Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Οι επίμαχες φάσεις στο Πανιώνιος-Παναθηναϊκός


Πρώτα απ' όλα, ευχόμαστε "Καλή χρονιά!" σε όλους!

Από το παιχνίδι, τώρα, είδα μόνο τα τελευταία λεπτά, οπότε δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να έχω ολοκληρωμένη άποψη για τον αγώνα. Μοναδικός σκοπός αυτού του post είναι να σχολιάσω τις τρεις επίμαχες και συνεχόμενες φάσεις του τελευταίου λεπτού που επηρέασαν σημαντικά το αποτέλεσμα.



Στην 1η φάση, ο Tyrese Rice του Πανιωνίου σφυρίχτηκε για μεταφορά της μπάλας. Από το replay φαίνεται ότι ο διαιτητής είχε δίκιο και ότι όντως ο Rice υπέπεσε στην παράβαση. Για να πειστείτε κι εσείς, απλά δείτε το παρακάτω video. Η περίπτωση του Rice είναι παρόμοια (για να μην πω ολόιδια) με τη 2η φάση του video (αυτή του Stuckey από το Detroit-Portland).



Στη 2η φάση, που αφορά τα πιθανά βήματα του Nicholas, η άποψή μας δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη, καθώς δε μας προσφέρθηκε από το ΣΚΑΙ ένα replay που να δείχνει καθαρά τη φάση από την οπτική γωνία της baseline. Πάντως φαίνεται ότι (με κάθε επιφύλαξη) ο Nicholas, αφού λάβει την πάσα μετά την επαναφορά, σηκώνει και τα δύο πόδια από το παρκέ πριν ντριμπλάρει, κάτι που συνιστά βήματα. Μετά χάνει τον έλεγχο της μπάλας, ακολούθως τον ανακτά και πασάρει στο Jasikevicius, οπότε για εκείνο το σημείο δεν υπάρχει κάτι μεμπτό.

Στην 3η φάση, που αποτελεί συνέχεια της 2ης, ο Πανιώνιος διαμαρτύρεται για παράβαση 8 δευτερολέπτων. Το replay δείχνει ότι ο Batiste αποκτά την κατοχή της μπάλας περίπου στα 9.7 δευτερόλεπτα, οπότε είναι σαφές ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά οριακά και το σφύριγμα είναι καθαρά στην κρίση των διαιτητών.

Είναι γεγονός πάντως, ανεξάρτητα από το εν λόγω ματς, ότι το επίπεδο της διαιτησίας τον τελευταίο καιρό στην Α1 προβληματίζει και καλό θα είναι η ρίζα του κακού να εντοπιστεί και να διορθωθεί, καθώς απομένουν πολλοί κρίσιμοι αγώνες ακόμη μέχρι το τέλος της σεζόν.

6 σχόλια:

  1. afto p metraei
    einai poses metafores den sfyrixane ston spanoulh
    sth diarkeia tou match

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα κι αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να προσεχτεί, και εννοώ γενικότερα τη συνέπεια στα σφυρίγματα και την ίση μεταχείρηση μικρών και μεγάλων ομάδων.

    Άλλωστε τα έχουμε πει στο παρελθόν και για τη συνεχιζόμενη και απερίγραπτη/απαράδεκτη ασυλία στα illegal screens του Batiste.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Shakespeare5/1/10 01:54

    Συγχαρητήρια για το μπασκετικό σας μεράκι

    αλλά

    το θέμα δεν είναι αν έγινε η παράβαση του (ηλίθιου) κανονισμού της μεταφοράς αλλά με ποιο σκεπτικό σφυρίζεται κάτι τέτοιο 29'' πριν το τέλος ενώ στου Σπανούλη τουμπεκί! ΕΛΕΟΣ!

    Μετά το non call, τι άλλο θα δούμε προκειμένου να δικαιολογηθεί η μόνιμη επωδός όλων όσων επιμένουν να βγάζουν τον ΠΑΟ ασπίλωτο λέγοντας "πως τέτοια λάθη συμβαίνουν αλλά δεν αλλοίωσαν το τελικό αποτέλεσμα".

    WTF???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχήν φίλε μου έχεις άδικο να χαρακτηρίζεις ηλίθιο τον κανονισμό, καθώς είναι θεμελιώδης και αποτρέπει το επαγγελματικό μπάσκετ από το να γίνει streetball.

    Σταθερή άποψή μας είναι ότι οι σημαντικές παραβάσεις, που δίνουν ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα στον αντίπαλο, θα πρέπει να σφυρίζονται ανεξαρτήτως του χρόνου που απομένει, του πόσο "star" είναι ο παίκτης που τη διαπράττει και του μεγέθους της ομάδας του.

    Αν δε δόθηκε σε προηγούμενη φάση "μεταφορά" στο Σπανούλη, τότε προφανώς και οι διαιτητές είναι επιλήψιμοι για αυτό. Απλά εμείς σχολιάσαμε μόνο τις 3 τελευταίες φάσεις για τους λόγους που ανέφερα στο post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/1/10 02:11

    Παιδιά συγχαρητήρια για το blog και τα άρθρα. Συνεχίστε έτσι.

    Για το θέμα των τριών φάσεων δεν θέλω να μιλήσω εκτεταμένα. Το μόνο που θέλω να πω είναι αυτό που σωστά αναφέρθηκε προηγουμένως: οι διαιτητές θα πρέπει να έχουν ενιαία γραμμή σφυριγμάτων από το 1ο μέχρι το τελευταίο λεπτό ή να το εκφράσω διαφορετικά να έχουν τα ίδια κριτήρια.

    Για το παιχνίδι αυτό δεν έχω συνολική εικόνα απλά επειδή έχω χορτάσει τις παλιές προ ΝΒΑ μεταφορές του Σπανούλη κουβαλώντας την μπάλα σαν να κουβάλαγε τούρτα θεωρώ οξύμωρο να σφυρίζονται υπερ του οι μεταφορές και στην άμυνα. Εντάξει χαριτολογώ και δεν είναι σοβαρό αυτό που λέω, αλλά σημείο αναφοράς στα αρνητικά του Σπανούλη αποτελούσε η "μεταφορική" του τρίπλα την οποία έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό.

    Εκείνο που μου έκανε εντύπωση πάντως ήταν οι δηλώσεις του Ομπράντοβιτς, δηλώσεις που δείχνουν αδικαιολόγητη πίεση (;), εκνευρισμό (;)....

    Υ.Γ.1. Δεν μπορώ να καταλάβω την άποψη των σχολιαστων της τηλεόρασης ότι ο Ταβουλαρέας (Σχοινας....) ήταν πιο κοντά στη φάση άρα ξέρουν καλύτερα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη βλακεία από αυτό. Εμείς βλέπουμε 3 ριπλει με την άνεσή μας και ο άλλος ο διαιτητής σε κλάσματα δευτερολέπτου πρέπει να αποφασίσει.

    ακιλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστούμε, φίλε, για τα καλά σου λόγια!

    Για το θέμα της διαιτητικής συνέπειας και αξιοπιστίας τα είπαμε και πριν και συμφωνούμε, είναι ανάγκη να βελτιωθεί δραστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή