Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Hoop Dreams

Κατά καιρούς μπορεί να τύχει να παρακολουθήσεις κάποια ταινία, στο σινεμά ή στο σπίτι, που εξοπλισμένη με τη χαρακτηριστική υποσημείωση "Based on a true story" προσπαθεί να προσδώσει κύρος και τεχνητή ποιότητα στον εαυτό της και να σε κάνει να πιστέψεις ότι ίσως αποκομίσεις κάποια πολύτιμη προοπτική ή δίδαγμα για την πραγματική ζωή από αυτήν. Τις συντριπτικά περισσότερες φορές βέβαια καταλήγεις να βλέπεις άλλον έναν κενό hollywood-ιανό θησαυρό από special effects. Κάτι το οποίο, όμως, δεν ισχύει για την ταινία αυτού του post.

Το "Hoop Dreams" είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον Arthur Agee και τον William Gates, δύο νεαρούς 14χρονους Αφρο-αμερικανούς από τα βουτηγμένα στη φτώχεια και την εγκληματικότητα housing projects του Chicago που το αποκλειστικό όνειρο της ζωής τους είναι να παίξουν κάποια μέρα στο NBA. Οι δημιουργοί της ταινίας για 4 χρόνια κινηματογραφούσαν την καθημερινότητα των δύο εφήβων και τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να καταφέρουν να ξεφύγουν από τα ασφυκτικά στενά περιθώρια που τους επέβαλε το κοινωνικό περιβάλλον τους. Για 4 χρόνια ήταν εκεί για να καταγράψουν τα μεγάλα παιχνίδια της καριέρας τους στο high school, τις απογοητεύσεις τους, τις μικρές και μεγάλες στιγμές τους καθώς πάσχιζαν να αντιμετωπίσουν εθισμένους στα ναρκωτικά γονείς, δυσθεώρατες οικονομικές δυσκολίες και ακαδημαϊκό τέλμα.

Η ταινία, μέσα από τα βιώματα των παιδιών και των οικογενειών τους, αγγίζει μια πληθώρα κοινωνικών, φυλετικών, οικονομικών και εκπαιδευτικών θεμάτων και ρίχνει άπλετο φως στα δυσβάσταχτα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους υποβαθμισμένων περιοχών όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Στερούμενοι χρημάτων, ο μόνος τρόπος να κάνουν τον κόσμο να τους προσέξει είναι μέσω του ταλέντου τους στο playground ή στο παρκέ.

Με λίγα λόγια, πρόκεται για ένα ντοκιμαντέρ που οφείλει να δει οποισδήποτε φίλος του αθλητισμού και γενικότερα οποιοσδήποτε κοινωνικά ευαισθητοποιημένος άνθρωπος. Ίσως τότε καταλάβει πόσο δύσκολο είναι για κάποιους να εκπληρώσουν τα όνειρά τους...



Και για να μην ψάχνετε:

http://www.megaupload.com/?d=BVPMUPS2
http://www.megaupload.com/?d=APS2R3T8

Υπότιτλοι: http://www.megaupload.com/?d=J8P4V5BL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου