Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Σκέψεις... 31/10





1) Ο Άρης, μετά την (ουσιαστική αν κρίνουμε από την πρεμιέρα με τον Ολυμπιακό) απόκτηση του Aaron Miles προχωρά, όπως όλα δείχνουν, και στην αντικατάσταση του Quinton Day με τον επιτυχημένο και αναγνωρισμένο Αμερικανό guard, Juan Dixon. Το παιχνίδι του Dixon το είχαμε αναλύσει και παλιότερα (για λογαριασμό του Ολυμπιακού τότε) και θεωρούμε ότι αποτελεί μία πολύ καλή προσθήκη για τον Άρη. Με το ταλέντο και την εμπειρία του θα προσφέρει αρκετές λύσεις στα δύσκολα, αρκεί βέβαια να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος σε κάθε παιχνίδι, αλλιώς κινδυνεύουν να επαναληφθούν περιστατικά σαν αυτό.

Ο Day ήταν εμφανές από το πρώτο του ματς με το Μαρούσι στο Αλεξάνδρειο για την Euroleague ότι δεν επρόκειτο ποτέ να προσαρμοστεί σε μία ομάδα που ήθελε να τον χρησιμοποιεί ως αναπληρωματικό με περιορισμένο χρόνο συμμετοχής. Είναι isolation-type παίκτης που θέλει πολλή ώρα την μπάλα στα χέρια του και πολλά σουτ για να βρει ρυθμό και να είναι αποτελεσματικός. Αυτή η πρακτική όμως δε θα δούλευε ποτέ στον Άρη των αρκετών παρόμοιων (και πιο σημαντικών στα μάτια της διοίκησης και του προπονητή) παικτών, όπως ο Clark και ο Χατζηβρέττας.

Απ' ότι καταλαβαίνουμε από το ρεπορτάζ για τον Dixon, ο ίδιος ο Φώτης Κατσικάρης επιθυμούσε ιδιαίτερα την έλευσή του, άρα είναι λογικό να περιμένουμε ότι έχει ήδη καταστρώσει τα σχέδιά του αναφορικά με τη δύσκολη αποστολή της διαμοίρασης των λεπτών στο backcourt ανάμεσα στους πολλούς guards (αυτούς που αναφέραμε συν τον Αργυρόπουλο). Ο Dixon λογικά θα θέλει πολλά λεπτά στο παρκέ, οπότε οι ισορροπίες αναμένονται λεπτές και εύθραυστες.

2) Το φετινό NBA άρχισε την Τρίτη και μέχρι στιγμής έχουμε παρακολουθήσει κάποια μεγάλα παιχνίδια, όπως το Cavaliers-Celtics της πρεμιέρας και το χθεσινό Lakers-Mavericks. Τις αναλυτικές μας εντυπώσεις από ολόκληρη την Premiere Week θα τις παραθέσουμε στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, προς το παρόν όμως ας πούμε ότι κανένα από τα συμβατικά φαβορί δε φαντάζει μέχρι στιγμής ανίκητο. Για όσους δε το ξέρουν να αναφέρουμε ότι αγώνες του NBA φέτος θα δείχνουν ο ΣΚΑΙ κάθε Κυριακή και (κατά 99%) η NOVA κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

3) Εξωαγωνιστικά, το σημαντικότερο και κρισιμότερο παρασκήνιο της φετινής NBA season αφορά φυσικά την πολυσυζητημένη free agent class του επόμενου καλοκαιριού, που περιλαμβάνει (υπό όρους για μερικούς) πολλά τρανταχτά ονόματα, όπως LeBron James, Dwyane Wade, Dirk Nowitzki, Amare Stoudemire, κ.ά. Πολλές ομάδες έχουν ήδη προβεί από πέρσι σε οικονομικής στρατηγικής και λογικής trades, ούτως ώστε να βρίσκονται σε θέση ισχύος για τον επόμενο Ιούλιο και να μπορούν να προσφέρουν τα περισσότερα δυνατά χρήματα σε κάποιον (ή κάποιους) superstar free agents. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, όμως, δεν αποτελεί σύμμαχο σε αυτήν τους την προσπάθεια, καθώς σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις (στις οποίες πρέπει πάντα να βασίζεται ένας καλός GM), το salary cap της επόμενης χρονιάς αναμένεται να βυθιστεί από τα φετινά $57,7 εκ. στα μόλις $50,4 εκ. Αν επαληθευτεί αυτή η δυσοίωνη προοπτική, πολλές ομάδες θα χρειαστεί πιθανότατα να αναπροσαρμόσουν τα σχέδιά τους, αφού δε θα έχουν το cap space που ευελπιστούσαν ότι θα είχαν.

4) Παρακολουθήσαμε σήμερα το παιχνίδι της ACB ανάμεσα σε Bilbao και Real Madrid, κάνοντας ένα scouting της τελευταίας εν αναμονεί του αγώνα με τον Παναθηναϊκό την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Η Real έδειξε σοβαρή, οργανωμένη, ομαδική και αρκετά δουλεμένη, στοιχεία που οδήγησαν στην εύκολη επικράτησή της επί της σχετικά αδύναμης Bilbao. Είδαμε τον Prigioni να κρατάει το tempo και να καθοδηγεί σωστά τους υπόλοιπους guards της Real. Τον Velickovic να είναι επιπόλαιος στην αρχή αλλά να είναι συγκεντρωμένος μετέπειτα και εύστοχος από την περιφέρεια. Τον Bullock να εκμεταλλεύεται την κάκιστη περιστροφή της Bilbao στα drive-n-kicks των Μαδριλένων, τελειώνοντας με 5/5 τρίποντα και δείχνοντας πολύ φορμαρισμένος ενόψει του Παναθηναϊκού.

Η γενικότερη άποψη που σχηματίσαμε από το παιχνίδι ήταν ότι ο Messina έχει διεκπεραιώσει πλέον το πρώτο στάδιο της ενσωμάτωσης στο παιχνίδι της Real των στοιχείων που πρεσβεύει, δηλαδή της συγκέντρωσης επί 40 λεπτά και της συνεχούς αναζήτησης του ελεύθερου και σίγουρου σουτ μέσα από το ομαδικό παιχνίδι με τη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας. Ο Obradovic προφανώς δεν περίμενε να τα μάθει τώρα αυτά, γι' αυτό και ξέρουμε ότι η ομάδα του θα παρουσιαστεί έτοιμη και διαβασμένη την Πέμπτη. Κλειδί θα είναι κατά τη γνώμη μας η ασφυκτική πίεση στον Prigioni στο ξεκίνημα κάθε επίθεσης των Ισπανών (από Διαμαντίδη πρώτιστα και από Καλάθη δευτερευόντως), έτσι ώστε να αφαιρέσει από τη Real και το Messina τη χρονική άνεση στην εκτέλεση των plays τους.

2 σχόλια:

  1. "προς το παρόν όμως ας πούμε ότι κανένα από τα συμβατικά φαβορί δε φαντάζει μέχρι στιγμής ανίκητο"

    Προφανώς κι είναι πολύ νωρίς αλλά επειδή έτυχε κι είδα και τα 2 παιχνίδια των Celtics μου φάνηκαν αρκετά επιβλητικοί.

    KG is back for good, o Allen εξακολουθεί να έχει αξιόπιστα "χέρια", ο Rondo συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό από τα περσινά play-offs, o Pierce είναι και πάλι leader κι ο Sheed "κούμπωσε" μια χαρά στο ξεκίνημα. Παίρνουν καλή βοήθεια κι από το second unit τους οπότε όλα μοιάζουν ιδανικά στο ξεκίνημα.

    Αναμένω το nba post να τα πούμε πιο αναλυτικά και συγχαρητήρια για το όμορφο blog.

    Α long time lurker, first time poster :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Celtics είναι σίγουρα η πιο "συμπαγής" ομάδα μέχρι στιγμής, ο Rivers (ή ο Thibodeau πιο σωστά) φαίνεται να έχει διαμοιράσει σωστά τους ρόλους, το rotation είναι καλό, όμως μου δίνουν την εντύπωση ότι θα κάνουν μεγάλη κοιλιά μετά από κάποιο αριθμό παιχνιδιών, λόγω της παρουσίας πολλών veterans που σε αυτό το σημείο της καριέρας τους ένας τραυματισμός έρχεται ευκολότερα και μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικός (βλ. πέρσι Garnett). Θα δούμε όμως, ακόμα είναι νωρίς και το προσεχές schedule των Celts είναι σχετικά βατό (πρώτο μεγάλο παιχνίδι με Magic στις 20 Νοεμβρίου).

    Σε ευχαριστούμε και για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή