Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

EL Quarterfinals Watch: Game 1



Περίεργο ματς ήταν το 1ο της προημιτελικής σειράς ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Prokom. Οι Πολωνοί παρουσιάστηκαν σοβαρότεροι του αναμενομένου από το ξεκίνημα και έδειξαν να έχουν μελετήσει το παιχνίδι του ΟΣΦΠ, κάτι που συνετέλεσε (μαζί με άλλους λόγους) στο να μην ξεφύγει εντελώς η διαφορά σε κανένα σημείο.

Ο Pacesas φάνηκε ότι είχε κάνει καλή προετοιμασία πριν τον αγώνα, αφού στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα η ομάδα του είχε καλές επιλογές σε άμυνα και επίθεση.

Στο αμυντικό κομμάτι εφάρμοζε συχνά μία ευμετάβλητη matchup zone, η οποία ανάγκαζε τον Ολυμπιακό να καθυστερεί την εκτέλεση των plays και των επιθέσεών του, ιδίως όταν βρισκόταν ο Penn στο παρκέ. Οι passing lanes για την ομάδα του Πειραιά έκλειναν υποδειγματικά, ενώ όταν η μπάλα περνούσε μέσα σε Sofo ή Μπουρούση δύο και τρεις παίκτες των Πολωνών κατέφθαναν έγκαιρα για το double ή triple team. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Σχορτσανίτης δεν πρόλαβε να κάνει ούτε ένα εντός παιδιάς σουτ, ενώ και ο Μπουρούσης κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, έχοντας 2/6.

Παρά τις δυσκολίες ο Ολυμπιακός κρατιόταν με σχετική άνεση μέσα στο ματς, αφού έβρισκε περιοδικά λύσεις μέσα από προσωπικές ενέργειες του γεμάτου ενέργεια και αυτοπεποίθηση Kleiza (που έδειξε για άλλη μία φορά ότι διαθέτει ανεπτυγμένα ένστικτα σκόρερ, ευχέρεια κίνησης σε όλο το πλάτος του παρκέ και ότι μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ όποτε το θελήσει) και κάποια transition καλάθια ή fouls που κέρδιζε ο Childress. Όταν, δε, στο 3ο δεκάλεπτο ανέβηκε και ο "αθόρυβος" μέχρι εκείνη τη στιγμή Teodosic και έβαλε 3 από τα χαρακτηριστικά του δύσκολα και στενά μαρκαρισμένα τρίποντα, η υπόθεση "νίκη" φαινόταν να τελειώνει.

Όμως χθες η Prokom, προς έκπληξη όλων όσων την έχουν παρακολουθήσει στενά φέτος και γνωρίζουν τον άναρχο, ελεύθερο και απείθαρχο τρόπο που αγωνίζεται, δεν παραδόθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα.

Επιθετικά είχε έναν ασταμάτητο Woods, που εκμεταλλευόμενος τα σωστά isolations στο post που καλούσε ο Pacesas για αυτόν, καθώς και τη χθεσινή ανεπαρκή man-to-man άμυνα του Childress και τα γενικότερα αργά αμυντικά rotations του Ολυμπιακού, σκόραρε συνεχώς με πληθώρα τρόπων και κινήσεων. Εκτός του Qyntel, οι Πολωνοί κατάφερναν σε όλον τον αγώνα να βγάζουν ελεύθερα ή καλών προϋποθέσεων περιφερειακά σουτ για τους υπόλοιπους Αμερικανούς τους, με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί (ή να μην έχει την όρεξη αν θέλετε) να τα περιορίσει. Ταυτόχρονα, είχαν έναν Varda πραγματικά από τα παλιά, που εμφανίστηκε εξαιρετικά αποτελεσματικός κοντά στο καλάθι και κατά τη γνώμη μου έπρεπε να πάρει περισσότερα από 8 συνολικά σουτ, καθώς ήταν αποδεδειγμένα "ζεστός".


Όπως φαίνεται και από τα στατιστικά, ο ΟΣΦΠ κέρδισε το ματς επειδή αποκόμισε και ευστόχησε σε πολύ περισσότερες βολές (συνολικά είχε 22/33) σε σχέση με την Prokom, "αναιρώντας" έτσι τη μέτρια βραδιά του στα σουτ, ιδίως από το τρίποντο.

Επιπροσθέτως (και εκεί για μένα ήταν το κλειδί του ματς), επειδή έπαιζαν οι δύο ταχύτερες ομάδες της Euroleague (75.2 κατοχές ανά παιχνίδι ο ΟΣΦΠ, 74.9 η Prokom) και το παιχνίδι πήγε μοιραία σε σχετικά υψηλό tempo, ο ΟΣΦΠ έπρεπε να αντισταθμίσει την μέτρια άμυνά του στα σουτ της Prokom με το να την εξαναγκάσει σε πολλά λάθη. Και το κατάφερε, αφού μπορεί η Prokom να είχε το πολύ καλό 60% eFG, όμως ταυτόχρονα 1 στις 4 επιθέσεις της κατέληγε σε λάθος, δίνοντας έτσι το απαραίτητο χρονικό περιθώριο στον Ολυμπιακό να μπορέσει να βρει ρυθμό μέσα στο ματς και τελικά να μπορέσει να "πάρει" το παιχνίδι χάρη στην ξεκάθαρα ανώτερη κλάση των παικτών του.

Το "blackout" στο τέλος χαρακτηρίζεται σίγουρα απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο, δεδομένων των στόχων και των φετινών προσδοκιών του ΟΣΦΠ, καθώς και της κρισιμότητας κάθε αγώνα από εδώ και πέρα. Ουσιαστικά πήγε να "χαρίσει" μία σίγουρη νίκη και θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση από το Γιαννάκη κατά την προπόνηση στο closing-out των παιχνιδιών, έτσι ώστε να "καθαρίζει" ευκολότερα αυτά τα ματς και να απολαμβάνει σε μεγαλύτερο βαθμό τα προκύπτοντα οφέλη (ξεκούραση των βασικών, περισσότερος χρόνος στους αναπληρωματικούς έτσι ώστε να είναι και αυτοί περισσότερο "ετοιμοπόλεμοι" στη συνέχεια, κτλ.).

Όσον αφορά στους υπόλοιπους προημιτελικούς, η Real πάλεψε στα ίσια με την Barcelona, δείχνοντας ότι έχει "δέσει" πλέον ως ομάδα και μέσω της προπονητικής εμπειρίας του Messina και της δεδομένης ικανότητας των παικτών της έχει τη δυνατότητα να πάει τη σειρά στα 5 ματς. Πάντως στο κρίσιμο σημείο του αγώνα, με τη νίκη να βρίσκεται μπροστά στα μάτια της, υπέπεσε σε λάθη άγχους και έλλειψης συγκέντρωσης, λόγω και της σκληρότατης άμυνας της Barca.

Η Maccabi επέδειξε και αυτή μία απαράδεκτη χαλαρότητα και έλλειψη καθαρού μυαλού στο 2ο ημίχρονο του αγώνα της με την Partizan, όταν και η τελευταία έβαλε σοφότατα περισσότερη δύναμη στο παιχνίδι, "έσφιξε" την άμυνά της και έφτασε τελικά σε μία ιστορική εκτός έδρας νίκη. Η εμφάνιση του Kecman ήταν εξωπραγματική, ενώ ο McCalebb ήταν πληθωρικός (10 rebounds, 6 assists, 2 κλεψίματα) και συν τοις άλλοις πέτυχε ένα μεγάλο και κρίσιμο lay-up στο τέλος.

Τέλος, η CSKA δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα από την Caja Laboral. Από το 1ο δεκάλεπτο οι Ρώσοι σκόραραν με όποιον τρόπο ήθελαν, με τους Siskauskas και Planinic (που είχε 7 rebs και 7 assists) να μη συναντούν την παραμικρή αντίσταση στην εκτέλεση και την οργάνωση. Στη συνέχεια έδειξε το inside-outside ευέλικτο παιχνίδι του και ο Vorontsevich, ένας παίκτης τον οποίο εμείς εδώ στο RnG πιστεύουμε πάρα πολύ.

Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τους 2ους αγώνες την Πέμπτη!

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος24/3/10 20:45

    πάντα με ωραίες αναλύσεις, ένα μικρό πρόβλημα είναι πως χρησιμοποιείτε ορολογίες που εμείς οι κοινοί θνητοί δεν καταλαβαίνουμε κάποιες στιγμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή