Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Euroleague 2009-10 Preview: Group C


Μετά τον πρώτο και το δεύτερο όμιλο της Euroleague, πάμε τώρα να δούμε τον 3ο.

CSKA Moscow

Ο ηγέτης: Ramunas Siskauskas. O παίκτης που μιλάει στα δύσκολα και που πέρυσι πήγε να κλέψει το τρόπαιο από τον Παναθηναϊκό στον τελικό. Είναι από την παλιά φρουρά της ομάδας και σίγουρα θα έχει ηγετικό ρόλο.
Ο καινούριος: Η CSKA έφερε φέτος από την Khimki ένα από τα μεγάλα ταλέντα του Ρωσικού μπάσκετ, τον Anton Ponkrashov. Χάρη στο ύψος του και το court vision του θα επιτελεί κυρίως δημιουργικό ρόλο, ενώ ελπίζουμε μέσα από τις υψηλές απαιτήσεις της ομάδας να βρει την αυτοπεποίθηση που του χρειάζεται για να παίρνει και περισσότερες επιτυχήμενες προσπάθειες στο σκοράρισμα.
Το ερωτηματικό: Πώς θα ανταποκριθεί η ομάδα στη μεταβατική περίοδο που έφερε η αντικατάσταση του Messina από τον Pashutin αλλά και η κατάσταση του Matjaz Smodis, o οποίος θα χάσει μεγάλο μέρος της χρονιάς.
Συν: Ακόμα και αν ο "Έκτορας" έχει αποχωρήσει από το θρόνο του στη Μόσχα, οι αυτοματισμοί της ομάδας που είχε δημιουργήσει θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως βέβαια και ο χαρακτήρας νικητή που της είχε προσδώσει.
Πλην: Ο Erazem Lorbek (και ο Terrence Morris δευτερευόντως) έφυγαν με προορισμό τη Βαρκελώνη και άφησαν την ομάδα του στρατού χωρίς ποιοτικό ψηλό ανάλογου βεληνεκούς. Εξάλλου, η απειρία του coach Pashutin θα παίξει το ρόλο της στα κρίσιμα.
Θα φτάσει... Πιστεύουμε ότι ακόμα και με τα προβλήματά της η CSKA θα φτάσει στους "8". Η πρόκριση, όμως, στο Final 4 δε θα είναι τόσο εύκολη φέτος όσο τις προηγούμενες χρονιές.

Caja Laboral



O ηγέτης: Η Caja Laboral φέτος, μαζί με το όνομά της φρόντισε να αλλάξει και πολλούς από τους παίκτες της. Έτσι από τον κορμό που είχε η ξεπερασμένη πλέον Tau Ceramica, έχει μείνει ο Tiago Splitter να ηγείται αυτής της νέας ομάδας και της προσπάθειάς της για διάκριση.
O καινούριος: Όσοι είδαν τα ματς του ομίλου της Εθνικής μας στο Eurobasket θα ξεχώρισαν σίγουρα έναν από τους παίκτες του Ισραήλ, το Lior Eliyahu. Mε το περίεργο αλλά άκρως αποτελεσματικό floater του, ο πρώην παίκτης της Maccabi έκανε τη μεγάλη μεταγραφή στο ισπανικό πρωτάθλημα και θα αποτελέσει μια εξαιρετική λύση για την Caja στις θέσεις των forwards.
To ερωτηματικό: Η ομάδα παρουσιάζεται εξαιρετικά αλλαγμένη φέτος. Οι παίκτες που ήρθαν είναι καλοί αλλά το ερώτημα είναι πότε θα δέσουν και πώς θα χωρέσει ο Ivanovic τόσους scorers μέσα στο σύνολο.
Συν: Ο Dusko Ivanovic και η ισχυρή έδρα της Caja Laboral θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη φετινή σεζόν.
Πλην: Αποχώρησαν πολλοί βασικοί παίκτες και χάθηκε η ομοιογένεια που διέκρινε την ομάδα στο παρελθόν.
Θα φτάσει... Θα περάσει στους "16" και θα δώσει μεγάλη μάχη για να μπει στους "8".

Μaccabi Electra

Ο ηγέτης: Ο Alan Anderson είναι ένας κλασσικός παίκτης για μια ομάδα του Pini Gershon. Kοιτάει πρώτα το σκοράρισμα και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και τα αθλητικά του προσόντα στην άμυνα. Αυτά τα 2 πάντως τα κάνει καλά και για αυτό θα ηγηθεί και της ομάδας του λαού.
Ο καινούριος: Μέσα στις 8 μεταγραφές της Maccabi αυτή τη σαιζόν ήταν και ο πρώην draftee των New York Knicks, Μaciej Lampe. Ο Πολωνός center θα αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση στην κατά τα άλλα αναιμική frontline των Ισραηλινών και θα δείξει αρκετές πτυχές του post game του.
Το ερωτηματικό: Οι πολλές μεταγραφές δεν επιτρέπουν σε μια ομάδα να έχει ομοιογένεια και χρειάζεται χρόνος για να αποκτηθεί αυτή. Πόσος θα είναι αυτός ο χρόνος, μόνο ο Gershon μπορεί να το ξέρει. Επίσης, αμφισβητείται ο αμυντικός προσανατολισμός της ομάδας.
Συν: Η καυτή Nokia Arena θα προσπαθήσει να δώσει και πάλι παλμό στην ομάδα. Επίσης, η πληθώρα λύσεων στην περιφέρεια θα βοηθήσει πολύ τον Pini όπως άλλωστε και η μεγάλη διάθεση για διάκριση, που απορρέει και από την περσινή αποτυχημένη σεζόν.
Πλην: Πέραν του Lampe και του Fischer, δεν υπάρχει άλλος αξιόπιστος ψηλός και απ'ότι φαίνεται η ομάδα θα πονάει μέσα στη ρακέτα.
Θα φτάσει... Θα περάσει στους 16, αλλά είναι αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να μείνει εκτός προημιτελικών για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Lottomatica Roma

O ηγέτης: Ιbrahim Jaaber. O πρώην παίκτης του Αιγάλεω έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις όσο αγωνίζεται στην ομάδα της Roma. Φέτος, και με την αποχώρηση του Brandon Jennings για το ΝΒΑ, θα έχει ακόμα πιο αναβαθμισμένο ρόλο και θα βοηθήσει πολύ τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά.
Ο καινούριος: Στην ομάδα της αιώνιας πόλης βρίσκεται από φέτος και ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, ο Kennedy Winston. Θα δώσει τη μεγάλη ενεργητικότητα που τον διακρίνει καθώς και το αξιόπιστο περιφερειακό του σουτ.
Το ερωτηματικό: Η ομάδα δεν έχει αλλάξει πολύ, δεν παρουσιάζεται ωστόσο και βελτιωμένη, οπότε αμφισβητείται αν μπορεί να είναι καλύτερη από πέρυσι.
Συν: Έχει κρατήσει έναν κορμό παικτών και έχει τον αξιόπιστο Νando Gentile στον πάγκο.
Πλην: Αποχώρησαν ο Brandon Jennings και ο Primoz Brezec. Ειδικά ο δεύτερος, έχει αφήσει μεγάλο κενό στη frontline το οποίο μέχρι τώρα παραμένει ακάλυπτο.
Θα φτάσει... Θα παλέψει για την πρόκριση με αξιώσεις. Αν καταφέρει να περάσει θα περιοριστεί σε ρόλο φτωχού συγγενή του ομίλου στον οποίο θα συμμετάσχει.

Union Olimpija

O ηγέτης: Ο Sani Becirovic, μετά από μία πετυχημένη καριέρα στο εξωτερικό, επέστρεψε στη Σλοβενία και την Olimpija για να αναλάβει και εκεί τον ηγετικό και πολύπλευρο ρόλο που είχε πέρσι στη Roma.
Ο καινούριος: Το ταλέντο του PF-C Uros Slokar είναι πασιφανές σε όσους τον έχουν παρακολουθήσει. Ελπίζει ότι έχει βρει στη Λουμπλιάνα, μετά απο συνεχείς περιπλανήσεις στην Ευρώπη και το NBA, τις κατάλληλες συνθήκες για να δείξει τι αξίζει.
Το ερωτηματικό: Θα μπορέσει ο Juri Zdovc να αντιδράσει σωστά στα κρίσιμα, μετά από αυτά που μας έδειξε στον ημιτελικό και στο μικρό τελικό του Eurobasket;
Συν: Η πάντα δυνατή έδρα και η άριστη ομοιογένεια, απόρροια του σταθερά γιουγκοσλαβικού και νεανικού κορμού, είναι τα δυνατά χαρτιά της Olimpija.
Πλην: Η έλλειψη μεγάλων ονομάτων και ισχυρών προσοπικοτήτων (πέραν του Becirovic) στο roster μας γεμίζει αμφιβολίες για τη μακροημέρευσή της στη φετινή Euroleague.
Θα φτάσει... Όντας ανέκαθεν σκληροτράχηλη ομάδα, θα παλέψει με Μαρούσι και Roma για την 4η προνομιούχο θέση. Το αν θα τα καταφέρει θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το πώς θα τα πάει στα εντός έδρας παιχνίδια.

Μαρούσι

O ηγέτης: Ο εντυπωσιακά βελτιωμένος Κώστας Καϊμακόγλου λογικά θα αδράξει τη μεγάλη ευκαιρία που του προσφέρεται για καθολική αναγνώριση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ κάνοντας μεγάλα αλλά και ταυτόχρονα ουσιαστικά παιχνίδια.
Ο καινούριος: Ο Μιχάλης Πελεκάνος, έχοντας επιτέλους την ευκαιρία να πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής, αναμένεται να δείξει τις πτυχές του ταλέντου του που κάποιοι δεν τον άφησαν να δείξει στον Ολυμπιακό.
Το ερωτηματικό: Πόσο θα αντέξουν οι παίκτες του Αμαρουσίου απλήρωτοι (όπως ακούγεται) μέχρι τα φημολογούμενα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της ομάδας βγουν στην επιφάνεια;
Συν: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει χτίσει μία πολύ δεμένη ομάδα, με πάθος στην άμυνα και σωστή διανομή ρόλων, που θα παλέψει κάθε αγώνα μέχρι το τέλος.
Πλην: Η παντελώς άφοβη φετινή έδρα του Αμαρουσίου (Ο.Α.Κ.Α.) πιθανότατα θα του στοιχίσει κάποια ήττα (ή ήττες) από κάποια φαινομενικά ισάξια ομάδα.
Θα φτάσει... Αν δεν καταφέρει να προκριθεί στους "16", τουλάχιστον θα έχει σίγουρα αποκλειστεί μαχόμενο και περήφανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου