Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Ο "Βασιλιάς" απογοητεύει το λαό του (?)

26 Ιουνίου 2003. Στη Νέα Υόρκη, λαμβάνει χώρα το ποιοτικότερο draft (κατά τους περισσότερους, μεταξύ οποίων και ο γράφων) των τελευταίων χρόνων. Σε αυτό βρίσκονται παίχτες όπως ο Carmelo Antony, o Chris Bosh, o Dwyane Wade, o David West, o Josh Howard (ανάμεσα σε όλους αυτούς και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης και ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης). Όμως κανένας από αυτούς δεν απολαμβάνει τη δόξα του No. 1. Εκεί βρίσκεται, ποιος άλλος, ο LeBron James. O LeBron από το high school εντυπωσίαζε με τις ικανότητές του και τις επιδόσεις του (την 3η του χρονιά στο high school οδηγούσε την ομάδα του με 29 ppg, 8.3 rpg, 5.7 apg και 3.3 spg). Τότε κολλάει το παρατσούκλι "The King" και χαρακτηρίζεται από το Sports Illustrated ως ο "Chosen One" του σύγχρονου μπάσκετ. Πριν καν υπογράψει με τους Cavaliers και αρχίσει την επαγγελματική του καριέρα, υπογράφει συμβόλαιο αξίας 90 εκατομμυρίων δολλαρίων με τη ΝΙΚΕ. Η συνέχεια είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Ο LeBron σαρώνει τα ρεκόρ στο ΝΒΑ, αφού γίνεται ο νεότερος NBA Rookie of the Year όλων των εποχών και μαζί με τον Michael Jordan και τον Oscar Robertson είναι οι μόνοι παίχτες που στη rookie χρονιά τους είχαν τουλάχιστον 20 ppg, 5 rpg και 5 apg. Ο LBJ από την 1η στιγμή που πάτησε το πόδι του στο παρκέ των γηπέδων του ΝΒΑ, ομόρφυνε την μπασκετική πραγματικότητα. Οι θεαματικές φάσεις που έχει προσφέρει? Αμέτρητες. Τα posters που έχει μοιράσει? Ανεπανάληπτα. Η πληθωρική του παρουσία μέσα στο γήπεδο τον κατατάσει στους κορυφαίους παίχτες της λίγκας αυτή τη στιγμή ενώ είναι πάρα πολλοί αυτοί που τον θεωρούν ήδη ένα μελλοντικό μέλος του Hall of Fame. Φέτος οδήγησε τους Cleveland Cavaliers στο καλύτερο ρεκόρ του ΝΒΑ, με μόλις 2 ήττες εντός έδρας. Ο ίδιος, αναδείχθηκε MVP της κανονικής περιόδου. Στα playoffs, οι Cavaliers ξεκίνησαν πολύ ζεστά περνώντας με sweep τα εμπόδια των Detroit Pistons και Atlanta Hawks. Εκεί, όμως, που όλα προμήνυαν μια μάχη LeBron και Kobe Bryant στους τελικούς του ΝΒΑ, "προέκυψαν" οι Orlando Magic (αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το ρήμα για μια τόσο ποιοτική ομάδα, με 3 all-stars και τον συγκλονιστικό Hedo Turkoglu, που όλη τη σεζόν ήταν συνεπέστατη σε υψηλό επίπεδο). Αποκλείουν τους Cavs από τον τελικό με 4-2 και το όνειρο του LeBron για έναν τίτλο αναβάλλεται προς το παρόν. Ο ίδιος πάντως στα playoffs ήταν συγκλονιστικός με 35.3 ppg, 9.1 rpg, 7.3 apg, 1.6 spg και 0.9 bpg αλλά δεν είχε την απαραίτητη υποστήριξη από τους συμπαίκτες του και τον overhyped coach of the year Mike Brown. To King status του σίγουρα δέχτηκε πλήγμα μετά από αυτήν την εξέλιξη αλλά είμαι σίγουρος ότι με τη νέα σεζόν θα ανακάμψει ταχύτατα.

Τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο, το low-profile image του LBJ είναι αυτό που έχει δεχτεί τα σοβαρότερα πλήγματα. Από την είσοδο στου στη λίγκα ο James ήταν σεβαστός γιατί φερόταν σοβαρά, δεν φαινόταν επηρεασμένος από το ξαφνικό star status του, ήταν μετρημένος στις δηλώσεις του εντός και εκτός γηπέδου και η εν γένει παρουσία του κέρδιζε τη συμπάθεια και το θαυμασμό ολοένα και περισσότερων οπαδών ανά των κόσμο, οι οποίοι στο πρόσωπό του δεν έβλεπαν έναν υπερόπτη, αυθάδη σταρ του μπάσκετ, αλλά ένα μεγάλο, σοβαρό, δουλευταρά και φιλικό αθλητή. Τον τελευταίο καιρό, όμως, η εικόνα αυτή (ασχέτως με την απόδοσή του μέσα στο παρκέ) φαίνεται να έχει αλλάξει. Τι εννοούμε?

Όλα άρχισαν μετά το τελευταίο ματς με τους Magic. Όταν τελείωσε ο αγώνας και οι Cavs είχαν αποκλειστεί πια από τους τελικούς του ΝΒΑ, όλοι οι παίχτες των τελευταίων έσπευσαν να συγχαρούν τους νικητές σεβόμενοι το ευ αγωνίζεσθαι και αναγνωρίζοντας την τιτάνια προσπάθεια των αντιπάλων τους καθώς και την αναμφισβήτητη ικανότητά τους. Ο LeBron, ωστόσο, θεώρησε ανούσιο το να πάει να συγχαρεί τους αντιπάλους του και μόλις τελείωσε το ματς κατευθύνθηκε αμέσως στα αποδυτήρια χωρίς να μιλήσει σε κανέναν. Σίγουρα, όλοι κατανοούμε τον εκνευρισμό και την απογοήτευση που μπορεί να ένιωθε αυτός ο αθλητής μετά τον αποκλεισμό από τους τελικούς. Αυτές, όμως, είναι οι στιγμές που ένας πραγματικός ηγέτης και ένας πραγματικά μεγάλος αθλητής δείχνει την πνευματική του δύναμη εκτός αγώνα και η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με τις ικανότητες που επιδεικνύει αυτός μέσα στο παρκέ. Το μπάσκετ, άλλωστε, είναι ένα παιχνίδι και όταν το παίζεις πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και για την πιθανότητα της ήττας και εν πάσει περιπτώσει να μπορείς να τη δεχτείς. Στο βίντεο που ακολουθεί τον βλέπετε να αποχωρεί φανερά απογοητευμένος και χωρίς να μιλάει σε κανέναν από το γήπεδο.



Ο LeBron, μάλιστα, δεν έκανε δηλώσεις ούτε στους εκπροσώπους του Τύπου, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στη νοοτροπία της Αμερικής, όπου όλοι οι παίχτες και προπονητές απαντούν οποιαδήποτε στιγμή σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις (όχι όπως στην Ελλάδα όπου πολλές φορές οι ομάδες απαγορεύουν τις δηλώσεις στους αθλητές τους!). Αυτή του η συμπεριφορά σχολιάστηκε αρνητικά τόσο από τον Τύπο όσο και από τους αντιπάλους του. Στη συνέχεια, όταν ο ίδιος ρωτήθηκε γιατί δε συνεχάρη τους νικητές, απάντησε αδιάφορα ότι το μπάσκετ είναι ανταγωνιστικό, ο ίδιος είναι ανταγωνιστικός, ότι έχει winner νοοτροπία και σε αυτήν δεν ταιριάζει το να πας να δώσεις το χέρι σου στον αντίπαλο μόλις σε έχει νικήσει. Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν κύματα αντιδράσεων στο φίλαθλο κόσμο αφού δεν ταιριάζουν σε έναν αθλητή του βεληνεκούς του James και σίγουρα δεν καταδεικνύουν fair play. Επιπρόσθετα, αρνητικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι λίγες μέρες μετά τον αποκλεισμό των Cavs από τους Magic ο ίδιος εμφανίστηκε δημοσίως με μπλουζάκι που έγραφε "LBJ-MVP". Με αυτόν τον τρόπο έμοιαζε να αδιαφορεί για την τύχη της ομάδας του και να εστιάζει μόνο στις προσωπικές του επιδόσεις. Δεν έλλειψαν εξάλλου οι συγκρίσεις με το Michael Jordan και τον Kobe Bryant, οι οποίοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν έπραξαν ούτε κατά διάνοια όπως ο LeBron. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο τελευταίος δεν έχει κερδίσει ποτέ κανέναν τίτλο επιβάρυνε τους χαρακτηρισμούς που τον ακολουθούσαν και οι οποίοι έφταναν μέχρι και το σημείο του "loser". Το σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτοί που απογοητεύτηκαν και εκνευρίστηκαν περισσότερο από όλους με αυτά είναι οι οπαδοί του "King" (μαζί με αυτούς και εγώ) και όχι οι haters του.

Έχουμε, όμως και συνέχεια. Πριν από μερικές μέρες, ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια άλλη είδηση για να πλήξει το εξωαγωνιστικό profile του. Συγκεκριμένα, σε camp που ο ίδιος διοργανώνει, ο LeBron αγωνιζόταν με ορισμένους νεαρούς κολλεγιακούς αθλητές. Σε μια ανύποπτη φάση, ένας από αυτούς, ονόματι Jordan Crawford, κάρφωσε μέσα στο πρόσωπο του LeBron μοιράζοντας του ένα ανεπανάληπτο poster. Στη συνέχεια, ο LBJ πήγε σε έναν εκπρόσωπο της ΝΙΚΕ ο οποίος κατ' εντολή του άρχισε να κατάσχει όλα τα βίντεο που είχαν απαθανατίσει το εν λόγω κάρφωμα έτσι ώστε να μην μπορέσει ο κόσμος να δει τον "King" getting dunked on. Η συγκεκριμένη ενέργεια σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους οπαδούς του μπάσκετ καθώς όλοι οι αθλητές έχουν τέτοιες στιγμές και είναι πολύ άνανδρο να εμποδίζει κάποιος κατ'αυτόν τον τρόπο τον κόσμο να τις παρακολουθήσει. Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι και σε αυτό, όπως είπαμε, μερικές φορές χάνεις, μερικές φορές ντροπιάζεσαι. Παρά τις προσπάθειές του, όμως, ένα από τα πολλά βίντεο βρήκε το δρόμο προς τη δημοσιότητα. To Run-N-Gun έψαξε και βρήκε το συγκεκριμένο βίντεο, το οποίο σας παρουσιάζω ευθύς αμέσως. Enjoy.



Φαίνεται, λοιπόν, ότι η πανοπλία του King James έχει αρχίσει και ραγίζει αυτό το καλοκαίρι. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η χρήση μαριχουάνας στα 17 του, όπως αναφέρει μια βιογραφία του που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ και η οποία παίζει το ρόλο της στους πολλούς που τον θεωρούν role model. Προσωπικά δε δίνω τόση βάση σε όλα αυτά, όσο δεν επηρεάζουν τις αγωνιστικές επιδόσεις του LBJ. Κάθε άνθρωπος έχει τις καλές και τις κακές στιγμές του και οπωσδήποτε ένας νέος 24 χρονών έχει το δικαίωμα στο λάθος. Είναι σημαντικό, ωστόσο, όλα τα παραπάνω να αναφέρονται για να καταλαβαίνουμε τι περιβάλλει κάθε αθλητή ως προσωπικότητα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου και πώς επηρεάζεται αυτός από το star status του. Θέλω να πιστεύω, βέβαια, ότι ο LeBron θα βελτιώσει μερικά στοιχεία του χαρακτήρα του και θα ξαναγίνει ο αθλητής που όλοι θέλουμε να αγαπάμε όχι μόνο για τα αγωνιστικά του στοιχεία αλλά και για τη γενική παρουσία του στην αθλητική πραγματικότητα. Ακόμα όμως και αν δε γίνει αυτό, θα συνεχίσει να αποτελεί ένα μεγάλο μπασκετμπολίστα και έναν από τους αγαπημένους όλων των μπασκετόφιλων ανά την υφήλιο οι οποίοι θα φωνάζουν το όνομα του όσο μας χαρίζει στιγμές σαν αυτή που ακολουθεί.



Ακόμα και μετά από όλα αυτά, λοιπόν, HAIL TO THE KING!

3 σχόλια:

  1. Το συζήταγα και με τον Μ.Π σήμερα και πραγματικά οι έλληνες δημοσιογράφοι δεν ασχολούνται με το NBA!!! ..τους αρκεί φαίνεται να βλέπουν το ελληνικό..πραγματικά κανείς δεν ασχολείται ούτε με το ισπανικό ούτε με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα..
    νιώθω πολύ τυχερός που μπορώ και διαβάζω τα κείμενα σας..πολύ καλογραμένα και πολύ ενδιαφέροντα..επιτέλους να ξεφύγουμε και λίγο και να διαβάσουμε κάτι μη κατευθυνόμενο...Μπράβο βαγγ για το κείμενο και για το βίντεο με τον λεμπρόν που ίσως είσαι ο πρώτος έλληνας που το βρήκε και το ανέβασε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λάθος μου μπράβο μάνο για το κείμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/7/09 18:01

    Sostos, kala kanei kai pinei.
    LeBron stripse ena kai gia mena ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή