Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Λευκοί Αμερικανοί παίκτες = απειλούμενο είδος?




Ρίχνοντας μία ματιά στο NBA των 80's και των 90's εντοπίζει κανείς αρκετούς μεγάλους λευκούς Αμερικανούς, πρωταγωνιστές στις ομάδες τους και σύμβολα του league. Ονόματα όπως Larry Bird, John Stockton, Chris Mullin, Kevin McHale, Danny Ainge, κ.ά. συμπλήρωναν αρμονικά, με την ιδιαίτερη ποιότητα και το ταλέντο τους, τους αντίστοιχους μαύρους superstars. Μπορεί οι περισσότεροι (εκτός των Bird και Stockton) να μην απολάμβαναν τη δημοσιότητα και προβολή των τελευταίων, όμως είχαν το δικό τους σημαντικό ρόλο στο πρωτάθλημα, ενώ "ικανοποιούσαν" και τη γενική και ανομολόγητη επιθυμία του κατά μεγάλη πλειοψηφία λευκού αμερικανικού κοινού να παρακολουθεί ομόχρωμους με αυτό παίκτες στο παρκέ.

Στις μέρες μας, όμως, το σκηνικό έχει αλλάξει αρκετά. Και ο αριθμός και η σημασία των λευκών Αμερικανών στο NBA έχει μειωθεί δραματικά, σε σημείο που να απαιτεί κάποιο χρόνο το να βρει κάποιος τους 10 καλύτερους white Americans σήμερα. Λόγοι υπάρχουν πολλοί, οι βασικότεροι όμως κατά τη γνώμη μου είναι δύο. Πρώτον, ο τεράστιος ρόλος που παίζει η αθλητικότητα στο σημερινό παιχνίδι, την οποία οι λευκοί Αμερικανοί συνήθως δε διαθέτουν. Και δεύτερον, η αθρόα εισροή των Ευρωπαίων (και γενικότερα international) παικτών στη λίγκα, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί σε επαγγελματικό επίπεδο από αρκετά μικρότερη ηλικία και έχουν περισσότερο χρόνο να βελτιωθούν στα βασικά του μπάσκετ πριν εισέλθουν στο NBA.

Παρακολουθήστε προσεκτικά το επόμενο video για να κατανοήσετε πλήρως τη διάσταση του θέματος.



Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά, καθώς το λιγότερο αθλητικό και περισσότερο κολλεγιακού στιλ παιχνίδι κάνει τα πράγματα ευκολότερα για έναν πιο αργό (συγκριτικά με τους Αφροαμερικανούς), εγκεφαλικό και από το NCAA ερχόμενο λευκό Αμερικανό παίκτη, που δύσκολα θα έβρισκε συμβόλαιο στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Έτσι, ενώ στο NBA πέρσι υπήρχαν μόλις 2 λευκοί Αμερικανοί στους πρώτους 100 scorers, στην Ευρώπη παρατηρούνται φαινόμενα όπως του Matt Walsh (πρώτου scorer αυτή τη στιγμή στη φετινή Euroleague) και του Brian Butch, του λευκού center που έβαλε 42 πόντους σε 52 λεπτά στα 3 πρώτα παιχνίδια του Ηλυσιακού φέτος πριν εκδιωχθεί (!) για σκιώδεις λόγους. Αυτά τα παραδείγματα βεβαίως δε σημαίνουν ότι το επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ απέχει παρασάγγας από του NBA, παρά μόνο ότι το στιλ του ευρωπαϊκού παιχνιδιού ευνοεί, σε γενικές γραμμές, τις ικανότητες των λευκών Αμερικανών πιο πολύ απ' ότι το NBA.

Για επιδόρπιο, δείτε (με ανοιχτό μυαλό) και αυτό το χιουμοριστικό τραγούδι-παρωδία.



4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/12/09 01:47

    Παρα πολυ καλο & ενδιαφερον αρθρο.
    Θα συμφωνησω με τους λογους που αναφερετε..
    Θα εστιασω περισσοτερο στην μεγαλη εισροη των International...οι οποιοι οντως ειναι πιο ψημενοι & εξοικειωμενοι στο επαγγελματικο επιπεδο-συνθηκες απο μικρη ηλικια,συν οτι αφιερωνουν πολυ περισσοτερο χρονο στα Fundamentals...
    Στη 10ετια που διανυουμε,η ελλειψη κορυφαιων λευκων Αμερικανων(ΗΠΑ) παικτων,ειναι περα για περα εμφανης..
    Ο Χαινριχ εχει κανει ως τωρα μια ''νορμαλ'' καριερα,τους Ντανλιβι τζουνιορ & Μορισον τους τσακισαν οι τραυματισμοι,οι Μπλεηκ,Πρζιμπιλα,Κολισον,Ριντναουρ,Μερφι,Καρολ,Μπονερ,Κρις Αντερσεν,ειναι καλοι ρολιστες...
    Του Τ.Τ.Ρεντικ δεν του ''χει βγει'' το ΝΒΑ...
    Μονο τον Ντειβιντ Λι ξεχωριζω καπως...
    Απ τους πιο καινουργιους ξεχωριζω τους Μπρουκ Λοπεζ,Κεβιν Λοβ, Ραιαν Αντερσον,Ταιλερ Χανσμπροου...
    Ο Π.Τ.Μιουλενς ειναι ταλαντουχος,ομως χρειαζεται προπαρασκευη ακομα..
    Ο Τζεηζ Μπαντινγκερ θα βγει ενας καλος σουτερ-ρολιστας..& οχι κατι παραπανω..
    Απ'αυτους που αναμενεται να δηλωσουν συμμετοχη στο ντραφτ του 2010,μονο ο Κοουλ Αλντριτζ του Κανσας δειχνει να εχει καλο potential...
    Οι Καιλ Σινκλερ του Ντιουκ & Λιουκ Χαρανγκοντι του Νοτρ Ντειμ,μαλλον για συμπληρωματικους ρολους θα προοριστουν..
    Γενικα υπαρχει ''λειψανδρια''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με όλα όσα λες, να σημειώσω απλά ότι ο Brook Lopez δεν είναι white αλλά latino.

    Έχοντας δει τους 3 collegiate που αναφέρεις σε ένα μικρό δείγμα αγώνων, θα σχολιάσω τα εξής:

    Ο Cole Aldrich φαίνεται πολύ δυνατός και ανίκητος στο NCAA level. Θα είναι πιθανότατα top 5 pick στο επόμενο draft, αφού η σχετική ένδεια στο "5" στο NBA ανεβάζει πάντα τους centers στα τελευταία draft. Δεν ξέρω τι καριέρα θα κάνει, πάντως είναι αρκετά πιο "σίγουρο" pick από π.χ. το Thabeet.

    Ο Singler μου θυμίζει αρκετά τον Budinger και το βλέπω δύσκολο να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από έναν καλό ρολίστα.

    Ο Luke Harangody είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ scorer και rebounder στο college level για power forward, με ανεξάντλητο ρεπερτόριο κινήσεων και μεγάλο range στο σουτ του. Το ύψος του όμως είναι μόλις 2.01 μ., το οποίο είναι μικρό ακόμα και για SF στο NBA, οπότε είναι σχετικά σκούρα τα πράματα για αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/12/09 03:41

    Ο Χαρανγκοντι περσι,εκανε θραυση στα νταμπλ-νταμπλ...& ειχε πολυ καλους μ.ο...
    Εμενα προσωπικα μ'αρεσει παρα πολυ..κοντα στο καλαθι μου θυμιζει τον Ρεγιες..ενω εχει και καλο mid-range shoot..
    Αν μεγαλωσει την ''εμβελεια'' του σουτ του(3p range..κατι σαν τον Ματ Μπονερ),θα στεριωσει στο ΝΒΑ ως ενας καλος & χρησιμος ρολιστας..
    Αν θυμαμαι καλα το υψος του ειναι 6-8(περιπου 2.03μ),& το βαρος του 255lb(γυρω στα 115 κιλα)..
    Ο Σκολα για π.χ. δεν ειναι πολυ ψηλοτερος του..ενω ο Λι,με υψος 2.06μ,παιζει C στους Νικς..
    Ενας απ τους φετινους ρουκι των Κινγκς,ο λευκος PF Γιον Μπροκμαν,υπεγραψε εχοντας υψος μολις 1.99μ..
    Παντως,στη καλυτερη περιπτωση & αυτος,θα μπορεσει να γινει ενας καλος ρολιστας & οχι κατι παραπανω..
    Ενω αντιθετα,αν ερθει να παιξει στην Ευρωπη,σιγουρα θα μπορουσε να κανει μια αξιολογη καριερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας διαβάζω εδώ και 1-2 εβδομάδες και είχα πολύ καλή εντύπωση. Το ότι ξέρετε/ακούτε Cunninlynguists είναι το κερασάκι στην τούρτα. Run-N-Gun for the win! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή