Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Trade Watch: Ο Caron Butler στους Mavs



Το All-Star Weekend του NBA παρήλθε, αφήνοντάς μας όμορφες (το παιχνίδι της Κυριακής) και λιγότερο όμορφες (ο διαγωνισμός καρφωμάτων) αναμνήσεις. Η προσοχή μας από σήμερα στρέφεται άμεσα στον τομέα των trades, αφού η τελευταία μέρα για την ολοκλήρωσή τους είναι η Πέμπτη. Στο RnG θα επιχειρούμε να αναλύουμε κάθε σημαντική ανταλλαγή που ολοκληρώνεται.

Ξεκινάμε με την ανταλλαγή που είχε συμφωνηθεί πριν από το Σαββατοκύριακο και είναι αυτή που ως κύριο στοιχείο της είχε τη μετακίνηση του Caron Butler στο Dallas και του Josh Howard στην Washington. Οι υπόλοιποι παίκτες που άλλαξαν ομάδα ήταν οι Brendan Haywood, DeShawn Stevenson (πήγαν στους Mavericks) και οι Drew Gooden, Quinton Ross και James Singleton (πήγαν στους Wizards).

Από την πλευρά των Mavericks η ανταλλαγή κρίνεται απολύτως σωστή και επιτυχημένη. Το ταλέντο του Butler είναι αδιαμφισβήτητο: μπορεί να σκοράρει με πολλούς τρόπους, δε διστάζει να πάρει τα κρίσιμα σουτ, ενώ η δύναμή του τον καθιστά υπολογίσιμο στην άμυνα και στις μάχες των rebounds. Η φετινή άσχημη χρονιά της Washington τον είχε επηρεάσει ξεκάθαρα και αυτό φαινόταν στο παρκέ, όπου αγωνιζόταν με μικρότερη συγκέντρωση και έδινε την εντύπωση ότι ήθελε οπωσδήποτε να παίξει ξανά σε μία ομάδα-νικητή. Ας ελπίσουμε ότι αυτήν τη βρήκε στους Mavericks, όπου αν καταφέρει να "συμφωνήσει" με τον Dirk στη διαμοίραση των σουτ και των επιθετικών ευθυνών, η ομάδα του Marc Cuban θα αργήσει να κάνει καλοκαιρινές διακοπές. Εξάλλου, η ύπαρξη του Kidd στον "άσσο" θα πρέπει να προδιαθέτει θετικότατα τον Caron, αφού ένας ικανότατος point guard πάντα μεγιστοποιεί την απόδοση των scorers μίας ομάδας.

Σημαντικό κομμάτι του rotation των Mavs θα είναι και ο Haywood, ένας δυνατός center και ικανότατος στην άμυνα στο post, με ιδιαίτερη έφεση στα rebounds και blocks. Όσο κι αν έχει βοηθήσει κατά καιρούς ο ασταθής και περιορισμένων δυνατοτήτων Dampier, η προσθήκη του Haywood φέρνει σίγουρα μία αναβάθμιση στο "5".

Ο Stevenson αναμένεται να ισχυροποιήσει το βάθος στη θέση "2" (όπου ήδη παίρνουν χρόνο Terry, Kidd, Beaubois και Barea), παρότι φέτος ξεκίνησε τη χρονιά εκτός παρκέ λόγω τραυματισμού και σημειώνει μέχρι τώρα μόλις 6.6 πόντους μέσο όρο, παίζοντας αρκετά άσχημα. Περισσότερο θα αντιμετωπιστεί ως "ασφάλιση" σε περίπτωση τραυματισμών στους υπόλοιπους guards παρά ως βασικό μέλος της ομάδας.

Το σκεπτικό, τώρα, των Wizards για τη διεκπεραίωση αυτού του trade ήταν προφανώς οικονομικό. Αμέσως μετά την ιστορία με τον Arenas, κατέστησαν σαφές ότι θέλουν να "ανατινάξουν" τον κορμό της ομάδας, με τον οποίο έχουν πορευτεί τα τελευταία χρόνια. Η φυγή του Butler σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη ακύρωση του συμβολαίου του Arenas και την πιθανή μετακίνηση και του Jamison θα τους δώσει πάρα πολύ χώρο στο salary cap, δεδομένου και του ότι μπορούν να "κόψουν" το συμβόλαιο του Howard το καλοκαίρι.

Ο J-Ho, προερχόμενος από μία σειρά τραυματισμών και σκανδάλων τα πρόσφατα χρόνια του στους Mavs, είχε οπωσδήποτε ανάγκη από μία αλλαγή περιβάλλοντος και αναμένεται να βοηθήσει κάπως τους Wiz λόγω φυσικού ταλέντου και μόνο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν. Πρέπει να δει αυτούς τους 3 μήνες ως μία επένδυση για το μέλλον και προσπάθεια επανόρθωσης της "τσακισμένης" εικόνας του.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους τρεις που πάνε στην πρωτεύουσα, ο Gooden όταν συγκεντρώνεται παίζει καλά και οι Ross και Singleton είναι καλοί αμυντικοί, όμως ο βασικός λόγος απόκτησής τους παραμένει η εξοικονόμηση χρημάτων και η απόκτηση cap space το καλοκαίρι, καθώς τα συμβόλαια των Gooden και Singleton λήγουν το καλοκαίρι, ενώ ο Ross αμοίβεται φέτος και του χρόνου με minimum χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου