Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Α1 Game of the Week: 1η αγωνιστική




Άρης-Ολυμπιακός 78-85

Το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ ξεκίνησε επιτέλους το σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Μη θέλοντας να σας κουράσουμε με την απλή αναπαραγωγή αποτελεσμάτων και άσκοπων κλισέ αναλύσεων, προτιμήσαμε να εστιάσουμε στο σπουδαιότερο ματς της αγωνιστικής, δηλαδή στο derby του Αλεξανδρείου μεταξύ του Άρη και του Ολυμπιακού.

Η πρεμιέρα, σίγουρα ήταν πολύ δύσκολη και για τις 2 ομάδες, αφού ούτε ο Άρης ούτε ο Ολυμπιακός επιθυμούσαν ένα τόσο high-profile παιχνίδι τόσο νωρίς στο πρόγραμμα. Η κληρωτίδα, ωστόσο, είχε άλλη άποψη.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, είχε στον πάγκο της νέο προπονητή το φιλόδοξο Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος επέστρεψε στα πάτρια εδάφη μετά την περιπλάνησή του στην Ισπανία με μόνο στόχο την επανενθρόνιση (ή τελοσπάντων κάτι κοντά σε αυτό) του Αυτοκράτορα του ελληνικού μπάσκετ. Η αποστολή του για αυτόν τον αγώνα, πάντως, ήταν πολύ δύσκολη αφού απέναντι του δε βρήκε μόνο μια από τις καλύτερες και πληρέστερες ομάδες στην Ευρώπη αλλά και την ανομοιογένεια του roster των κιτρινόμαυρων καθώς και τις σημαντικές απουσίες του Νίκου Χατζηβρέττα και Δήμου Ντικούδη, που όπως και να το κάνουμε έχουν μεγάλη εμπειρία από τέτοια παιχνίδια.

Το γήπεδο ήταν γεμάτο, η τηλεοπτική κάλυψη υπαρκτή έστω και την ύστατη στιγμή (δε θα αναφερθούμε άλλο στη γελοιότητα και τη μιζέρια που αιωρείται πάνω από την έναρξη του ελληνικού πρωταθλήματος) και το παιχνίδι προμηνυόταν δυνατό και ενδιαφέρον.

Ο Άρης ξεκίνησε δυναμικά και στα πρώτα 5 λεπτά προβλημάτιζε τους Πειραιώτες. Κάπου εκεί, ωστόσο, ο Ολυμπιακός σοβαρεύτηκε, πέρασε μπροστά στο σκορ και δεν έχασε ποτέ ξανά το προβάδισμα. Ο Άρης, πάντως, δεν παράτησε το παιχνίδι και καθοδηγούμενος μαεστρικά από τον πάγκο (τις περισσότερες φορές) και με τη βοήθεια των φιλάθλων του, επέστρεψε αρκετές φορές από τις διαφορές που έχτιζε ο Ολυμπιακός. Η πληθώρα λύσεων και η εμπειρία των ερυθρόλευκων, ωστόσο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα.

Από τον Άρη, ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα ο νεοφερμένος Aaron Miles, ο οποίος με 27pts 4asts 2stls και αρκετές περίτεχνες ενέργειες πήγε να πάρει το παιχνίδι σχεδόν μόνος του. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Kiki Clark με 14 πόντους και μερικά πολύ δύσκολα και τυχερά καλάθια, ενώ αξίζει να σημειωθεί και το αγωνιστικό θράσσος του νεαρού Λίνου Χρυσικόπουλου. Η έλλειψη inside game, πάντως ήταν εμφανής όπως άλλωστε και η αδυναμία του Άρη να κοντράρει τον Ολυμπιακό (και κυρίως τον Kleiza και τον Childress) στην ταχύτητα, την ευελιξία και τη δύναμη.

Από τους ερυθρόλευκους, πρωταγωνιστής ήταν και πάλι ο Linas Kleiza. Με 24 πόντους 8 rebounds και πολύ καλή στατιστική (8/9 βολές, 8/10 δίποντα) ο Λιθουανός forward έδωσε το κάτι παραπάνω στην ομάδα του Πειραιά και έδειξε ότι φέτος θα αποτελεί στυλοβάτη του Ολυμπιακού στην επίθεση καθώς το εύρος των κινήσεων του (post game, fade away, turnaround jumper, διεισδύσεις κλπ) είναι μεγάλο (είναι αναπόφευκτη η σύγκριση με τον αρκετά πιο περιορισμένο επιθετικά Γιώργο Πρίντεζη) όπως και η σιγουριά που αποπνέουν οι προσπάθειές του. Απελευθερωμένος παρουσιάστηκε ξανά και ο Josh Childress (17pts), που γνωρίζοντας περισσότερο το ευρωπαϊκό μπάσκετ, επιδιώκει περισσότερο τις 1 on 1 καταστάσεις, κυνηγάει την επαφή (ακόμα και αν μερικές φορές τα fouls δε σφυρίζονται) και βλέπει πλέον τα αμυντικά lanes ώστε να μην "κουτουλάει" πάνω στην αντίπαλη άμυνα (εν αντιθέσει με τον Von Wafer που είναι εμφανές ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο προσαρμογής). Σημαντική χαρακτηρίζεται και η βοήθεια του Patrick Beverley, ο οποίος με κρίσιμα και θεαματικά καλάθια αλλά και καλή άμυνα προσέφερε τα μέγιστα. Τέλος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ενέργεια (και το σκορ) που έφερε στο παρκέ ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, αλλά και την εμπειρία που έδειξε ο Nikola Vujcic. Αρνητικά στοιχεία των ερυθρόλευκων αποτέλεσαν η αδυναμία τους να περιορίσουν τη μοναδική επιθετική απειλή του Άρη, τον Aaron Miles, αλλά και η ανικανότητά τους να κρατήσουν τις διαφορές. Το πρώιμο στάδιο, πάντως, της μπασκετικής σαιζόν επιτρέπει ακόμα αυτά τα λάθη, πόσο μάλλον όταν δε συνοδεύονται από βαθμολογικές απώλειες.

Ο Ολυμπιακός άντεξε, λοιπόν, στην πίεση του κόσμου, τη ζώνη του Κατσικάρη και τον επιθετικό οίστρο του χαρισματικού Miles και ξεκίνησε το ελληνικό πρωτάθλημα με νίκη μέσα στη Θεσσαλονική αποφεύγοντας έτσι, ίσως τον πιο σημαντικό σκόπελο (από άποψη έδρας) μετά τα ματς με τον Παναθηναϊκό.

MVP: Linas Kleiza

Stats

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου