Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Euroleague 2009-10 Preview: Group D


Ολοκληρώνουμε την πρώτη μας ματιά στη φετινή Euroleague με τον 4ο και τελευταίο όμιλο.

Παναθηναϊκός



Ο ηγέτης: Το roster του Παναθηναϊκού βρίθει μεγάλων και ικανότατων μονάδων, όμως για μία ακόμη χρονιά το χρίσμα του ηγέτη θα πρέπει να δοθεί στο Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος, έχοντας επωφεληθεί από ένα καλοκαίρι γεμάτο ξεκούραση, αναμένεται να προσφέρει την πολύπλευρη και πληθωρική παρουσία του και φέτος.
Ο καινούριος: Ο Milenko Tepic είναι ακριβώς ο "παίκτης-Obradovic": δίνει βοήθειες σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού, σουτάρει καλά, παίζει παθιασμένη άμυνα και μπορεί να καλύψει πολλές θέσεις σε διάφορα σχήματα. Η επιρροή του Zeljko πάνω του προβλέπεται ότι θα είναι καταλυτική.
Το ερωτηματικό: Το κρισιμότερο ερώτημα που απασχολεί το φετινό Παναθηναϊκό είναι το πώς θα βρει λεπτά για όλους τους guards που υπάρχουν στην ομάδα, με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να μπορούν να προσφέρουν και να μένουν ταυτόχρονα ικανοποιημένοι. Η γνωστή ικανότητα του Obradovic στη σχεδίαση του rotation αποπνέει εδώ κάποια σιγουριά.
Συν: Ο πυρήνας της ομάδας, που έχει φέρει τόσους τίτλους, έμεινε και φέτος σταθερός. Η εμπειρία από πρωταθλητισμό, παικτών και προπονητή, και η άκρως επαγγελματική δουλειά σε όλα τα επίπεδα θα κάνουν και φέτος τη διαφορά.
Πλην: Τα προβλήματα τραυματισμών απασχολούσαν ανέκαθεν την ομάδα, και η φετινή αρχή της σεζόν δεν αποτελεί εξαίρεση. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα διαχειριστούν οι "πράσινοι" την παραδοσιακή μικρή κοιλιά που έρχεται πάντα στα μέσα της χρονιάς.
Θα φτάσει... Κατά 80% στο Final 4, οτιδήποτε λιγότερο θα συνιστά αποτυχία.

Real Madrid

Ο ηγέτης: Ο περσινός MVP της regular season της ACB, Felipe Reyes, θα είναι και φέτος η εντονότερη παρουσία με τη μεγαλύτερη αγωνιστική και ψυχολογική επίδραση στη Real.
Ο καινούριος: Ο Pablo Prigioni αποτελεί τον έμπειρο floor general που έψαχνε ο Messina και λόγω της νευραλγικής του θέσης, αλλά και των σημαντικών ικανοτήτων του (σουτ, πάσα, άμυνα) θα είναι ένα από τα φετινά βαρόμετρα της "βασίλισσας".
Το ερωτηματικό: Πόσο γρήγορα θα μπορέσει να εφαρμόσει τη φιλοσοφία του ο Messina στη Μαδρίτη; Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της φετινής Euroleague. Επίσης άξιο απορίας είναι το πώς θα παρουσιαστεί ο υπερταλαντούχος Novica Velickovic στην πρώτη του χρονιά σε μια ομάδα με τεράστιες απαιτήσεις.
Συν: Η προπονητική (σε αγωνιστικό και ψυχολογικό τομέα) αξία του "Έκτορα" στον πάγκο προσδίδει αισιοδοξία στο φετινό μαδριλένικο εγχείρημα. Το πολύ (και έμπειρο) ταλέντο του roster είναι σύμμαχός του, καθώς και ειδικότερα η εντυπωσιακή πληρότητα στη frontline.
Πλην: Οι κοσμογονικές φετινές αλλαγές στην ομάδα θα πάρουν σίγουρα κάποιο χρόνο για να αποδώσουν. Επιπροσθέτως, κάποιοι παίκτες είναι μεγάλης (μπασκετικά) ηλικίας και κουβαλούν ανά πάσα στιγμή ρίσκο τραυματισμού (Garbajosa, Prigioni, Kaukenas).
Θα φτάσει... Σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στα χαρτιά, η κατάκτηση του τροπαίου είναι ένας εφικτός στόχος.

AJ Milano

Ο ηγέτης: Ο πολυτάλαντος και υπερευέλικτος Stefano Mancinelli μεταπήδησε από την υποβιβασθείσα Fortitudo στη Milano και αναμένεται να πάρει πολλές αρμοδιότητες πάνω του (κυρίως οργανωτικές).
Ο καινούριος: Η προσθήκη του αθόρυβου, ποιοτικού και μοναδικού διασωθέντα της Λιθουανίας στο πρόσφατο Eurobasket Marijonas Petravicius προσδίδει δύναμη και αποτελεσματικότητα στη frontline.
Το ερωτηματικό: Δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τον μονίμως μετακινούμενο και γνωστό μας Alex Acker, που μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να στεριώσει στο NBA ελπίζει να ξαναγυρίσει σε αυτό μέσω της Euroleague. Αν βρεθεί σε καλή κατάσταση μπορεί να φορτώσει με μπόλικους πόντους οποιοδήποτε (ευρωπαϊκό) καλάθι.
Συν: Ο head coach Piero Bucchi σίγουρα θα εκτιμήσει το βάθος που παρουσιάζει το roster στη θέση "1" (Hollis Price, Bulleri, Morris Finley) καθώς και το συνδυασμό ευελιξίας (Mancinelli) και δύναμης (Maciulis) στο "3".
Πλην: Η υπερβολικά "άψυχη" και αδύναμη έδρα της δεν προσφέρει καμία σιγουριά στην ομάδα, όπως και το γεγονός ότι διαθέτει πολλούς "μισθοφόρους" Αμερικανούς, που τείνουν να παίζουν συνήθως με το μυαλό στα στατιστικά τους.
Θα φτάσει... Λογικά θα μπορέσει να προκριθεί στο Top 16, όμως από εκεί και πέρα καλά θα κάνει να απολαύσει τα παιχνίδια γιατί η πρόκριση στα playoffs θα είναι σχεδόν αδύνατη.

Asseco Prokom

Ο ηγέτης: Και φέτος ο David Logan αναμένεται να έχει πλήρη ελευθερία στο παρκέ, δηλαδή με άλλα λόγια θα πυροβολεί συνεχώς και αδιακρίτως. Το αν θα μπουν αυτά τα σουτ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Prokom στη διοργάνωση.
Ο καινούριος: Ο "νέος Nowitzki" (υποτίθεται) Jan-Hendrick Jagla ήρθε για να θέσει το ύψος του,  το περιφερειακό του σουτ και τις ενίοτε κάκιστες επιλογές του στην υπηρεσία της πολωνικής ομάδας.
Το ερωτηματικό: Οι πολλοί ξένοι θα κάνουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τη δουλειά τους. Το κρίσιμο ερώτημα είναι το αν θα παρουσιαστεί κάποιους από τους γηγενείς παίκτες να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα, με τη δική μας ψήφο να πηγαίνει στον πανύψηλο (2.17 μ.) Adam Lapeta.
Συν: Η Prokom διαθέτει Αμερικανούς που αν μη τι άλλο ξέρουν το πώς μπαίνει η μπάλα στο καλάθι (Woods, Logan, Ewing). Επίσης έχει μία ζεστή έδρα, σχετικά "κλουβί", στην οποία πέρσι είχε δυσκολευτεί αρκετά π.χ. ο Παναθηναϊκός.
Πλην: Το γεγονός της ύπαρξης πολλών εγωκεντρικών Αμερικανών μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Ποιοτικό βάθος στον πάγκο δεν υπάρχει.
Θα φτάσει... Θα παλέψει τα παιχνίδια με Milano και Khimki, η αποστολή όμως της πρόκρισης στη 2η φάση θα είναι δύσκολη.

BC Khimki

Ο ηγέτης: Ο Kelly McCarty έδωσε δείγματα ικανότατου scorer στο Eurobasket και αναμένουμε ότι θα σηκώσει το μεγαλύτερο μέρος του επιθετικού φορτίου και στην Khimki.
Ο καινούριος: Ο Carlos Cabezas ήρθε από τη Malaga με τις ευλογίες του Scariolo για να προσφέρει σιγουριά και οργάνωση στο παιχνίδι της ρώσικης ομάδας.
Το ερωτηματικό: Πώς θα παρουσιαστεί ο Raul Lopez, που κινδυνεύει να στιγματιστεί με την ταμπέλα του "αιώνιου ταλέντου"; Με τη συμπαράσταση και καθοδήγηση των Cabezas και Scariolo, ίσως ήρθε η ώρα να δώσει νέα ώθηση στην καριέρα του.
Συν: Η πληρότητα στη θέση του center (Javtokas, Mozgov) και το σίγουρο σκορ από τους McCarty και Langford είναι τα δυνατά χαρτιά της Khimki.
Πλην: Η οικονομική ευρωστία του προηγούμενου καλοκαιριού ανήκει πλέον στη σφαίρα της φαντασίας. Μαζί με αυτήν χάθηκαν και οι Garbajosa και Delfino, η ποιότητα των οποίων ενδέχεται να λείψει φέτος στα κρίσιμα.
Θα φτάσει... Στο Top 16 λογικά θα περάσει, όμως η πραγματική πρόκληση θα είναι η είσοδος στους "8". Είναι πάντως ικανή να προξενήσει πολλές ζημιές, ακόμα και στις καλύτερες ομάδες της Euroleague.

EWE Baskets Oldenburg

Ο ηγέτης: Ο Αμερικανός guard Rickey Paulding είναι ο νο. 1 scorer της Oldenburg. Την οδήγησε πέρσι στην κατάκτηση του γερμανικού πρωταθλήματος όντας MVP των τελικών και έχοντας 15.6 ppg σε όλη τη χρονιά.
Ο καινούριος: Ο Josh Carter, δυναμικός forward από το κολλέγιο του Texas A&M, διάλεξε για πρώτη επαγγελματική στάση του τη Γερμανία και αναμένεται να βοηθήσει πολύ με το άριστο τρίποντο που διαθέτει.
Το ερωτηματικό: Ο προπονητής Predrag Kunic καλείται να βρει ομοιογένεια και να προσδώσει ομαδικότητα σε αυτό το roster, που περιέχει 4 μόλις Γερμανούς.
Συν: Η έλλειψη άγχους για την πρόκριση και ο ενθουσιασμός για τη συμμετοχή θα βγάλει σε αρκετά παιχνίδια τον καλύτερο εαυτό των παικτών, και δεν αποκλείεται αυτό να ανησυχήσει σοβαρά μερικούς αντιπάλους.
Πλην: Η προφανής απειρία από αγώνες τέτοιου επιπέδου αναμένεται να αποβεί καταλυτική για τις ελπίδες της Oldenburg στη διοργάνωση.
Θα φτάσει... Κατά 90% σπίτι της στο τέλος του 1ου γύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου