Ο Παναθηναϊκός νίκησε χθες στο derby, κάνοντας ένα καθοριστικό βήμα για την κατάληψη της πρωτιάς στη regular season. Πάνω απ' όλα όμως, ευχαριστηθήκαμε ένα άκρως επιθετικό παιχνίδι, με υψηλή ευστοχία, γρήγορο tempo και πολύ επιθετικό ταλέντο σε προβολή και από τις δύο ομάδες, ένα παιχνίδι που μας υπενθύμισε γιατί αγαπάμε το μπάσκετ και μας γέμισε με προσμονή ενόψει των τελικών τον Ιούνιο.
Αν θελήσουμε, πάντως, να παραμελήσουμε το ψυχαγωγικό στοιχείο και να εξετάσουμε σε βάθος το ματς, θα δούμε ότι αυτό κρίθηκε στην (κατά στιγμές συνειδητή) κακή αμυντική συμπεριφορά του Ολυμπιακού στο 1ο ημίχρονο.
Οι παίκτες του ΟΣΦΠ εμφανίστηκαν υπέρ του δέοντος χαλαροί στις αμυντικές περιστροφές, χάνονταν συνεχώς στα screens του ΠΑΟ, ήταν διαρκώς ένα βήμα μετά από κάθε πάσα και δεν έβαζαν πειστικά και δυνατά τα χέρια τους για να δυσκολέψουν τα "πράσινα" τρίποντα, με συνέπεια τα περισσότερα από αυτά να μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν ελεύθερα, ή τουλάχιστον πολύ καλών προϋποθέσεων. Όπως φάνηκε, οι παίκτες του Obradovic ήθελαν μόλις μερικά τρίποντα για να ζεσταθούν για τα καλά, να ανέβει στα ύψη η ψυχολογία τους και να αναγκάσουν από νωρίς τον Ολυμπιακό να κυνηγά στο σκορ.
Εν ολίγοις, το πλάνο του Γιαννάκη ήταν να προστατεύσει τη ρακέτα και τη φθορά των ψηλών του (ελλείψει και του Μπουρούση) από τους Pekovic και Batiste (που είναι σταθερά καλοί φέτος) και να ρισκάρει να αφήσει στην "πράσινη" περιφέρεια χώρο να δράσει (ξέροντας ότι φέτος αυτή δεν είναι σε καλή κατάσταση). Η λογική του, πριν τον αγώνα, φάνταζε σωστή, όμως παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα και τον καταιγισμό τριπόντων από τους guards του ΠΑΟ, δεν μπόρεσε να αναπροσαρμόσει γρήγορα την ξεκάθαρα προβληματική και αργή άμυνά του στο 1ο ημίχρονο.
Σε αυτό το παιχνίδι ο ΠΑΟ παρουσιάστηκε όχι τόσο αλλαγμένος σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, αλλά πιο γρήγορος και πιο ευέλικτος. Είχε άριστη και ταχύτατη κυκλοφορία της μπάλας στην περιφέρεια και από μέσα προς τα έξω, θυμίζοντας τον κυρίαρχο Παναθηναϊκό των τελευταίων χρόνων. Οι αντιδράσεις του ήταν πολύ καλές στην επίθεση, με το Διαμαντίδη να παρουσιάζεται πολύ πιο έτοιμος και δραστήριος επιθετικά, δημιουργώντας και εκτελώντας άψογα.
Στην άμυνα οι "πράσινοι" έδειξαν εμφανέστατα προβλήματα στο inside game, όπου δεν είχαν καλές και δυνατές βοήθειες και αλληλοκαλύψεις (προβληματικός εδώ για άλλη μια φορά ο Φώτσης), ενώ είχαν βέβαια να αντιμετωπίσουν και έναν εξαιρετικό Σχορτσιανίτη, ο οποίος έπαιξε ακριβώς όπως πρέπει να παίζει σε κάθε ματς: γρήγορα, παίρνοντας καλές θέσεις, με λίγες και σίγουρες κινήσεις και χωρίς να χάνει χρόνο με το που δεχόταν την μπάλα στο post.
Η επιλογή του Obradovic να δώσει έμφαση στην περιφερειακή άμυνα απέδωσε καρπούς, καθώς οι guards του Ολυμπιακού ήταν συνολικά μετριότατοι, με λίγες πρωτοβουλίες και γενικά χωρίς να μπορούν να πληγώσουν τον ΠΑΟ επιθετικά, παρότι είχαν κάποιες ευκαιρίες μέσω καθοριστικών σουτ στο τέλος. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Childress, που ήταν κινητικότατος και ο μόνος που απειλούσε με drives καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Ο Γιαννάκης προσπάθησε στο 2ο ημίχρονο να ρίξει κάπως το πολύ γρήγορο tempo που (παραδόξως σε αυτό το ματς) ευνοούσε τον Παναθηναϊκό (ο οποίος εκμεταλλευόταν με αιφνιδιασμούς την κακή transition defense του ΟΣΦΠ). Ρίσκαρε ουσιαστικά με ζώνη, ελπίζοντας ότι, με την πάροδο του χρόνου, τη βελτιωμένη άμυνα και το αναπόφευκτο σχετικό "κρύωμα" του χεριού των "πρασίνων" από το τρίποντο, η ομάδα του θα πλησίαζε στο σκορ, όπως και έγινε, αφού στην επίθεση ο ΟΣΦΠ συνέχιζε να είναι αποτελεσματικός κοντά στο καλάθι και να κερδίζει πολλές βολές. Στο τέλος έφτασε να βρίσκεται σε απόσταση βολής από τη νίκη και θα μπορούσε, όπως είπαμε, με 1-2 εύστοχα τρίποντα να "κλέψει" πιθανώς το παιχνίδι.
Η πρωτοφανής ευστοχία του Παναθηναϊκού (στο 1ο ημίχρονο είχε το εκπληκτικό 93% efg!!) από την περιφέρεια του χάρισε εν τέλει συνολικά τη νίκη, παρά το ότι ο Ολυμπιακός επικράτησε στις βολές και τα rebounds.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει φυσικά εκτός από το Διαμαντίδη και στο Nicholas, ο οποίος θυμήθηκε τα χρόνια του ως εκτελεστή και πρώτου επιθετικού "όπλου" στην Efes Pilsen. Ήταν σε εξαιρετική φόρμα από την αρχή του ματς και εκτελούσε χωρίς δισταγμό. Αναμένουμε να δούμε αν αυτός ο αγώνας θα είναι η απαρχή μίας shooting αναγέννησης για την περιφέρεια του ΠΑΟ. Σε αγώνες όπως ο χθεσινός, κατά τους οποίους η αντίπαλη ομάδα επιλέγει να "κλείσει" τη ρακέτα, αν τα τρίποντα μπουν με ικανοποιητικό ποσοστό, τότε ο ΠΑΟ χάνει πολύ δύσκολα, ειδικά αν επιδεικνύει τόσο καλή κυκλοφορία μπάλας, τόσο καλές αποστάσεις στο παρκέ και γενικά τόσο γρήγορη εκτέλεση των plays του, όσο χθες.
Από εκεί και πέρα, ο Σπανούλης ήταν πολύ βελτιωμένος και με άριστο shot selection. Ο Περπέρογλου πλέον βοηθάει κυρίως αμυντικά, καθώς επιθετικά έχει χάσει τεράστιο μέρος της αυτοπεποίθησής του. Οι ψηλοί βρέθηκαν σε μέτρια μέρα, αφού επιθετικά το focus ήταν στην περιφέρεια και αμυντικά εκτέθηκαν αρκετές φορές από Sofo, Μαυροκεφαλίδη και Vujcic. Ο Tepic πρέπει να είναι πλέον καθαρά ρολίστας λίγων λεπτών (από άποψη ταλέντου και τωρινής κατάστασης το λέμε αυτό, όχι από άποψη διαχείρισης roster), ενώ ο Haislip ακόμα ψάχνει κάτι παραπάνω από εκλάμψεις, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι χθες έπαιξε αρκετή ώρα εκτός θέσης (στο "5") για τις ανάγκες της ομάδας.
Οι ψηλοί του ΟΣΦΠ ήταν συνολικά πολύ καλοί, όμως οι guards υστέρησαν σημαντικά. Ο Ολυμπιακός είχε, βέβαια, το ελαφρυντικό της απουσίας δύο βασικότατων παικτών, όπως είναι οι Μπουρούσης και Kleiza. Ειδικά η έλλειψη του Kleiza έδειξε πόσο σημαντικός είναι στο φετινό ΟΣΦΠ, καθώς "συνδέει" άριστα με το inside-outside παιχνίδι του τους κοντούς με τους ψηλούς, μπορεί να μαρκάρει αποτελεσματικά αντίπαλους guards και στην επίθεση "τραβάει" συνεχώς βοήθειες και collapsing πάνω του, δημιουργώντας ελεύθερα σουτ για τους συμπαίκτες του. Σε τέτοια μέρα, λοιπόν, που οι guards μίας ομάδας δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη, ο μοναδικός που μπορεί να γείρει το παιχνίδι προς το μέρος της είναι ένας περιφερειακός που να μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ. Αυτός είναι ο Teodosic, ο οποίος ποτέ δεν μπήκε στο κλίμα του ματς.
Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, ήταν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που, πέρα από τη βαθμολογική σημασία του, "αναζωογόνησε" τις επιθέσεις και των δύο ομάδων ενόψει της συνέχειας. Ο Ολυμπιακός πλέον στρέφει το βλέμμα του στον στόχο της κατάληψης της 1ης θέσης στον όμιλο του Top 16, ενώ ο Παναθηναϊκός καλείται να μη "γκελάρει" 2 φορές στις εναπομείνουσες 8 αγωνιστικές της Α1.
Πολύ καλό άρθρο φίλε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα play off αναμένονται μεγάλες μάχες. Υπάρχουν ακόμα ψωμιά.
Καλησπερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι συνηθες φαινομενο μια ομαδα να τελειωνει με 73% στα 2ποντα,47% στα 3ποντα(σε συνολο 32 επιχειρουμενων προσπαθειων!),25ασιστ,9 επιτυχημενους αιφνιδιασμους,& αν θυμαμαι καλα 2 λιγοτερα λαθη & 4 λιγοτερα ρημπαουντ(απ την αντιπαλη ομαδα),& να κερδιζει μολις με 8π?
Φαινεται αρκετα καλη, αυτη σας η πρωτοβουλια για την Κυριακη το βραδυ.
Το να έχει μια ομάδα 71,6% eFG, από στατιστικής πλευράς, δεν είναι συνηθισμένο σίγουρα. Αν κοιτάξουμε, όμως, τον αγώνα θα δούμε ότι τα περισσότερα σουτ του Παναθηναϊκού ήταν υπό πολύ καλές προϋποθέσεις και η άμυνα του Ολυμπιακού δεν ήταν καθόλου καλή, "επιτρέποντας" έτσι στους αντιπάλους τους να έχουν τέτοια ποσοστά ευστοχίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τη διαφορά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικά εύστοχος (ειδικά στα δίποντα) και κατάφερε να μείνει σχετικά κοντά στο σκορ.
Σε περιμένουμε την Κυριακή για περισσότερη συζήτηση για αυτό και για οτιδήποτε άλλο μπασκετικό!
Το υψηλο ποσοστο του ΟΣΦΠ στα 2ποντα(χαμηλοτερο ωστοσο με εκεινο του ΠΑΟ),μπορει να αιτιολογηθει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπηρξαν πολλα points in the paint,λογω της πολυ γρηγορης φθορας με φαουλ των Πεκοβιτς-Μπατιστ..
Επισης ενας ακομη λογος που η διαφορα κρατηθηκε σε ''λογικα'' επιπεδα,ηταν η διαφορα στο Getting to the Foul Line..
Παρομοια ποσοστα με αυτα του ΠΑΟ,ειχε το Μαρουσι οταν κερδισε τον ΠΑΟ για την Ευρωλιγκα...ομως η διαφορα των μολις 5π μπορει να αιτιολογηθει πιο ευκολα..
Αφενος & ο ΠΑΟ ειχε καλα ποσοστα(οχι ομως σαν του Αμαρουσιου),& αφετερου τα 23 λαθη του Αμαρουσιου(καλα δεν θυμαμαι?)..
Θα τα πουμε τη Κυριακη.
ΥΓ:Νομιζω οτι ειναι πολυ καλη ιδεα αυτη η πρωτοβουλια που αναλαμβανετε.
Ελπιζω να υπαρξει μεγαλη συμμετοχη & να το καθιερωσετε.
Καλο βραδυ.