Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Το Χρηματιστήριο του Eurobasket... 15-16/9



Η δεύτερη φάση του Eurobasket ανήκει πλέον στο παρελθόν και σε λίγες ώρες ξεκινούν οι προημιτελικοί, όπου αναμένεται να γίνουν μεγάλες μάχες. Πάμε να δούμε, όμως, τι έγινε στην τελευταία αγωνιστική του β' γύρου, τι μας άρεσε και τι δε θα θέλαμε να ξαναδούμε.

Ups

+ To τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη σχεδόν από το κέντρο και ενώ έμεναν 4 δευτερόλεπτα στην ελληνική επίθεση.
+ Έχουμε πει πολλές φορές σε αυτό το τουρνουά για το Milos Teodosic, όμως χτες ήταν ίσως η καλύτερη παρουσία του καθώς με 20pts 12asts(!!) 4rebs 2stls οδήγησε τη Σερβία στην 3η θέση του ομίλου, που μάλλον θα την πάει και στα ημιτελικά (δε νομίζουμε ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη η Ρωσία). Αναφοράς χρίζει και ο Uros Tripkovic, ο οποίος είναι killer παλιάς σέρβικης κοπής.
+ Η ταυτόχρονη παρουσία Hedo Turkoglu και Ersan Ilyasova στην 5άδα της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο εναλλάσσονται στο 3 και στο 4 δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα αφού πολύ συχνά δημιουργούνται mis-matches τα οποια φροντίζουν να εκμεταλλεύονται αμέσως (ειδικά ο Ilyasova).
+ Ο Bostjan Nachbar. Έχοντας ποιότητα, ενέργεια και πολύ πάθος, καθοδηγεί τη Σλοβενία εκ του ασφαλούς στα ημιτελικά. Χτες σκόραρε 16 πόντους, όμως μεγαλύτερης σημασίας ήταν η στόφα του ηγέτη που προσέδιδε σιγουριά στους συμπαίκτες του.
+ Η ζώνη με προσαρμογές του Bogdan Tanievic που εγκλώβισε τους Σλοβένους στο μεγαλύτερο διάστημα του δευτέρου ημιχρόνου και έφερε τους Τούρκους από το -19 σε μια ανάσα από τη νίκη.
+ Ο νέος αστέρας του Ρωσικού μπάσκετ Timofey Mozgov. Αγωνίστηκε, βέβαια, απέναντι στους αναιμικούς ψηλούς των Σκοπίων και κατάφερε εύκολα να φτάσει στους 25pts με 11 rebs και 2 κλεψίματα αλλά η απόδοσή του αξίζει συγχαρητηρίων.
+ Έχουμε καταφερθεί ουκ ολίγες φορές εναντίον της ομάδας των Σκοπίων. Όσο αποκρουστικό και αν είναι το μπάσκετ που παίζει, ωστόσο, και όση έλλειψη ταλέντου και αν παρουσιάζουν οι παίχτες της, πρέπει να επισημανθεί η μαχητικότητά τους στο β' γύρο που τους έφτασε ένα βήμα από τους "8".
+ Αρκετές φορές έχουμε αναφέρει και το όνομα του Heiko Schaffartzik της Γερμανίας. Ο τελευταίος επανέλαβε σε μεγάλο ποσοστό την εμφάνισή του κόντρα στην Ελλάδα και με 18 πόντους, με απόλυτη στατιστική (5/5 τρίποντα) πήγε να κλέψει μόνος του τη νίκη-πρόκριση στους "8". Τελικά δεν τα κατάφερε, σίγουρα όμως θα έχει πλέον πολλές προτάσεις για να συνεχίσει την καριέρα του εκτός Γερμανίας και θα συμβουλεύαμε μερικές Ελληνικές ομάδες που ψάχνονται ακόμα, να τον έχουν στα υπόψην.
+ Ο Juan Carlos Navarro που φαίνεται να βρίσκει τη φόρμα του την κατάλληλη στιγμή. Απέναντι στους Πολωνούς είχε 7/9 τρίποντα και οδήγησε την ομάδα του στους προημιτελικούς.
+ Οι Αlain Koffi και Ali Traore ξεκίνησαν το τουρνουά με σαφή συμπληρωματικό ρόλο στην ομάδα της Γαλλίας. Μέσα από τα παιχνίδια, όμως, έχουν αναδειχθεί και πλέον είναι υπολογίσιμα μεγέθη της γαλλικής frontline. Πολύ αθλητικοί και ευέλικτοι επιθετικά, προκάλεσαν αρκετά προβλήματα στην άμυνα της Ελλάδας και συνέβαλαν τα μέγιστα στη νίκη.

Downs

- O Hedo Turkoglu παρουσιάζεται πολύ κουρασμένος και ράθυμος σε αυτό το Eurobasket. Αρκετές φορές είναι απαθής στην τουρκική επίθεση, δε ζητάει μπάλα, αναλώνεται σε τραβηγμένες προσπάθειες και φαίνεται λίγο αδιάφορος (ειδικά σε σύγκριση με την εικόνα που έχει στο ΝΒΑ). Ελαφρυντικό αποτελεί, βέβαια, το γεγονός ότι έπαιξε πάνω από 100 παιχνίδια τη φετινή χρονιά.
- Τα νεκρά διαστήματα της Σλοβενίας έκαναν πάλι την εμφάνισή τους, χωρίς ωστόσο να στοιχίσουν.
- Οι πολλές χαμένες βολές των Τούρκων ψηλών (μόλις 5/12 χτές) γεγονός που επιβάλλεται να εκμεταλλευθούμε στον προημιτελικό της Παρασκευής.
- Οι τρομακτικά κακές επιλογές του Arslan ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ειδικά όταν πιέζεται. Την κρίσιμη στιγμή, πάντως, έβγαλε εξαιρετική πάσα στη γωνία για το τελευταίο σουτ.
- Ο ατομισμός των Πολωνών που δεν τους επέτρεψε να διεκδικήσουν κάτι στη δεύτερη φάση.
- Η τρομερή αστοχία των Ρώσων πίσω από τη γραμμή των 6,25 (1/15).
- Η δεύτερη κακή εμφάνιση της Ελλάδας στο Eurobasket. Ήμασταν πολύ στατικοί και προβλέψιμοι (κατάλοιπα Γιαννάκη), παρουσιάσαμε πάλι προβληματάκια στο rebound, δεν κάναμε καλές περιστροφές στην άμυνα, είχαμε για ακόμα ένα ματς μεγάλα προβλήματα στο περιφερειακό σουτ (6/24 τρίποντα), αναιμικό inside game εκτός Σόφο, ενώ δε διαβάσαμε σωστά τα σωματικά πλεονεκτήματα του αντιπάλου. Όσον αφορά στους παίκτες, ο Γιάννης Μπουρούσης φάνηκε πολύ πεσμένος, ενώ ο Νίκος Ζήσης περιορίστηκε σε διορθωτικές δηλώσεις μετά το ματς, έχοντας αστοχήσει από παντού κατά τη διάρκειά του. Ο Jonas Kazlauskas γενικά δεν κάνει και το καλύτερο coachάρισμά του καθώς δεν εμπιστεύεται τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη που θα έδινε αρκετές λύσεις, ειδικά στο rebound και στην άμυνα μέσα στη ρακέτα, ενώ δε φαίνεται να κάνει και ιδανικό rotation του roster.
- Η προφανής προσπάθεια των Γάλλων να χάσουν το ματς. Οι κακές γλώσσες, μάλιστα, λένε ότι ο προπονητής της Γαλλίας αφού άφησε τον Tony Parker στον πάγκο για σχεδόν όλο το δεύτερο ημίχρονο, δεν έδωσε καν εντολή για σύστημα στην τελευταία φάση και είπε να γίνει απλά ένα σουτ. Ο De Colo το έκανε και το έβαλε και οι Γάλλοι πάγωσαν. Συνήθως, όμως, έτσι γίνεται με τις ομάδες που προσπαθούν να χάσουν και να επιλέξουν αντιπάλους, η τύχη τους παίζει περίεργα παιχνίδια τα οποία συχνά αποβαίνουν δυσάρεστα.
- Μεγάλη αρνητική αναφορά πρέπει να κάνουμε στην τηλεοπτική κάλυψη του Eurobasket. Οι camera-men δε φαίνονται να έχουν την παραμικρή σχέση με το άθλημα και χάνουν συνέχεια τον παίχτη που κατεβάζει την μπάλα, ενώ τις περισσότερες φορές δε βλέπουμε τα σουτ από τη γωνία που βρίσκεται στη μεριά των δημοσιογραφικών. Για να μην αναφέρουμε την παντελή έλλειψη ποιοτικών replays. Όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις ερασιτεχνισμού, είναι απαράδεκτο να λαμβάνουν χώρα σε μια τόσο μεγάλη διεθνή διοργάνωση και απορούμε πώς κανείς από τους διοργανωτές δεν έχει κάνει κάποια διορθωτική κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου