Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

NBA 24/7: 14 Ιανουαρίου




Έχουμε φτάσει σχεδόν στα μισά της NBA season και τα πράγματα αρχίζουν να "ζεσταίνονται". Αμφίρροπα παιχνίδια διεξάγονται καθημερινά και οι ομάδες επεξεργάζονται πυρετωδώς διάφορα trade options πριν την deadline του Φεβρουαρίου, ενόψει της τελικής ευθείας προς τα playoffs. Ας σχολιάσουμε, λοιπόν, μερικά αξιοσημείωτα τρέχοντα θέματα της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.
  • Ένας από τους αγαπημένους μου παίκτες, ο Stephen Jackson, φαίνεται να έχει βρει τον εαυτό του στη Charlotte. Όχι μόνο έχει επωμιστεί το ρόλο του ηγέτη και του αρχισκόρερ της ομάδας, αλλά δείχνει πλέον να παίζει με μία ενέργεια, όρεξη και προσήλωση που είχα καιρό να δω από αυτόν. Πολλά συγχαρητήρια πρέπει να δωθούν φυσικά στο Larry Brown, που απ' ότι φαίνεται έχει καταφέρει να του εμφυσήσει τη φιλοσοφία του και να τον κάνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την ομάδα απ' ότι συνήθιζε. Το γεμάτο αυτοπεποίθηση παιχνίδι του S-Jax σε συνδυασμό με το γνωστό ασταμάτητο hustling του Gerald Wallace έχουν φέρει τους αμυντικά ασφυκτικούς Bobcats (98.8 defensive rating, 2οι στην Ανατολή, 3οι στο NBA μετά από Celtics και Lakers) στην 7η θέση της περιφέρειας και ίσως ήρθε η ώρα να μπουν για πρώτη φορά στα playoffs.
  • Ο τραυματισμός του Kevin Garnett ήρθε να μας θυμήσει τους φόβους που εκφράζαμε το καλοκαίρι για τη σεζόν των Celtics στην περίπτωση που τα γόνατα πρόδιδαν τον KG. Ο Rasheed Wallace έχει βελτιώσει την απόδοσή του σε αυτό το διάστημα, όμως το κενό του KG φαίνεται στο 5-5 των τελευταίων 10 παιχνιδιών. Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι βασικοί μοχλοί των Celtics (Garnett, Allen, Pierce, Rondo) πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση όταν έρθουν τα playoffs για να αποτελέσουν οι C's σοβαρή απειλή για τον τίτλο. Ο Rondo πάντως κάνει το καθήκον του μέχρι στιγμής, αποτελώντας φέτος έναν πραγματικό floor general στον "άσο" των Βοστωνέζων.
  • Ο παίκτης για τον οποίο γίνεται το περισσότερο trade talk αυτόν τον καιρό είναι ασφαλώς ο Chris Bosh. Οι Raptors βρίσκονται μπροστά σε ένα σοβαρότατο δίλημμα. Μπορούν να δώσουν τώρα τον Bosh, χάνοντας τεράστιο μέρος από τη δύναμή τους και θυσιάζοντας ουσιαστικά την τρέχουσα σεζόν, αλλά παίρνοντας ταυτόχρονα αξιόλογα ανταλλάγματα (με τη μορφή ταλέντου ή expiring contracts). Μπορούν όμως και να τον κρατήσουν μέχρι το καλοκαίρι, κάνοντας ένα ισχυρό push για το 2ο γύρο των playoffs (μιας και τελευταία η απόδοσή τους έχει ανέβει σημαντικά και η άμυνά τους έχει σχετικά βελτιωθεί) αλλά χωρίς να αποκομίσουν το παραμικρό το καλοκαίρι από τη φυγή του. Και λέω τη φυγή του επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Bosh θέλει να φύγει από το Toronto, καθώς πιστεύει ότι έδωσε ό,τι μπορούσε στην ομάδα και την πόλη, προτιμώντας πλέον να εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρώτη επιλογή του είναι λογικά κάποιοι από τους Mavericks ή Rockets (που εδράζονται στο Texas, τη γενέτειρά του), ενώ τον γλυκοκοιτάζει από μακριά και το Chicago. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι θα παραμείνει στο Toronto μέχρι το καλοκαίρι.
  • Αυτή η σεζόν είναι σίγουρα, μέχρι τώρα τουλάχιστον, ένα κακό όνειρο για τους οπαδούς των Pistons. Σαν να μην έφταναν οι πολλοί και σημαντικοί τραυματισμοί (Gordon, Hamilton, Prince, Villanueva), βλέπουν φέτος το Detroit να έχει μετατραπεί από τον αμυντικό φόβο και τρόμο των 00's και τους 6 συνεχόμενους conference finals στην ομάδα με το 3ο χειρότερο efficiency differential (off. rating μείον def. rating) στο NBA, μία πτώση πραγματικά ραγδαία. Αυτά παθαίνει κανείς, όμως, όταν δεν έχει έναν ικανό true point guard και μία αξιόπιστη γραμμή ψηλών.  Η εξαιρετικά ελπιδοφόρα rookie season του Jerebko ίσως να είναι το μοναδικό πράγμα που θα θυμούνται οι κάτοικοι του Detroit στο μέλλον από τη σεζόν 2009-2010.
  • Ένα πρόσωπο που μας απασχολεί πολύ τον τελευταίο καιρό, αλλά όχι για αγωνιστικούς λόγους, είναι και ο Tracy McGrady, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αμοιβαία συμφωνημένη αποχή από τις δραστηριότητες των Rockets. Τα λεφτά που προβλέπει η τρέχουσα τελευταία χρονιά του συμβολαίου του ($22.5 εκ.) είναι τα περισσότερα στο NBA και όπως είναι λογικό αυτό τον κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό "δόλωμα" για trade. Τόσο ελκυστικό που οι Sixers φημολογείται ότι προσφέρουν μετά χαράς τον ταλαντούχο, χρήσιμο και underrated Andre Iguodala (μαζί με τον έχοντα "βαρύ" συμβόλαιο Samuel Dalembert) ως μέρος μίας συμφωνίας που θα τους απέφερε τον T-Mac. Η επιθυμία αυτή των Sixers μπορεί να εξηγηθεί αφενός από την διογκoύμενη απελπισία τους λόγω της συνεχιζόμενης (εδώ και αρκετά χρόνια) μετριότητάς τους και αφετέρου από την ολοένα και μεγαλύτερης προτεραιότητα που δίνεται από τις ομάδες σε οικονομικά αντί για αγωνιστικά κριτήρια κατά τη λήψη αποφάσεων για trades ή signings.
  • Σήμερα πληροφορηθήκαμε ένα νέο που σίγουρα θα απογοητεύσει όποιον το διαβάσει. Ο Blake Griffin δε θα αγωνιστεί τελικά καθόλου τη φετινή χρονιά, μετά την επανεξέτασή του από τους γιατρούς των Clippers. Αν και δεν είμαστε δεισιδαίμονες, για άλλη μία φορά θα πρέπει να απορήσουμε με την απίστευτη "κατάρα" που κατατρέχει αυτό το franchise και καταστρέφει συνεχώς την οποιαδήποτε απόπειρά του να ξεφύγει από το status του "φτωχού συγγενή" των υπόλοιπων 29 ομάδων. Ελπίζουμε μόνο να μην επηρεαστεί από αυτήν την ατυχία η τρέχουσα καλή φόρμα των Clips, που αποδίδουν καλό μπάσκετ (για τα standards τους) και βρίσκονται 3 παιχνίδια πίσω από τους Rockets και την 8η θέση της Δύσης, με το Baron Davis να παίζει πιο σοβαρά αγώνα με τον αγώνα και τον Kaman να συνεχίζει να διανύει εκπληκτική σεζόν, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για το All-Star Game. Επίσης ελπίζουμε να μην ακολουθήσει ο Griffin τελικά την πορεία του Oden.
  • Οι Thunder παρουσιάζονται τόσο βελτιωμένοι τη φετινή χρονιά, που έχουν αναγκάσει τους αντιπάλους τους (εν προκειμένω τους Knicks) να αναφέρονται σε φαντάσματα προκειμένου να δικαιολογήσουν την ανεπάρκειά τους. Η νεανική Oklahoma City παίζει ένα από τα πιο θεαματικά στιλ μπάσκετ στο league, είναι ικανότατη αμυντικά (6η σε defensive rating στο NBA, από 20η πέρσι) και η συνεχιζόμενη ωρίμανση των Durant, Westbrook και Green τους χρίζει πλέον σοβαρό φαβορί για τα playoffs. Το trade που έφερε τον Eric Maynor δε θα μπορούσε παρά να αποδειχθεί επικερδές, καθώς προσφέρει ποιοτικά σουτ και σταθερό ballhandling ως αλλαγή του Westbrook. O Durant σκοράρει με καταιγιστικούς ρυθμούς (σχεδόν 49% ευστοχία σε 20 σουτ ανά αγώνα) αλλά συνεισφέρει και στα rebounds (7 ανά αγώνα). Στα playoffs τα πράγματα θα είναι δύσκολα χωρίς κάποιον αξιόπιστο ψηλό, γι' αυτό και επιβάλλεται κάποιο trade τώρα ή το καλοκαίρι για κάποια σίγουρη και δοκιμασμένη λύση στο low post. Οι Thunder βέβαια έχουν και άπλετο cap space για να υπογράψουν κάποιον κορυφαίο free agent. Ποιος σταρ, όμως, του NBA θέλει πραγματικά να παίξει (και να ζήσει) στην Oklahoma;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου