Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Players We Like: Thabo Sefolosha




Σήμερα θα δούμε έναν παίκτη, ο οποίος έχει ανέβει αρκετά στην εκτίμησή μου τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για έναν guard των Oklahoma City Thunder, τον Τhabo Sefolosha (2.01 m). O τελευταίος, μπήκε στις τάξεις του ΝΒΑ το 2006 όταν έγινε drafted από τους Philadelphia 76ers, οι οποίοι τον έστειλαν αμέσως στους Chicago Bulls. Στα πρώτα 2 χρόνια του στη λίγκα ομολογώ ότι δε μου είχε αφήσει τόσο καλές εντυπώσεις, γεγονός που άλλαξε άρδην αφού πήγε στους Thunder. Θα σας πω αμέσως γιατί άλλαξα άποψη, αφού δούμε μερικά γενικά στοιχεία για τον παίκτη.

Ο Thabo Sefolosha γεννήθηκε το 1984 στην Ελβετία από Ελβετίδα μητέρα και Νοτιοαφρικανό πατέρα. Έχει ζήσει σε 5 χώρες και μιλάει 3 γλώσσες (Γαλλικά, Ιταλικά, Αγγλικά). Και μόνο αυτά σου προκαλούν το ενδιαφέρον και προϊδεάζουν για μια ενδιαφέρουσα περίπτωση (ομολογώ ότι δεν ξέρω πολλούς Ελβετούς που να ασχολούνται με το μπάσκετ). Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στην Ελβετία και την Tege Riviera στα 17 του. Γρήγορα ξεχώρισε και μεταπήδησε στη Chalon-sur-Saône, με την οποία έφτασε το 2005 ως τα ημιτελικά του γαλλικού πρωταθλήματος. Από εκεί πήρε μεταγραφή για την Angelico Biella στην Ιταλία, όπου αγωνίστηκε ένα χρόνο πριν πάει στο ΝΒΑ. Στο Chicago πήρε ευκαιρίες, αλλά το γεγονός ότι υστερούσε επιθετικά ήταν βαρύνουσας σημασίας σε μια ομάδα όπως οι Bulls, που έπρεπε να πάρουν σκορ από τους περιφερειακούς παίκτες. Πέρυσι πήγε στην Oklahoma City, όπου αγωνίζεται μέχρι τώρα με πολύ καλή απόδοση.

Γιατί μου αρέσει ο Τhabo Sefolosha? Δεν είναι star, δεν έχει ιδιαίτερα καλό σουτ (ειδικά τρίποντο, αφού σουτάρει με ποσοστό 31% στην καριέρα του), σίγουρα δεν μπορεί να πάρει ενα παιχνίδι μόνος του και είναι πολύ low-profile. Είναι, ωστόσο, αρκετά αθλητικός, γρήγορος, με μεγάλο άνοιγμα χεριών και παίζει εξαιρετική άμυνα. Στην επίθεση, θα πάρει τις λίγες προσπάθειες που του αναλογούν, αν και πρώτα θα κοιτάξει μήπως βρει κάποιον συμπαίκτη ελεύθερο. Τον βοηθάει πολύ το υψηλό μπασκετικό IQ του, το οποίο του επιτρέπει να βλέπει τα driving lanes, τα mis-matches και γενικά το spacing της αντίπαλης άμυνας και είτε διεισδύει μόνος του προς το καλάθι, είτε κάνει διαρκή κίνηση περιμένοντας από κάποιον συμπαίκτη του να τον τροφοδοτήσει την κατάλληλη στιγμή. Αν, μάλιστα, ήταν και λίγο πιο εγωιστής και έπαιρνε περισσότερες προσπάθειες θα είχε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα. Γενικά, σε μια ομάδα που έχει επιθετικό πρόβλημα ο Sefolosha δεν μπορεί να αγωνιστεί με επιτυχία παρά μόνο σε ειδικές καταστάσεις. Στους Thunder, όμως, που έχουν άπλετο επιθετικό ταλέντο με τους Kevin Durant, Jeff Green, Russell Westbrook, James Harden, Nenad Krstic, κτλ, ο Sefolosha είναι ένας εξαιρετικός ρολίστας κυρίως λόγω της αμυντικής του ικανότητας.

Στην άμυνα είναι φοβερός. Έχει μακριά χέρια και γρήγορα πόδια, τα οποία τον βοηθούν στο να ακολουθεί πολύ γρήγορους αντιπάλους και να τους πιέζει ασφυκτικά ώστε να κάνουν το λάθος. Δε ρισκάρει τόσο για το κλέψιμο (αν και έχει 1.8 spg), αλλά προτιμάει να παίζει έξυπνη άμυνα. Μπορεί να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε guard, αλλά έχει μερικά προβλήματα όταν πρέπει να μαρκάρει έναν πιο δυνατό small forward. Ξέρει πότε να δώσει χώρο στον αντίπαλο και πότε να τον περιορίσει και διακρίνεται για την off-ball defense του, γεγονός που τον κάνει ακόμα πιο χρήσιμο καθώς κουράζει τον αντίπαλο του με το διαρκές κυνηγητό στο παρκέ. Βοηθάει πολύ στο αμυντικό rebound και γενικά είναι ένας παίκτης που όλες οι ομάδες θα ήθελαν να έχουν όταν αμύνονται. Αν βελτιώσει λίγο το περιφερειακό του σουτ και ανεβάσει τη συγκομιδή του (6.1 ppg φέτος), τότε θα απογειώσει το παιχνίδι του και θα είναι από τους περιζήτητους ρολίστες (τύπου James Posey) για ομάδες με μεγάλους στόχους.

Ποιος άλλωστε δε θα ήθελε έναν παίκτη που δεν εκβιάζει προσπάθειες, του αρέσει πολύ να παίζει άμυνα και το κάνει καλά, κατανοεί σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι και είναι και καλός χαρακτήρας?





1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος25/11/09 21:26

    Ο Σεφολοζα ειναι ενας παρα πολυ χρησιμος ρολιστας.
    Αν γενικα ξενισε πολλους κατι η περιπτωση του,αυτο ειναι οτι ειναι Ελβετος...και οτι επιλεχθηκε αρκετα ψηλα στο ντραφτ(Νο13),χωρις να εχει καποιο πολυ καλο προτερο μπακ-ραουντ η' να ειναι ηδη πολυδιαφημισμενος στην Ευρωπη..
    Στην Μπιελα οντως ειχε μια πολυ καλη παρουσια.
    Μου εχει κανει εντυπωση δε η Μπιελα,καθως μεσω αυτης & ο Σουηδος Τζερεμπκο εγινε φετινο ντραφτ-πικ 2ου γυρου απ τους Πιστονς...
    Αν και λογω σωματοτυπου και αθλητικων ικανοτητων ταιριαζε με τους Μπουλς(Ταιρους Τομας,Μπεν Γκορντον,Λουολ Ντενγκ κ.α),ωστοσο υπηρχαν μπροστα του αλλοι παικτες στις θεσεις 1 & 2..(Χαινριχ,Ντουχον,Γκορντον,Χιουζ..)..συν οτι και οι Μπουλς ειχαν ως στοχο την εισοδο τους στα πλει-οφς..
    Οποτε και με τον Σκαιλς προπονητη,παλι καλα...
    Στους Θαντερ δεν ειναι τοσο οτι δεν χρειαζεται να σκοραρει,αλλα οτι εχει ηδη αποκτησει παραστασεις,εικονες & εμπειριες απ την λιγκα.
    Μην ξεχναμε οτι ξενιτευθηκε οντας 22 ετων & το επιπεδο και η ανταγωνιστικοτητα του Ιταλικου η' του Γαλλικου πρωταθληματος,δεν μπορει να συγκριθει μ'αυτη του ΝΒΑ..
    Σε επιπεδο σταρ δεν θα φτασει ποτε..(αν επαιζε στην Ευρωπη θα μπορουσε να γινει σταρ..).
    Παντοτε θα ειναι ενα πολυ χρησιμο πολυεργαλειο και ενας πολυ καλος ρολιστας,με εξειδικευση στην αμυνα & που ενδεχομενως μελλοντικα,να μπορεσει να βγαλει και διψηφιο ποντων..
    Παντοτε θα ειναι ενα πολυ καλο κομματι-γραναζι,ενος σαπορτινγκ-καστ,γυρω απο εναν η' παραπανω σταρ στην ομαδα που θα αγωνιζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή