Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

"Πράσινη" επανάκαμψη ή "κόκκινη" λύτρωση;



Έφτασε η μέρα που θα απονεμηθεί ο πρώτος τίτλος της χρονιάς. Οι αντίπαλοι αναμενόμενοι: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, δύο από τις ποιοτικότερες ομάδες στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν έχουμε αναφερθεί εξαντλητικά στα προτερήματα και τις αδυναμίες των δύο πρωταγωνιστών του ελληνικού μπάσκετ. Η εμβόλιμη αγωνιστική της Α1 την Τετάρτη δεν άλλαξε κάτι στην εικόνα που έχουμε για το φετινό Ολυμπιακό, όμως από την άλλη λειτούργησε ιδιαίτερα θετικά για την ψυχολογία και την προσωρινή αγωνιστική ανάταση του Παναθηναϊκού, σε συνδυασμό με την εμφατική νίκη του επί του Άρη την Κυριακή.

Ο ΠΑΟ παρουσιάστηκε αισθητά βελτιωμένος απέναντι στο Μαρούσι και εκμεταλλεύτηκε επιτέλους την αποδεδειγμένα υψηλή ποιότητα των παικτών του όταν έπρεπε για να τελειώσει το παιχνίδι, όπως μας έχει συνηθίσει δηλαδή τα τελευταία χρόνια εντός των συνόρων με μικρότερης (από αυτόν) δυναμικότητας ομάδες. Το σημαντικότερο που πρέπει να κρατήσουμε από το ματς της Τετάρτης ενόψει του σημερινού τελικού είναι το γεγονός ότι ο ΠΑΟ: α) έδειξε εμφανή πλέον προθυμία να ακολουθήσει το γρήγορο ρυθμό του αντιπάλου και β) ευστόχησε (για πρώτη ίσως φορά φέτος) σχεδόν σε όλα τα καθοριστικά τρίποντα του 3ου δεκαλέπτου, κάτι που πιθανώς να δείχνει ότι τα φετινά προβλήματα στο περιφερειακό σουτ φτάνουν στο τέλος τους, ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.

Εξετάζοντας, τώρα, το σημερινό παιχνίδι, ας δούμε 5 αγωνιστικά σημεία-κλειδιά για κάθε ομάδα στο σημερινό τελικό.

Ολυμπιακός

--- Πρέπει οπωσδήποτε ένα μεγάλο μέρος των επιθέσεων του 1ου δεκαλέπτου να περάσει από τα χέρια του Σχορτσιανίτη. Ο Pekovic έχει αποδείξει ότι δεν παίζει ιδιαίτερα καλή άμυνα θέσης και ότι είναι επιρρεπής στο foul. Αν φορτωθεί με 2 γρήγορα fouls από κινήσεις του Sofo θα είναι μεγάλο κέρδος για τον Ολυμπιακό και ίσως αποβεί καθοριστικό στη συνέχεια, δεδομένου του μεγαλύτερου βάθους που παρουσιάζει ο ΟΣΦΠ στη frontline.

--- Ο ΟΣΦΠ πρέπει να μη διστάσει να τρέξει όποτε βρει την ευκαιρία και να ψάξει τη γρήγορη μακρινή πάσα σε Childress ή Kleiza, που είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμοι στον αιφνιδιασμό και το ανοικτό γήπεδο. Οξυδέρκεια και γρήγορα και σωστά αντανακλαστικά από Παπαλουκά και Teodosic θα είναι τα ζητούμενα εδώ. Με αντίπαλο την Caja Laboral οι αιφνιδιασμοί είχαν δουλέψει στην εντέλεια και έχουμε ήδη επισημάνει φέτος την ασταθή transition defense του Παναθηναϊκού.

--- Ο Obradovic είναι πιθανότατο ότι θα δοκιμάσει κάποια στιγμή την αγαπημένη του ευέλικτη ζώνη 2-3. Θα είδε σίγουρα την αποτελεσματικότητα της ζώνης της Cibona στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός έχει την τάση ενίοτε να σταματάει την ντρίμπλα και να γίνεται ιδιαίτερα στατικός σε τέτοιες περιπτώσεις. Η συνεχής κίνηση και οι γρήγορες αλλαγές πλευράς στην μπάλα θα είναι απαραίτητες. Απαραίτητη η ύπαρξη του Vujcic στο παρκέ σε περίπτωση ζώνης του ΠΑΟ, λόγω της ικανότητάς του να αντιλαμβάνεται άμεσα τις κινήσεις των συμπαικτών του (ειδικά στη baseline), αλλά και των γρήγορων και αποτελεσματικών hooks του.

--- Φυσικά οι καλές αντιδράσεις απέναντι στο κλασικό pick-n-roll του ΠΑΟ θα παίξουν τεράστιο ρόλο και ενδεχομένως να φέρουν και τη νίκη, όπως είχε γίνει στο ματς του πρωταθλήματος. Όσο καλή PnR defense κι αν παίξουν οι ψηλοί του Ολυμπιακού, τη διαφορά (θετική ή αρνητική) θα κάνουν οι περιστροφές των forwards (Kleiza, Childress, Βασιλόπουλος) σε καταστάσεις βοήθειας μετά το roll, όπου ζητούμενο θα είναι το όσο το δυνατόν γρηγορότερο "κλείσιμο" (close-out) στις "πράσινες" απειλές στο τρίποντο.

--- Ακούγεται (και θα έπρεπε να είναι) αυτονόητο, όμως οι βολές θα πρέπει να μπουν. Ο Ολυμπιακός ενδέχεται να πάει πολλές φορές στη γραμμή, λόγω του δυναμικού inside game του, και εκεί θα πρέπει να αποδειχθεί αξιόπιστος, γιατί ο Παναθηναϊκός δε θα είναι τόσο κακός (λογικά) στα box-outs όσο η Cibona.


Παναθηναϊκός

--- Σημαντικότερο όλων: το αμυντικό rebound. Είχαμε δει αναλυτικά ότι ο ΠΑΟ ήταν ο χειρότερος εκ των 3 εκπροσώπων μας στην Euroleague φέτος σε αυτόν τον τομέα. Από τους Batiste και Pekovic περιμένουμε ούτως ή άλλως καλή επίδοση, όμως καθοριστική θα είναι η συνεισφορά, μικρή ή μεγάλη, των αλτικότατων Haislip και Φώτση και κατά πόσο αυτοί θα "νικήσουν" στις διεκδικήσεις των rebounds τους Kleiza και Childress.

--- Θα "τολμήσει" ο Obradovic να χρησιμοποιήσει το Jasikevicius στα κρίσιμα, "σπάζοντας" έτσι την σιωπηρή τιμωρία του Λιθουανού; Είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα και νομίζω πώς η απάντηση είναι "ναι". Η αξία του Saras είναι αποδεδειγμένη, ειδικά όταν μια ομάδα χρειάζεται άμεσες (και ευφάνταστες) λύσεις και μπροστά στην κατάκτηση ενός τίτλου, το οποιοδήποτε παρελθοντικό "παραστράτημα" συγχωρείται.

--- Πόσο διαφοροποιημένο και ανανεωμένο θα παρουσιαστεί το (περισσότερο προβλέψιμο φέτος από κάθε άλλη χρονιά) επιθετικό πλάνο του Παναθηναϊκού; Η λογική λέει όχι πολύ, παρότι στο παιχνίδι με το Μαρούσι ο Obradovic φάνηκε να χρησιμοποιεί μεγαλύτερη ποικιλία από plays απ' ότι π.χ. στη Βαρκελώνη. Η ύπαρξη του Haislip βοηθά σε αυτόν τον τομέα, καθώς είναι από τους παίκτες που επιθετικά μπορούν να αιφνιδιάσουν και να δείχνουν κάτι διαφορετικό σε κάθε φάση. Αναμένουμε να δούμε το πώς ακριβώς θα τον χρησιμοποιήσει αυτή τη φορά ο Zeljko (δηλαδή κυρίως μέσω isolation plays ή μέσα από πιο ομαδικά συστήματα).

--- Μία από τις ειδικότητες του Παναθηναϊκού όλα αυτά τα χρόνια της κυριαρχίας του είναι το ότι δημιουργεί πάντα αρκετά καλών προϋποθέσεων τρίποντα, χάρη στη σταθερά καλή κυκλοφορία μπάλας που συνήθως επιδεικνύει. Αν αυτά τα τρίποντα μπουν (όπως στον τελικό Κυπέλλου του 2008), το παιχνίδι θα γείρει προς το μέρος του. Αν δεν μπουν, η επίθεσή του ενδέχεται να βραχυκυκλώσει και ο Ολυμπιακός να αποκτήσει σοβαρό προβάδισμα. Τόσο απλά.

--- Το μεγαλύτερο, τελικά, ερωτηματικό για τον Παναθηναϊκό και ενδεχομένως συνολικά για τον τελικό είναι το πώς θα παρουσιαστεί ο Σπανούλης. Φέτος δείχνει από την αρχή της χρονιάς κουρασμένος. Με το Μαρούσι, όμως, έδωσε δείγματα ανάκαμψης, κυρίως ως σουτέρ. Με αντίπαλο τον Ολυμπιακό παίζει πάντα από πολύ καλά έως καταπληκτικά. Θα επιδιώξει πιθανότατα κατά κύριο λόγο το drive και την επαφή (μέσω των γνωστών του fadeaways με ταμπλό) και απο την επιτυχία αυτών θα διαμορφωθεί θετικά ή αρνητικά η ψυχολογία του για όλο το ματς.

Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε να δούμε έναν καταπλητικό αγώνα, εντός των 4 γραμμών του παρκέ. Και το λέμε αυτό επειδή έξω από αυτές, κάποιοι θέλουν να δουν και φέτος όσα είδαν πέρσι, και πρόπερσι, και πριν 3 χρόνια, κτλ...

3 σχόλια:

  1. Σαν πολλές δεν είναι οι ώρες για την ψηφοφορία;Θα έχει τελειώσει ο τελικός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/2/10 14:20

    "fadeaway" =???
    "box out" =???
    "roll" =???

    ενδεχομένως να είμαι ο πιο άκυρος αναγνώστης,αλλά πιστέψτε με δεν είμαι ο μοναδικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @απάλευτος: έχεις δίκιο φίλε το διορθώσαμε.

    @anonymous: Όσον αφορά στη χρήση αγγλικών όρων σε παρακαλούμε να ρίξεις μια ματιά και στα comments αυτού του άρθρου. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο κατανοητούς όρους, όμως μερικούς τους μεταφέρουμε αυτούσιους γιατί αποδίδονται καλύτερα στα αγγλικά και νομίζουμε ότι είναι απαραίτητη η εξοικείωση του ελληνικού κοινού με αυτούς.

    Όσον αφορά στις ερωτήσεις σου τώρα, fadeaway είναι το σουτ κατά το οποίο ο shooter ρίχνει το σώμα του προς τα πίσω, ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα χώρου έναντι του αμυνόμενου.

    Box out έχουμε όταν ένας παίκτης βάζει το σώμα του κατά τέτοιο τρόπο ανάμεσα στον αντίπαλο και τη μπασκέτα, ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα στη διεκδίκηση του rebound.

    Τέλος, roll είναι το δεύτερο κομμάτι του Pick n Roll, όταν δηλαδή ο ψηλός που κάνει το screen “κόβει” στη ρακέτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή