Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Η Μάχη ενάντια στην Αμερική: Point Guards


USA vs. The World. Όλοι θα θέλαμε να δούμε έναν τέτοιο αγώνα, ή ακόμα καλύτερα μία τέτοια σειρά αγώνων. Οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια των Ισπανών, κατέδειξαν εμφατικά ότι η μόνη ομάδα που θα μπορούσε να κοιτάξει ως πραγματικά ίσος προς ίσο την Team USA στα μάτια θα ήταν μία συγκέντρωση των καλύτερων μη Αμερικανών παικτών του κόσμου. Οι αγώνες που θα επακολουθούσαν θα ήταν σίγουρα τα πιο αναμενόμενα και συναρπαστικά παιχνίδια στην ιστορία του μπάσκετ.

Υποθέτοντας όμως ότι καλούμασταν εμείς (λέμε τώρα) να προβούμε στην κατάρτιση της "World" ομάδας, πώς θα στελεχώναμε τη βασική πεντάδα της;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό σηκώνει βέβαια πολλή συζήτηση, και εμείς στο Run-N-Gun το θεωρήσαμε ενδιαφέρον και τροφή για σκέψη να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε στην καλύτερη μη αμερικανική 5άδα του κόσμου. Για κάθε θέση διαλέξαμε (με πολλή δυσκολία είναι η αλήθεια) τους 5 καλύτερους, είτε αυτοί αγωνίζονται στην Ευρώπη είτε στο NBA, για να τους συγκρίνουμε εν συνεχεία μεταξύ τους και να διαλέξουμε τον καταλληλότερο.

Θεωρήσαμε ότι οι αγώνες θα παιχτούν με κανονισμούς FIBA. Για κάθε θέση κατατάσσουμε τους "υποψηφίους" με βάση τις κατά τη γνώμη μας απαραίτητες ικανότητες για αυτήν (δείτε σχετικά και αυτό). Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι κατατάξεις, καθώς και γενικότερα το όλο εγχείρημα, δεν έχει σε καμία περίπτωση απόλυτο χαρακτήρα και γίνεται περισσότερο για να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για σκέψη και συζήτηση.

Πάμε λοιπόν να δούμε και να συγκρίνουμε τους 5 καλύτερους point guards του κόσμου.

Δημήτρης Διαμαντίδης



Profile: Τον ξέρουμε καλά εδώ στην Ελλάδα. Θεωρείται (και είναι) ο πιο ολοκληρωμένος point guard στην Ευρώπη. Η συνεισφορά του είναι συνήθως καθοριστική σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού. Έχει μακριά και γρήγορα χέρια που του δίνουν κλεψίματα και κοψίματα, ενώ ο δυνατός κορμός του καθιστά την προσωπική του άμυνα πολύ καλή. Είναι αρκούντως αλτικός και αθλητικός (τουλάχιστον για τα δεδομένα της Ευρώπης), ενώ η δύναμή του τού επιτρέπει να διεισδύει με σχετική άνεση στην αντίπαλη ρακέτα, δημιουργώντας πάντα τις προϋποθέσεις για μια πάσα και ένα ελεύθερο σουτ. Σε αυτό βοηθά και ο εντυπωσιακός (και υπέρμετρος πολλές φορές) αλτρουισμός του. Σπανίως βγαίνει από τα πλαίσια των συστημάτων κάθε προπονητή στην επίθεση για να ψάξει κάτι πιο εξεζητημένο ή να ολοκληρώσει μία προσωπική ενέργεια, πράγμα που τον καθιστά προβλέψιμο κατά καιρούς. Από την άλλη, αυτό του επιτρέπει να μην υποπίπτει εύκολα σε λάθος. Είναι καλός spot-up shooter, ενώ μπορεί εύκολα να σκοράρει στο low-post πάνω από πιο αδύναμους PG's.

Πρακτικά: Εναντίον των σωματικά πολύ δυνατών και ταχύτατων Αμερικανών points (Williams, Paul) το έργο του θα είναι πολύ δυσκολότερο απ' ότι στην Euroleague. Παρόλα αυτά, θα παίζει με διαφορά την καλύτερη άμυνα από τους υπόλοιπους υποψήφιους PG's, ενώ με τα μακριά του χέρια θα σμικρύνει αρκετά τους διαδρόμους των Αμερικανών για πάσα ή drive. Τελικά όμως η έλλειψη αθλητικότητας επιπέδου NBA θα αποβεί απαγορευτική.

Επιθετικές αρετές: Spot-up shooting, δυνατά drive-n-kickouts, επιθετικά rebounds


Tony Parker



Profile: Ταχύτατος στο transition offense με τη μπάλα στα χέρια, διαθέτοντας πρώτο βήμα που ζαλίζει. Απίστευτα γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης και drives που συνοδεύονται συνήθως από εντυπωσιακά reverse και circus layups ή ένα έξυπνο floater (δανεισμένo θα 'λεγε κανείς από το Navarro). Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι του δίνουν χώρο στο NBA και έχει εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο step-back midrange shooter. Είναι σχετικά καλός positional και team defender παρά το μικρό μέγεθός του, και δε "τζογάρει" συχνά στην άμυνα, ελέω και της φιλοσοφίας των Spurs. Υστερεί ελαφρά στο τρίποντο του NBA. Είναι πολύ περισσότερο scoring παρά passing PG (εξ ου και τα όχι και τόσο εντυπωσιακά του νούμερα σε assists), αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρει με σχετική άνεση και συστηματικά τον open guy όταν η άμυνα κλείσει επάνω του.

Πρακτικά: Παραδοσιακά ο Parker δυσκολεύεται κάπως σε περιβάλλον FIBA, καθώς εξαναγκάζεται να μεταλλαχθεί από κυρίως slashing σε κυρίως shooting PG. Η ταχύτητα και η ευελιξία του όμως κρίνονται σημαντικότατες ούτως ώστε να μπορεί να προβληματίζει με προσωπικές ενέργειες τους Αμερικανούς, ενώ το international τρίποντο είναι προφανώς ευκολότερο από του NBA.

Επιθετικές αρετές: ταχύτατα drives, midrange off-the-dribble shooting, άμεσο "σπρώξιμο" της μπάλας στο transition


Jose Calderon



Profile: Εξαιρετικός shooter από την περιφέρεια. Όταν είναι ελεύθερος για τρίποντο δύσκολα λανθάνει. Πέρσι έσπασε το ρεκόρ ευστοχίας στις βολές του NBA για μία season. Υποπίπτει σπανιότατα σε λάθος, κυρίως γιατί δε ρισκάρει ποτέ στις πάσες (κάτι θετικό και αρνητικό μαζί). Κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολύ μεγάλο assist-turnover ratio. Σταθερότατος χειριστής της μπάλας. Μετριότατος αμυντικά, στο NBA είναι εύκολη λεία για οποιονδήποτε γρήγορο και αθλητικό guard. Προτιμά να πηγαίνει την ομάδα σε half-court offense παρά να τρέχει στον αιφνιδιασμό.

Πρακτικά: Έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός με αντιπάλους NBAers, αλλά τι θα γίνει όταν του απαιτηθεί να αντιμετωπίσει τους καλύτερους και δυνατότερους από αυτούς; Παρόλη την αμυντική του ανεπάρκεια όμως, το ασφαλές ballhandling και το αξιόπιστο τρίποντό του είναι πάντα υπερ-απαραίτητα στοιχεία στο FIBA b-ball.

Επιθετικές αρετές: εξαιρετικό περιφερειακό σουτ, σίγουρες πάσες, λίγα λάθη


Steve Nash




Profile: Συνεχίζει να είναι γρήγορος παρά τη μεγάλη ηλικία του. Εκπληκτική ικανότητα στο σουτ από όλες τις αποστάσεις και με όλους τους τρόπους. Ευέλικτα drives μέσα και γύρω από τη ρακέτα συνοδευόμενα από μία εκπληκτική ικανότητα να κρατάει "ζωντανή" την ντρίμπλα του. Φοβερό court vision και εξαιρετικής ακρίβειας πάσες. Σχετικά επιρρεπής στο λάθος, καθώς πολλές φορές ψάχνει το κάτι παραπάνω. Σταθερά ο καλύτερος point guard του κόσμου στην εκτέλεση του pick-n-roll μαζί με Chris Paul και Deron Williams. Αμυντικά διάτρητος, αφού δε τον βοηθάει καθόλου η σωματοδομή του.

Πρακτικά: Το γεγονός ότι είναι ανίσχυρος on-ball defender θα έχει λιγότερο επώδυνες συνέπειες στο FIBA setting απ' ότι στο NBA. Επιθετικά θα είναι ο γνωστός αποτελεσματικότατος Nash, είτε πασάροντας είτε σουτάροντας.

Επιθετικές αρετές: άριστο transition και spot-up shooting, απρόβλεπτες πάσες, ικανότατος στο pick-n-roll


Sarunas Jasikevicius



Profile: Παντελής άγνοια κινδύνου και φύσει συνεχής επιθετική διάθεση. Πολύ αποτελεσματικό stop-n-pop midrange σουτ. Εξαιρετικό court vision και κατά διαστήματα εκπληκτικές πάσες. Πολλές φορές ρισκάρει υπέρμετρα στην πάσα και παίρνει υπερβολικής αυτοπεποίθησης σουτ. Ικανότατος στο pick-n-roll. Αξιόπιστο τρίποντο. Αμυντικά είναι μάλλον μέτριος αλλά βγάζει πολλή ενέργεια. Σχετικά αργός για τα αμερικανικά δεδομένα.

Πρακτικά: Το μέτριο πέρασμά του από το NBA δε θα πρέπει να είναι το βαρόμετρο για την απόδοσή του απέναντι σε Αμερικανούς, καθώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 και του 2004 είχε κάνει πολύ μεγάλες εμφανίσεις απέναντι στην Team USA. Παρόλα αυτά πλέον έχει μεγαλώσει και παρότι η συνεχής επιθυμία του να απειλεί το αντίπαλο καλάθι παραπέμπει περισσότερο στο NBA παρά στην Ευρώπη, θα είναι εύκολη λεία για τους Αμερικανούς guards.

Επιθετικές αρετές: δημιουργικό σκοράρισμα, άγνοια πίεσης, απρόβλεπτο παιχνίδι


Σύγκριση




Νικητής

Όπως βλέπουμε και από τις κατατάξεις ουσιαστικά έχουμε μάχη του Nash με τον Parker για τη θέση του starting PG. Και οι δύο είναι τεράστιας αξίας παίκτες που μπορούν να ηγηθούν αυτής της "World" ομάδας. Τελικά όμως η απόφαση εναπόκειται στη σημαντικότερη ικανότητα που απαιτείται από έναν PG σε περιβάλλον FIBA, το αξιόπιστο περιφερειακό σουτ. Εκεί, λοιπόν, υπερτερεί καθαρά ο Steve Nash, γι' αυτό και κερδίζει επάξια το χρίσμα.

Σε επόμενο post θα δούμε ποιος θα πρέπει να είναι ο βασικός shooting guard.

1 σχόλιο:

  1. baller4life7/10/09 21:22

    ekpliktika post paidia bravo amigws basketikes suzitiseis kai trofi gia skepsi egw 8a dialega sarunas ine o agapimenos m oi fancy passes tou ine axeperastes

    ΑπάντησηΔιαγραφή