Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Trade Watch: Jamison, T-Mac, Nate Robinson, Tyrus Thomas



Ήρθε η ώρα να δούμε τις τελευταίες σημαντικότερες μετακινήσεις από trades στη φετινή NBA season, έχοντας παρακολουθήσει και τους εμπλεκόμενους παίκτες σε δράση με τις νέες τους ομάδες!

Ξεκινάμε από την ανταλλαγή που έφερε τον Antawn Jamison στους Cavaliers. Ο Jamison είναι φυσικά ένας power forward εγνωσμένης αξίας που τα τελευταία χρόνια είχε σταθερά υψηλότατη παραγωγή ως μέλος των Wizards. Αποτελεί ένα 4άρι με πολύ καλή κίνηση στο χώρο, πολλές επιθετικές αρετές και γενικότερα πολύ καλή αίσθηση του παιχνιδιού. Οι παράδοξες και εντελώς προσωπικές κινήσεις του γύρω από το καλάθι είναι μόνιμη πηγή απειλής και πόντων, ενώ η ικανότητά του να απομακρύνεται από ρακέτα και να ευστοχεί σε τρίποντα απ' όλες τις πλευρές θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στους Cavs τις στιγμές που θα βρίσκεται στο παρκέ μαζί με το Shaq.

Η τάση αυτή του Jamison να κινείται σε όλο το πλάτος του παρκέ θα φανεί λοιπόν (αν δε φάνηκε ήδη στο ματς με τους Magic) ιδιαίτερα θετική στο Mike Brown, που πλέον έχει στα χέρια του αναμφισβήτητα το καλύτερο frontcourt του NBA με Shaq, Jamison, Varejao, Hickson, την ενδεχόμενη επαναπόκτηση του Ilgauskas, καθώς και την επιστροφή στα παρκέ του Leon Powe. Frontcourt με πληθώρα ταλέντου, που μπορεί να συνδυάσει δύναμη, ευελιξία, inside και outside game.

Το νο. 1 ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί, βέβαια, είναι η άμυνα στο pick-n-roll, η οποία έχει "κάψει" αρκετές φορές φέτος τους Cavaliers και είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει το βασικό όπλο των αντιπάλων τους στα playoffs. Ο Shaq είναι πλέον βαρύς και ο Jamison χαρακτηριζόταν πάντα από έλλειψη διάθεσης στο αμυντικό κομμάτι. Ο Varejao είναι αυτός που έχει τις σωστότερες αμυντικές αντιδράσεις σε όλη την ομάδα και γι' αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στα δύσκολα, ενώ ο Hickson ακόμα μαθαίνει το παιχνίδι και η απειρία του στην άμυνα ενδεχομένως να στοιχίσει, αν ο προπονητής του τον εμπιστευτεί για περισσότερο χρόνο απ' όσος του αναλογεί.

Περνάμε στον πάλαι ποτέ 1ο scorer στο NBA Tracy McGrady, που άφησε το Houston για τη Νέα Υόρκη. Σίγουρα το μεγαλύτερο κίνητρο για αυτήν την κίνηση των Knicks ήταν το τεράστιο λήγον συμβόλαιο του T-Mac ($22.5 εκ.), όμως από τις πρώτες εμφανίσεις αυτού με τη φανέλα των Knicks φαίνεται ότι ο D'Antoni τον προόριζε για βασική επιθετική μονάδα στο run-n-gun στιλ που εφαρμόζει. Τα γόνατά του λογικά θα αντέξουν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, οπότε και οι Knicks ελπίζουν ότι η παρουσία του θα βοηθήσει (λίγο δύσκολο κατ' εμάς) στην προσέλκυση του LeBron.

Το πιο σημαντικό κομμάτι της τριπλής (συμμετείχαν και οι Kings) ανταλλαγής του T-Mac για τους Knicks ήταν το ότι ξεφορτώθηκαν τον Jared Jeffries, το συμβόλαιο του οποίου εκτεινόταν μέχρι το 2011 και πιθανότατα θα τους χάλαγε τα σχέδια για τον (ή τους) superstar που θέλουν να φέρουν στη Νέα Υόρκη. Για να το πετύχουν αυτό, βέβαια, αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν το δικαίωμα στους Rockets να τους "πάρουν" το pick 1ου γύρου τους του 2011 (εκτός αν είναι το 1ο overall pick), καθώς και το pick 1ου γύρου τους του 2012 (εκτός αν είναι από 1ο ως 5ο overall pick). Με λίγα λόγια ρισκάρουν πάρα πολύ, διακινδυνεύοντας μια πιθανή υποθήκευση του μέλλοντος της ομάδας, προκειμένου να έχουν την καλύτερη "θέση εκκίνησης" για κάποιο από τα τεράστια ονόματα του καλοκαιριού. Γνώμη μου είναι ότι σοφά πράττουν, καθώς "αρμάδες" free agents όπως η φετινή τυχαίνουν μία φορά ανά 15 χρόνια και ως εκ τούτου έχουν τη μοναδική ευκαιρία να αλλάξουν σε ένα μόνο καλοκαίρι τον ρου της ιστορίας της ομάδας.

Οι Rockets βγήκαν οι καθαροί νικητές της ανταλλαγής, καθώς απέκτησαν έναν από τους πιο αποδοτικούς και υποτιμημένους scorers του σύγχρονου NBA, τον Kevin Martin. Ο K-Mart μπορεί να σκοράρει με ποικιλία τρόπων, κερδίζει fouls με χαρακτηριστική άνεση και θα προσδώσει μία σταθερή πηγή πόντων σε μία ομάδα που βασιζόταν υπερβολικά στους ακόμα αναπτυσσόμενους Ariza και Brooks, ενώ παράλληλα εξασφάλισαν έναν νεαρό ψηλό με αρκετά καλό potential, όπως είναι ο Jordan Hill, και έναν τυπικό για Rockets ευέλικτο αμυντικό, όπως είναι ο Jeffries. Για όλα αυτά τα οφέλη αναγκάστηκαν να "θυσιάσουν", εκτός από τον McGrady (που ουσιαστικά αποτελούσε παρελθόν από πολύ πριν), και τον δυνατό και μαχητικό power forward Carl Landry, ο οποίος μας είχε δώσει φέτος δείγματα μεγάλου ταλέντου και πλέον αναμένεται να αποτελεί ισχυρό inside-outside δίδυμο με τον Tyreke Evans στο Sacramento.

Προχωράμε στον "Krypto-Nate" Robinson, που σίγουρα θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας μετά την ανέλπιστη μετακίνησή του στη Βοστώνη. Η αλήθεια είναι ότι η απόκτησή του μάλλον προήλθε από την έντονη ανάγκη που ένιωσε ο GM των Celtics, Danny Ainge, να "κάνει κάτι", βλέποντας την ομάδα του να δείχνει από παιχνίδι σε παιχνίδι ότι δεν εμπνέει πλέον τον απαραίτητο "φόβο" στις μικρομεσαίες ομάδες, πόσο μάλλον στις κορυφαίες. Ο Nate είναι ένας προικισμένος επιθετικά guard, με μεγάλη εκρηκτικότητα και αξιόπιστο (όταν χρησιμοποιείται με μέτρο) περιφερειακό σουτ, όμως δεν είμαι σίγουρος αν ο απρόβλεπτος και "ασόβαρος" χαρακτήρας του συνάδει με τη φιλοσοφία των Celtics και ειδικότερα του Doc Rivers. Εξάλλου, πρώτιστο μέλημα του αγωνιστικού πλάνου των C's είναι πάντα η άμυνα και σε αυτήν ο Nate είχε πάντα προβλήματα, κυρίως λόγω της σωματικής κατασκευής του.

Ο Eddie House, που πήγε ως αντάλλαγμα στη Νέα Υόρκη, ήξερε άριστα τα συστήματα των Celts, είχε πολύ καλές σχέσεις με τους (πρώην) συμπαίκτες του, όμως η διοίκηση έκρινε ότι ήταν αναλώσιμος. Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση του (πρωτάρη στα playoffs) Nate θα κρίνει το αν αυτό το trade ήταν επιτυχημένο.

Τέλος, στο Chicago κατάλαβαν ότι ο Tyrus "The Virus" Thomas, όσες υποσχέσεις και ελπίδες για κάτι σπουδαίο κι αν έδινε κατά καιρούς με τις εμφανίσεις του, δεν επρόκειτο ποτέ να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από έναν χρήσιμο αμυντικογενή ρολίστα όσο αγωνιζόταν στους Bulls. Γι' αυτό και το πήραν απόφαση και τον έδωσαν στους Bobcats, οι οποίοι ελπίζουν ότι υπό την καθοδήγηση του εμπειρότατου Larry Brown ο Tyrus θα συγκεντρωθεί και θα αποδώσει αυτό που οι Bulls περίμεναν από αυτόν όταν τον αποκτούσαν (ατυχέστατα) από τους Blazers αντί του LaMarcus Aldridge. Πάντως αποκόμισαν τηρουμένων των αναλογιών το καλύτερο δυνατό από τους 'Cats, δηλαδή τα λήγοντα συμβόλαια των Flip Murray (που μπορεί και να βοηθήσει άμεσα ως αξιόπιστος scorer) και Acie Law, συν ένα pick 1ου γύρου του 2012.

Η σεζόν μπαίνει πλέον στην κρισιμότερη καμπή της και οι μάχες για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα ενόψει των playoffs αναμένονται πολύ σκληρές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου