Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Euroleague 2009-10 Preview: Group B


Αφού αναλύσαμε τον πρώτο όμιλο της Euroleague, πάμε τώρα να δούμε και τον δεύτερο.

Ολυμπιακός



Ο ηγέτης: Όσοι παρακολούθησαν τα φιλικά του Ολυμπιακού, θα καταλάβαν ότι ο ηγέτης της ομάδας φέτος θα είναι ο Josh Childress, ο οποίος παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένος και προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ και αναμένεται να δικαιολογήσει περισσότερο από πέρυσι τον πακτωλό χρημάτων που έχουν δαπανηθεί για αυτόν.
Ο καινούριος: Ο Linas Kleiza, είναι μια πολύ σημαντική προσθήκη για τον Ολυμπιακό, από τη στιγμή μάλιστα που είναι και Ευρωπαίος και λογικά δε θα χρειαστεί μεγάλη περίοδο προσαρμογής. Αναπληρώνει με το παραπάνω το κενό του Γιώργου Πρίντεζη και θα είναι από τα κλειδιά του φετινού Ολυμπιακού.
Το ερωτηματικό: Η κατάσταση των Milos Teodosic και Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Στο Eurobasket της Πολωνίας, αμφότεροι εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις του και ξαφνικά από παραγκωνισμένοι από την ομάδα βρίσκονται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μένει μόνο να δικαιώσουν τις μεγάλες προσδοκίες. Επίσης θα πρέπει να αποφευχθούν και οι περσινοί πολλοί τραυματισμοί αρκετών παικτών.
Συν: Ο κορμός της ομάδας έχει μείνει λίγο-πολύ ίδιος, ενώ οι προσθήκες ήταν καίριες και κάλυψαν τις ανάγκες των Πειραιωτών. Η πληθώρα λύσεων, οι παίκτες-ηγέτες και το καυτό ΣΕΦ (κυρίως στα κρίσιμα) θα είναι τα όπλα του φετινού Ολυμπιακού.
Πλην: Το roster του Ολυμπιακού απαιτεί γρήγορο μπάσκετ και εύλογα εγείρονται αμφιβολίες ως προς το αν ο Παναγιώτης Γιαννάκης θα μπορέσει να δώσει το ρυθμό που χρειάζεται η ομάδα. Οι περσινές αποτυχίες του coach να κατακτήσει κάποιο τίτλο, θα βαραίνουν τους ώμους του και πιθανώς θα δημιουργούν και ένα επιπλέον άγχος στην ομάδα.
Θα φτάσει... Σίγουρα ως τους 8, λογικά και ως το Final 4. Στόχος της ομάδας είναι η κατάκτηση της 1ης θέσης.

Partizan

Ο ηγέτης: O Jan Vesely, πέρυσι έδειξε καλά στοιχεία και φέτος αναμένεται να φέρει το βάρος του "παλιού" και ηγέτη αυτής της νεανικής ομάδας.
Ο καινούριος: Aleks Maric. Το επόμενο στοίχημα του Dusko Vujosevic στη frontline. Έχει καλά στοιχεία επιθετικά και το κορμί του προδιαθέτει για αρκετά καλή άμυνα. Θα πρέπει, πάντως, να βελτιωθεί πολύ για να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. O coach θα είναι σίγουρα δίπλα του να τον βοηθήσει, όπως μόνο αυτός ξέρει.
Το ερωτηματικό: Κάθε χρόνο η Partizan τροφοδοτεί τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης με παίκτες κι όμως τελικά καταφέρνει και παρουσιάζεται εξίσου δυνατή. Αναρωτιόμαστε εύλογα, λοιπόν, ποιος θα ξεπεταχτεί φέτος από τους νέους ταλαντούχους Σέρβους και αν θα μπορέσει να αναπληρώσει το μεγάλο κενό που αφήνουν οι Milenko Tepic και Novica Velickovic.
Συν: Η καυτή Hala Pionir και ο εμπειρότατος και ικανότατος coach αποτελούν την εγγύηση της Partizan και φέτος.
Πλην: Η απειρία δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος σε αυτό το επίπεδο, ειδικά όταν συνοδεύεται από την αποχώρηση σημαντικών ονομάτων με ειδικό βάρος στην ομάδα.
Θα φτάσει... Η μαγική πορεία ως τους 8 φαντάζει δύσκολη φέτος. Λογικά ως τους 16 και μετά πίσω στο Βελιγράδι.

Unicaja

Ο ηγέτης: Μετά τον τραυματισμό του Joseph Gomis, ο Omar Cook θα είναι ο στρατηγός της Unicaja μέσα στο παρκέ και αναμένεται πέρα από τις πολλές assists που θα μοιράσει, να αναλάβει και πρωτοβουλίες στο σκοράρισμα.
Ο καινούριος: Ο γνωστός σε όλους μας Γιώργος Πρίντεζης, επέλεξε την Unicaja για να συνεχίσει την καριέρα του. Το στυλ του παιχνιδιού του, ταιριάζει με το γρήγορο μπάσκετ του Aito Reneses και ο Γιώργος λογικά θα έχει καλή παρουσία στην ομάδα της Ανδαλουσίας.
Το ερωτηματικό: Η προσαρμογή των πολλών νέων προσώπων στη φιλοσοφία του Reneses. Επίσης, ο ανερχόμενος Saul Blanco θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως τα καλά λόγια που λέγονται για αυτόν στην Ιβηρική χερσόνησο.
Συν: Η εμπιστοσύνη και η στήριξη που δείχνει ο μπασκετικός κόσμος της Μάλαγα στην ομάδα. Αυτό, βέβαια γίνεται γιατί στον πάγκο υπάρχει και η εγγύηση που ακούει στο όνομα Aito Reneses, ο οποίος έχει εμφυσήσει στην ομάδα το πνεύμα του νικητή και στοχεύει ψηλά για φέτος.
Πλην: Από τα πολλά νέα πρόσωπα που ήρθαν φέτος στην ομάδα, ελάχιστοι έχουν εμπειρία τόσο υψηλού επιπέδου, ενώ δε φαίνεται να υπάρχει ο παίκτης-ηγέτης που θα πάρει την ομάδα από το χέρι στα δύσκολα και θα μιλήσει με κρίσιμα σουτ.
Θα φτάσει... Θα περάσει την πρώτη φάση, η πρόκριση στους 8 όμως κρίνεται δύσκολη με τα τωρινά δεδομένα.

Efes Pilsen

Ο ηγέτης: Ιgor Rakocevic. O απόλυτος scorer της Euroleague και ο μόνος που έχει κερδίσει το βραβείο του 1ου scorer 2 φορές πήγε φέτος στην Τουρκία και αναμένεται να ηγηθεί της προσπάθειας της Efes για καθιέρωση στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Ο καινούριος: Το μεταγραφικό ξέσπασμα που εξαπέλυσε φέτος η πρωταθλήτρια Τουρκίας περιελάμβανε και τον Bostjan Nachbar. Ο τελευταίος είναι ένας από τους καλύτερους περιφερειακούς shooters στην Ευρώπη, ο οποίος όμως λόγω ύψους συχνά δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις και εντός ρακέτας για την αντίπαλη άμυνα.
Το ερωτηματικό: Πάρα πολλά νέα πρόσωπα για την Efes και αναρωτιόμαστε πότε θα είναι έτοιμη να αποδώσει το μπάσκετ που ονειρεύονται στην Τουρκία. Επίσης, για να προχωρήσει η ομάδα θα πρέπει οι πολλοί έντονοι χαρακτήρες (Kasun, Gonlum, Nachbar κλπ) να συνυπάρξουν αρμονικά. Τέλος, αμφισβητείται η ύπαρξη μυαλωμένου play-maker (πέραν του Tunceri) άρα και της ομαδικότητας στην επίθεση.
Συν: Υπάρχει πολύ ταλέντο στην Κωνσταντινούπολη ενώ δε λείπει και η εμπειρία από αγώνες υψηλής κρισιμότητας. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πείνα των Τούρκων για διάκριση.
Πλην: Τα πολλά νέα πρόσωπα, εκτός από χρόνο χρειάζονται και καθοδήγηση από τον πάγκο για να δέσουν, ειδικά όταν μιλάμε για παίκτες υψηλού επιπέδου (άρα συχνά και υψηλού εγωισμού). Ο άσημος Ergin Ataman δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει να φέρει σε πέρας αυτό το βαρύ φορτίο.
Θα φτάσει... Πιστεύουμε ότι η Efes θα προχωρήσει ως τους 8 της διοργάνωσης, αν και κρυφός στόχος των Τούρκων είναι η πρόκριση στο Final 4 του Παρισιού.

Lietuvos Rytas

Ο ηγέτης: Ο Μilko Bjelica (καμία σχέση με τον Nemanja Bjelica που είδαμε στο Eurobasket) οδήγησε πέρυσι τη Lietuvos στην κατάκτηση του Eurocup και αναμένεται να είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση των Λιθουανών και φέτος.
Ο καινούριος: Γεμάτος με σημαντικές εμπειρίες από τη συμμετοχή του στο πρόσφατο Eurobasket, ο Βοjan Popovic ήρθε στην ομάδα για να αναλάβει το ρόλο του play-maker και να οδηγήσει την ομάδα όσο πιο μακριά γίνεται.
Το ερωτηματικό: Ο Αυστραλός Aron Baynes, έρχεται κατ'ευθείαν από το κολλέγιο με καλές συστάσεις και περιμένουμε να τον δούμε και επί του πρακταίου.
Συν: Η εκκωφαντική (σε εκνευριστικό βαθμό όταν βλέπεις το ματς από την τηλεόραση) ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Λιθουανοί, ο πολύ καλός coach Rimas Kurtinaitis και ο σταθερός κορμός της Lietuvos αποτελούν τα εχέγγυα για μια αξιοπρεπή πορεία στη διοργάνωση.
Πλην: Μεγάλο όνομα δεν υπάρχει ενώ και η εμπειρία δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της ομάδας.
Θα φτάσει... Μάλλον θα αποκλειστεί από την πρώτη φάση. Υπέρβαση θα αποτελέσει η πρόκριση στους 16.

Εntente Orleanaise

Ο ηγέτης: Cedrick Banks. Aπό τα χέρια του περνάει όλο το παιχνίδι της ομάδας, αν και αυτός αναλαμβάνει κυρίως το σκοράρισμα.
Ο καινούριος: Ο Justin Doellman είναι ένας power forward που παίζει με όπλα περισσότερο το περιφερειακό σουτ και το μυαλό και λιγότερο το inside game και την αθλητικότητα. Έχει έφεση στα κλεψίματα, αλλά θα έχει σοβαρά προβλήματα με δυνατούς αντιπάλους μέσα στη ρακέτα.
Το ερωτηματικό: Θυμίζοντας κάτι από την περσινή LeMans, η Entente Orleanaise είναι μια ομάδα που σουτάρει πολύ από την περιφέρεια. Αν τα σουτ μπουν, τότε μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, αλλιώς το επιθετικό της πλάνο φαίνεται να σταματάει εκεί.
Συν: Είναι ήδη επιτυχημένη αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις πριν 16 χρόνια αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία της Γαλλίας. Η έλλειψη άγχους, μπορεί να αποδειχτεί καλός σύμβουλος, ειδικά αν κάποιος την υποτιμήσει. Το ίδιο και η ταχύτητα και τα αθλητικά προσόντα αρκετών παικτών.
Πλην: Έλλειψη ταλέντου και εμπειρίας, ενώ η frontline είναι σχεδόν ανύπαρκτη όπως και το inside game της ομάδας.
Θα φτάσει... Και ως εδώ καλά είναι. Δεν περνάει τον πρώτο γύρο.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/10/09 21:13

    Συμφωνώ σε όλα με τις μίνι αναλύσεις. Αλλά κάτι με ξένισε.... Πνεύμα νικητή ο Ρενέσες; Αυτός έχει χάσει πιο πολλά φ4 κι από τον Ιωαννίδη! Καταλαβαίνω ότι έπρεπε να του αποδώσεις κάποια εύσημα, του αξίζουν κιόλας, αλλά αν δεν έχει κάτι είναι το πνεύμα νικητή!

    Colonel Gomelsky

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Colonel έχεις απόλυτο δίκιο, έκανα κακή επιλογή λέξεων. Εννοούσα ότι ο Reneses είναι ένας προπονητής που μπορεί να διατηρήσει την Unicaja σε υψηλό επίπεδο. Επίσης, πιο σωστό θα ήταν αν έλεγα ότι της έχει εμφυσήσει το πνεύμα του μαχητή (και όχι του νικητή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή