Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Το υπερηχητικό δίδυμο και οι (υπερηχητικές) παραφωνίες του




Όπου νά 'ναι το 2009 τελειώνει και φυσικά πρόκειται να το διαδεχθεί μια από τις πιο σημαντικές χρονιές στην ιστορία του ΝΒΑ, το 2010. Δεν είναι μόνο τα πολυαναμενόμενα φέτος high-profile playoffs, που μας κάνουν να προσμένουμε με τόση ανυπομονησία το επόμενο έτος, γιατί ας πούμε αν κάποιος υποστηρίζει τους New Jersey Nets, θα περάσει πολύ άσχημο μπασκετικό χειμώνα και ούτε η άνοιξη θα τον βοηθήσει ιδιαίτερα. Αυτό που κάθε φίλος του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ περιμένει, είναι το τι θα ακολουθήσει μετά τα φετινά playoffs. Σας έχουμε ξαναπεί και από εδώ ότι το καλοκαίρι του 2010 μένουν ελεύθεροι πολλοί και σημαντικότατοι franchise players, των οποίων οι ανακατατάξεις θα προκαλέσουν πάταγο. Joe Johnson, Ray Allen, Tracy McGrady, Carlos Boozer, Amare Stoudemire, Chris Bosh και φυσικά οι 2 περσινοί υποψήφιοι για MVP, LeBron James και Dwyane Wade. Όλοι αυτοί μπορούν να φυγούν από τις ομάδες τους από την 1η Ιουλίου και να αναζητήσουν αλλού τη μπασκετική τους στέγη.

Βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι όλοι οι παραπάνω θα αλλάξουν ομάδες. Για παράδειγμα, ο Ray Allen που είναι άνθρωπος της συνήθειας έχει βολευτεί στη Βοστώνη, ο Chris Bosh λέει ότι θέλει να δει πρώτα πώς θα πάει το φετινό εγχείρημα των Raptors (αλλά άποψη μου είναι ότι απλά προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι και θα φύγει με το πρώτο αεροπλάνο από τον Καναδά) και ο Tracy McGrady κολυμπάει ανέμελος στην πισίνα του, ώντας ο πιο πλουσιοπάροχα αμειβόμενος αθλητής στο ΝΒΑ για φέτος. Η μεγάλη κουβέντα που γίνεται εδώ και μερικά χρόνια στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αφορά στο πού θα παίζουν του χρόνου ο Dwyane Wade και ο LeBron James.

Oι Knicks έχουν αδειάσει όσο χώρο μπορούν και θέλουν να υποδεχτούν τον King στη Νέα Υόρκη. Οι New Jersey Nets ταλαιπωρούν τον Devin Harris με τη φετινή τους ομάδα και σκέφτονται να αλλάξουν και μέρος και όνομα (πιο πιθανό το Brooklyn Nets) έτσι ώστε να γίνουν πιο εμπορικοί και να φέρουν και αυτοί το LeBron. Το Chicago καραδοκεί βασισμένο στη βαριά του φανέλα, ενώ οι Heat και οι Cavaliers θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν το star της ομάδας τους. Σενάρια, λοιπόν, υπάρχουν πολλά και καλά. Τον τελευταίο καιρό, όμως, έχει προκύψει ένα σενάριο το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως εκρηκτικό. Πώς θα σας φαινόταν αν ο LeBron έφευγε από το κρύο και άχαρο Cleveland και μετακόμιζε στο ηλιόλουστο, high-class, state tax-free Μiami για να παίξει μαζί με τον Wade στους Heat?

Πολλοί ενθουσιάζονται και μόνο στην ιδέα. Φυσιολογικό. Δύο από τους πιο θεαματικούς (χωρίς αυτό να σημαίνει και μη ουσιαστικούς) παίκτες του ΝΒΑ θα αποτελούσαν θέλγητρο για οποιοδήποτε μπασκετικό μάτι αν έπαιζαν στην ίδια ομάδα. Βλέποντας το χθεσινό παιχνίδι των Heat με τους Cavaliers και ειδικά το τέλος του 1ου δεκαλέπτου, όπου ο ένας απαντούσε στον άλλον με προσωπικά καλάθια, πολλοί σκέφτηκαν το ενδεχόμενο να ήταν συμπαίκτες και να διαλύουν οποιαδήποτε άμυνα. Ήδη σχηματίζονται εικόνες στο μυαλό μου με τους δύο να έχουν φτάσει ήδη στο αντίπαλο καλάθι στον αιφνιδιασμό, τη στιγμή που οι υπόλοιποι τους αγναντεύουν από την άλλη ρακέτα. Alley-oops, εντυπωσιακά καρφώματα, πιεστική άμυνα, μεγαλοπρεπείς τάπες, τα λογικώς επερχόμενα shoulder bumps, οι ιαχές του πλήθους είναι μερικά από αυτά που θα βλέπαμε (δούμε?) αν τελικά η παραμονή του Wade στη Florida συνοδευτεί και από τον ερχομό του James. O πρώτος, μάλιστα, παραδέχθηκε ότι έχουν συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ο δεύτερος δήλωσε στα media ότι η συγκεκριμένη κουβέντα καταντάει κουραστική πλέον και θα τα μάθουμε όλα το καλοκαίρι. Μέχρι τότε, όλοι φανταζόμαστε...

Προσωπικά, όταν άκουσα για πρώτη φορά αυτήν τη φήμη, αντέδρασα αρνητικά. Είπα δε γίνεται να παίξουν αυτοι οι δύο μαζί. Και θα σας εξηγήσω αμέσως το γιατί. Πρώτα, σκέφτηκα τον οικονομικό τομέα. Ποια ομάδα θα μπορούσε να προσφέρει maximum deals και στους δύο, ώστε να τους ικανοποιήσει χρηματικά, κρατώντας παράλληλα και μια ισορροπία στην υπόλοιπη ομάδα. Τι εννοώ με αυτό? Μια ομάδα (ειδικά στο ΝΒΑ) σίγουρα έχει ξεκάθαρους ρόλους, άλλοι είναι ηγέτες, άλλοι 6th men, άλλοι παγκίτες. Τις περισσότερες φορές, όταν δηλαδή δεν έχουμε φαινόμενα Brian Cardinal (= ένας πολύ κακός λευκός ψηλός που πληρώνεται αυτή τη στιγμή αδρά χωρίς να προσφέρει τίποτα απολύτως), ανάλογα με αυτούς τους ρόλους διακυμαίνονται και οι μισθοί των παικτών. Αν λοιπόν, πήγαινε ο LeBron στους Heat τότε οι διαφορές ανάμεσα στους δύο superstars και στους υπόλοιπους "ρολίστες" θα ήταν μεγάλες μισθολογικά. Όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε μια ομάδα, καθώς κάποιος θα αισθανθεί υποτιμημένος, άλλος θα ζηλέψει, ένας τρίτος μπορεί να θελήσει να φύγει. Είναι μεγάλη, οπότε, η πιθανότητα να δημιουργηθεί κάποια αναταραχή, η οποία μόνο καλά αποτελέσματα δεν μπορεί να έχει.

Κάποιος, βέβαια, μπορεί να πει ότι η πείνα της ομάδας για τίτλους, ή τελοσπάντων ο χαρακτήρας τον παικτών μπορεί να μη διαβληθεί από το οικονομικό και να μην παρουσιαστούν τέτοιου είδους προβλήματα. Ακόμα και αν δεν έχουμε τέτοια περιστατικά, ή αν ο LeBron κάνει πράξη τα λόγια του ότι δεν τον ενδιαφέρουν τόσο τα χρήματα όσο το να κερδίζει και δεχθεί μη maximum deal, μπορεί να έχουμε και άλλα εμπόδια στη συνύπαρξη αυτών των δύο. Δεν ξέρω αν έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτών των παικτών, όμως πρόκειται όχι για δύο απλούς all-stars αλλά για Giga all-stars (αν θα μπορούσε να μου επιτραπεί αυτός ο αδόκιμος χαρακτηρισμός). Και αυτό συνοδεύεται και από ένα μεγάλο εγωισμό. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν αυτοί οι εγωισμοί θα μπορούσαν να συνυπάρξουν για μακρό διάστημα σε μια ομάδα ΝΒΑ. Κάποιοι θα πουν ότι στην Redeem Team μια χαρά χωρούσαν και αυτοί και τόσοι άλλοι, οπότε αν υπάρχει θέληση όλα γίνονται. Δεκτό. Εδώ, όμως, δε μιλάμε για μια εθνική ομάδα που συγκροτείται αραιά και πού και αγωνίζεται για ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς. Χωρίς να θέλω να απαξιώσω τη σημαντικότερη για εμάς αθλητική διοργάνωση, έχω την αίσθηση ότι ο LeBron θα ανταλλάζε εύκολα το χρυσό του Πεκίνου για ένα πρωτάθλημα ΝΒΑ. Επίσης, στην Εθνική δεν υπάρχει η καθημερινή επαφή σε τέτοιο βαθμό, όπως σε ένα σύλλογο. Συνεπώς, πιστεύω ότι μια πιθανή συνύπαρξη ακόμα και του "unselfish" LeBron με το Wade θα κατέληγε σε αποτυχία αφού θα παίζονταν πάρα πολλά πράγματα σε αυτήν την περίπτωση. Και πάνω από όλα? Η μπασκετική κληρονομιά αυτών των δύο. Το όνομα και οι αναμνήσεις που θα αφήσουν σε όλους εμάς. Δείτε για παράδειγμά τον Scottie Pippen. Τεράστιος παίκτης για τον οποίο δε χρειάζεται να πω τίποτα άλλο. Θεωρείται, ωστόσο, ακόμα και σήμερα δεύτερος. Πίσω από τον "Air". Δεν ξέρω αν κάποιος από αυτούς μπορεί να συμβιβαστεί με αυτό. Άποψη μου είναι πως δε γίνεται.

Τέλος, απαντώντας και στους πιο απαιτητικούς δικηγόρους του διαβόλου από εσάς, οι οποίοι θα πουν ότι εγώ δεν μπορώ να προβλέψω τους εγωισμούς των 2 παικτών και πώς θα αλληλεπιδράσουν, θα αναφερθώ και στους καθαρά αγωνιστικούς λόγους, οι οποίοι θα καθιστούσαν αδύνατη τη συνύπαρξη των δύο "υπερηχητικών". Αν ρίξετε μια ματιά στα στατιστικά τους από το χθεσινό αγώνα, θα δείτε ότι είναι πάνω κάτω ίδια. Πιο συγκεκριμένα, ο κάθε παίκτης πήρε γύρω στα 20 σουτ και κέρδισε 20 βολές, προσφέροντας πολύ και σε άλλους τομείς. Προσθέστε σε αυτό, το γεγονός ότι και οι δύο superstars θέλουν πολλή ώρα την μπάλα στα χέρια τους, ώστε να δημιουργήσουν ευκαιρίες για σκοράρισμα είτε για τους ίδιους είτε για τους συμπαίκτες τους. Για αυτόν το λόγο, ούτε οι Cavs ούτε οι Heat έχουν ενα πρωτοκλασάτο, καθαρόαιμο (ο Mo Williams είναι shoot-first) play-maker. Επιπλέον, πρέπει να καταλάβουμε ότι εδώ δεν πρόκειται για ένα δίδυμο inside-outside τύπου Shaq-Kobe (το οποίο εγγυάται μια ισορροπία στο shot selection), αλλά για δύο περιφερειακούς παίκτες.

Συμπέρασμα? Κατά την άποψη μου, μια ομάδα με αυτούς τους δύο θα ήταν δυσλειτουργική. Όσο unselfish και αν είναι ο LeBron, δε νομίζω ότι μπορεί να περιοριστεί στο ρόλο του δημιουργού από την περιφέρεια αφήνοντας στο Wade κυρίως το σκοράρισμα. Ένας παίκτης που έχει συνηθίσει να παίρνει 20 σουτ τη βραδιά δεν μπορεί ξαφνικά να πρέπει να αλλάξει όλη του τη νοοτροπία, επειδή έχει δίπλα του έναν αστέρα του βεληνεκούς του D-Wade ή του James. Kαι οι 2 θα ήθελαν πολλή ώρα την μπάλα στην κατοχή τους, και οι 2 θα ήθελαν να συνεχίσουν να παίρνουν αυτοί το μεγαλύτερο εύρος προσπαθειών, ενώ το γεγονός ότι πρόκειται για ίδιου τύπου παίκτες (και όχι James-Joe Johnson για παράδειγμα) ίσως να προσάρμοζε και την άμυνα του αντιπάλου καλύτερα πάνω τους.

Μπορεί, λοιπόν, πολλοί από εμάς τους αληθινούς φίλους τους μπάσκετ να ονειροπολούμε με τις όμορφες φάσεις που θα έβγαζαν ο LeBron James και ο Dwyane Wade αν έπαιζαν μαζί, όμως ρεαλιστικά μιλώντας μάλλον θα έπρεπε να μείνουμε στην ονειροπόληση και να τους βλέπουμε όποτε αποφασίζουν να κατεβαίνουν με την Team USA. Toυλάχιστον έτσι, θα έχουμε να περιμένουμε τις μεγάλες τους μάχες στο ΝΒΑ, αλλά και τις συντονισμένες προσπάθειές τους ενάντια στις άλλες εθνικές ομάδες το καλοκαίρι ή στο All-Star Game. Σίγουρα και αυτές οι λιγοστές κοινές εμφανίσεις θα μας αποζημιώνουν και έστω και για λίγο θα κάνουν πραγματικότητα τα μπασκετικά όνειρά μας.

P.S. Μη διστάσετε να μας πείτε και τη δική σας άποψη στα comments για το αν LeBron και Wade θα μπορούσαν να παίξουν μαζί.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/11/09 03:39

    Απο οικονομικης αποψης,μια συνυπαρξη τους στους Χιτ,θα μπορουσε να ''τσουλησει'' ως σεναριο..
    Και απο αγωνιστικης πλευρας,δεν νομιζω οτι θα ηταν δυσλειτουργικη..
    Απεναντιας,θα αλλαζε τις υπαρχουσες ισορροπιες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/11/09 14:18

    Kalytera einai na meinoun stis omades tous apla me veltiomeno supporting cast.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/11/09 16:17

    Στη περιπτωση του Λεμπρον,ποσο πιο βελτιωμενο supporting-cast να υπαρξει?
    Αν μπορει να τεθει καποιο ζητημα,αυτο ειναι ειναι της ελλειψης χημειας και της ανισσορροπιας που υπαρχει στην front-line..οπως επισης ζητημα θα μπορουσε να τεθει για τον Μπραουν..
    Ο Ουειντ ως τωρα,δεν ειχε την τυχη να πλαισιωθει με πολυ αξιολογο & με βαθος supporting-cast..
    Το καλοκαιρι που μας ερχεται ομως,οι Χιτ μπορουν να κανουν παιχνιδι..μιας και μπορουν να εξοικονομησουν αν θελουν εως και $43εκ αν θελησουν...μιας και ληγουν τα συμβολαια των Ο'Νηλ,Ριτσαρτσον,Χασλεμ και εχουν την οψιον ανανεωσης του Τζοουνς(ειναι καπως υπερβολικο να αμοιβεται ενας τετοιος ρολιστας με $4.5 εκ περιπου ετησιως..).
    Αν κριθει απαραιτητη η παραμονη ενος ποιοτικου ψηλου οπως ο Ο'Νήλ,τοτε μεσω αναδιαπραγματευσης,μπορει να προκυψει νεα συμφωνια,δινοντας του οι Χιτ το mid-level exc...
    Αφου και για τον 32χρονο πλεον Ζερμαιν,το ζητουμενο δεν θα ειναι τα χρηματα,αλλα το να μπορεσει να κατακτησει ενα δακτυλιδι..
    Αν θα συμβει κατι τετοιο,αυτοματως και παραμενει ο Ο'Νηλ και περισσευουν περιπου και $17εκ..και συνολικα περιπου $37εκ..
    Θα θεωρουσα πολυτελεια να παραμεινει και να αμοιβεται και με πολλα χρηματα ο Χασλεμ,απ τη στιγμη που εχει αρχισει να ''ενηληκιωνεται'' ο Μπισλει.
    Επισης και ο Κουεντιν θα πρεπει να θεωρειται ''αναλωσιμος''..
    Οποτε τα τουλαχιστον $37εκ θα μπορουσαν να δοθουν ως εξης:
    -$6-$7 παραπανω ετησιως για να ανανεωσει ο Ουειντ..
    -$23-$24 εκ για να προσελκυσουν τον Λεμπρον...
    -Τα υπολοιπα $6εκ-$7εκ,για να υπογραψουν 3-4 επιπλεον συμβολαια(ρουκι,βετερανους,χαμηλομισθους),με ρολιστες,σε κεινες τις θεσεις που θα κριθει απαραιτητο & εχοντας και εκεινα τα αναγκαια αγωνιστικα χαρακτηριστικα..συγκροτωντας ετσι το 15μελες ροστερ..
    Κατ'αυτο τον τροπο οι Χιτ θα δημιουργουσαν σουπερ βασικη 5αδα(Τσαλμερς,Ουειντ,Λεμπρον,Μπισλει,Ο'Νηλ),& θα ειχαν απο πισω και ενα σχετικα καλο supporting-cast..

    Οι Σελτικς επανεφεραν στη μοδα το μοντελο των Big Three..και καταφεραν και ξανα-εγιναν ανταγωνιστικοι..
    Η δημιουργια ενος σουπερ-ντουετου,θα μπορουσε καλλιστα να ειναι η καλυτερη ανταπαντηση..
    Οπου με βαση τα καθαρα αγωνιστικα κριτηρια θα αλλαζε τις υπαρχουσες ισορροπιες για τα επομενα χρονια,ενω και απο αποψη μαρκετινγκ και προβολης θα εκανε θραυση..οχι μονο εντος ΝΒΑ αλλα και παγκοσμιως..
    Δεν νομιζω οτι θα ηταν δυσλειτουργικη η συνυπαρξη τους.Απεναντιας..μιας και μιλαμε οχι μονο για 2 εκπληκτικους παικτες αλλα και για πολυ συνειδητοποιημενους επαγγελματιες..
    Το να παιξουν μαζι,2 εκ των 3 κορυφαιων παικτων στο κοσμο,προσωπικα με διεγειρει σαν ιδεα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε η άποψη σου είναι σεβαστή και πολύ εμπεριστατωμένη. Κατ'αρχήν, συμφωνώ μαζί σου για το θέμα του LeBron στους Cavs (ειδικά στη νύξη σου για το Mike Brown, τον οποίο θεωρώ overrated). Ακόμα και αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ισχύουν τα οικονομικά στοιχεία που λες και διαμορφωνόταν η ομάδα των Heat όπως το έχεις σχεδιάσει, όμως, θα ήθελα να διαφωνήσω λίγο μαζί σου.

    Μπορεί μεν οι Celtics να επανέφεραν στη μόδα τους Big Three, εκεί όμως επρόκειτο για 3 παίκτες σε μεγαλύτερη ηλικία, με μόνο στόχο ένα δαχτυλίδι. Ο LeBron και ο Wade είναι ακόμα στο prime της καριέρας τους και το "εγώ" τους είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο από όσο ήταν των Big Three εκείνη την περίοδο. Μπορεί να είναι 2 εξαίρετοι επαγγελματίες, όμως το να χτίσουν ένα ακόμα πιο λαμπερό όνομα είναι μεγάλη υπόθεση για αυτούς και δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν εφικτό αν παίζανε στην ίδια ομάδα αυτή τη στιγμή. Επίσης, οι Big Three είχαν εντελώς διακριτούς ρόλους στην 5άδα των Celts, πράγμα που δεν είναι τόσο εύκολο για τον LBJ και τον DWade για τους λόγους που παρέθεσα και στο άρθρο. Φυσικά και μένα με ιντριγκάρει πάρα πολύ η ιδέα το να τους δω να παίζουν στην ίδια ομάδα, δεν πιστεύω όμως ότι μπορεί πρακτικά να γίνει και να είναι πετυχημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή