Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Η Μάχη ενάντια στην Αμερική: Power Forwards


Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τους PF's στη σειρά άρθρων "U.S. vs. The World". Μέχρι τώρα έχουμε αναλύσει τη "μάχη" στις θέσεις του point guard, του shooting guard και του small forward.

Θυμίζω το concept: Επιλέγουμε την καλύτερη βασική πεντάδα μη Αμερικανών στον κόσμο για μια θεωρητική σειρά αγώνων ενάντια στην Team USA υπό κανόνες FIBA. Για κάθε θέση διαλέγουμε αρχικά 5 υποψηφίους και εν συνεχεία τους κατατάσσουμε με βάση τις κατά τη γνώμη μας απαραίτητες ικανότητες για την εκάστοτε θέση, με σκοπό να βρούμε τον καταλληλότερο. Οι επιλογές μας και γενικότερα το όλο εγχείρημα δεν έχουν σε καμία περίπτωση απόλυτο χαρακτήρα και γίνονται περισσότερο για να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για σκέψη και συζήτηση.


Luis Scola


Profile: Ο Scola είναι ένας PF που θα έλεγα ότι πάει κόντρα στο πνεύμα των καιρών. Αποδεικνύει ότι συχνότατα το αυξημένο μπασκετικό IQ, η άριστη γνώση των "βασικών" και η "6η αίσθηση" για το άθλημα μπορούν να αντισταθμίσουν, ου μην και να υπερκεράσουν το μειονέκτημα της έλλειψης εντυπωσιακών αθλητικών προσόντων και εκρηκτικότητας. Ο ορισμός του μεθοδικού παίκτη, ο Αργεντινός βάζει άψογα το σώμα του κοντά στη ρακέτα και γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού ακριβώς είναι το καλάθι, έχοντας εκπληκτική αίσθηση του χώρου. Κυρίως όμως διαθέτει ένα ευρύ οπλοστάσιο από jump hooks και γενικότερα low-post spins, προσποιήσεις και σουτ, στα οποία πάντα προσδίδει ένα "απαλό" άγγιγμα που τον ευνοεί στις αναπηδήσεις. Εξάλλου, διαθέτει αποτελεσματικό και γρήγορο midrange jumpshot, ενώ και στα rebounds έχει τρομερή έφεση, που γίνεται ακόμα πιο αξιοσημείωτη αν σκεφτεί κανείς ότι είναι σχετικά κοντός για τα δεδομένα του NBA (2.06 μ.). Η άμυνά του βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, με το ύψος όμως των αντίπαλων σημερινών PF's-ελαφιών του NBA να του προκαλεί συχνά πρόβλημα.

Πρακτικά: Ο Scola έχει μεγάλη εμπειρία και καταγεγραμμένη επιτυχία σε NBA και Ευρώπη, γνωρίζοντας πλέον τον τρόπο αγωνιστικής προσέγγισης και των δύο μπασκετικών στιλ. Έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους καλύτερους Αμερικανούς, πραγματοποιώντας μία εκπληκτική εμφάνιση στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου με αντίπαλο την Team USA, οπότε και είχε σημειώσει 13/21 δίποντα, 11 rebounds, 2 κλεψίματα και 2 τάπες!

Επιθετικές αρετές: post moves, midrange game, κίνηση χωρίς την μπάλα


Anderson Varejao


Profile: Οι γνωστοί-άγνωστοι εμπαθείς, γραφικοί και "άσχετοι" Έλληνες δημοσιογράφοι συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αφήνουν το γνωστό περιστατικό με το Ζήση να τους "τυφλώνει", χαρακτηρίζοντας το Varejao "άμπαλο", "κατσίκι", "κριάρι" και άλλα συναφή. Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι ο Varejao αποτελεί ένα είδος παίκτη υπερπολύτιμου σε κάθε ομάδα, αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν "glue guy", δηλαδή τον υπερ-αλτρουιστή και μαχητικό παίκτη που σκοπός και ρόλος του είναι να κάνει τη ζωή του προπονητή και των συμπαικτών του ευκολότερη. Ο Βραζιλιάνος θα ρίξει χωρίς δεύτερη σκέψη το σώμα του στη "φωτιά", βουτώντας για διεκδικούμενες μπάλες, παίρνοντας θέση για αποκομιδή επιθετικού foul, σημειώνοντας καθοριστικά κλεψίματα και κοψίματα και γενικότερα ων σε διαρκή κίνηση. Επιπροσθέτως, είναι πολύ καλός στα lay-ins γύρω και κάτω από το καλάθι, ενώ έχει φοβερή έφεση στο επιθετικό rebound. Με λίγα λόγια, ο Varejao θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να κερδίσει η ομάδα του και αποτελεί έναν από τους καλύτερους 6ους παίκτες και "energy guys" στον κόσμο.

Πρακτικά: Ο Varejao, μέσω της πολύχρονης εμπειρίας του στο NBA, γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο που κινούνται οι Αμερικανοί ψηλοί, καθώς και το τι πρέπει να κάνει για να τους "εκνευρίσει" και να τους βγάλει από το ρυθμό τους. Ένα μειονέκτημά του είναι ότι δεν έχει αξιόπιστο jumpshot και επομένως η αποτελεσματικότητά του ως ελαφριού "4αριού" μειώνεται σε περιβάλλον FIBA. Πάντως, και μόνο λόγω του all-around, γεμάτου ενέργεια και ομαδικότητα παιχνιδιού του θέτει σοβαρότατη υποψηφιότητα για θέση βασικού στη World ομάδα.

Επιθετικές αρετές: κίνηση χωρίς την μπάλα, επιθετικό rebound, ευελιξία


Dirk Nowitzki


Profile: Δε χρειάζονται πολλές συστάσεις για το σπουδαίο Γερμανό. Ίσως ο καλύτερος power forward στον κόσμο και σίγουρα ο Ευρωπαίος που έχει αφήσει το στίγμα του στο NBA περισσότερο από κάθε άλλον. Επιθετικά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί, καθώς σχεδόν πάντα δημιουργεί mis-matches κινούμενος στην περιφέρεια και μπορεί είτε να σουτάρει με ευκολία πάνω από τον αντίπαλό του (πέφτοντας πάντα ελαφρά προς τα πίσω) είτε να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να επιχειρήσει drive, εκμεταλλευόμενος το άριστο για seven-footer παίκτη ball-handling του. Είναι πραγματικά θανατηφόρος στα midrange jumpshots με πρόσωπο στο καλάθι και στα fadeaways από το post. Πλέον σουτάρει αρκετά λιγότερα τρίποντα απ' ότι παλιότερα. Έχει σχεδόν ξετινάξει την ταμπέλα του "soft" από πάνω του, παίζοντας πιο σκληρή και καλή άμυνα και μη φοβούμενος τις μάχες κάτω από τα καλάθια. Είναι παίκτης για τις μεγάλες στιγμές και τα μεγάλα σουτ.

Πρακτικά: Παίζει και κυριαρχεί στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα επιθετικά όπλα στον κόσμο και οι κανόνες FIBA θα τον ευνοήσουν ακόμα περισσότερο και στην άμυνα, αφού εκεί υπάρχει αρκετά μικρότερη εξάρτηση στη man defense σε σχέση με το NBA.

Επιθετικές αρετές: ανυπέρβλητο midrange game, "δολοφονικό" ένστικτο σκόρερ, αλάνθαστος από τη γραμμή των βολών


Ersan Ilyasova


Profile: Ίσως ο πιο "περιφερειακός" μη Αμερικανός PF. "4άρι" καθαρά ευρωπαϊκής κοπής, που κινείται τον περισσότερο χρόνο μακριά από το "ζωγραφιστο", ψάχνοντας το κατάλληλο άνοιγμα για σουτ ή drive. Ικανότατος σουτέρ από το (αμερικανικό) τρίποντο, αν βάλει μερικά συνεχόμενα δύσκολα "κρυώνει", αν και τείνει να εκβιάζει προσπάθειες όταν δεν του "βγαίνει" το παιχνίδι. Συνήθως αποφεύγει τις μάχες στη ρακέτα, μαζεύοντας παρ' όλα αυτά έναν ικανοποιητικό αριθμό από rebounds. Η άμυνα ποτέ δεν ήταν το φόρτε του, κυρίως λόγω έλλειψης διάθεσης και συγκέντρωσης και όχι λόγω έλλειψης αθλητικών ικανοτήτων, τις οποίες κατέχει σε αφθονία (για Ευρωπαίο). Δεν είναι αυτό που λέμε "παίκτης του προπονητή", όμως η εντυπωσιακή άγνοια κινδύνου και η αυτοπεποίθηση που τον διακρίνουν μπορούν να ωθήσουν ανά πάσα στιγμή την εκάστοτε ομάδα του στη νίκη.

Πρακτικά: Είναι μόλις στη 2η χρονιά του στο NBA (στην πρώτη του απόπειρα είχε κριθεί ανέτοιμος), όμως έδειξε το πλούσιο ταλέντο του σε περιβάλλον FIBA πέρσι με τη Barcelona και με την Εθνική Τουρκίας στο Eurobasket, όπου κατά στιγμές έμοιαζε ασταμάτητος. Ένα ματς με αντίπαλο την Team USA, βέβαια, αποτελεί διαφορετική ιστορία, όμως δεν παύει να είναι άριστα εξοικειωμένος με τις ιδιαιτερότητες του ευρωπαϊκού παιχνιδιού. Το ερώτημα είναι αν φτάνει η μέχρι τώρα εμπειρία του στα παρκέ για να μπορέσει να αντιμετωπίσει για 30 λεπτά ένα LeBron ή έναν Carmelo σε επίθεση και άμυνα.

Επιθετικές αρετές: μακρινό σουτ, εκρηκτικότητα, αγωνιστικό θράσος


Erazem Lorbek


Profile: Για μένα ο Lorbek πρέπει να αποτελεί το νο. 1 πρότυπο όσων ψηλών παιδιών κάνουν τα πρώτα σοβαρά βήματά τους στο μπάσκετ και παίζουν στις θέσεις "4" και "5". Και αυτό γιατί ο Σλοβένος έχει αδιαμφισβήτητα την καλύτερη γνώση των βασικών μεταξύ όλων των εν Ευρώπη ψηλών. Κάθε του βήμα είναι σίγουρο, κάθε του κίνηση καλά σχεδιασμένη. Μπορεί να απειλήσει από οποιαδήποτε απόσταση και από οποιαδήποτε στάση του σώματος (με πρόσωπο ή με πλάτη). Δουλεύει με φοβερά μεθοδικό τρόπο στο low και high post, όπου τα up-n-unders του με τις διαδοχικές προσποιήσεις προσφέρουν κάθε φορά οπτικό υλικό στα σεμινάρια για ψηλούς παίκτες. Έχει μάθει με το σωστότερο τρόπο το άθλημα και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στον τρόπο που αγωνίζεται. Είναι αξιόπιστος στα rebounds, αλλά όχι τόσο φερέγγυος στην άμυνα. Αυτό που κυρίως του λείπει είναι δύναμη, αθλητικότητα και εκρηκτικότητα, εμποδίζοντάς τον έτσι από το να επιχειρήσει την "απόβαση" στο NBA.

Πρακτικά: Εναντίον των Αμερικανών θα σημείωνε αρκετούς πόντους, βασιζόμενος στην άγνοιά τους για το πολυσύνθετο παιχνίδι του, όμως στο αμυντικό κομμάτι τα πράγματα θα ήταν δύσκολα (ιδιαίτερα στα box-outs και τα screens) απέναντι στους πολύ δυνατούς Howard και Bosh (συν π.χ. τον Bynum ή τον Oden).

Επιθετικές αρετές: πολύμορφο επιθετικό παιχνίδι, σωστή χρήση του σώματος, υψηλό μπασκετικό IQ


Σύγκριση



Νικητής

Όπως μπορείτε να δείτε ρίχνοντας μία συνολική ματιά στην κατάταξη των "υποψηφίων" στις (αντιπροσωπευτικές για "4άρια") κατηγορίες που επιλέξαμε για τη σύγκριση, ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός ανάμεσα σε Varejao, Scola και Dirk. Καθένας αριστεύει σε πολλά και διαφορετικά κομμάτια του παιχνιδιού, συμπληρώνοντας ο ένας ιδανικά τις αδυναμίες του άλλου.

Όμως σύμφωνα με τις επιταγές του εγχειρήματός μας πρέπει να επιλέξουμε μόνο έναν, και αυτός δε θα μπορούσε να είναι άλλος από το μεγάλο Γερμανό, Dirk Nowitzki. Ο Γερμανός αποτελεί την πιο σίγουρη λύση για μία τόσο σπουδαία και δύσκολη σειρά αγώνων, όπως θα ήταν αυτή απέναντι στην καλύτερη εθνική ομάδα του κόσμου.

Το σκοράρισμά του θα ήταν από μόνο του αρκετό για να κρατάει τη World ομάδα μέσα στο παιχνίδι. Οι Αμερικανοί PF's δυσκολεύονται ιδιαίτερα όλα αυτά τα χρόνια να τον περιορίσουν στο NBA και δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι δε θα δυσκολεύονταν κι εδώ.

Εξάλλου, έχοντας ήδη επιλέξει το Steve Nash ως PG της ομάδας μας, θα περιμέναμε με αγωνία να δούμε την αναβίωση των μοναδικών συνεργασιών των δύο τους από το Dallas. Σίγουρα τα pick-n-pops θα είχαν την τιμητική τους. Η δε συνύπαρξή του με το Luol Deng στους forwards θα δημιουργούσε ένα δίδυμο κομμένο και ραμμένο για τα μέτρα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με μπόλικη ευελιξία και πάρα πολύ ταλέντο στο face-up παιχνίδι από μέση απόσταση.

Μείνετε συντονισμένοι για το τελευταίο άρθρο αυτής της σειράς αφιερωμάτων, στο οποίο και θα επιλέξουμε το βασικό center της διεθνούς "αρμάδας"!

20 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/3/10 02:31

    Μπράβο μια ακόμα καλή ανάλυση από το Run n gun.Στα του Αμερικάνικου μπάσκετ είστε οι δεύτεροι καλύτεροι πίσω από το basketforum γιατί εκεί γράφουν 1-2 άνθρωποι πού ξέρουν τα απίστευτα απο ΝΒΑ.Γράφτε και στο basketforum.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/3/10 19:21

    Προσωπικα παρακολουθω το blog των παιδιων,τους τελευταιους μηνες...& πιστευω πως το επιπεδο των γνωσεων τους,καθως & η ικανοτητα στο να αρθρογραφουν,οτι ειναι παρα μα παρα πολυ καλη..

    ΥΓ:Περιμενω με ανυπομονησια το επομενο live blog..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/3/10 01:59

    οποτε εχουμε

    1.Νας
    2.Τζινομπιλι
    3.Ντενγκ
    4.Νοβιτσκι
    5.Γκαζολ (ποιος αλλος?)

    εκτος του 3 οπου θα εβαζα χωρις δευτερη κουβεντα τον Σισκα (για να μην πω τον Μποντιρογκα ακομη και τωρα :) ) πιστευω οτι αυτοι ειναι οι καλυτεροι... με ευρωπαικους κανονες μπορουν να χτυπησουν στα ισια τους αμερικανους...

    με προπονητη τον Ομπραντοβιτς δεν χανουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/3/10 18:29

    Πρεπει να εισαι τρελος για να βαζεις τον Σισκαουσκας αντι του Ντενγκ.Ο Ντενγκ ειναι καλυτερος παιχτης απο τον Σισκαουσκας απλα καποιοι σαν εσενα που δεν βλεπουν ΝΒΑ λενε οτι τους κατεβει.
    Οι Αμερικανοι για πλακα κερδιζουν αν κατεβασουν οτι καλυτερο εχουν.
    Αυτα τα περι Ευρωπαικων κανονων ειναι μικροτητες που λενε καποιοι ασχετοι με το αθλημα.Σε οποιουσδηποτε κανονες.
    Σεβονται οι Ισπανοι το ΝΒΑ που μας εχουν πελατες και εμεις επειδη κερδισαμε την Αμερικη σε ενα ματς(που ηταν τεραστια επιτυχια δεν το συζηταμε) τα εχουμε ισοπεδωσει ολα.Δεν εχουμε αφησει τιποτα.
    Γεια σου ρε Ελλαδαρα με τους Ελληναρες σου.
    Ο Μποντιρογκα μαλλον πρεπει να ειναι καλυτερος και απο τον Κομπε Μπραιαντ η απο τον Λεμπρον Τζειμς.Γεια σου Ελλαδαρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/3/10 07:53

    τρελος δεν ειμαι (απ οτι ξερω τουλαχιστον). το λεω με το σκεπτικο οτι αν πας να παιξεις τους αμερικανους ΜΟΝΟ με τα δικα τους οπλα (ταχυτητα, ατομικες ικανοτητες) δεν εχεις τυχη.... αυτοι εχουν μακραν τους καλυτερους... σιγουρα δεν μπορεις να βαλεις 5 στυλ σισκαουσκας στην ομαδα διοτι τοτε θα κανουν παρτυ... αλλα ενας χωραει...
    οτι λεμε βεβαια ειναι σε θεωρητικο επιπεδο αλλα εγω νομιζω οτι για να κερδισεις τους αμερικανους με ευρωπαικους κανονες πρεπει να βαλεις τους καλυτερους παικτες που εχουν αποδειξει τι μπορουν να κανουν εδω... ο Νας ειναι καλυτερος απο τον Διαμαντιδη αλλα ισως (και δεν κανω πλακα) ο Διαμαντιδης ειναι σε ενα τετοιο ματς χρησιμοτερος...δεν θα το μαθουμε ποτε αλλα πιστεψε με αυτα που λεω δεν τα λεω επειδη ειμαι τυφλωμενος "ελληναρας"... τα λεω επειδη ετσι νομιζω πως ειναι...

    α...με Μπορντιρογκα στην ομαδα δεν θα φοβομουνα τιποτα οποιοι και να ηταν οι συμπαικτες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/3/10 09:55

    Aνωνυμος 23/3/10 18:29

    Η πενταδα
    1.Νας
    2.Τζινομπιλι
    3.Ντενγκ
    4.Νοβιτσκι
    5.Γκαζολ

    κερδιζει την οποιαδηποτε ομαδα στον κοσμο και αυτο μπορω να στο αποδειξω και στατιστικα (αν και θα προτιμουσα κιριλενκο αντι ντενγκ).
    Π.χ. ο νας στατιστικα ειναι ο καλυτερος επιθετικα παικτης στο κοσμο τα τελευταια δυο χρονια.Μην εμπλεκεσαι σε θεματα που δεν γνωριζεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/3/10 16:24

    Tους Αμερικανους σε οτι κανονες και να τους βαλεις αν προετοιμαστουν θα κανουν πλακα.Στους Ολυμπιακους το πηραν περιπατο και μονο οι Ισπανοι τους δυσκολεψαν στον Τελικο γιατι στους Ομιλους που ειχαν ξαναπαιξει οι Αμερικανοι τους κερδισαν με σχεδον 40 ποντους διαφορα.
    Το οτι εχει ανεβει το Ευρωπαικο μπασκετ δεν το αμφισβητει κανεις.Το οτι μπορει να κερδισει μια ομαδα που θα κατεβασει οτι καλυτερο εχει τους Αμερικανους αν κατεβασουν επισης οτι καλυτερο εχουν ειναι αστειο.Συγνωμη κιολας.
    Μονο πιυ συγκρινει καποιος τον Νας με τον Διαμαντιδη φανταζεται κανεις ποσο Ελληναρες ειμαστε.Ο Διαμαντιδης ειναι ενα τιποτα μπροστα στον Νας.
    Ο Διαμαντιδης σε ενα τετοιο ματς θα ηταν χρησιμοτερος??????Τι κουταμαρες ειναι αυτες Θεε μου...Γεια σου ρε Ελληναρα...

    Το ΝΒΑ ηταν και παραμενει μακραν το καλυτερο στον κοσμο!Οι καλυτεροι παιζουν εκει!Ο Μποντιριγκα ηταν ενας μεγαλος παιχτης για το Ευρωπαικο μπασκετ...Στο ΝΒΑ θα ηταν ενας παιχτακος της πλακας οπως ηταν καιο Γιασικεβιτσιους..Οι μονοι Ευρωπαιοι που βρισκονται σε αλλο επιπεδο και για αυτο εγιναν σταρ στο ΝΒΑ ειναι ο Νοβιτσκι και ο Γκασολ!Ενω αξιοτιμη προσπαθεια και καλη παρουσια εχει ο Κιριλενκο και ο Τουρκογλου.
    Σταματηστε πια τις βλακειες!Αγαπαμε της χωρα μας αλλα απο Αθλητικη παιδεια ειμαστε αιωνες πισω και εχουμε και μεγαλο θρασσος να συγκρινουμε τους ευατους μας με τους καλυτερους.
    Ελλαδα η χωρα της υπερβολης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος24/3/10 17:08

    φιλε εγω εγραψα οτι ο Νας ειναι καλυτερος... τωρα για το τι ειναι ο Διαμαντιδης μπροστα του επετρεψε μου να διαφωνησω...ο Παρκερ δηλαδη που ερχεται και παιζει στα ευρωμπασκετ με κανονες ΦΙΜΠΑ ειναι ο Παρκερ του ΝΒΑ? μαλλον εσυ πηγες στο αλλο ακρο και απαξιωνεις τα παντα παρα ειμαι εγω "Ελληναρας"...

    Ο Μποντιρογκα οπου και να πηγαινε θα ηταν απο τους ηγετες της ομαδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος24/3/10 19:48

    Μποντιρογκα?Φαινεται οτι εισαι μικρος και με αυτον εχεις μεγαλωσει..Σε παρακαλω μην μου λες οτι θα ηταν παντου ηγετης της ομαδας.Δεν χρειαζεται πολυ μυαλο για να καταλαβεις οτι ο Μποντιρογκα δεν κανει ουτε για να σκουπιζει παγκο στο ΝΒΑ.Ειναι απο τους καλυτερους Ευρωπαιους που εχουν περασει ποτε απο τα παρκε του Ευρωπαικου μπασκετ αλλα ως εκει.
    Και μην συγκρινεις τον Παρκερ με τον Νας!Καμια σχεση.Ο Παρκερ παιζει σε μια ομαδα που κανει μαγκες τους παντες ενας τεραστιος και πανεξυπνος παιχτης που λεγεται Τιμ Ντανκαν.Ο Νας ειναι εκπληκτικος παιχτης που κανεις τους παντες καλυτερους γυρω του ακομα και να δεν το κατεχουν.Κατι αναλογο ειναι και ο Κρις Πολ αλλα και ο Ντερον Γουιλιμας..
    Σε παρακαλω πολυ θελω να προσεχετε τι λετε γιατι εκει εξω γελανε μαζι μας...
    Οι Ισπανοι που μας εχουν πελατες σεβονται καποια πραγματα εμεις κερδισαμε τους Αμερικανους μια φορα που ηταν ολοι πιτσηρικια τοτε και εχουμε διαλυσει τα παντα..
    Σεβασμος λιγο.Οπως μας σεβονται να το κανουμε και εμεις οταν μαλιστα ειναι πολυ ανωτεροι απο εμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος25/3/10 17:26

    και ποιος δεν σεβαιται τους αμερικανους? ισα ισα ειπα οτι ατομικα ειναι πολυ καλυτεροι και δεν υπαρχει ομαδα που με τα "δικα τους οπλα" μπορει να τους κερδισει...

    αλλο βεβαια αυτο και αλλο αυτα που λες εσυ... εγω πιστευω οτι το ευρωπαικο στυλ μπασκετ ειναι πολυ πιο αποτελεσματικο για παιχνιδι με κανονες φιμπα σε σχεση με το αμερικανικο στυλ... επισης πιστευω οτι καποιοι παικτες ειναι κομμενοι και ραμμενοι για φιμπα και καποιοι αλλοι για ΝΒΑ...

    αν πας να παιξεις τους αμερικανους με στυλ run&gun θα φας τα μουτρα σου... οποιος και να παιζει στην ομαδα σου διοτι αυτοι εχουν καλυτερους... πρεπει να παιξεις κλειστα με πολυ καλες και προσεγμενες επιθεσεις ωστε να μην τους επιτρεψεις να τρεξουν... ε ασε με να πιστευω οτι π.χ. ο Σισκαουσκας ειναι καλυτερος του ντενγκ... και ποιο χρησιμος...


    ειμαι 24 και οντως μεγαλωσα σε εποχες μποντιρογκα...ταυτοχρονα ομως εβλεπα την μεγαλυτερη ομαδα ολων των εποχων (τουλαχιστον σε ομαδικο επιπεδο)... οποτε δεν πιστευω να εχω επειρρεαστει και τοσο υπερ της ευρωπης... να μουνα τωρα στα 15 και να εβλεπα τα χαλια του ΝΒΑ (σε σχεση με τοτε χαλια ειναι) να πεις οκ δεν ξερει ο μικρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος25/3/10 20:03

    Επειδη λοιπον δεν εχεις δει ουτε τον Πετροβιτς ουτε τον Γκαλη ουτε τον Σαμπονις που ακομα και αυτοι δεν θα μπορουσαν να σταθουν στο επιπεδο των 2 μεγαλων εξαιρεσεων Νοβιτσκι και Γκασολ (παρολο που και Πετροβιτς αλλα και ο Σαμπονις και δεν εφτασαν στο επιπεδο των αλλων 2) του ΝΒΑ μην λες οτι σου κατεβει.
    Το ΝΒΑ ειναι εξαιρετικο οπως ηταν και παλια.Ανεβηκε το Ευρωπαικο μπασκετ σαφως αλλα και οι Αμερικανοι απο το 1996 ειχαν να κατεβασουν τοσο καλη ομαδα οπως το 2008.
    Ο Μποντιρογκα ειναι ενας μεγαλος παιχτης για την Ευρωπη αλλα ενας παιχτακος της πλακας για το ΝΒΑ οπου εκει παιζουν μακραν οι καλυτεροι στον πλανητη.
    Οι Ευρωπαιοι για να τα βαλουν με τους Αμερικανους πρεπει "να κατασρεψουν" γιατι δεν μπορουν να τους κερδισουν στα ισια.Αυτο και μονο φτανει για να καταλαβεις ποσο ανωτεροι ειναι.
    Ακομα και η Ντριμ Τιμ του 92 φοβιζε αλλα με την σημερινη Ευρωπαικη νοοτροπια,τα μιντια που πλεον τους βλεπουν ολοι σχεδον καθε μερα και οχι μια φορα στις 10 μερες οπως τοτε που ανεβαινε και ο μυθος τους θα εμπαιναν ολοι μεσα για να παλεψουν το ματς οχι οπως τοτε που εβγαζαν φωτογραφιες πριν τα ματς.
    Αυτο ομως και παλι δεν εχει να κανει με την κλαση.Οι Αμερικανοι ηταν παντα μεγαλη κλαση.
    Ειχαν καποτε τον Μπιλ Ρασελ,μετα ειχαν τον Τζαμπαρ,τον Ματζικ και τον Τζορνταν,τωρα εχουν το Κομπε και τον Λεμπρον.Παντα εβγαζαν μεγαλους παιχτες οι Αμερικανοι και παντα θα βγαζουν.
    Οσο και να ανεβει το Ευρωπαικο μπασκετ που το ξαναλεω εχει ανεβει και καμια σχεση δεν εχει με πριν απο 15 χρονια ειδικα στην τακτικη τοσο παραμενει μεγαλη διαφορα κλασης των Αμερικανων και των παιχτων που αγωνιζονται στο ΝΒΑ.

    Κλειζα,Τσιλντρες,Μποντιρογκα,Διμαντιδης και λοιποι στην Ευρωπη ειναι σταρ ενω στο ΝΒΑ θα ηταν το πολυ ρολιστες για να μην πω δεν θα επαιζαν καθολου.Οι 2 πρωτοι αλλωστε Τσιλντρες και Κλιειζα ηταν ρολιστες και στην ευρωπη ειναι αστερια πρωτης γραμμης.
    Αυτα εισαι μικρος ακομα αλλα επειδη εγω ειμαι 12 χρονια μεγαλυτερος σου αν εισαι οντως 24 και εχω δει το ΝΒΑ και με Ματζικ και με Τζορνταν σου λεω οτι και τωρα ο Κομπι και ο Λεμπρον ειναι ιδιας κλασης παιχτες απλα εμεις τοτε τους βλεπαμε μια φορα την εβδομαδα και κυριως στα Πλειοφ και τους θεοποιουσαμε παραπανω.
    Τωρα ιδιοι θεοι ειναι απλα τους βλεπεις καθε μερα εαν θες...

    Μην συγκρινεις την Ευρωπη με την Αμερικη.Ακομα και τα πικ ν ρολλ απο εκει τα εχουν κλεψει οι Ευρωπαιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/3/10 22:08

    θεωρεις τον Σαμπονις κατωτερο των Νοβιτζκι, Γκαζολ.... για μενα λαθος...

    θεωρεις οτι το ΝΒΑ ειναι στα ιδια επιπεδα με πριν απο μια δεκαετια... δευτερο λαθος...

    θεωρεις οτι επειδη εχεις δει καποια ματς παραπανω (αν εχεις δει) νομιμοποεισαι να κρινεις τις γνωσεις του αλλου...μας κανεις και "μαθηματα" αναφεροντας τον ρασσελλ...τον οποιο ουτε εσυ εχεις δει..."ΑΝ ΕΙΣΑΙ 36"...

    μου λες οτι οι αμερικανοι ειναι καλυτεροι λες και εγω σου ειπα το αντιθετο...

    μου λες πρεπει να μην παιξουν στα ισια οι ευρωπαιοι λες και εγω σου ειπα το αντιθετο...

    λοιπον δεν εχω ορεξη να συζηταω απλα για να συζηταω...

    αα...οσο για τα "κλεμμενα πικ & ρολ"... εδω φαινεται το ποσο σχεση εχει καποιος με το αθλημα... φιλε μου ΤΙΠΟΤΑ δεν υπαρχει στο μπασκετ που να ειναι ευρωπαικη πατεντα...ΤΑ ΠΑΝΤΑ ειναι απο αμερικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος26/3/10 00:15

    O Σαμπονις που δεν τον εχεις δει υπηρξε μεγαλυτερο ταλεντο και απο Γκασολ και απο Νοβιτσκι.Αλλα τον εφαγαν οι τραυματισμοι και δεν εφτασε στο επιπεδο που ειναι ο Γκασολ και ο Νοβιτσκι.Αν εμενε υγειης η λογικη ηταν να γινει αυτος ανωτερος.Τωρα ειναι αυτοι καλυτεροι πως θα το κανουμε.
    Το ΝΒΑ το θεωρω ανωτερο τωρα απο την πριν μια δεκαετια.Μπορει να δεχομουν οτι ειναι κατωτερο πριν απο μια εικοσαετια αλλα οχι πριν απο δεκαετια.Που και παλι σου εξηγησα που ακομα δεν βγηκες απο το αυγο μου εγινες και ρομαντικος.
    Τον Ρασελ ναι δεν τον ειδα προλαβα ομως μια χαρα Ματζικ Μπερντ Τζορνταν και στα τετειωματα τον Τζαμπαρ και σου λεω οτι και τωρα υπαρχουν ισαξιοι παιχτες απλα δεν θεοποιουνται για τους λογους που ανεφερα.

    Δεν εχεις γνωσεις και φαινεται οταν καθεσαι και μου λες για τον Μποντιρογκα οτι θα ηταν ηγετης οπουδηποτε..Επικοινωνεις?Ποιος Μποντιρογκα ρε οταν μιλαμε για ΝΒΑ.
    Δεν με ενδιαφερει αν εχεις ορεξη αλλα μαθε να σεβεσαι και μαθε πραγματα γιατι δεν εχεις ιδεα απο μπασκετ.
    Εγω δεν ειπα για κλεμμενα πικ ν ρολ μην εισαι κουτος.
    Ειπα το πικ ν ρολ που ειναι της μοδας στην ευρωπη οι αμερικανοι το πρωτοδιδαξαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος26/3/10 01:57

    "Μην συγκρινεις την Ευρωπη με την Αμερικη.Ακομα και τα πικ ν ρολλ απο εκει τα εχουν κλεψει οι Ευρωπαιοι"

    οχι ρε φιλε δεν ειπες για κλεμμενα πικ & ρολ...
    εγω καταλαβα λαθος...

    "Δεν εχεις γνωσεις και φαινεται οταν καθεσαι και μου λες για τον Μποντιρογκα οτι θα ηταν ηγετης οπουδηποτε..Επικοινωνεις?Ποιος Μποντιρογκα ρε οταν μιλαμε για ΝΒΑ.
    Δεν με ενδιαφερει αν εχεις ορεξη αλλα μαθε να σεβεσαι και μαθε πραγματα γιατι δεν εχεις ιδεα απο μπασκετ."

    με αποστομωσες μεγαλε... αφου το λες εσυ ετσι θα ναι...παιχτακι ο Μποντιρογκα για ΝΒΑ...επιχειρηματα 0... μας μπουχτισες μπασκετικες γνωσεις με τα σχολια σου φιλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παιδιά αφήνω την αντιπαράθεση να εξελιχθεί γιατί έχει ενδιαφέρον το θέμα, απλά λίγο κράτει και λίγο πιο ήρεμα με τους χαρακτηρισμούς. Αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει και σε πιο κόσμια πλαίσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος30/3/10 10:21

    4 meres meta enas 34 xronon exei na pei oti sumfonei liiiigo parapano me ton megalutero stin ilikia dioti o Bodiroga itan megalos paiktis alla sto NBA den tolmise!! Protimise to "kalutera protos sto xorio". Den tha mathoume pote ti tha ekane an pigaine.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ειμαι ο 24χρονος:)

    το οτι δεν πηγε στο ΝΒΑ ειναι κριμα αλλα ταυτοχρονα καλο για το ευρωπαικο μπασκετ... οταν ο καλυτερος σου παικτης (ισως μαζι με τζινομπιλι εκεινη την περιοδο) δεν φευγει για το ΝΒΑ αυτο δεινει καποιο κυρος στην ευρωλιγκα..

    αν ολοι οι καλοι φευγουν για το ΝΒΑ τοτε δεν μπορεις να πλησιασεις σταδιακα το καλυτερο πρωταθλημα στο κοσμο... κανεις βηματα πισω...

    αυτο σαν γενικη παρατηρηση... δεν συμφωνω στο οτι ο Μποντιρογκα δεν τολμησε να παει εκει... ισως ισχυει το "καλυτερα πρωτος στο χωριο" αλλα οι μεγαλοι παικτες δεν φοβουνται να δοκιμασουν... και μεγαλος παικτης ηταν..

    ο Μποντιρογκα ειχε (και) αλλους λογους να μην θελει να παει εκει... οταν ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ οι αμερικανοι του βομβαρδιζαν την χωρα πως θα μπορουσε αυτος να παει να παιξει εκει...θα μου πεις πως μπορεσαν οι αλλοι...λογω μαλακιας στον εγκεφαλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος31/3/10 13:08

    File mou Anesti to oti itan megalos paiktis sou to tonisa ki ego. Apla an eixe paei NBA kai itan (as poume) epipedo Stojakovic tha eixe ena akoma "pistopoiitiko"!! Oute o Galis tolmise gia ton opoion isxuei nomizo akribos to idio kai den nomizo na itan mikroteros paiktis se aksia apo ton Bodiroga.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. και γω ειπα οτι εχεις δικαιο οτι ειναι κριμα που δεν πηγε αλλα εσυ το παρατραβας το θεμα :)...

    οχι και "αν ηταν επιπεδο στογιακοβιτς"... το τι επιπεδο ηταν σε σχεση με τον πετζα φανηκε το 2002 στο μουντομπασκετ...

    ο ντεγιαν επαιζε την τελευταια του διοργανωση, ο πετζα ηταν το πολυ μεγαλο αστερι των πλαβι... αυτος που εκανε τα παντα... ο ρολος του μποντιρογκα ηταν περιορισμενος σε σχεση με τα προηγουμενα χρονια... μεχρι τον τελικο...οπου εκει απεναντι στην καλυτερη ομαδα του κοσμου τοτε ο μποντιρογκα ΜΟΝΟΣ του επαιξε το τεταρτο δεκαλεπτο και την παραταση...ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ... και ολοι οι αλλοι στις τρυπες τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος1/4/10 17:50

    Eipa "as poume"!! O Stojakovic se peirakse!!
    Bale Schrempf!! Mia kariera analogi tis karieras tou Schrempf. Bale Divac!!Vale Kukoc!!
    Polloi einai oi Europaioi me tin aksioprepi parousia.
    An pigaine kai eixe aksioprepi parousia loipon (oxi px san ton Jasikevicius i' ton Tarlac i' ton Spanouli pou pigan kai fugan me tin mia) tha eixe ena akoma plus stin idi megali kariera tou!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή