Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Οι 4 σωματοφύλακες




Η Liga ACB, που ξεκινά σήμερα, αποτελεί μακράν το καλύτερο εθνικό πρωτάθλημα στον κόσμο μετά από το NBA, απέχοντας προφανώς πολύ από το δικό μας σε όλους τους τομείς (οργάνωση, ποιότητα στο παρκέ, ισότητα, κτλ.). Και φέτος λοιπόν αναμένεται να παρουσιάσει ένα ελκυστικότατο προϊόν με πολύ θέαμα, αρκετό run-n-gun, ταλαντούχους παίκτες (που είναι διανεμημένοι σε περισσότερες από 2 ομάδες) και γεμάτα γήπεδα. Εμείς θα ρίξουμε μία προκαταρκτική ματιά στις πιθανότατα 4 καλύτερες (που μπορούμε να τις χωρίσουμε σε 2 elite και 2 διεκδικήτριες) ομάδες της ACB, οι οποίες θα αγωνίζονται και στη φετινή Euroleague.

Ξεκινάμε βέβαια από την Barcelona, η οποία πέρασε ένα μεταγραφικά πολύ γεμάτο καλοκαίρι. Το τελευταίο σημαδεύτηκε κυρίως από το serial ολόκληρων εβδομάδων που αφορούσε τον ερχομό ή μη του Ricky Rubio. Τελικά ο Ricky προτίμησε να παραμείνει προς το παρόν στην Καταλονία και να μεταπηδήσει από τη Joventut στην Barca, αγνοώντας τις σειρήνες των Timberwolves και αναβάλλοντας το υπερατλαντικό ταξίδι μέχρι το 2011. Αυτή βέβαια ήταν μία ευτυχής εξέλιξη για τη Barca, που φιλοδοξεί (και πιθανότατα θα καταφέρει) να φτάσει για 4η συνεχή χρονιά τουλάχιστον μέχρι τον τελικό της ACB.

Ο Rubio δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα αναλάβει απευθείας ρόλο βασικού μπροστά από το Jaka Lakovic. Θεωρώ ότι, αρχικά τουλάχιστον, θα ήταν καλύτερο να ξεκινά ο Σλοβένος λόγω εμπειρίας και εκτελεστικής δεινότητας. Το περίσσευμα των λεπτών στον "άσσο" θα παίρνει ο Καταλανός Victor Sada. Στο "2" δεσπόζει η μορφή του ηγέτη της Barcelona και MVP του πρόσφατου ισπανικού Super Cup, Juan Carlos Navarro, που αναμένεται και φέτος να φορτώσει με πολλούς πόντους τα καλάθια της Γηραιάς Ηπείρου. Αναπληρωματικός του είναι ο ασταθέστατος και trigger-happy αλλά killer σουτέρ στη μέρα του Gianluca Basile.

Στο frontcourt η Barca απώλεσε φέτος δύο σημαντικές μονάδες προς χάρην του NBA, τους Ilyasova και Andersen, όμως φρόντισε να καλύψει το κενό τους με τον ερχομό του εκπληκτικού τελευταία Erazem Lorbek, του δυναμικού σκόρερ και γνωστού μας Pete Mickael και του έμπειρου σε υψηλό επίπεδο (Maccabi, CSKA) Terrence Morris. Οι άλλες αλλαγές στους forwards θα είναι οι βετεράνοι σουτέρ Grimau, Barton και Jordi Trias. Στο center λογικά θα ξεκινά ο επίσης νεοαποκτηθείς και έμπειρος Σενεγαλέζος 7-footer Boniface N'Dong που ήρθε από τη Μάλαγα, με αναπληρωματικό τον μάλλον στάσιμο Fran Vazquez (που ακόμα και τώρα αρνείται να επιχειρήσει το άλμα στο NBA παρότι υπήρξε drafted στο νο. 11 από τους Magic το 2005).

Η αιώνια αντίπαλος Real Madrid είχε ένα ακόμη πιο σημαδιακό καλοκαίρι, αφού με τις πολλές κινήσεις της ουσιαστικά άλλαξε τελείως τη διαμόρφωση του roster της. Δαπανήθηκαν πολλά λεφτά, δημιουργήθηκαν μεγάλες απαιτήσεις και υπό την καθοδήγηση του Ettore Messina πλέον η "βασίλισσα" αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο εντός και εκτός των ισπανικών συνόρων.

Στους guards συνδυάζονται εμπειρία (Prigioni), ταλέντο (Llull) και άπλετο σκοράρισμα (Kaukenas, Bullock). Ίσως όμως χρειαζόταν να αποκτηθεί ένας ακόμα guard για την περίπτωση τραυματισμών, κόπωσης, κτλ. Στο "3" βασικός θα είναι η δοκιμασμένη λύση του εξαιρετικού μακρινού σουτ, Travis Hansen (που ήθελε και ο Ολυμπιακός), ενώ από πίσω θα έρχονται ο Vidal (που έφυγε από την Tau μετά από 9 χρόνια) και ο εξαιρετικά ταλαντούχος και ήδη διεθνής με το Μαυροβούνιο Vladimir Dasic.

Στους ψηλούς εντοπίζουμε μία εντυπωσιακή υπεροπλόα. Bασικός power forward θα είναι σίγουρα ο περσινός MVP της ACB Felipe Reyes. Στον πάγκο θα βρίσκονται ένα από τα βασικά στελέχη της δευτεραθλήτριας Ευρώπης Σερβίας, o Novica Velickovic, που αποτελεί το πιο πρόσφατο από την ατελείωτη σειρά εξαγόμενων ταλέντων της Partizan, και ο γερόλυκος και ελαφρά παρηκμασμένος Jorge Garbajosa, που με το ακριβέστατο όμως σουτ του εξακολουθεί να μπορεί να σκοτώσει οποιαδήποτε κλειστή άμυνα. Ο ευέλικτος Βέλγος Axel Hervelle συμπληρώνει τα 4άρια. Στο "5" αποκτήθηκε ο χειρότερος κατά κοινή ομολογία (αλλά δυνατότερος και καλύτερος αμυντικός) από τα αδέρφια Lavrinovic, ο Darius, που θα μοιράζεται τη θέση με τους αμυντικογενείς Cheikh Samb και Thomas Van Den Spiegel.

Η περσινή φιναλίστ Caja Laboral (πρώην Tau Ceramica) αποδυναμώθηκε κάπως, καθώς έχασε 4 από τους 5 βασικούς της (Prigioni, Rakocevic, Mickael, McDonald). Παρόλα αυτά, επανέκαμψε και προχώρησε στην απόκτηση ποιοτικών μονάδων, όπως ο εντυπωσιακός στο Eurobasket Lior Elyahu, ο NBAer Walter Herrmann, ο ικανότατος σκόρερ (15,7 ppg πέρσι) Carl English και ο Βραζιλιάνος Marcelinho Huertas. Σε αυτούς προσθέστε τους μόνιμους Splitter (μέσα στους 5 καλύτερους ψηλούς στην Ευρώοη), Teletovic και Barac και έχετε μία ομάδα με υψηλότατες βλέψεις.

H Unicaja Malaga είχε και αυτή τις απώλειές της (Cabezas, Kelati, Haislip, N'Dong), όμως και αυτή δεν έμεινε απαθής. Υπέγραψε δύο Αμερικανούς scoring guards που έπαιζαν ήδη στην Ισπανία (Pooh Jeter και Taquan Dean) για να συμπληρώσουν τον πασέρ Omar Cook (4,9 apg στην regular season της περσινής Euroleague). Επιπροσθέτως έδωσε εκ νέου πνοή στους ψηλούς αποκτώντας το Γιώργο Πρίντεζη και τον υπερευέλικτο Άγγλο Joel Freeland. Αυτοί θα πλαισιώσουν άρτια τον έμπειρο Σκωτσέζο center Robert Archibald (έχει περάσει κι από το NBA), ενώ στο πόστο τους παρέμειναν οι γηγενείς σημαίες της ομάδας Carlos Jimenez και Berni Rodriguez και ο sharpshooting Τσέχος Jiri Welsch.

Αυτά λοιπόν ως μία πρόγευση της πολύ ενδιαφέρουσας χρονιάς που περιμένει τις κορυφαίες ισπανικές ομάδες, τόσο εγχώρια στην ACB όσο και στην Euroleague, όπου θα βρεθούν αντιμέτωπες η Malaga του Ολυμπιακού και η Real του Παναθηναϊκού. Ελπίζουμε το ταλέντο αυτών των ομάδων να μας χαρίσει μεγάλα παιχνίδια σε όλα τα μέτωπα!

7 σχόλια:

  1. Είναι κρίμα που το ΣΠΟΡ+ ενώ ήταν συνεπές έως τώρα (έστω και με κάποιες μαγνητοσκοποήσεις τις Κυριακές),λόγω χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων να υποθέσω,δεν μας έδειξε ούτε για δείγμα προημιτελικό από το copa del ray κι απλά θα δούμε σήμερα τον έναν ημιτελικό ζωντανά..

    υ.γ. ¨μετά χριστόν προφήτης¨,αλλά υποτιμήσατε την Valencia,θέλω να πιστεύω πως θα περάσει στην επόμενη Euroleague.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε bhoy ξέχνα το ΣΠΟΡ+. Μπορείς να δεις όλα τα ματς του Copa Del Rey από εδώ.

    Όσο για τη Valencia, όντως κάνει εξαιρετική σεζόν αναλογικά με τις προσδοκίες. Είναι γεγονός πάντως ότι με τα pre-season δεδομένα, τις περισσότερες πιθανότητες για είσοδο στην 4άδα μαζί με τους 3 "μεγάλους" είχε η Unicaja, άσχετα αν η τελευταία μερικώς απογοητεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι όχι μόνο live, αλλά και βίντεο τα φετινά ματς αλλά και τους παλιούς τελικούς μεχρι 10 χρονια πισω...

    Πως λέμε ΕΟΚ-ΕΣΑΚΕ... καμία σχέση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το γνώριζα το site,αλλά όχι όλες τις δυνατότητές του,ακόμη και για ζωντανή μετάδοση!!!

    Αναμένουμε πάντως και ανάλυση για το Ισπανικό Κύπελλο,όσο το δυνατόν πιο συνολική.Αυτά ντε τα 4f... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δίχως να θέλω να σας το παίξω πάντως ¨γκουρού¨ νομίζω πως είχε υπερκετμηθεί η Unicaja,οι Αμερικάνοι της ήταν για τα τσιμέντα.Όπως βέβαια καλοί οι Βρετανοί,αλλά κάπου κάπου επιθετικά δεν παλεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε bhoy νομίζω ότι υποτιμάς τους παίκτες της Malaga λίγο. Ο Cook είναι πολύ καλός οργανωτής και αμυντικός, ο Freeland ταλαντούχος και αθλητικός PF, ενώ και ο Archibald είναι ικανός (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) αμυντικά και επιθετικά center. Φέτος η ομάδα ακόμα ψάχνει να βρει ομοιογένεια και ρόλους, χάνοντας αρκετά ματς που θα έπρεπε να κερδίζει (όπως π.χ. αυτό με την Prokom). Παρόλα αυτά είναι μέσα στους στόχους της, και στην ACB και στην Euroleague. Δωσ' της λίγο χρόνο ακόμα για να κρίνουμε ασφαλέστερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eίμαι φανατικός του Archibald!!!Βασικά τον είδα πιο πολύ στο ευρωμπάσκετ.Μου αρέσει,όσο για τον Freeland τον θεωρώ επιθετικά αδούλευτο ίσως,επιπόλαιο να πω,δε ξέρω,πιθανών να είμαι με τους χαρακτηρισμούς κακός.Ο Cook νομίζω πως μετά το μισό του α΄γύρου άρχισε να προσραμόζεται.Στην Unicaja επίσης,εκτίμησα δεόντως τον Πρίντεζη.

    υ.γ. μα καλά,της ξαναπήρε τα σώβρακα η Barca έτσι;Σχεδόν όλοι εναντίον της Real,νομίζω πως όσοι την υποστηρίζουν πρέπει να κάτσουν να δουν τα όσα συνέβησαν στο f8 και ν'αναρωτηθούν τί ρόλο παίζει η ιστορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή