Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Euroleague Watch: Week 2





Τι έκαναν οι ελληνικές ομάδες

Ξεκινώντας με τον Ολυμπιακό, που αγωνίστηκε την Τετάρτη στην Ισπανία κόντρα στην Unicaja , μπορούμε να πούμε ότι ήταν τραγικός. Οι Ισπανοί, ξεκίνησαν πιέζοντας αφόρητα τους ερυθρόλευκους, έχτισαν μια διαφορά και από τότε δεν ξανακοίταξαν πίσω τους. Σίγουρα οι φίλοι του Ολυμπιακού, που περιμένουν φέτος μια υπερηχητική ομάδα, προβληματίστηκαν πολύ έντονα από την "20άρα" με την οποία τους φιλοδώρησε το σύνολο του Aito Reneses. Επειδή, ωστόσο, η σαιζόν βρίσκεται ακόμα στην αρχή της, καλό είναι να βλέπουμε όλα τα πράγματα με πιο ψύχραιμο μάτι. Είναι αναμφισβήτητο ότι ο Ολυμπιακός είχε μεγάλες απουσίες στη frontline. Οι Σχορτσιανίτης, Μπουρούσης, Μαυροκεφαλίδης (αλλά και ο Γλυνιαδάκης που φορτώθηκε από τα πρώτα 2 λεπτά με 3 fouls) είχαν αφήσει μόνο του το Nikola Vujcic, ο οποίος δεν άντεξε βέβαια 40 λεπτά. Εκτός αυτού, με ίωση παίζανε ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Josh Childress ενώ και ο Κώστας Παπανικολάου είχε λίγες προπονήσεις στα πόδια του. Η παραπάνω κατάσταση, λοιπόν, σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο ελαφρυντικό για την εμφάνιση του Ολυμπιακού στο πρώτο σοβαρό τεστ της χρονιάς, αλλά δεν εξαφανίζει και τις ευθύνες κυρίως της τεχνικής ηγεσίας αλλά και των παικτών δευτερευόντως. Συγκεκριμένα, οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν κανένα επιθετικό πλάνο (με εξαίρεση μερικά λεπτά στη 2η περίοδο όπου σημάδευαν το Vujcic), κανέναν αυτοματισμό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ομάδα συνεχίζει να μην έχει αμυντικό προσανατολισμό, αφού οι παίκτες φαίνονταν αδιάφοροι (ίσως και κάπως υπερόπτες) απέναντι στη συνεχή κίνηση των Ισπανών. Το γρήγορο στυλ παιχνιδιού, που θέλει να υιοθετήσει η ομάδα, δεν πρέπει να έχει ως επακόλουθο την εξασθένιση της άμυνας και αυτό καλά θα κάνουν να το καταλάβουν γρήγορα στο λιμάνι. Αυτό που θα πρέπει, πάντως, να ανησυχεί τους φίλους της ομάδας, είναι η μηδενική καθοδήγηση από τον πάγκο και οι τραγικές επιλογές του Γιαννάκη στα κρίσιμα σημεία του αγώνα. Όταν έχει μια ομάδα τόσα προβλήματα, δεν αφήνεις εκτός σε όλο το πρώτο ημίχρονο ένα επιθετικό όπλο (έστω και μη προσαρμοσμένο) όπως ο Von Wafer. Εκτός των άλλων, ο εν λόγω αθλητής είναι παίκτης ψυχολογίας και πρέπει να του δείξουν ότι τον εμπιστεύονται, να παίξει αρκετά λεπτά για να βρει το ρυθμό, που στο ΝΒΑ χαρίζουν οι συνεχόμενοι αγώνες και όχι να μπαινοβγένει στο παρκέ όπως ο Jannero Pargo. Ακόμα, όταν η ομάδα χρειαζόταν να προσέξει το tempo στις αρχές του 3ου δεκαλέπτου, όταν και είχε μειώσει στους 8, απαγορεύεται να είναι στο παρκέ ένας νεαρός παίκτης σαν τον Κώστα Παπανικολάου και να κάθονται στον πάγκο ο Παπαλουκάς και ο Βασιλόπουλος. Αυτά σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη επιθετικών συστημάτων (πέραν του γνωστού "γιαννάκειου" MOVE) ανάγκασαν τον Ολυμπιακό σε σουτ της συμφοράς (σε ένα από αυτά είχε και την ατυχία ο Μπουρούσης) και τον έφεραν πιο κοντά στην ήττα. Τίποτα δεν έχει χαθεί, ειδικά όταν πρόκειται για μια ομάδα με το βάθος των ερυθρόλευκων. Η κριτική (και σημαντικότερα η αυτοκριτική), όμως, πρέπει να γίνει τώρα για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της ομάδας.

Τέλος, θα ήθελα να σχολιάσω 2 ακόμα γεγονότα από το ματς της Τετάρτης. O Linas Kleiza, είναι ένας μεγάλος παίκτης, που ανδρώθηκε μπασκετικά στο ΝΒΑ. Συνακόλουθα, λοιπόν, θα πάρει και πιο δύσκολες προσπάθειες, πιο προσωπικά σουτ, πράγμα που εγώ τουλάχιστον προτιμώ από τη διστακτικότητα και τον υπερβολικό αλτρουισμό που επιδεικνύουν μερικές φορές Ευρωπαίοι παίκτες. Για το τέλος άφησα την αδικαιολόγητη ενέργεια του Παναγιώτη Βασιλόπουλου στη λήξη της δεύτερης περιόδου, οπότε και μετά από λάθος του στην επίθεση, γύρισε και σε εμφανώς κακό σουτ της Unicaja σηκώθηκε και έκοψε την μπάλα στην κάθοδο. Το καλάθι τελικά δε μέτρησε, όμως μια γκάφα τέτοιου μεγέθους (ακόμα και όταν πρόκειται για το Βασιλόπουλο) πρέπει να επισημανθεί.

Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, ήταν εντυπωσιακός. Το γεγονός ότι η ομάδα έκανε φέτος προετοιμασία, αφού δεν είχε απουσίες (πέραν των Ελλήνων) αποδεικνύεται προς το παρόν καταλυτικό. Οι πράσινοι είχαν εντυπωσιακό ρυθμό καθ'όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και συνέτριψαν την Khimki του Scariolo, ο οποίος πρέπει να καταλάβει ότι για κανένα λόγο μια ομάδα δεν πρέπει να σημαδεύει το Javtokas στην επίθεση. Διαμαντίδης και Pekovic, κατά κύριο λόγο, αλλά και Σπανούλης, Καλάθης δευτερευόντως, παρέδωσαν για μια ακόμα φορά μαθήματα μπάσκετ στο ΟΑΚΑ και ο Παναθηναϊκός πήρε μια εύκολη νίκη κάνοντας δώρο και την 100άρα στους οπαδούς του. Το παιχνίδι δε χρήζει ανάλυσης αλλά μόνο πολλών συγχαρητηρίων στην αρμάδα του Zeljko, ο οποίος έδωσε χρόνο και σε νέα παιδιά όπως ο Shermantini, ο Μπόγρης και ο Βεργίνης, που είχαν μάλιστα θετικότατη παρουσία.

Το Μαρούσι, απέδειξε για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική ότι αξίζει να βρίσκεται στα σαλόνια της Euroleague. Παρά τα σημαντικά προβλήματα που προκάλεσε η ξαφνική απουσία του Πελεκάνου και του Καϊμακόγλου (προσβλήθηκαν από ίωση), η ομάδα των βορείων προαστίων κατάφερε να υπερκεράσει την αντίσταση της Olimpija και να κατακτήσει την πρώτη της νίκη στη διοργάνωση. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι Δημήτρης Μαυροειδής (18 pts), ο Jamon Lucas (14pts 4asts) αλλά και ο Πατ Καλάθης (13pts 3rebs). Στον αντίποδα δεν ξεχώρισε κανένας πέραν του Matt Walsh, ο οποίος πάντως με 32 πόντους και 7/9 τρίποντα, πήγε να κλέψει τον αγώνα μόνος του αλλά ευτυχώς ήταν απελπιστικά μόνος. Το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα, παρουσιάζεται πολύ δυνατό στην έναρξη της σαιζόν και οι φίλοι της ομάδας πρέπει να ετοιμάζονται για μεγάλα πράγματα φέτος.


Τι είδαμε στους άλλους αγώνες

-- Η Siena με το McIntyre, τον Domercant και τον Eze σε καλή μέρα, νίκησε εύκολα τη Ζalgiris (+20) παρά την απουσία του Ksystof Lavrinovic.
-- H Βarcelona, με πρωταγωνιστές το Juan Carlos Navarro (20pts) και τον Terrence Morris (15pts με 5/5 δίποντα, 1/2 τρίποντα και 2/2 βολές) δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα απέναντι στην Cibona. Ενδιαφέρον στοιχείο του αγώνα, αποτέλεσαν και τα μικρόφωνα που φορούσαν οι διαιτητές και ακουγόντουσαν κατά την τηλεοπτική μετάδοση.
-- H Efes Pilsen κάνοντας ένα ικανοποιητικό δεύτερο ημίχρονο κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Partizan και τον οίστρο του Alexander Maric (για τον οποίο σας είχαμε προϊδεάσει στο preview του δεύτερου ομίλου) χάρη στους Αμερικανούς Preston Shumpert και Charles Smith αλλά και στον Igor Rakocevic.
-- H Lietuvos Rytas κατάφερε τη δεύτερη νίκη της στη διοργάνωση στην έδρα της Entente Orleanaise. Από τους Λιθουανούς ξεχώρισαν ο Martynas Gecevicius (16pts 6rebs) και ο Bojan Popovic (11pts 9asts) ο οποίος στην πρεμιέρα είχε μοιράσει άλλες 10 τελικές πάσες σε συμπαίκτες του και δείχνει σε πολύ καλή φόρμα.
-- Στο derby της αγωνιστική, η Caja Laboral κατάφερε να νικήσει δύσκολα τη Maccabi. Ο Tiago Splitter αποτέλεσε τον ογκόλιθο μέσα στη ρακέτα και με τη βοήθεια των Marcelinho Huertas και Lior Eliyahu οδήγησαν την ομάδα της Βασκονίας στη νίκη. Από το σύνολο του Gershon, ξεχώρισε ο Lampe με 18 πόντους και 7 rebounds καθώς και ο Chuck Eidson.
-- Στη Γαλλία, σε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση, η Fenerbahce χάλασε το πάρτυ του Ali Traore (29pts 13rebs) και επιβλήθηκε της Asvel Basket με πρωτοστάτες τους Tarence Kinsey και Omer Asik.
-- Στην CSKA, δεν άκουσαν το καμπανάκι που τους χτύπησε το Μαρούσι στην πρώτη αγωνιστική και έτσι αυτή τη βδομάδα, η Lottomatica Roma έκανε την έκπληξη και με ομαδική προσπάθεια και αιχμές του δόρατος τον Andre Hutson και τον Kennedy Winston, κατάφερε ακόμα ένα πλήγμα στη "ρώσικη αρκούδα" που τουλάχιστον στην αρχή της σαιζόν δείχνει να βρίσκεται σε χειμερία νάρκη.
-- Η AJ Milano, με ένα ξέσπασμα στο τελευταίο δεκάλεπτο, πήρε τη νίκη μέσα στη Γερμανία κόντρα στην Oldenburg, κυρίως χάρη στο Jonas Maciulis, τον Michael Hall και το Mason Rocca.
-- Tέλος, η Real κέρδισε εύκολα την Prokom στη Μαδρίτη. Για τους γηπεδούχος, εντυπωσιακός ήταν και πάλι ο Darjus Lavrinovic (19pts 5rebs 5asts 4stls !!!) ενώ από τους Πολωνούς ήταν απελπιστικά μόνοι οι Qyntel Woods και David Logan.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου