Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

A1 Game of the Week: 10η αγωνιστική




ΑΕΚ - Ολυμπιακός 91-96

Όσοι πήγαν στο Ελληνικό την Κυριακή έγιναν μάρτυρες ενός πολύ ενδιαφέροντος παιχνιδιού με αρκετές ανατροπές και μεγάλη αγωνία. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να κληθούν ως μάρτυρες και σε ποινική δίκη αν υπήρχε λίγη λογική στον αθλητισμό μας. Ιπτάμενα αντικείμενα στα κεφάλια διαιτητών, καπνογόνα σε κλειστό χώρο, ξυλοδαρμοί δημοσιογράφων και άλλα πολλά "κόσμησαν" για ακόμα μια φορά τον περίβολο ενός παρκέ της Ελλάδας. Το γεγονός ότι οι φωτογραφίες των ηλιθίων που επιτέθηκαν σε κάποιο δύσμοιρο κυκλοφορούσαν χτες σε όλες τις εφημερίδες και τα sites της χώρας, φαίνεται να μη συγκινεί κανέναν και φυσικά στον επόμενο αγώνα με τον Παναθηναϊκό ή κάποιον άλλον "εμπορικό-ορκισμένο" αντίπαλο οι ίδιοι άνθρωποι θα εκσφενδονίζουν οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους στην προσπάθεια να "βοηθήσουν" την ομάδα τους. Αυτός είναι ο "υπέροχος κόσμος της ΑΕΚ" (και του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του Άρη, του ΠΑΟΚ, του Ηρακλή κλπ.). Όσο οι ίδιες οι διοικήσεις τους χαϊδεύουν τα αυτιά και δεν τους απομονώνουν έξω από τα γήπεδα, τα φαινόμενα βίας δεν πρόκειται να σταματήσουν. Συγχαρητήρια, λοιπόν, για μια ακόμα φορά σε όλους τους αρμόδιους για το επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ. Αρκεί να παίρνουμε τα μετάλλια στις εθνικές εφήβων...

Στα καθαρά αγωνιστικά τώρα, το ματς ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και απροσδόκητα αμφίρροπο. Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε πολύ δυνατή και με όπλο την εκτελεστική της δεινότητα πίσω από τη γραμμή του τριπόντου κατάφερε σε όλη τη διάρκεια του ματς να μείνει κοντά στο σκορ και τελικά να διεκδικήσει και τη νίκη. Ο Ολυμπιακός από την άλλη, υπερίσχυσε σε όλους τους τομείς, αλλά για μια ακόμα φορά παρουσιάστηκε πολύ ευάλωτος στην περιφερειακή του άμυνα, γεγονός που παραλίγο να του στοιχίσει το παιχνίδι. Φάνηκε μάλιστα να επιμένει στην επιλογή του για κλειστή άμυνα, προστατεύοντας τη ρακέτα του, ελπίζοντας μάλλον ότι μετά από κάποιο σημείο τα τρίποντα θα σταματήσουν να μπαίνουν. Διαψεύστηκε πανηγυρικά.

Οι παίκτες των φιλοξενούμενων παρουσιάστηκαν για ακόμα μια φορά πολύ παθητικοί, δεν εμπόδιζαν τα σουτ των αντιπάλων τους (έστω και τα πολύ μακρινά), τους άφησαν να βρουν ρυθμό, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι δεινοπαθούσαν στην περιφέρεια και ο Φλεβαράκης διατηρούσε τη ζώνη ως αμυντικό μοχλό πίεσης. Αυτό που φαινόταν ξεκάθαρα στην άμυνα του Ολυμπιακού ήταν η έλλειψη διάθεσης, καθώς μόνο ο Beverley συμμάζεψε την κατάσταση όταν μπήκε και προβλημάτισε τους Νικολαϊδη (20 πόντοι, 5/8 3pts), Green (26 πόντοι, 4/6 3pts) και McGrath (17 πόντοι, 4/11 3pts). Γενικά, τον τελευταίο καιρό οι ερυθρόλευκοι παρουσιάζονται με πεσμένο ηθικό και φαίνεται να έχουν κουραστεί από τη διαρκή αμφισβήτηση που υφίστανται τόσο οι ίδιοι, αλλά κυρίως ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μόνοι που παθιάζονται και προσπαθούν να ξελασπώσουν την ομάδα είναι οι Kleiza, Childress, Teodosic, Beverley. Η ομάδα δεν είναι σε ομαλό δρόμο, δε βελτιώνεται και ο coach φαίνεται να έχει πελαγώσει.

Στο προχτεσινό ματς, πάντως ήταν εντυπωσιακή η παρουσία του Josh Childress o οποίος έκανε ρεκόρ καριέρας με 28 πόντους, 4 rebounds, 4 assists και 4 κλεψίματα! Εξίσου καλός ήταν και ο Linas Kleiza (25 pts, 13 rebs, 3 asts), o οποίος πάντως ήταν άστοχος από τα 6.25 (1/8). Ακολούθησε σε απόδοση ο Milos Teodosic, ο οποίος με μυαλωμένες επιλογές στην επίθεση, κρίσιμες assists και καλή άμυνα στο τέλος κατάφερε να αναπληρώσει επάξια το μεγάλο κενό του Θοδωρή Παπαλουκά. Από εκεί και πέρα, μόνο ο Σχορτσιανίτης προσπάθησε να ξεχωρίσει με τους μαζεμένους πόντους του στην αρχή, όμως φορτώθηκε με fouls και κάθισε πολλή ώρα στον πάγκο. Ο Μπουρούσης έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του τα τελευταία χρόνια, ο Vujcic νικήθηκε πολλές φορές στην άμυνα (κυρίως από τον ταχύτατο Green), o Halperin τις περισσότερες φορές ήταν υπέρ του δέοντος διστακτικός και ομαδικός, ενώ ο Βασιλόπουλος συνέχισε τις απογοητευτικές φετινές εμφανίσεις του (βγάζοντας πάντως 2 κρίσιμες άμυνες στο τέλος).

Από την ΑΕΚ όλα ξεκινούσαν και τελείωναν στη γραμμή του τριπόντου. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχείρησε 31 τρίποντα έναντι 26 διπόντων και τελικά δικαιώθηκε. Είχε βέβαια και την τυχή με το μέρος της αρκετές φορές, αφού πολλά από αυτά ήταν υπό δυσμενείς προϋποθέσεις και ενώ ο χρόνος έληγε, αλλά όλοι ξέρουμε ότι αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτα και δεν υποβαθμίζει σε κανένα σημείο την εξαιρετική εμφάνιση της ομάδας. Ο Green ήταν εντυπωσιακός και έδειξε για μια ακόμα φορά ότι είναι ο ηγέτης των κιτρινόμαυρων, ο Νικολαϊδης έβαλε τα κρίσιμα και "τρελά" σουτ που συνηθίζει και ο McGrath επιχείρησε να αφήσει ένα δώρο πριν αποχωρήσει από την ομάδα, όμως τελικά αποδείχθηκε μοιραίος. Αυτό που στοίχισε στην ΑΕΚ ήταν η έλλειψη ισχυρής παρουσίας μέσα στη ρακέτα, όπου ηττήθηκε κατά κράτος από τον Ολυμπιακό. Αυτό μαρτυρούν άλλωστε και οι 4 factors.



Παρατηρώντας το διάγραμμα βλέπουμε ότι το παιχνίδι κρίθηκε στις επιθέσεις που ανανέωσε ο Ολυμπιακός. Είναι χαρακτηριστικό ότι το OR% των ερυθρολεύκων ανήλθε στο 42.1% (!!) επιτρέποντας ταυτόχρονα στην ΑΕΚ να πάρει μόνο 6 επιθετικά rebounds. Το γεγονός αυτό κατάφερε να ισοσταθμίσει την εντυπωσιακή ευστοχία των γηπεδούχων στα τρίποντα, αλλά και την επαναλαμβανόμενη πλέον αστοχία του Ολυμπιακού στις βολές (25/39). Τα λάθη κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και για τις δύο ομάδες, με τους φιλοξενούμενους πάντως να έχουν την πρωτοκαθεδρία και σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος θα ήθελα να κάνω και ένα μικρό σχόλιο για τους διαιτητές του αγώνα. Δεν μπορώ να κατανοήσω τη λογική του να βλέπεις τα αίσχη γύρω σου, να δέχεσαι ο ίδιος αντικείμενο στο κεφάλι και ο αγώνας να συνεχίζεται κανονικά. Βέβαια, με τα δεδομένα της Ελλάδας σε κάθε αγωνιστική θα είχαμε και από 1-2 ματς που δε θα τελειώναν λόγω ανάλογων καταστάσεων και το prestige του πρωταθλήματος μας είναι πολύ υψηλό ώστε να δεχθούμε κάτι τέτοιο. Για αυτό προτιμάμε να κωφεύουμε στα συνεχή σήματα κινδύνου, να αφήνουμε τα πράγματα να χειροτερεύουν και τους ανεγκέφαλους να βασιλεύουν. Επίσης, δεν καταλαβαίνω με ποιο σκεπτικό ακυρώθηκε το τρίποντο του Kleiza στο 3:40 του 4ου δεκαλέπτου. Δε διαφωνώ ότι το σουτ μπορεί να είναι εκπρόθεσμο (100% βέβαιος δεν μπορεί να είναι κανείς με βάση το replay, εκτός αν κάνει ο ίδιος τον υπολογισμό). Εφόσον όμως ο διαιτητής έχει μετρήσει το καλάθι και δεν υπάρχει η βοήθεια του replay, πώς λαμβάνεται η απόφαση να μη μετρήσει τελικά?

Αφού, λοιπόν, το ματς τελείωσε "ομαλά" (δεν είχαμε δηλαδή κάποιο τραυματισμό από εξωαγωνιστικούς παράγοντες) ο Ολυμπιακός στρέφει πλέον την προσοχή του στο σημαντικό αγώνα της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα αγωνιστεί λογικά και ο Scoonie Penn, ενώ η ΑΕΚ ετοιμάζεται για ένα ακόμα derby, αυτήν τη φορά με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη.

MVP: Josh Childress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου