Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

NBA 24/7: 3 Νοεμβρίου




Η πρώτη βδομάδα δράσης είναι παρελθόν και με την ευκαιρία εγκαινιάζουμε αυτή τη στήλη, στην οποία θα αναλύουμε παίκτες, ομάδες και γεγονότα από τον κόσμο του NBA. Ξεκινάμε με μια πρώτη ματιά σε όλες τις ομάδες με τη σειρά των τωρινών ρεκόρ τους και το τι μας έδειξαν αυτές στην Premiere Week. Πάμε λοιπόν!

1. Boston Celtics (4-0): Οι πρωταθλητές του 2008 είναι the team to beat αυτή τη στιγμή. Η εμπειρία ξεχειλίζει και αυτό φαίνεται στο παιχνίδι τους. Τα αμυντικά rotations (με μπόλικη χρήση ζώνης) του κορυφαίου αμυντικογενούς assistant Tom Thibodeau αποφέρουν αποδεδειγμένα θαυμαστά αμυντικά αποτελέσματα, καθώς οι Celtics είναι πρώτοι σε ολόκληρο το NBA στο defensive rating (που εκφράζει πόσους πόντους περίπου δέχεται μία ομάδα ανά 100 κατοχές του αντιπάλου) με 90,3. Ο Garnett δείχνει να έχει συνέλθει κάπως από τον περσινό σοβαρό τραυματισμό, ενώ οι Pierce και Allen έχουν αρχίσει τη χρονιά σε υψηλό επίπεδο, σκοράροντας 21,8 και 17,8 ppg αντίστοιχα. Ο Rajon Rondo, εμφανέστατα πιο ώριμος από πέρσι και με την επέκταση του συμβολαίου του πραγματικότητα, φαίνεται πως ετοιμάζεται να κάνει μία εντυπωσιακή χρονιά, τουλάχιστον στατιστικά μιλώντας, αφού ήδη μοιράζει 11,8 apg και κάνει 2,5 spg. Τα επόμενα παιχνίδια χαρακτηρίζονται ως επί το πλείστον βατά, οπότε αναμένεται το σερί να διευρυνθεί. Πρωταρχικός στόχος είναι η αποφυγή τραυματισμών για τους 4 stars, καθώς ο υποτιθέμενος 5ος, Rasheed Wallace, προτιμά μέχρι τώρα να κινείται έξω από τη ρακέτα, σουτάροντας για "τρεις" κάθε 3,3 (!) λεπτά συμμετοχής.

2. Phoenix Suns (3-0): Σίγουρα το εύκολο πρόγραμμα (Clippers, Warriors και Wolves) έχει παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό το τωρινό 3-0, το γεγονός όμως παραμένει ότι οι Suns είναι επικίνδυνη ομάδα φέτος, χάρη κυρίως στην επιστροφή μέσω του head coach Alvin Gentry στο run-n-gun στυλ, που τόσο αγαπάει ο Steve Nash (14 apg, ίσως κοντράρει τον CP3 για τον τίτλο των assists). Περισσότερο ευνοημένος μέχρι τώρα από τις πάσες ακριβείας του Nash φαίνεται να είναι ο Channing Frye που φέτος έχει 3-point range (13/20). Δεύτερη νιότη για τον Grant Hill με 20 ppg και σχεδόν 10 rpg. Στο τρίτο παιχνίδι επέστρεψε κι ο Jason Richardson από την τιμωρία του και ετοιμάζεται να βοηθήσει τους Suns στο πολύ δύσκολο 5-game eastern trip που ακολουθεί, όπου θα αντιμετωπίσουν κατά σειρά Heat, Magic, Celtics και Wizards.

3. Denver Nuggets (3-0): Το απόλυτο ρεκόρ των Nuggets δικαιολογείται από τρεις παράγοντες: την ηγεμονική αρχή του Melo (113 πόντοι σε 117 λεπτά), τις πολλές βολές που εκτελούν (1οι στο NBA με 0,39 βολές ανά σουτ) και τα πολύ λίγα λάθη στα οποία υποπίπτουν (επίσης 1οι, με 10% μόλις των συνολικών επιθέσεών τους να καταλήγουν σε λάθος). Ο Billups συνεπικουρεί τον Anthony με 23 ppg και 6,7 apg, προσδίδοντας περαιτέρω αυτοπεποίθηση στο Denver ενόψει του μέτριας δυσκολίας eastern trip που ακολουθεί.

4. Miami Heat (3-0): Μπορεί οι τρεις πρώτοι αγώνες να ήταν εκ προοιμίου εύκολοι για το Miami (εκτός ίσως αυτού με τους Bulls), ο D-Wade όμως δε φαίνεται να είναι τόσο μόνος φέτος όσο όλοι προέβλεπαν, αφού τα απρόσμενα δυνατά ξεκινήματα από τους J.O. και Beasley και οι καλές εμφανίσεις του Haslem από τον πάγκο προσφέρουν κάποια σιγουριά (προσωρινή έστω) στον ηγέτη της ομάδας. Σημείο αναφοράς το εξαιρετικό 94,8 defensive rating.

5. Orlando Magic (3-0): Οι γείτονες των Heat έδειξαν την πρώτη βδομάδα ότι διαθέτουν άπλετο επιθετικό ταλέντο (1οι στο NBA με 123 offensive rating, το οποίο εκφράζει τους πόντους που σκοράρει μία ομάδα ανά 100 επιθέσεις). Σημαντικότερο στοιχείο όμως αποτελεί το γεγονός ότι δεν επηρεάστηκαν από τις βασικότατες απουσίες των Lewis και Carter, με τους Ryan Anderson και J.J. Redick να καλύπτουν ιδανικά προς το παρόν το κενό τους.

6. Houston Rockets (3-1): Όλοι περίμεναν τους Rockets να αποτελούν σάκο του μποξ φέτος δεδομένων των απουσιών των Yao και T-Mac, όμως αυτοί αποδεικνύονται ιδιαίτερα αξιόμαχο και δεμένο σύνολο. Παρότι υπερβολικά undersized (ξεκινούν με center τον Scola) νικούν, καθώς ποντάρουν στην ευελιξία του εντυπωσιακά βελτιωμένου Ariza και την ταχύτητα του Aaron Brooks.

7. San Antonio Spurs (2-1): Ο Jefferson δεν αποδίδει τα αναμενόμενα ακόμα (11,7 ppg), o Duncan δε μένει πολλή ώρα στο παρκέ (26,3 mpg), οπότε και οι Spurs δε θα μπορούσαν να μη χάσουν όντες καθαρά outhustled στο πιο δύσκολο παιχνίδι τους από τους Bulls. Πάντως ο Manu επανέρχεται σιγά σιγά στην παλιά του φόρμα και ο Blair δείχνει σημάδια ενός rebounding beast.

8. Dallas Mavericks (2-1): Highlight για τους Mavs ασφαλώς η μεγάλη νίκη μέσα στο Staples επί των Lakers, όπου η υποδειγματική διαχείριση του tempo και οι "έξυπνες" άμυνες, ιδίως πάνω στον Kobe, τους έδωσαν μία πολύ ικανοποιητική νίκη. Ο Dirk μπήκε ήδη σε έντονους ρυθμούς σκοραρίσματος, άπαντες περιμένουν την επιστροφή του Josh Howard, ενώ υποψηφιότητα για το comeback of the year θέτει ήδη ο Shawn Marion (16,7 ppg, 8 rpg, 1 spg, 2 bpg).

9. Atlanta Hawks (2-1): Μπορεί οι Hawks να παίζουν ίσως το πιο θεαματικό, high-flying και ελκυστικό μπάσκετ, όμως αν επιδιώκουν να πάνε φέτος με αυτό το στυλ πέρα από τον 1ο γύρο των playoffs θα απογοητευτούν, αφού καλά είναι τα alleys στον J-Smoove και οι crossovers του Jamal Crawford, κάποιες φορές όμως χρειάζεται και αυτοσυγκράτηση, σοβαρότητα και συγκέντρωση.

10. Los Angeles Lakers (2-1): Η ήττα από τους Mavs δε θα πρέπει να ανησυχήσει υπέρ του δέοντος τους Lakers fans, καθώς σε αυτήν συνετέλεσε και η ασυνήθιστη αστοχία σε πολλά φαινομενικά εύκολα σουτ. Η επιστροφή του Gasol θα αλλάξει πλήρως την κατάσταση στη ρακέτα των Lakers, ενώ θα βοηθήσει σημαντικά και τον Kobe στο σκοράρισμα. Αυτός που δε βοηθά μέχρι στιγμής είναι ο Artest (32% στα σουτ), που καλείται να αποδείξει την Τετάρτη απέναντι στο Houston ότι καλά έκαναν και τον προτίμησαν έναντι του Ariza.

11. Washington Wizards (2-1): Ο Arenas είναι (προς το παρόν) αναγεννημένος, ο Andray Blatche εντυπωσιάζει και η απουσία του Jamison δε φαίνεται ιδιαίτερα. Ο Mike Miller προσφέρει σε όλους τους τομείς και θα χρειαστεί να βοηθήσει τα μέγιστα σήμερα απέναντι στους rivals Cavaliers, σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια της νεαρής ακόμα σεζόν.

12. Oklahoma City Thunder (2-1): Η Oklahoma City πήρε τα μηνύματα από την περσινή κακή σεζόν και βελτιώθηκε αρκετά στην άμυνα (96,6 defensive rating, 5η στο NBA). Ο πυρήνας των Durant, Westbrook και Green εγγυάται πολλές σημαντικές νίκες φέτος, όπως αυτή στο Detroit, ζητούμενο όμως είναι η σταθερότητα από παιχνίδι σε παιχνίδι, καθώς π.χ. ο Durant είχε 3/21 σουτ στην ήττα από τους Blazers.

13. Philadelphia 76ers (2-1): Οι δύο νίκες απέναντι σε Milwaukee και (κυρίως) Knicks δεν μπορούν να αποτελέσουν δυνατό κριτήριο, όμως οι Sixers δείχνουν να αφομοιώνουν τη γρήγορη και ευέλικτη Princeton offense που πρεσβεύει ο Eddie Jordan. Ο Lou Williams ανταποκρίνεται στο ρόλο του μέχρι στιγμής, ο Elton Brand όμως όχι ακόμα, κινδυνεύοντας να χάσει λεπτά από τον Marreese Speights (16,7 ppg, 7,3 rpg).

14. Cleveland Cavaliers (2-2): Στα δύο δύσκολα αρχικά τεστ (Celtics εντός, Raptors εκτός) οι Cavs δεν ικανοποίησαν. Ο Shaq δεν έχει βρει τη θέση του στην επίθεση του Cleveland, ενώ φαίνεται ότι και φέτος ο LeBron θα χρειάζεται συχνά να τα κάνει όλα μόνος του. Η επιστροφή του Delonte West θα βοηθήσει αρκετά. Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον το παιχνίδι στο Orlando στις 11 Νοεμβρίου.

15. Milwaukee Bucks (1-1): Το δείγμα παιχνιδιών είναι μικρό, οπότε μοιραία το μοναδικό highlight της μέχρι τώρα πορείας των Bucks είναι το θεαματικό ξεκίνημα του εξ Ευρώπης ερχόμενου Brandon Jennings (20,5 ppg, 6 apg, 1,5 spg).

16. Portland Trailblazers (2-2): Ο Oden έχει βελτιωθεί, όχι όμως στο σημείο που θα θέλαμε επιθετικά, ο Roy είναι πλέον elite, με εξίσου καταστροφικό (για τους αντιπάλους) outside και driving game, ενώ δυναμική επιστροφή έχει κάνει και ο Martell Webster. Θεωρώ ότι οι 2 ήττες δεν πρέπει να ανησυχούν και ότι οι Blazers θα αρχίσουν σύντομα να ρολάρουν, αρκεί ο Andre Miller να βρει το ρόλο του στην επίθεση της ομάδας, γιατί μέρχι τώρα μοιάζει ελαφρά χαμένος.

17. Charlotte Bobcats (2-2): Πίστευα αρκετά σε αυτήν την ομάδα φέτος, αλλά το μέχρι τώρα δείγμα είναι μάλλον απογοητευτικό. Η halfcourt-oriented και play-heavy φιλοσοφία του Larry Brown είναι εμφανής στο παιχνίδι των Bobcats, όμως πολύ συχνά η ομάδα "παγώνει" επιθετικά και στηρίζεται σε ένας-εναντίον-όλων drives του Wallace ή contested τρίποντα. Ο Felton κατά διαστήματα προβαίνει σε ανεκδιήγητες αποφάσεις, ενώ ο Diaw είναι εμφανώς πιο βαρύς και δυσκίνητος από πέρσι. Ας ελπίσουμε η εικόνα να βελτιωθεί στη συνέχεια, αν και το θεωρώ δύσκολο να αποτελέσει η Charlotte contender για θέση στα playoffs.

18. Utah Jazz (1-2): Αυτή η σεζόν προβλεπόταν εξαρχής αβέβαιη για τους Jazz, και μέχρι τώρα τα προβλήματα δε λείπουν. Ο Deron παίζει σαν All-Star (22,3 ppg, 10 apg), αλλά οι τραυματισμοί των Korver και Okur, το προϋπάρχον αρνητικό κλίμα για τον Boozer και η μέχρι τώρα αδυναμία στην άμυνα βάζουν σε σκέψεις τους Μορμόνους. Σα να μην έφταναν αυτά, ο Κώστας Κουφός χάνει λεπτά στο παρκέ από τον Kyrylo Fesenko.

19. Toronto Raptors (1-2): Την εμφατική νίκη επί των Cavs ακολούθησαν δύο κάκιστες αμυντικά προσπάθειες (115 και 125 πόντοι). Ο Bosh είχε monster week (31 ppg, 14,7 rpg), ο Turkoglu ψάχνεται ακόμα, ο Bargnani δείχνει μεγάλη αστάθεια και ο DeMar DeRozan έχει δώσει εκλάμψεις πολύπλευρου ταλέντου. Αν σφίξουν την άμυνά τους και βελτιωθούν σε θέματα χημείας θα χτυπήσουν την πόρτα των playoffs.

20. Detroit Pistons (1-2): Οι Pistons παίζουν το πιο αργό μπάσκετ στο NBA, καθώς είναι τελευταίοι στο pace (προσεγγιστικός αριθμός επιθέσεων ανά 48 λεπτά) με 87,2. Αυτό δεν εμποδίζει τους Hamilton και Gordon να πετυχαίνουν 25 και 24,3 ppg αντίστοιχα, όμως οι ήττες από δύο μέτριες ομάδες όπως οι Thunder και οι Bucks σίγουρα προβληματίζουν. Το frontcourt μπορεί να είναι κυρίαρχο αμυντικά, ελέω Ben Wallace και Kwame Brown, όμως μέχρι την πλήρη επιστροφή του Villanueva θα είναι ανύπαρκτο επιθετικά.

21. Chicago Bulls (1-2): Την ικανοποιητικότατη νίκη επί του San Antonio ακολούθησαν η συντριβή από τους Celtics και η close ήττα από το Miami. Ο Rose δεν είναι ακόμα ο εαυτός του, ο Deng μοιάζει γεμάτος αυτοπεποίθηση και πλήρως επανακάμψας από τους τραυματισμούς του, ενώ ο Noah έχει κάνει ρουτίνα τα rebounds και blocks. Επείγει η βελτίωση του shot selection από το Salmons και της δουλειάς του Vinny Del Negro από τον πάγκο.

22. Sacramento Kings (1-3): Θα έλεγε κανείς ότι η καθοριστική τάπα του Emeka Okafor στον Kevin Martin στην ήττα των Kings από τους Hornets πείσμωσε τον τελευταίο σε τεράστιο βαθμό. Δεν εξηγείται αλλιώς η εκπληκτική του χθεσινή εμφάνιση (48 πόντοι με 7/10 τρίποντα) που έδωσε τη νίκη επί των Grizzlies στην παράταση. Στα συν και ο ανεβασμένος στα δύο τελευταία παιχνίδια Spencer Hawes, που εκμεταλλεύεται την έλλειψη άλλων ποιοτικών ψηλών στο roster.

23. Memphis Grizzlies (1-3): Η συμβίωση των πολύχρωμων προσωπικοτήτων που διαθέτουν οι φετινοί Grizz έχει μέτρια αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Η πληθώρα επιθετικών επιλογών ακυρώνεται από την τραγική άμυνα (τελευταίοι στο defensive rating με 118,8). Γενικά το Memphis φέτος επιβεβαιώνει το κλισέ "ομάδα ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο", με τη λεπτομέρεια ότι το χειρότερο θα έρχεται πιο συχνά. Εντυπωσιακοί ήταν, πάντως, οι 40 πόντοι με μόλις 2 βολές του O.J. Mayo απέναντι στους Nuggets.

24. New Orleans Hornets (1-3): Ο Okafor έχει προσαρμοστεί ομαλά στο παιχνίδι των Hornets, ο CP3 μοιάζει όμως φέτος γενικότερα δυσαρεστημένος και δεν αποκλείεται να ζητήσει του χρόνου να γίνει traded. Η αμυντική προσπάθεια της ομάδας κρίνεται ανεπαρκής (113 defensive rating), θα περιμένουμε όμως να δούμε τη συνέχεια για ασφαλέστερα συμπεράσματα. Μια ήττα από τους Knicks πάντως σε βάζει ούτως ή άλλως σε σκέψεις.

25. Minnesota Timberwolves (1-3): Η μεγάλη (έτσι όπως ήρθε) νίκη επί των Nets στην πρεμιέρα δημιούργησε υπέρμετρη αισιοδοξία, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο Al Jefferson δεν είναι ακόμα στο 100%, ενώ ο Jonny Flynn είναι εκρηκτικός αλλά σπανίως πασάρει (3,3 apg). Ο Kurt Rambis καλείται να εμποτίσει στους παίκτες του τη μαχητικότητα που τον διέκρινε ως παίκτη.

26. New York Knicks (1-3): Άλλη μία κενή χρονιά θα είναι αυτή για τους Knicks, εν αναμονεί του 2010 free agency. Επίθεση "όποιος προλάβει να σουτάρει σούταρε", άμυνα διάτρητη, άπειρα τρίποντα και γενικά ρόλος διασκεδαστή από την "ομάδα" του D'Antoni. Τουλάχιστον θα βάζουμε στοιχήματα για το πόσα τρίποντα θα σουτάρει σε κάθε παιχνίδι ο Gallinari (10,5 μέχρι στιγμής!), την ίδια ώρα που ο David Lee θα φαίνεται για άλλη μία χρονιά καλύτερος απ' ότι πράγματι είναι.

27. Indiana Pacers (0-2): Μόλις 2 παιχνίδια μέχρι τώρα για τους Pacers αλλά η έλλειψη βάθους είναι ήδη εμφανής. Ο Granger θα σκοράρει κατά ριπάς όλη τη χρονιά, όμως με τον T.J. Ford να είναι συχνά σε άλλο γήπεδο και με 3ο και 4ο σκόρερ τον Dahntay Jones και τον Earl Watson αντίστοιχα η Indiana δεν πάει πουθενά. Πάντως θα περιμένουμε την επιστροφή των Dunleavy και Hansbrough για καλύτερα συμπεράσματα.

28. Golden State Warriors (0-2): Οι Warriors παίζουν για άλλη μία χρονιά το πιο γρήγορο μπάσκετ στον κόσμο (103,6 επιθέσεις ανά 48 λεπτά), αλλά αυτό δε φαίνεται να τους οδηγεί και φέτος πουθενά, εκτός από τα highlights του ESPN. Ο Don Nelson θα συνεχίσει να αλλάζει το rotation σε κάθε αγώνα, όμως εμείς τον παρακαλούμε να δίνει περισσότερο χρόνο στον Anthony Randolph. Αξιοσημείωτο το εκπληκτικό για guard (σε 2 μόνο παιχνίδια βέβαια) 57,1% στα σουτ του Stephen Curry.

29. Los Angeles Clippers (1-4): Η κατάρα των Clippers χτύπησε τον Blake Griffin και τη συγκυρία αυτή εκμεταλλεύτηκε ο Chris Kaman που βγάζει μάτια (22,6 ppg, 10,2 rpg, 1,8 bpg). Κατά τα άλλα είναι οι γνωστοί Clippers που ποτέ δεν παίζουν όσο σκληρά θα έπρεπε να παίζουν. Πάντως δείχνουν σημάδια ανεκτής ομάδας και με λίγο περισσότερο χρόνο στο παρκέ ίσως φτάσουν στο σημείο να κερδίζουν σταθερά τις μικρότερες ομάδες. Για playoffs πάντως (πολύ) δύσκολα.

30. New Jersey Nets (0-4): Με τον Devin Harris τραυματία, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι φίλοι των Nets τη δεδομένη στιγμή είναι να συζητούν για τον προσεχώς νέο ιδιοκτήτη της ομάδας, το Ρώσο μεγιστάνα Mikhail Prokhorov. Άντε και για τον Brook Lopez.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου