Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση...




Πρόσφατα, συγκεκριμένα την προηγούμενη Τετάρτη, παρακολουθούσα τον regular season αγώνα μεταξύ Orlando και Cleveland, όταν ο Dwight Howard χρεώθηκε με το 2ο του foul στα πρώτα 2 λεπτά του παιχνιδιού. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί εσπευσμένα στον πάγκο από το Stan Van Gundy, προκειμένου να προφυλαχθεί από περαιτέρω παραβάσεις που θα οδηγούσαν στην πρόωρη και μόνιμη έξοδό του από το παρκέ.

Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, οι σχολιαστές του ESPN αναρωτήθηκαν γιατί να υπάρχει όντως ο κανόνας της αποβολής ενός παίκτη με 6 (ή 5 στην περίπτωση της Ευρώπης) fouls. Η πρότασή τους, που είχε εφαρμοστεί και στο παλιό ABA, προβλέπει 2 βολές και κατοχή μπάλας για κάθε foul από παίκτη της αντίπαλης ομάδας, ο οποίος έχει ήδη συμπληρώσει τα 6. Η ιδέα αυτή σίγουρα ιντριγκάρει, γι' αυτό και το θεώρησα ενδιαφέρον να απαριθμήσω τα συν και πλην της θεωρητικής υλοποίησής της.

Συν

++ Οι παίκτες-αστέρια (και ιδιαίτερα οι ψηλοί, οι οποίοι είναι και αυτοί που χρεώνονται με τα περισσότερα fouls) θα μπορούν να παίζουν περισσότερο, κάτι που σίγουρα θα θέλει και το κοινό.
++ Ο διαιτητής δε θα υφίστανται παράλογη πίεση για να μην σφυρίξουν το 6ο και καταδικαστικό foul σε έναν σημαντικό παίκτη, του οποίου η έξοδος ενδεχομένως να κρίνει και το παιχνίδι.
++ Η στρατηγική των προπονητών σχετικά με τα fouls θα παραμείνει (σε ένα μικρότερο επίπεδο βέβαια), εφόσον θα υπάρχει extra κέρδος (η κατοχή της μπάλας μετά από τις βολές) και κίνητρο για να πηγαίνει η μπάλα στην επίθεση σε έναν παίκτη που μαρκάρεται από κάποιον με 6+ fouls.
++ Είναι παράλογο για ένα σπορ να τιμωρεί τους παίκτες του για την συμπλήρωση ενός αριθμού κοινών και συνηθισμένων παραβάσεων.

Πλην

-- Τα fouls θα αυξηθούν και θα έχουμε φαινόμενα του στιλ ο Greg Oden ή ο Αντρέας Γλυνιαδάκης να τελειώνουν παιχνίδια με 8-9 fouls.
-- Η επίτευξη των βολών θα χάσει μέρος από τη σημασία της, εφόσον ο παίκτης θα ξέρει ότι η ομάδα του θα έχει ακολούθως την κατοχή.
-- Η δύναμη θα επικρατήσει της τεχνικής στην άμυνα, εφόσον αποκλειστικός στόχος ενός παίκτη τύπου Oden θα είναι να κάνει συνέχεια foul π.χ. στο Shaq.
-- Από ένα χρονικό σημείο και μετά το παιχνίδι θα είναι επαναλαμβανόμενο, αργό και εκνευριστικό, με συνεχείς ακολουθίες τύπου "Δώσε στο Shaq - Πάρε foul - Χάσε τις βολές - Πάρε ξανά μπάλα".
-- Θα μειώσει την υπεροχή των έξυπνων αμυντικών που μπορούν να παίξουν εκπληκτική άμυνα χωρίς να κάνουν συνέχεια foul (π.χ. Tim Duncan, Chuck Hayes).

Εσείς τι γνώμη έχετε; Θα βλέπατε με θετικό μάτι μία πιθανή κατάργηση των foul-outs; Γράψτε την άποψή σας στα comments, καθώς το θέμα σηκώνει debating.

8 σχόλια:

  1. baller4life17/11/09 18:27

    na meinei ws yfistatai pio polla kai simantika ta plin para ta syn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. OXI.
    apla k mono giati 8a ginei pio argo to paixnidi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kai egw eimai kata... to basket den einai podosfairo kai h diaxeirish twn fouls einai shmantiko meros ths taktikhs... kai pisteuw oti kanena apo ta 'syn' pou anaferontai pio panw den einai arketa isxyro gia na dikaiologhsei th metatroph tou kanonismou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/11/09 23:06

    Na min ginei giati tha xasoun poly apo to bathos tous oi omades. Kamia den tha koita na apoktisei kalous rolistes mias kai tha bgazoun oi 5adatoi olo to mats. Me ligotera prosopa tha ginei pio bareto to paixnidi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος18/11/09 01:27

    As ginei kati pou na sundiazei kai ta 2. Gia paradeigma sto 7o kai 8o faoul na isxuoun oi 2 boles kai katoxi mpalas. Sto 9o faoul na einai oristiki apoboli.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kati san dilepti apovoli meta to 5(6) faoul+voles kai katoxi mpalas, pos sas fenetai?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημήτρης Κ.24/11/09 23:15

    Γενικά συμφωνώ με τους προηγούμενους να μην καταργηθεί, αλλά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό που προτείνει ο Σπύρος.

    Και θα συγκρατεί τους παίκτες να μην τα συμπληρώσουν, και θα αποκλείει φαινομενα να είναι έξω για το μισό απ'ότι θα έπαιζαν κάποιοι παίκτες που φορτώνονται με 3 φάουλ στο 1ο δεκάλεπτο.

    Θα το επαύξανα μάλιστα και σε μεγαλύτερη ενδεχομένως αποβολή, π.χ. έως το τέλος του δεκαλέπτου, καθ΄ότι το δίλεπτο θα είχε πιο δύσκολη εφαρμογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι εγώ γενικά είμαι αντίθετος με το σκεπτικό της κατάργησης των foul-outs.

    Την προοπτική όμως της δίλεπτης αποβολής τη βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, έχοντας δει και την πετυχημένη υλοποίησή της στο hockey. Διαφορετικά αθλήματα, βέβαια, αλλά με κάποια επεξεργασία και προσαρμογή στις ειδικές συνθήκες του μπάσκετ πιστεύω θα μπορούσε να αποδώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή