Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Players We Like: Chuck Hayes




Ο Chuck Hayes αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση στο χώρο του NBA αλλά και του μπάσκετ γενικότερα. Για αυτούς που δεν τον ξέρουν, πρόκειται για το βασικό φέτος (ελέω του τραυματισμού του Yao και της αποχώρησης του Mutombo) center των Houston Rockets, που βρίσκεται στην 5η χρονιά του στο NBA.

Κοιτάζοντας κάποιος τους μέσους όρους της καριέρα του, βλέπει 3.5 πόντους και 5.2 rebounds και πραγματικά απορεί πώς ένας τέτοιος παίκτης μπορεί και ξεκινά βασικός σε μια ομάδα του NBA. Και πραγματικά, βλέποντάς τον εν δράσει στο παρκέ, γρήγορα συμπεραίνεις ότι επιθετικά είναι σχετικά ακίνδυνος (αν και εξαιρετικός στην κίνηση χωρίς την μπάλα), ενώ και στις βολές είναι "μαύρη τρύπα", έχοντας ποσοστό καριέρας μόλις 57.2% και ένα στιλ το λιγότερο κωμικό.

Πέρα από αυτά, το πραγματικά αξιοπερίεργο στοιχείο σχετικά με το Hayes είναι το ύψος του, που ανέρχεται στο απίστευτο και χαμηλότατο 1.98!! Είναι δυνατόν να υπάρχει forward-center στο NBA με ύψος 1.98, το ίδιο δηλαδή με τον Kobe;

Στο μάτι του περιστασιακού και απόμακρου θεατή ο Hayes μπορεί να φαντάζει ως "άμπαλος" ή καρικατούρα, για τον πεπειραμένο όμως παρατηρητή ο Chuck αποτελεί έναν κομβικής σημασίας παίκτη για τη συνολική απόδοση των Rockets. Και αυτό λόγω των εκπληκτικών ικανοτήτων του στην άμυνα. Ποια άμυνα, θα ρωτήσετε. Τα 0,8 κλεψίματα και τα 0,4 blocks καριέρας σίγουρα δεν είναι εντυπωσιακά νούμερα.

Οι προπονητές και οι διοικούντες τους Rockets, όμως, ξέρουν πολύ καλά ότι τα κλεψίματα και τα κοψίματα αποτελούν ένα μέρος μόνο από αυτά που μπορεί να προσφέρει ένας παίκτης στην άμυνα. Αντί να γεμίζει το boxscore, ο Hayes ζει για να επιτελεί μία από τις πιο δύσκολες και αφανείς δουλειές στο μπάσκετ: είναι ένας απίστευτα αποτελεσματικός post defender. Διαθέτει μεγάλη πλάγια ταχύτητα και εκπληκτικά δυνατό σωματικό κορμό, ο οποίος του επιτρέπει να κρατάει με αξιοθαύμαστη ευκολία τη θέση του απέναντι σε πολύ ψηλότερους αντίπαλους big men και να τους εξωθεί έτσι σε δυσκολότατα σουτ. Επιπροσθέτως, δε διστάζει ποτέ να βάλει τα χέρια του πάνω στο drive ενός αντιπάλου για να του αρπάξει την μπάλα, κυνηγάει κάθε loose ball και διαθέτει μια τρομακτική έφεση στο να κερδίζει επιθετικά fouls.

Ο ίδιος ο Chuck λέει με παράπονο: "Μπορεί να μην είμαι πρώτος στο NBA στα blocks, αλλά αν μαρκάρω, για παράδειγμα, το LaMarcus Aldridge και τον αναγκάσω να σουτάρει με κακά ποσοστά, τότε ελπίζω ότι κάποιος θα το προσέξει αυτό. Εύχομαι απλά να υπήρχε ένα στατιστικό που να έδειχνε το ότι κρατάς τον προσωπικό σου αντίπαλο στο χαμηλότερο δυνατό ποσοστό στα σουτ."

Οι στατιστικολόγοι, όμως, των Rockets φαίνεται ότι έχουν λύσει το πρόβλημα αυτό και μας προσφέρουν μερικούς εκπληκτικούς και μέχρι πρότινος άγνωστους αριθμούς που καταδεικνύουν την εξαίρετη αμυντική συμπεριφορά του Hayes. Συγκεκριμένα, μας λένε ότι ο Chuck είναι 2ος σε ολόκληρο το NBA (πίσω μόνο από το Rajon Rondo) και ο μόνος ψηλός στο Top 10 στο Steal%, που είναι τα κλεψίματα ανά κατοχή των αντιπάλων όσο αυτός ήταν στο παρκέ. Επίσης, είναι ο μόνος ψηλός στους πρώτους 35 παίκτες στο Steal% από το 2007 και μετά.

Εν συνεχεία, από το 2008 μέχρι σήμερα ο Hayes είναι 6ος στο NBA στα Charges (κερδισμένα επιθετικά fouls ανά κατοχή των αντιπάλων), ενώ το τελευταίο stat σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Από το 2005 μέχρι σήμερα, ο Chuck είναι 1ος σε ολόκληρο το NBA, ανεξαρτήτως θέσης, στο Defensive Efficiency Rating, που είναι μία εκτίμηση για το πόσους πόντους ανά κατοχή των αντιπάλων δέχεται η ομάδα του όσο ένας παίκτης βρίσκεται στο παρκέ! Μετά από αυτά, εκείνο το αστείο στιλ στις βολές δε φαίνεται και τόσο αστείο ε;

Για να πάρετε μία γεύση από το αμυντικό επίπεδο του Chuck Hayes, παρακολουθήστε το παρακάτω video από το 3:04 και μετά.



Και τέλος, ένα mix αφιερωμένο στον Chuck.



1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/11/09 02:17

    Οντως ο Hayes αρχικα δεν σου γεμιζει το ματι...
    Τον παρακολουθησα φετος στην νικη των Ροκετς επι των Μπλειζερς...οπως και στην ηττα των Ροκετς επι των Μπλειζερς...
    Αυτος ο τυπος εχει εξελιχθει σε ''κακο δαιμονα'' του Οντεν..
    Θα συμφωνησω πως ειναι εξαιρετικος low-post defender..παιζει σουπερ αμυνα οχι μονο στα post-up των αντιπαλων,αλλα και οταν αυτοι παιρνουν τη μπαλα και με ντριμπλα προσπαθουν να δημιουργησουν φαση για να εκτελεσουν..
    Θα συμφωνησω επισης οτι εχει εφεση στο να κερδιζει επιθετικα φαουλ..
    Επιπλεον παιζει πολυ καλη αμυνα στα pick n' roll,ενω και οι προσαρμογες του στην αμυνα(match-up),ειναι ταχυτατες και καιριες..
    Νομιζω οτι ειναι ενας πολυ χρησιμος ρολιστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή