Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Trade Watch: Ο Marcus Camby στους Blazers



Το 2ο μεγάλο trade του Φεβρουαρίου είναι γεγονός. Ο center Marcus Camby των Clippers πήγε στο Portland, ενώ την αντίθετη κατεύθυνση πήραν ο guard Steve Blake και ο forward Travis Outlaw, καθώς και 1.5 εκ. δολάρια.

Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι και οι 3 εμπλεκόμενοι παίκτες βρίσκονται στον τελευταίο χρόνο των συμβολαίων τους. Αυτό σημαίνει ότι καμία ομάδα δεν αποκτά κάποιο οικονομικό όφελος αναφορικά με το salary cap.

Όσο κι αν το κοιτάζει και το ξανακοιτάζει κάποιος, είναι δύσκολο να καταλάβει γιατί ακριβώς συμφώνησαν σε αυτήν την ανταλλαγή οι Clippers. Ο Camby ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους παίκτες του NBA φέτος, αφού έχει και φιλικό προς το salary cap συμβόλαιο (9.15 εκ. δολάρια στη φετινή τελευταία χρονιά του) και μεγάλη αγωνιστική αξία. Το δεύτερο αναφέρεται κυρίως στην εκπληκτική του ικανότητα στα rebounds, η οποία τον έχει φέρει 1ο σε ολόκληρο το NBA σε rebound% (δηλαδή μαζεύει το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων rebounds από κάθε άλλο παίκτη του NBA!). Αυτό, σε συνδυασμό με τη δεδομένη ικανότητά του στα blocks, έπεισαν τους Blazers να προχωρήσουν στον καταρχήν "δανεισμό" του για 3 μήνες (οι πληροφορίες και η λογική λένε ότι δύσκολα θα τον "ανανεώσουν" το καλοκαίρι), έτσι ώστε να προσθέσει όγκο και να βοηθήσει την ιδιαίτερα "πονεμένη" από τραυματισμούς φέτος frontline τους (Oden, Przybilla). Ξέχωρα από τα blocks, πάντως, η καθαρή 1-on-1 post defense του παραμένει σε μέτρια επίπεδα, όμως η ικανότητά του στα rebounds καθώς και το σχετικά αξιόπιστο midrange game του αρκούσε στο Portland, που δε φαίνεται διατεθειμένο να παρατήσει τη φετινή χρονιά, αλλά δείχνει ότι θα παλέψει μέχρι τέλους για κάτι καλό στα φετινά playoffs. Και για να το πετύχει αυτό πρόθυμα "θυσίασε" δύο αναλώσιμους παίκτες, τον Outlaw (έχει ήδη Rudy, Batum, Webster) και τον Blake (έχει ήδη Andre Miller και τον βελτιωμένο Jerryd Bayless).

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Clippers δεν επρόκειτο να κρατήσουν τον Camby το καλοκαίρι, εφόσον το σχέδιό τους (όπως και των περισσότερων ομάδων) είναι να εξοικονομήσουν χώρο στο cap για να προσελκύσουν έναν free agent υψηλότατης ποιότητας (και αποδοχών) το προσεχές καλοκαίρι. Για τον ίδιο λόγο δεν είναι πολύ πιθανό να κρατήσουν για τη νέα χρονιά ούτε τους Outlaw και Blake.

Αν δεχτούμε λοιπόν ότι οι Clippers δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να αποκτήσουν συμβόλαια που εκτείνονται και στην επόμενη σεζόν, εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί τουλάχιστον να μην απαιτήσουν από τους Blazers κάποιο extra αντάλλαγμα άλλης μορφής, δηλαδή κάποιο μελλοντικό draft pick ή τα δικαιώματα κάποιου draftee του Portland. Για τη δεύτερη συγκεκριμένα περίπτωση, οι Blazers έχουν τα δικαιώματα των Joel Freeland, Petteri Koponen και Victor Claver, οι οποίοι παίζουν όλοι στην Ευρώπη και κρίνονται ως ιδιαίτερα υποσχόμενα ταλέντα. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι Clips δεν πρέπει να συνειδητοποίησαν πόσο ελκυστικός ήταν ο Camby στην αγορά και υπέκυψαν σε μία αναλογικά μέτρια προσφορά, από την οποία θα μπορούσαν σίγουρα να βρουν καλύτερες.

Το μόνο καλό που προκύπτει από αυτό το trade για τους "μικρούς" του Los Angeles (εκτός από το bonus του 1.5 εκ.) είναι ότι, αφού δεν μπαίνουν που δεν μπαίνουν φέτος στα playoffs, τουλάχιστον έχουν πλέον τη δυνατότητα να δώσουν πολύ χρόνο συμμετοχής στον νεαρό center DeAndre Jordan, ο οποίος μπορεί να είναι χειρότερος κι από το Shaq στις βολές (μόλις 33.8%!), αλλά παρουσιάζεται πολύ ευέλικτος και αποτελεσματικός γύρω από το καλάθι και με τη σωστή καθοδήγηση θα μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει ένα ισχυρό δίδυμο με τον Blake Griffin.

3 σχόλια:

  1. aston Camby twra k thelw na analyseis tis antallages pou stelnoun T-Mac sto Broadway k ton mega Crypto-Nate stous Celtics !!!
    mas epefylassan pantws wraies ekplixeis tin teleftea imera kata tas (meta)grafas oi omades!
    Pantws k stous Kings dn kakopese i antallagi.. anamenw arthro gia sizitisi .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/2/10 02:57

    Δεν νομιζω οτι οι Κλιπερς υπεκυψαν σε μια μετρια προσφορα..
    Ο Καμπι μπορει να ειναι τα τελευταια χρονια ενας εκ των κορυφαιων αμυντικων της λιγκα,ομως ειναι & 36ετων...ενω & τα $9.2εκ ετησιως δεν ειναι & λιγα χρηματα για την ηλικια του.
    Βλεπω τον Αουτλοου να τον ανανεωνουν το καλοκαιρι & να τον καθιερωνουν ισως & για βασικο,μετα & το τριπλο τρειντ που εστειλε τον Θορντον στους Ουιζαρντς..
    Τουλαχιστον ετσι το εκλαμβανω εγω..
    Και περαν του Μπλεηκ,νομιζω οτι πηραν & $3εκ σε μετρητα...not bad.
    Oι Μπλεηζερς πηραν οτι ακριβως χρειαζονται αυτη τη στιγμη..
    Εναν πολυπειρο & ποιοτικο παικτη,που θα προσφερει πολλες λυσεις στην αμυνα κυριως & θα φτιαξει ενα πολυ γρηγορο & αθλητικο διδυμο ψηλων με τον ΛαΜαρκους Ολντριτζ.
    Εαν στους επομενους 4 μηνες η συνεργασια αυτη αποδειχτει επιτυχημενη,δεν βλεπω το λογο του να μην υπαρξει περαιτερω ανανεωση.
    Τα ισχυροτερα κινητρα για τον Καμπι θα ειναι 3...
    1ον,χρηματα
    2ον,χρονος συμμετοχης
    3ον,δυνατοτητα του να διεκδικησει το τιτλο

    Με μια ευλογη μειωση αποδοχων & με ενα προτεινομενο 2ετες συμβολαιο ας πουμε,με ενα 20'λεπτο εγγυημενο χρονο συμμετοχης & με τους Μπλειζερς πληρεις & υγιεις του χρονου,γιατι να ελεγε οχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Panayiotis:

    Φυσικά και θα ακολουθήσουν άρθρα και για τις υπόλοιπες σημαντικές ανταλλαγές.

    @ Anonymous:

    Ο Camby θεωρώ ότι έχει ακόμα αγωνιστική αξία, αφού παραμένει εκπληκτικός rebounder. Οι Clippers, δίνοντάς τον με trade στους Blazers, παραχωρούν ταυτόχρονα τα "Bird rights" του σε αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι οι Blazers θα έχουν τώρα περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για να προσφέρουν στον Camby το καλοκαίρι αν θέλουν να τον κρατήσουν (που οι τελευταίες ενδείξεις τελικά μάλλον αυτό λένε), απ' ότι αν προσπαθούσαν να τον αποκτήσουν ως free agent ερχόμενο από τους Clippers.

    Άσχετα με αυτό, όμως, πιστεύω ότι οι Clippers θα έπρεπε να προσπαθήσουν να "ξεζουμίσουν" τη δεδομένη επιθυμία των Blazers να παλέψουν για τα playoffs και να τους ζητήσουν 1 ή 2 extra picks, ή απλά να κυνηγήσουν κάποια καλύτερη προσφορά από άλλη ομάδα. Φυσικά αυτά τα λέμε πάντα όντες στην "απ' έξω" και μη έχοντας ασφαλή τρόπο να ξέρουμε τι ακριβώς διεμείφθη στις συζητήσεις των Clippers με τις διάφορες ομάδες που ενδιαφέρονταν για τον Camby.

    Σημειώνω ότι τα μετρητά που πήραν τελικά ήταν 1.5 εκ. δολάρια και όχι 3.

    Το 2ο trade (η φυγή του Thornton), που έγινε μετά τη συγγραφή αυτού του post, αλλάζει όντως τα δεδομένα κάπως όσον αφορά την παραμονή του Outlaw το καλοκαίρι, όμως πρώτα απ' όλα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι (μεγάλα) ψάρια θα πιάσουν οι Clips στο παζάρι του καλοκαιρινού free agency.

    ΑπάντησηΔιαγραφή