Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Α1 Game of the Week: 7η αγωνιστική




Άρης-Περιστέρι 86-79

Αυτό το Σαββατοκύριακο οι δύο μεγάλοι του ελληνικού μπάσκετ είχαν εύκολες αποστολές. Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τα Τρίκαλα στο ΣΕΦ και ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε λίγο πιο δύσκολα απ' όσο θα περίμενε κόντρα στην Καβάλα. Το ματς της αγωνιστικής, ωστόσο, έγινε στο Αλεξάνδρειο ανάμεσα στο γηπεδούχο Άρη και το νεοφώτιστο Περιστέρι. Το τελευταίο μπορεί να ανέβηκε φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην Α1, έχει κάνει όμως πολύ προσεγμένες κινήσεις και με συστηματική δουλειά από το head coach Θανάση Σκουρτόπουλο έχει καταφέρει να φτιάξει ένα πολύ αξιόμαχο σύνολο. Ανέβηκε, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη με στόχο τη νίκη και την διεκδίκησε μέχρι τελευταίας πτώσης.

Συγκεκριμένα, ο Άρης ξεκίνησε με καλή άμυνα και στην επίθεση προσπαθούσε να περάσει την μπάλα στο Δήμο Ντικούδη και τον Andrew Betts, που είχαν σαφές πλεονέκτημα δύναμης έναντι των Arnold και Τσιάκου. Έτσι χτίστηκε μια μικρή διαφορά, την οποία το Περιστέρι ανέτρεψε προς το τέλος του δεκαλέπτου με ένα σερί 8-2. Στη 2η περίοδο, και οι δύο ομάδες ήταν εξαιρετικές αμυντικά, όμως ο Άρης προβλημάτιζε με την αστοχία του πίσω από τη γραμμή των 6.25μ. Έτσι, σημείο αναφοράς αποτελούσε ο Betts, που φόρτωνε με fouls τους ψηλούς του Περιστερίου (χαρακτηριστικό το ότι 3.51 λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου, το Περιστέρι είχε κάνει 16 fouls εκ των οποίων τα 10 στο Betts και τον Ντικούδη). Στα προβλήματα που δημιουργούσε, ωστόσο, η καλή άμυνα του Άρη στην ομάδα των δυτικών προαστίων η απάντηση ήταν ο Νίκος Παπανικολόπουλος, ο οποίος με 17 πόντους και 4/4 τρίποντα στο 1ο ημίχρονο κρατούσε την ομάδα του σε απόσταση αναπνοής.

Το 3ο δεκάλεπτο ανήκε ολοκληρωτικά στους Αμερικανούς και των 2 ομάδων οι οποίοι σκόραραν τους 28 από τους 41 πόντους. Την άμυνα του Περιστερίου νικούσε ο Juan Dixon (14 pts) ενώ για τους φιλοξενούμενους πρωταγωνιστές ήταν ο Clifford Hammonds (18 pts, 4 asts, 3 stls) και ο Marcus Faison. Mπαίνοντας στην τελευταία περίοδο, το Περιστέρι έκανε ένα μικρό σερί 6-0 με το Hammonds μην αφήνοντας τον Άρη να ξεφύγει και καταφέρνοντας να επιστρέψει ακόμα και από το κρίσιμο τρίποντο του Jeremy Richardson 2 λεπτά πριν τη λήξη. Τελικά, με ένα δίποντο του Hammonds ύστερα από επιθετικό rebound του Faison, το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, όπου το Περιστέρι ξεκίνησε δυνατά αλλά ο Richardson με 5 πόντους και οι Ντικούδης (15 pts, 5 rebs, 9/10 βολές), Κακιούζης με καλές επιλογές σε άμυνα και επίθεση κατάφεραν να δώσουν στον Άρη τη νίκη.

Ας δούμε τώρα πού κρίθηκε ο αγώνας με βάση τους Four Factors.



Παρατηρώντας το διάγραμμα βλέπουμε ότι υπάρχει μια σχετική ισορροπία στους τομείς των σουτ και των λαθών. Βλέπουμε, ωστόσο, ότι ο Άρης υπερείχε ξεκάθαρα στο ποσοστό των επιθετικών rebounds, ανακτώντας περίπου το 1/3 των χαμένων του σουτ, ποσοστό αρκετά υψηλό. Επίσης, διαπιστώνουμε ότι οι Θεσσαλονικείς πήγαιναν πιο συχνά στη γραμμή των βολών και ταυτόχρονα ήταν πολύ εύστοχοι σε αυτές, γεγονός το οποίο έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην εξασφάλιση της νίκης. Τα πολλά χαμένα αμυντικά rebounds, λοιπόν, καθώς και τα πολλά fouls (λόγω τον οποίων έμεινε πολλή ώρα εκτός και ο Jamie Arnold, πρώτος scorer της Α1) αποδείχθηκαν καθοριστικά στην ήττα του Περιστερίου.

Πλέον, ο Άρης συγκεντρώνεται στην αυριανή αναμέτρηση του με τη Siauliai για το Eurocup και το Περιστέρι φιλοδοξεί να συνεχίσει τις πολύ καλές εμφανίσεις του στην πρώτη κατηγορία.

MVP: Δήμος Ντικούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου