Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Τα 5 πιο όμορφα offensive weapons στην ιστορία του NBA


Το NBA αποτελεί από τη γέννησή του τη σκηνή πάνω στην οποία μεγαλουργούν οι πιο δημιουργικοί αθλητές του πλανήτη. Από τις τάξεις του έχουν παρελάσει αμέτρητοι επιθετικά υπερταλαντούχοι παίκτες, καθένας εκ των οποίων άφησε το στίγμα του με το δικό του τρόπο παιχνιδιού. Λίγοι όμως είναι αυτοί που στη συνείδηση των οπαδών του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο έχουν ταυτιστεί με μία συγκεκριμένη, ολοδικιά τους επιθετική έμπνευση, την οποία χρησιμοποιούσαν ξανά και ξανά στο παρκέ μέχρι να γίνει η δεύτερη φύση τους και η πρώτη διαθέσιμη go-to κίνησή τους όταν είχαν τη μπάλα στα χέρια και καλούνταν να δημιουργήσουν. Ας δούμε τις κατά τη γνώμη μας 5 πιο όμορφες περιπτώσεις:

5) Το palming του Dr. J

Ο "γιατρός" Julius Erving ήταν ίσως ο πιο ελκυστικός παίχτης στην ιστορία του μπάσκετ μέχρι την εμφάνιση των Magic και Jordan. Ο πρώτος πραγματικός high-flyer, με τις περίτεχνες ακροβατικές του ενέργειες και τα εντυπωσιακά καρφώματά του μάγευε τα πλήθη και έδειχνε με τον πιο εμφατικό τρόπο σε τι επίπεδα θεάματος μπορούσε να φτάσει το NBA και γενικότερα το μπάσκετ. Κάθε φορά που άρχιζε τα βήματα για να απογειωθεί συνήθιζε να γραπώνει την μπάλα με το ένα χέρι σαν πορτοκάλι για να την αφήσει ή να την καρφώσει τελικά μετά από μια αέρινη κίνηση στο καλάθι των δύσμοιρων αντιπάλων. Με τον τρόπο αυτόν κρατήματος της μπάλας στις πτήσεις του εκμεταλλευόταν στο έπακρο το μεγάλο διασκελισμό και τα πολύ μακριά χέρια του, κρατώντας την μακριά από την εμβέλεια των αμυντικών και "αναγκάζοντας" το φακό να καταγράψει μερικές φάσεις αγνής αθλητικής απόλαυσης.



4) Η killer crossover του Tim Hardaway

Ο πρώτος που έκανε την crossover dribble θεσμό, ο Tim Hardaway μνημονεύεται πολύ περισσότερο για την εκπληκτική αρμονία και ταχύτητα με την οποία εκτελούσε την αγαπημένη του κίνηση παρά για τη γενικότερα μέτρια καριέρα του. Πριν από τον Timmy (ο οποίος παρεμπιπτόντως σιχαίνεται τους gay) κανείς δεν είχε συμβεβληθεί με την πλέον ευρέως διαδεδομένη αυτή dribble, την οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εκτελέσει με μεγάλη μαεστρία παίκτες όπως ο Allen Iverson, ο Stephon Marbury, ο Steve Francis και από την Ελλάδα ο Δημήτρης Διαμαντίδης.



3) Το pick-n-roll των Stockton και Malone

Είναι απολύτως βέβαιο ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αμέτρητων πόντων του Karl Malone (36.928, 2ος all-time) προήλθαν από ασίστ του John Stockton (15.806, 1ος all-time). Είναι επίσης απολύτως βέβαιο ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ασίστ έγιναν στα πλαίσια pick-n-roll, το play που σήμερα είναι ίσως το πιο διαδεδομένο και αποτελεσματικό σε όλα τα επίπεδα του επαγγελματικού μπάσκετ. Οι δύο stars των Utah Jazz ήταν βέβαια οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν με τέτοια συχνότητα και επιτυχία που η φράση "Stockton to Malone" είναι από τις πιο χιλιοειπωμένες στην ιστορία του NBA. Κάθε φορά που ο "Mailman" ερχόταν να κάνει το on-ball screen στον Stockton, κάθε οπαδός, προπονητής και παίχτης ήξερε τι θα ακολουθήσει, αλλά σπανίως μπορούσαν να κάνουν κάτι για να το σταματήσουν.



2) Το skyhook του Kareem

Αν μιλήσουμε βάσει αποτελεσματικότητας και καθαρών αριθμών, το μοναδικό και μέχρι σήμερα αμίμητο skyhook του Kareem Abdul-Jabbar παραμένει το πιο δύσκολα (που τείνει προς το καθόλου) αντιμετωπίσιμο επιθετικό όπλο στην ιστορία του μπάσκετ. Το απαιτητικό και πραγματικά άκοφτο αυτό σουτ χάρισε στον Kareem τον τίτλο του 1ου σε σύνολο πόντων σκόρερ all-time στο NBA (38387), 6 MVP's και 6 πρωταθλήματα (5 με τους Lakers και 1 με τους Bucks). Πέρα όμως από τα επιτεύγματα, το skyhook ήταν μια εκδήλωση μπασκετικής ιδιοφυΐας, καθώς βάζοντας το 2,18 μέτρων κορμί του ανάμεσα στη μπάλα και τον αμυντικό και δίνοντας μεγάλο ύψος στην μπάλα, ο Kareem μπορούσε να εξαπολύσει το skyhook από οποιοδήποτε πραγματικά σημείο του παρκέ έως και 2 μέτρα πριν το τρίποντο, προσδίδοντας στην αγαπημένη του κίνηση μια ομορφιά που κανένα σύγχρονο post move δεν έχει καταφέρει να αιχμαλωτίσει. Περιέργως, μάλιστα, κανένας σύγχρονος παίκτης δεν έχει προσπαθήσει να αναβιώσει την κίνηση, με την κυρίαρχη γνώμη να είναι ότι το skyhook δεν είναι πλέον "cool"...



1) Το dream shake του Hakeem

Ο αγαπημένος μου big man όλων τον εποχών στο NBA, ο Hakeem Olajuwon, ήταν σίγουρα ο ψηλός με το εντυπωσιακότερο σύνολο ικανοτήτων που έχει δει ποτέ το μπάσκετ. Ένα είναι όμως αυτό που θυμούνται όλοι ανεξαιρέτως από αυτόν: το ρεπερτόριο κινήσεών του που ονομάστηκε dream shake. Αυτό ήταν μια μεγάλη γκάμα από προσποιήσεις και spins που χρησιμοποιούσε όταν είχε την μπάλα στα χέρια για να μπερδέψει και να αποσυντονίσει τον προσωπικό του αμυντικό. Τις κινήσεις αυτές τις εκτελούσε με τέτοια ταχύτητα και ευελιξία, που ήταν σχεδόν αδύνατο για τους αμυντικούς να ακολουθήσουν ή να μην "τσιμπήσουν" σε μια από αυτές, αφήνοντάς του τελικά πολλά uncontested lay-ups. Ο Hakeem έλεγε ότι το εκπληκτικό του footwork, το μυστικό της επιτυχίας του dream shake, το ανέπτυξε παίζοντας ποδόσφαιρο στην παιδική του ηλικία στη Νιγηρία. Κοντινότερο παράδειγμα στην ποικιλία κινήσεων του Hakeem από το σημερινό NBA θα θεωρούσα τον Pau Gasol.



2 σχόλια:

  1. E oxi kai kseperasmeno to skyhook... olokhros Fasoulas to xrhsimopoiouse kata koron :P

    Poly wraio kai auto to arthro, san mia pio genikh taktikh tha prosetheta kai to triangular offense pou efarmozei o Phil Jackson (an kai auto den exei tautistei toso poly me sygkekrimenous paiktes)... kyriws stous Bulls egine gnwsto me ton Jordan kai ton Pippen alla kai stous Lakers to xrhsimopoiei arketa.

    Ws filathlos twn Rockets ofeilw na pw oti sygkinhthika me ton Hakeem... pantws, eida kai to Robert Horry sto video kai nomizw oti prepei na tou kanete ena afierwma giati einai makran o pio kwlofardos paikths sthn istoria tou NBA. Pagkiths pou opou phgaine epairne prwtathlima. An thelete na kanete sygkrish, antistoixo paradeigma sthn Ellada einai o Vaggelhs Vourtzoumhs (Eurwligka me to vazelo, kypellouxwn me Arh kai Saporta me Marousi).

    Keep it up, poly kalh douleia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/7/09 12:55

    tromero ar8ro
    mad pops

    ΑπάντησηΔιαγραφή