Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Zone 'em up!


Έχει περάσει κάμποσος καιρός από το derby και το video που είχαμε φτιάξει τότε, οπότε αποφασίσαμε να φτιάξουμε άλλο ένα στο ίδιο στιλ, αυτήν τη φορά για τις διάφορες μορφές της άμυνας ζώνης, με πολύ πρόσφατα παραδείγματα από Κύπελλο Ελλάδας, NBA και NCAA. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε βέβαια για τη σύγκριση του NBA με τα άλλα δύο είναι ο κανονισμός των 3 δευτερολέπτων στην άμυνα, ο οποίος αναφέρει ότι ένας αμυντικός δεν μπορεί να μείνει για παραπάνω από 3 δευτερόλεπτα στη ρακέτα (ή "ζωγραφιστό") χωρίς να μαρκάρει ξεκάθαρα κάποιον αντίπαλο (δηλαδή να βρίσκεται το πολύ σε απόσταση εκτεταμένου χεριού από κάποιον αντίπαλο).

Enjoy!



4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/1/10 00:49

    Παρα πολυ καλη αυτη σας η προσπαθεια...& θα ηθελα να υπαρξει & συνεχεια, διοτι ολα αυτα τα στοιχεια ειναι παρα πολυ ενδιαφεροντα.
    Μερικα γρηγορα σχολια απ το video που παραθεσατε:
    -Ο Μπετς στη 1η φαση κακως δεν ματσαρε τον Μπουρουση..διοτι την back-door την ηλεγχε ο αμυντικος που μαρκαρε τον Τσιλντρες..
    Συμμετοχη θα επρεπε να εχει & αμυντικος που ''επιτηρουσε'' τη παραλληλη πασα..''κλειδωνοντας'' στιγμιαια τον Μπουρουση στον αγκωνα του φαουλ & ''παραδινοντας'' τον στον Μπετς..
    Γενικα ειμαι της αποψης οτι σ'αυτες τις μορφες ζωνης,τα flash των επιθετικων ψηλων(παραλληλα η' διαγωνια),προς τα high post,θα πρεπει να ματσαρονται,διοτι αφενος μπορει να ειναι σε θεση να απειλησουν αμεσα & αφετερου,μπορουν να αποτελεσουν επιλογη πασας,με δυνατοτητα να μεταφερουν γρηγορα τη μπαλα απ τη μια πλευρα στην αλλη..
    Οντως ο Κλειζα μετα απο ενα baseline weak side screen,θα επρεπε να επιδιωξει το 1 vs 1 με τον Μπετς στο corner..
    Στις φασεις απ το Καβαλιερς-Ραπτορς,παρατηρησα & στατικοτητα & κακο spacing...ειδικα στη 1η φαση με τον Μπος,2 παικτες των Ραπτορς βρισκονταν σχεδον στο ιδιο spot στη κορυφη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/1/10 01:20

    Ρε παίδες,το διάβασα και κάπου αλλού,αλλά πραγματικά χρειάζεται ένα γλωσσάρι κι ας ξέρουμε κάποια πράγματα εμπειρικά.Εκτός κι αν είναι ένα εξειδικευμένο προπονητικό ιστολόγιο,οπότε πάσο.

    Συνεχίστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/1/10 01:22

    Στις περιπτωσεις με τον Λεμπρον να εχει τη μπαλα & τους υπολοιπους να ειναι ακροβολισμενοι & στατικοι,ειναι ευλογο να υπαρχουν τετοιες προσαρμογες...
    Διοτι οταν ο Λεμπρον εχει τη μπαλα χωρις μαλιστα να δεχεται καποιο screen,οι επιλογες που εχει ειναι 3...να διεισδυσει για να σκοραρει...για αν βγαλει εξτρα πασα & υπαρχει & η επιλογη του να σουταρει...και οι Ραπτορς ειχαν συγκεκριμμενο αμυντικο οδηγο να αποκλεισουν τις 2 πρωτες..
    Στα του Μεμφις-Σιρακιουζ,η επιθετικη λειτουργια του Μεμφις ηταν τραγικη...
    Στατικες θεσεις,πασες χωρις να προηγηθει ενα drive,προκειμενου να αναγκασουν την αντιπαλη αμυνα να αντιδρασει & να μετακινηθει,συνεχεις ασκοπες παραλληλες πασες,χωρις να πηγαινει η μπαλα στα corner η' χωρις να μετεχει ο ψηλος στη κυκλοφορια της μπαλας..
    Πιστευω οτι το λαθος των περισσοτερων ομαδων που επιτιθενται σε τετοιες αμυνες με προσαρμογες,ειναι οτι προσπαθουν να παιξουν ''ειδικα play's'' εναντιον ζωνης...και καπου παρατηρειται ολο αυτο το σαστισμα που μεταφραζεται σε στατικοτητα..
    Θα πρεπει να υπαρχουν ''multi'' play's,με εφαρμοσιμοτητα σε καθε ειδους αμυνα..
    Οπου σ'αυτα να ειναι ενταγμενα καποια βασικα πραγματα οπως το screen πανω στη μπαλα,η κινηση των επιθετικων αναλογα με το που κινειται η μπαλα(επιθετικα rotation),η γρηγορη μεταφορα της μπαλας απ τη μια πλευρα στην αλλη,μετα drive & προσπαθειας απειλης για καλαθι,συνεχη κοψιματα & αντικαταστασεις...low-post game μετα απο baseline cross pick & flash προς τη μπαλα του εκαστοτε ψηλου(δημιουργια επιθετικων τριγωνων στην strong side..βλεπε ψηλο Μεμφις..))..ειναι ορισμενες μονο σκεψεις που μου ερχονται αυτη τη στιγμη στο μυαλο...
    Συνεχη κινηση λοιπον & γρηγορα αντανακλαστικα στο λεγομενο read the situation...

    Συνεχιστε αυτη τη πολυ καλη προσπαθεια που κανετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Anonymous 1:

    Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Συμφωνώ με όλες τις παρατηρήσεις σου.

    @ Anonymous 2:

    Καλώς ή κακώς, το μπάσκετ είναι άθλημα με πολλούς ξένους όρους, οι οποίοι συχνά δεν μπορούν να αποδοθούν ικανοποιητικά στα ελληνικά. Θεωρούμε ότι η απλουστευτική μεταφορά αυτών των όρων στα ελληνικά, όπως συχνά παρατηρείται, δε βοηθά στην πλήρη κατανόηση του αθλήματος, γι' αυτό έχουμε επιλέξει να τους μεταφέρουμε αυτούσιους από τα αγγλικά.

    Προσπαθούμε, πάντως, να μη χρησιμοποιούμε πολλούς αγγλικούς όρους, ενώ πιστεύω πως ό,τι λέμε σε αυτό το video είναι εύκολα κατανοητό. Παρόλα αυτά, αν κάτι δε γίνεται αντιληπτό από κάποιον (π.χ. το τι είναι weak side), μπορεί είτε να μας ρωτήσει, είτε (ευκολότερα και ταχύτερα) να κάνει ένα απλό wikipedia ή google search.

    ΑπάντησηΔιαγραφή