρόκριση στα χέρια τους αλλά κατάφεραν να δεχτούν 5 πόντους σε 22 δευτερόλεπτα, κάνοντας ταυτόχρονα τραγικές επιλογές και χάνοντας κρίσιμες βολές.
- Η παντελής έλλειψη λύσεων από Βρετανούς παίκτες που δεν ονομάζονταν Pops Mensah-Bonsu (16 π.) και Nate Reinking (21 π.).
- Το απίστευτα στατικό, χωρίς συστήματα και εμπνεύσεις παιχνίδι της Λιθουανίας, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανικανότητα του head coach Ramunas Butautas.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου