Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Σκέψεις... 21/07

Κάνοντας το καθιερωμένο surfing της ημέρας στο internet και διαβάζοντας αρκετά μπασκετικά άρθρα μού δημιουργήθηκαν ορισμένες εύλογες σκέψεις τις οποίες ευθύς αμέσως σκοπεύω να μοιραστώ μαζί σας.

1) Τις τελευταίες μέρες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έχει βουήξει ο τόπος ότι ο Ολυμπιακός μιλάει με τον Linas Kleiza (2.03m, 111kg). Ανάλογα δημοσιεύματα ήρθαν στο φως και στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός φέρεται να μίλησε με τον Kleiza, ο δεύτερος ζήτησε 2.5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και ο σύλλογος του Πειραιά έσπευσε να τον απορρίψει. Αυτά, βέβαια, είναι όσα γράφονται στα media και δεν ξέρουμε αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ας πάρουμε, λοιπόν, ως δεδομένο ότι ισχύουν όσα εγράφησαν. Αν δεν πρόκειται για τέχνασμα του Ολυμπιακού και ο παίχτης απορρίφθηκε επειδή ζήτησε 2.5 εκατομμύρια τότε πιστεύω ότι πρόκειται για πρωτοφανές λάθος της διοίκησης και του τεχνικού team των Πειραιωτών. Τι εστί Linas Kleiza όμως? Ο Λιθουανός είναι ένας forward με δεινό σουτ, γρήγορος, versatile, αθλητικός και αρκετά δυνατός για το ύψος του. Παίζει σχετικά καλή άμυνα (ειδικά για τα δεδομένα της Ευρώπης καθώς στο ΝΒΑ αντιμετωπίζει πιο δυνατούς αντιπάλους σωματικά) ενώ είναι και Ευρωπαίος, άρα θα πιάνει θέση κοινοτικού. Στο ΝΒΑ, αγωνίζεται κυρίως στη θέση 3 λόγω ύψους αλλά στην Ευρώπη σίγουρα θα μπορεί να καλύψει και τη θέση 4 λόγω δύναμης και λόγω των undersized power forward που κυκλοφορούν. Μου φαίνεται αδιανόητο ο Ολυμπιακός (αλλά και γενικότερα οποιοσδήποτε ευρωπαϊκός σύλλογος) να απορρίπτει έναν παίχτη σαν τον Kleiza που οι φιναλίστ των τελικών της Δύσης Nuggets προσπαθούν να διατηρήσουν στο δυναμικό τους. Ειδικά στην ομάδα του λιμανιού, η οποία φέτος φαίνεται να θέλει να ανεβάσει ταχύτητα, ένας versatile forward τύπου Kleiza είναι απαραίτητος ειδικά μετά την αποχώρηση του Πρίντεζη. Το outside threat του Λιθουανού σε συνδυασμό με τη δύναμη και την ταχύτητά του θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός απέναντι σε παίχτες τύπου Mike Batiste. Τα 2.5 εκατομμύρια το χρόνο ως αρχική τιμή δε μου φαίνονται υπερβολικά για ένα παίχτη με τις εμπειρίες του Kleiza, όταν ο Γιάννης Μπουρούσης αμείβεται με ένα ποσό γύρω στα 2 εκατομμύρια ανά έτος. Εν τω μεταξύ, με Vujcic, Γλυνιαδάκη, Μαυροκεφαλίδη και Σχορτσιανίτη ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από ένα γρήγορο 4άρι και ο άγουρος Zoran Erceg δεν μπορεί ακόμα να καλύψει αυτό το ρόλο. Δεν μπορώ να συλλάβω τη λογική του προπονητή που δε θέλει έναν τόσο χρήσιμο παίχτη, ο οποίος έχει αξιοπρεπέστατη παρουσία στο ΝΒΑ με 9.9ppg και 4rpg και είναι μόνιμα διεθνής με την εθνική Λιθουανίας. Κάτι στραβά έχουν καταλάβει στο λιμάνι και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι και για ποιο λόγο.. (Αν και υποψιάζομαι ότι έχει να κάνει με τη μηδαμινή ενημέρωση του προπονήτη ως προς το ΝΒΑ) Για να βγάλετε και μόνοι σας συμπεράσματα για την αξία του Kleiza ορίστε ένα χαρακτηριστικό video:



Δεν είναι κακός ε?

2) Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησα τον αγώνα της Εθνικής Νέων Ανδρών σήμερα με το αντίστοιχο συγκρότημα της Ισπανίας. Η Ελλάδα όπως θα γνωρίζετε κέρδισε με 3 πόντους παρά το μεγάλο choke που πήγε να κάνει στο τέλος κυρίως λόγω απειρίας και κακών προπονητικών επιλογών. Αναφορά πρέπει να γίνει σε ορισμένους παίχτες οι οποίοι ξεχωρίζουν με το ταλέντο τους και πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα. Ο playmaker του Ολυμπιακού, Κώστας Σλούκας είναι ένας από αυτούς και πρέπει να πάρει ευκαιρίες φέτος σε υψηλό επίπεδο καθώς η αγωνιστική του απραξία φαίνεται να τον έχει επηρεάσει σε σχέση με την περσινή παρουσία του στους Εφήβους. Ο Κώστας Παπανικολάου του Άρη θυμίζει πολύ τον Αντώνη Φώτση και ελπίζω ότι θα δουλέψει πολύ περισσότερο από τον τελευταίο για να αναδείξει το ταλέντο του. Ο Γιώργος Μπόγρης, πραγματικός κυρίαρχος μέσα στη ρακέτα με post moves και καλή άμυνα ψηλά και χαμηλά είναι μια εξαιρετική περίπτωση γι' αυτό άλλωστε η "αλεπού" Zelimir Obradovic τον βούτηξε από τόσο μικρό. Ο καλύτερος όλων όμως είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος παρουσιάζεται πραγματικά φανταστικός.

Ο "μικρός", που αποχώρησε φέτος την τελευταία στιγμή από το draft, φαίνεται ότι έχει βελτιωθεί τρομακτικά καθώς εκτελεί και δημιουργεί ακατάπαυστα, από όλες τις θέσεις, με όλους τους τρόπους (σουτ, διείσδυση, κάρφωμα) και θεαματικά. Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα μέλλοντα ΝΒΑer και ελπίζω να κάτσει στην Ισπανία και να συνεχίσει να βελτιώνεται γιατί στην Ελλάδα δε θα δει προκοπή. Όσοι δεν είδαν το ματς, καλό θα είναι να ψάξουν να βρουν το poster κάρφωμα του Παππά στο Samb το οποίο πραγματικά ήταν εκπληκτικό (μόλις το βρούμε θα το ανεβάσουμε και εμείς). Ο επόμενος αγώνας είναι αύριο με τη Λετονία, όπου πάμε για την πρωτιά στον όμιλο.

3) Ο Ολυμπιακός, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτός από το Linas Kleiza φέρεται να απορρίπτει και τη λύση Nate Robinson καθώς ο Nate μάλλον χρησιμοποιούσε την ομάδα του λιμανιού για να ανεβάσει την προσφορά των Knicks προς το μέρος του. Η προσφορά πάντως δεν ανέβηκε και δεν είναι λίγοι στην Αμερική αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Nate μπορεί να στραφεί στη λύση της Ευρώπης. Ίσως αυτή η στάση του Ολυμπιακού να αποτελεί και ένα μοχλό πίεσης προς τη μεριά του παίχτη. Εγώ θεωρώ ότι αν είναι ο Ολυμπιακός να πάρει μόνο playmaker τότε πρέπει να περιμένει το Nate, ο οποίος προφανώς θα έχει ως προτεραιότητα την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, και να χτυπήσει την κατάλληλη στιγμή ακόμα και με 5 εκατομμύρια το χρόνο. Αν όμως ο Ολυμπιακός εξετάζει ακόμα τη λύση Kleiza, τότε άποψη μου είναι να πορευθεί με το Λιθουανό αν μπορεί να γίνει η μεταγραφή και ύστερα να στραφούμε στη λύση Terell McIntyre που θα πλαισιώσει εξαιρετικά τον Κleiza. Έτσι με τα 5 εκατομμύρια του Robinson ο Ολυμπιακός θα έχει κλείσει 2 φοβερούς παίκτες που θα τον ανεβάσουν επίπεδο.

4) Τέλος, κάτι από ΝΒΑ, οι Orlando Magic συνεχίζουν τις βελτιωτικές τους κινήσεις αφού μπορεί να άφησαν τον MVP (προσωπική άποψη) της περσινής τους πορείας στα playoffs Hedo Turkoglu να φύγει, όμως ενισχύθηκαν σε αυτή τη θέση με τον εκπληκτικό Vince Carter, πρόσθεσαν ύψος και hustling στη frontline τους με τον Brandon Bass, κράτησαν το πολωνικό σφυρί που ακούει στο όνομα Marcin Gortat και σήμερα έβαλαν ένα ακόμη σημαντικό γρανάζι στη μηχανή τους. Ο λόγος για τον Matt Barnes, μέχρι πρότινος παίχτη των Phoenix Suns, ο οποίος παίζει αποτελεσματικότατη άμυνα στις θέσεις 2 και 3 (υπό προϋποθέσεις και κόντρα σε undersized 4άρια) και μπορεί να σκοράρει από την περιφέρεια και να τρέξει στον αιφνιδιασμό. Πιο έμπειροι, πλέον, οι Magic φαντάζουν ένα από τα φαβορί του χρόνου για τον τίτλο, ειδικά αν πλαισιώσουν το Jameer Nelson με έναν ποιοτικό combo guard. Sky is the limit for Orlando, λοιπόν, και ο στόχος για τη νέα χρονιά είναι ξεκάθαρος: Win the Championship.

Σας περιμένω για σχόλια και δικές σας σκέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου