Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Euroleague Watch: Week 5




Παναθηναϊκός-Oldenburg 96-63

Ο αγώνας του Παναθηναϊκού με τους Γερμανούς είναι από αυτά τα ματς που έχουν ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο σε κάθε ημίχρονο. Στο πρώτο, οι "πράσινοι" δυσκολεύονταν, έπαιζαν απρόσεκτα στην επίθεση, έχοντας φανερά υποτιμήσει την Oldenburg. Η τελευταία το εκμεταλλεύτηκε άμεσα, καθώς πήρε πολλούς 2nd chance points από επιθετικά rebounds και έτρεξε στον αιφνιδιασμό, πετυχαίνοντας μερικά γρήγορα καλάθια λόγω της αδυναμίας του Παναθηναϊκού στις επιστροφές. Το παιχνίδι πήγε σε γρήγορο (ή βιαστικό αν θέλετε) tempo, κάτι που παραδοσιακά δεν ευνοεί τον Παναθηναϊκό, ενώ και η ευστοχία των Γερμανών ήταν απρόσμενη.

Στο ημίχρονο προφανώς ο Obradovic έβαλε τις φωνές, η ομάδα σοβαρεύτηκε και πειθαρχώντας επιθετικά και αμυντικά έβαλε άμεσο τέλος στην οποιαδήποτε ελπίδα των Γερμανών. Η Oldenburg ήταν τραγική στην άμυνα (απόδειξη το απίστευτο 28/32 του Παναθηναϊκού στα δίποντα), τα σουτ πλέον δεν της έβγαιναν και ο Batiste έκανε ότι ήθελε (25 pts με 9/11 σουτ). Στο 2ο μισό του αγώνα το σκορ ήταν 60-21 υπέρ των γηπεδούχων και ο Obradovic είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει κάποια plays ενόψει του derby της Κυριακής.

Μaccabi Electra-Μαρούσι 75-67

Δύσκολη αποστολή είχε αυτήν την αγωνιστική το Μαρούσι, καθώς έπαιζε στη Νokia Arena με την ανανεωμένη φέτος Maccabi του Pini Gershon. Το παιχνίδι στην αρχή ήταν ισορροπημένο, με πολλά λάθη και από τις δύο ομάδες. Στη συνέχεια, το Μαρούσι ανέβασε την απόδοσή του και κατάφερε να προηγηθεί μέχρι και με 8 πόντους πριν το τέλος του ημιχρόνου. Τα τελευταία δύο λεπτά της δεύτερης περιόδου, ωστόσο, η ομάδα έπαθε black-out και η Maccabi με ένα γρήγορο σερί 9-0, άλλαξε τα δεδομένα και πήγε στα αποδυτήρια σε θέση ισχύος. Οι Ισραηλινοί είχαν πλέον και ανεβασμένη ψυχολογία, γεγονός που δε βοηθούσε το Μαρούσι. Πήραν μια μικρή διαφορά στις αρχές της τρίτης περιόδου και όποτε η ομάδα των βορείων προαστίων πλησίαζε, αυτοί άνοιγαν πάλι το ρυθμό και ξέφευγαν.

Καθοριστικό ρόλο για την ομάδα του Μπαρτζώκα έπαιξαν τα πολλά άστοχα τρίποντα σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού, τη στιγμή που η Maccabi έβρισκε τις λύσεις μέσα από τη ρακέτα. Από την ελληνική ομάδα ξεχώρισαν ο Billy Keys με 14 πόντους 4 assists αλλά και 4/13 (!!) τρίποντα και ο Δημήτρης Μαυροειδής, ο οποίος είχε 12 πόντους 7 rebounds και 3 κλεψίματα. Στον αντίποδα, ο Andrew Wisniewski (20 pts, 4 asts, 3 stls) ήταν εξαιρετικός, όπως άλλωστε και ο Maciej Lampe (19 pts, 9 rebs). Το Μαρούσι πλέον βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου και πάει την επόμενη αγωνιστική στη Μόσχα για να παίξει τις λιγοστές πιθανότητές του για πρόκριση στο Top 16.

Partizan-Oλυμπιακός 86-80

Στο Βελιγράδι έγινε η μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς και ως συνήθως συμμετείχε σε αυτήν ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και γρήγορα έφτιαξε μια διαφορά 8-9 πόντων. Κάπου εκεί, όμως, οι παίκτες και η τεχνική ηγεσία πρέπει να νόμισαν ότι το παιχνίδι τελείωσε και οι Σέρβοι δε θα αντιδρούσαν. Για μια ακόμα φορά, λοιπόν, η ομάδα χαλάρωσε και επέτρεψε στον αντίπαλο να επιστρέψει στον αγώνα. Η Partizan άδραξε, φυσικά, την ευκαιρία που προσέφερε απλόχερα ο Γιαννάκης και πίεσε πολύ τον Ολυμπιακό, ο οποίος πάντως έκλεισε το ημίχρονο στο +5, χάρη στις ενέργειες του Josh Childress. To δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως και το πρώτο. Οι ερυθρόλευκοι πήραν μια διαφορά και στη συνέχεια κατέβασαν ρυθμό. Ο Aleksandar Maric (23 pts, 15rebs, 5stls) έκανε πάρτυ μέσα στη ρακέτα του Ολυμπιακού, ενώ ο Bo McCalebb και ο Aleksandar Rasic βομβάρδιζαν από την περιφέρεια. Το γήπεδο είχε πάρει φωτιά, η ελληνική ομάδα φαινόταν ανήμπορη να αντιδράσει, είχε σπάσει τα καλάθια από τη γραμμή του τριπόντου (3/19) και έτσι η ήττα από την αποδεκατισμένη φέτος Partizan ήρθε φυσιολογικά. Από τη μετριότητα του Ολυμπιακού ξεχώρισαν ο Josh Childress (18 pts, 7 rebs, 2 bls), ο Yotam Halperin (15pts 4asts) και ο Linas Kleiza (18 pts 4rebs) o οποίος πάντως ήταν αρκετά άστοχος στα εντός παιδιάς.

Τι μας μένει από αυτό το παιχνίδι? Ο Ολυμπιακός έπαιξε με τη φωτιά για μια ακόμα φορά σε μια καυτή έδρα και τιμωρήθηκε. Είχε μεν τις ατυχίες με τον Παπαλουκά (έμεινε στην Αθήνα λόγω ίωσης) και το Σχορτσιανίτη (τραυματίστηκε στο 3ο λεπτό) αλλά αυτές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση δικαιολογίες για την εμφάνιση και το αποτέλεσμα της Πέμπτης. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης φέρει κατά την άποψη μου τεράστιες ευθύνες για τη συγκεκριμένη ήττα, που μπορεί να στοιχίσει στον Ολυμπιακό την πρώτη θέση του ομίλου και να τον ρίξει σε έναν πιο δύσκολο στο Top 16. Και αν αυτό φαίνεται μακρινό τώρα, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτός ήταν ο χειρότερος τρόπος για να πάνε στο derby οι ερυθρόλευκοι, μέσα σ' ένα ΣΕΦ που θα βράζει από την αμφισβήτηση και με μια ψυχολογία καταρρακωμένη.

Στα καθαρά αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός για μια ακόμη φορά δεν είχε πλάνο στην επίθεση. Όποτε έβρισκε χώρο προσπαθούσε να τρέξει, αλλά έδινε την εντύπωση ότι δεν ήξερε ακριβώς πώς να το κάνει και τελικά κωλυσιεργούσε. Το επιθετικό πρόβλημα της ομάδας ήταν τεράστιο και σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού κρατούσε επαφή μόνο με τις βολές. Ο Teodosic και ο Beverley δε βοήθησαν καθόλου στη δημιουργία, η άμυνα ήταν ανύπαρκτη, η συγκέντρωση της ομάδας μηδενική, ενώ χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατούσε στην ομάδα ήταν και οι απονενοημένες επιλογές στο τέλος του παιχνιδιού. Επίσης, ο Γιαννάκης κράτησε στον πάγκο τον Childress για τα πρώτα 5 λεπτά της 4ης περιόδου και όταν τον ξαναέβαλε μέσα, ο τελευταίος ήταν εμφανώς εκτός ρυθμού. Παρά την επιθετική ανομβρία, ο coach του Ολυμπιακού δεν έβαλε καθόλου τον πιο γνήσιο scorer (έστω και απροσάρμοστο) της ομάδας, Von Wafer, και εμπιστεύθηκε τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο για 20 λεπτά, ο οποίος τον δικαίωσε με 2 πόντους και 5 rebounds.

Mετά το τέλος του αγώνα, μάλιστα, ο Μάνος Μανουσέλης υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, υποστήριξε ότι ο Wafer έμεινε στον πάγκο γιατί δε θα μπορούσε να αντέξει την ατμόσφαιρα στη Hala Pionir, ξεχνώντας μάλλον ότι βασικός ξεκίνησε ο 19χρόνος Kώστας Παπανικολάου. Την επόμενη μέρα, ο Wafer περιορίστηκε στα ματς της Euroleague και αντικαστάθηκε από τον Beverley στην Α1, ερχόμενος έτσι ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο. Αφού, λοιπόν, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει για ένα χρόνο τον Childress και έβγαλε άχρηστο τον Jannero Pargo, τώρα παρουσιάζει προβληματικό και το Von Wafer και τον ωθεί εκτός ομάδας. Οι ευθύνες του Παναγιώτη Γιαννάκη και στις 3 περιπτώσεις είναι αδιαμφισβήτητες. Εφόσον, λοιπόν, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τέτοιους παίκτες, κάτι θα πρέπει να αλλάξει είτε στη φιλοσοφία της ομάδας είτε στην ηγεσία του τεχνικού team.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι ο Ολυμπιακός πάει σε ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της χρονιάς με την ψυχολογία στο ναδίρ, με τον κόσμο να έχει χάσει την υπομονή του και με τον Παναθηναϊκό να έρχεται πεινασμένος για να τελειώσει τον αντίπαλό του τώρα που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Το ματς της Κυριακής, λοιπόν, θα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια των τελευταίων χρόνων, όπως βέβαια και τα όσα (αγωνιστικά) θα το ακολουθήσουν. Μέχρι τότε, υπομονή...

P.S.: Ετοιμάζουμε μία έκπληξη αναφορικά με την ανάλυση του κυριακάτικου derby. Stay tuned...

Μ.Π. & Β.Α.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/11/09 18:17

    Ειπε κατι τετοιο ο Μανουσελης??Θα πρεπει παντως να πω,πως ο ''Ευρηματικος'' κατα τα αλλα Μανουσελης,εχει αποδειχτει και αυτος(οπως και ο Γιαννακης),ως πιο ''αδυναμος κρικος'' αυτης της προσπαθειας του ΟΣΦΠ....και αποδειχτηκε περα για περα λανθασμενος ο παραγκωνισμος(αρχικα) του Σφαιροπουλου..οταν ο Γιαννακης προτιμησε να εχει ως τον πιο αμεσο συνεργατη του τον Μανουσελη...και αργοτερα η φυγη-αναβαθμιση του σε χεντ-κοουτς...στο Κολοσσο Ροδου...Big Mistake...
    Στη μη αξιοποιηση(ελλειψη ικανοτητας?),των Αμερικανων Τσιλντρες(περσι),Παργκο,Ουειφερ θα προσεθετα και τον Τζακσον...μονο την ευελεξια που ειχε να μεταφερει τον Γκριρ στη θεση του SG..μπορω να του αναγνωρισω..
    Τωρα..αν τα καταφερνει και συννενοειται με παικτες τυπου Μπλακνει-Μπεβερλι,θα πως πως αλλο Μαρουσι..αλλο ΟΣΦΠ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/11/09 18:34

    Ηταν πολυ μεγαλο λαθος των κ.Αγγελοπουλων,να κρατησουν το προπονητικο διδυμο Γιαννακη-Μανουσελη..απ τη στιγμη που το συγκεκριμμενο διδυμο οχι μονο ειχε 0 στα 6...μεσα σε 1.5 σεζον,αλλα και οτι ουδεποτε επεισε..και δεν καταφερε να κανει την ομαδα του ΟΣΦΠ,να παιξει καλο & ελκυστικο μπασκετ..(με εξαιρεση 2.5 μηνες περσι)..
    Και ακομα ειδικοτερα,οταν ο κοουτς Μεσσινα ηταν ελευθερος-διαθεσιμος το καλοκαιρι...
    Νομιζω οτι ο Γιαννακης προ πολλου εχει χασει τον ελεγχο..αλλα και τη λαικη στηριξη..
    Η προσπαθεια μεταστροφης του σε πιο up-tempo λογικη,μετα απο 12 χρονια προπονητικης καριερας,ηταν δικη του αποφαση-επιλογη?
    Ηταν λαικη επιταγη?Των κ.Αγγελοπουλων?Των δημοσιογραφων?
    Εχει διαχειριστει 100% εν λευκω,τους μεταγραφικους σχεδιασμους της ομαδας του?
    Ολη αυτη η γκρινια,δυσπιστια,μουρμουρα,αμφισβητηση που υπαρχει προς το προσωπο του,ειναι περα για περα βασιμη...και μονο μια νικη στο ντερμπι της Κυριακης,θα μπορεσει να παρατεινει τη παραμονη του στο παγκο του ΟΣΦΠ...σε διαφορετικη περιπτωση,βλεπω παρα πολυ δυσκολες τις επομενες μερες...γι'αυτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή