Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ποσότητα vs. Αποδοτικότητα Part 2 - The NBA Version


Μετά τη χθεσινή παρουσίαση των πιο αποτελεσματικών scorers της φετινής Euroleague, ένας αναγνώστης του blog ζήτησε κάτι παρόμοιο και για το φετινό NBA. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να μάθουμε από ένα αντίστοιχο γράφημα για το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Τα πιο προχωρημένα στατιστικά που μας παρέχονται για το NBA θα μας επιτρέψουν να κάνουμε πιο ποιοτική και ουσιαστική τη σύγκριση απ' ότι για την Euroleague.

Δε θα εξετάσουμε απλά την αποδοτικότητα των παικτών στο προσωπικό τους σκοράρισμα και μόνο, αλλά τη συνολική απόδοσή τους στην επίθεση, με άλλα λόγια το πόσους πόντους "παράγουν" για την ομάδα τους ανά 100 προσωπικές τους κατοχές, το οποίο αποκαλείται και ατομικό offensive rating (έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για το ομαδικό offensive rating).

Εκ των πραγμάτων ένας παίκτης "παράγει" πόντους μέσω εύστοχων εντός παιδιάς σουτ και εύστοχων βολών, μέσω assists και μέσω επιθετικών rebounds.

Επίσης, για τη μέτρηση του επιπέδου "χρήσης" του εκάστοτε παίκτη δε θα πάρουμε το συνολικό ποσοστό τον ομαδικών κατοχών που αυτός χρησιμοποιεί, αλλά το ποσοστό των διαθέσιμων ομαδικών κατοχών που αυτός χρησιμοποιεί όσο βρίσκεται στο παρκέ, το λεγόμενο Usage Rate (USG%).

Για παράδειγμα ένας παίκτης με Usage Rate 33% "παίρνει" 1 στις 3 επιθέσεις της ομάδας του για όσο χρόνο βρίσκεται στο παρκέ. Το στατιστικό αυτό είναι κατά πολύ προτιμότερο από αυτό που χρησιμοποιήσαμε στο προηγούμενο post, καθώς είναι πιο δίκαιο απέναντι στους παίκτες που παίρνουν λιγότερο χρόνο συμμετοχής, όπως ο Jamal Crawford.

Ας δούμε το διάγραμμα, στο οποίο συμπεριέλαβα τους 50 πρώτους κατά USG% παίκτες του φετινού NBA, με τη συνθήκη ότι αυτοί πρέπει να έχουν αγωνιστεί φέτος σε 40+ παιχνίδια και για 20+ λεπτά ανά παιχνίδι.

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε σε πλήρη ανάλυση).


Το πρώτο πράγμα που συμπεραίνει κανείς εξαρχής είναι φυσικά το μεγαλείο του LeBron, που παρά την εξαιρετικά μεγάλη χρησιμοποίησή του από το Cleveland καταφέρνει να παράγει για την ομάδα του 121 πόντους ανά 100 προσωπικές κατοχές, αριθμός εκπληκτικός που απορρέει από την ικανότητά του στο σκοράρισμα, την ευκολία με την οποία κερδίζει βολές και φυσικά το ένστικτό του ως οργανωτή και πασέρ.

Άλλες παρατηρήσεις:

--- Ο Kobe είναι ο χειρότερος σε επιθετική απόδοση μεταξύ των 5 μεγάλων "κανονιών" του NBA, καθώς και φέτος τείνει να παίρνει πολλά κακών προϋποθέσεων σουτ.

--- Ο Wade έχει ίσως τους χειρότερους συμπαίκτες από τους 5 και ως εκ τούτου παίρνει αναλογικά τις περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες.

--- Ο Durant ανήκει πλέον ξεκάθαρα στην elite του NBA.

--- Ο Monta Ellis "πληρώνει" το run-n-gun σύστημα του Don Nelson στο Golden State αλλά και το γενικότερα "ξέφρενο" (με πολλά λάθη και βιαστικά σουτ) παιχνίδι του.

--- Ο Dwight Howard χρησιμοποιείται εξαιρετικά λίγο αναλογικά με την αξία του.

--- Ο Billups είναι ο ορισμός του οικονομικού (ελέω, βέβαια, και Melo) και ουσιαστικού point guard.

--- Συγκρίνετε την αποδοτικότητα Kaman και Amare, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σχεδόν το ίδιο από τις ομάδες τους.

--- Ο Duncan και φέτος είναι ουσιαστικότατος, αν και με μικρότερο ρόλο από παλαιότερες seasons.

--- Οι Pistons fans σίγουρα θα δουν με μεγάλη απογοήτευση τη θέση των δύο ακριβών καλοκαιρινών αποκτημάτων Villanueva και Gordon, σκεπτόμενοι και το γεγονός ότι αμυντικά είναι ακόμα χειρότεροι.

--- Ο Flynn διανύει μία πολύ άσχημη rookie season, ενώ ο Jennings αντιμετωπίζει και αυτός σημαντικά προβλήματα με το shot selection του.

--- Ο Ginobili δε θα χρειαστεί να γυρίσει στην Ευρώπη, εφόσον πολλές ομάδες του NBA θα εύχονταν να είχαν στην υπηρεσία τους το μεστό παιχνίδι του.

--- Μέτρια χρονιά για τον Parker: τραυματισμοί και μειωμένη αποδοτικότητα.

--- Η ψήφος μου πάει στον Jamal Crawford για "6th Man of the Year".

Εσάς τι σας προξενεί εντύπωση από αυτές τις πληροφορίες;

12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/4/10 20:17

    Στο ESPN έγραψε ένας δημοσιογράφος οτι ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι ο πρώτος φόργουορντ όλων των εποχών που έχει μεσο ορο πάνω απο 8 ασσιστ.8,5 αν θυμάμαι καλά.
    Εκπληκτικό πραγματικά αυτό για ένα παίχτη που μπορεί εύκολα να βάζει 30 πόντους...

    Μου αρέσουν αρκετοί παίχτες απο το ΝΒΑ αλλά ο Λεμπρόν ειναι μια κλάση πάνω από ολους.

    Λατρεύω τον Μάτζικ αλλά πάντα θεωρούσα καλύτερο ολων των εποχών τον Τζόρνταν.
    Ο Λεμπρόν είναι ο μόνος που φαινεται να έχει πραγματικες αξιώσεις να απειλήσει τον Τζόρνταν από τόν θρόνο του Καλύτερου ολων των εποχών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά να προσθέσω σε αυτό που λες ότι το προηγούμενο ρεκόρ για forward το είχε ο Larry Bird, που τη σεζόν 1986-87 μοίραζε 7.6 ανά παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/4/10 21:46

    O Mπερντ ηταν ενας απο τους πιο πληρεις παιχτες που πατησαν ποτε σε μπασκετικο γηπεδο.
    Το οτι ειχε αυτος προηγουμενο ρεκορ με 7,6 ασσιστ και ο Λεμπρον στα 25 του χρονια εχει 8,5 δειχνει ποσο σπουδαιος ειναι και τι μας περιμενει στο μελλον.
    Οχι απαραιτητα οτι θα το ξανακανει αλλα ποσο μπορει να κυριαρχησει σαν ενας υπερπληρης παιχτης οταν ας πουμε φτασει στα 28 που θα ξεκινησει λογικα το "πικ" του και εχοντας παραπανω εμπειρια.
    Πραγαματικα τρομαζω με τις προδιαγραφες αυτου του παιχτη.
    Ελεγε ενας δημοσιογραφος δεν θυμαμαι ποιος οτι ο Λεμπρον εχει το μεγαλυτερο ταβανι απο οποιονδηποτε παιχτη.Ακομα μεγαλυτερο και απο τον Τζορνταν.
    Τωρα βεβαια αυτα θα αποδειχτουν κατα την διαρκεια της καριερας του που ηδη παρολο οτι ειναι 25 ετων νεος δηλαδη ακομα ηδη εχει πετυχει σπουδαια επιτευγματα.

    Πραγαματικα δεν βλεπω ποιος παιχτης μπορει να τον κοιταξει στα ματια την Δεκαετια 2010-2020.Καλος ο Κομπε αλλα ο Λεμπρον ειναι ηδη καλυτερος του,καλος ο Ουειντ αλλα αλλη κλαση ο Λεμπρον.
    Καλος και τρομερα ελπιδοφορος ο Ντουραντ αλλα σαν σκορερ μονο γιατι σαν πληρωτητα δεν λεει και πολλα προς το παρον.

    Ο μονος που μπορει να απειλησει τον Τζορνταν μοιαζει να ειναι ο Λεμπρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δώσε λίγο χρόνο στον Durant, έχει μπει στο Top 2 των small forwards στην 3η μόλις χρονιά του και ταυτόχρονα συνεχίζει να εξελίσσει το παιχνίδι του. Δεν ξέρω αν θα φτάσει ποτέ την all-around αξία του LeBron γιατί είναι διαφορετικού τύπου "3άρια" (point-playmaking forward ο LeBron, scoring forward ο Durant), αλλά πιθανότατα "κρυφοκοιτάζει" κι αυτός το Hall Of Fame!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/4/10 23:50

    Μα το πιο πιθανο ειναι ο Ντουραντ να μπει στο Hall Of Fame.Το θεμα δεν ειναι αυτο ομως.
    Εδω μιλαμε για προδιαγραφες.
    Ο Λεμπρον δινει την αισθηση οτι μπορει να απειλησει τον Τζορνταν.Δηλαδη για αυτον παει αλλου η βαλιτσα.
    Ο Ντουραντ δεν θεωρω οτι ειναι Τοπ-2 σαν 3αρι με τιποτα ακομα.Σιγουρα βαζω απο πανω τον Καρμελο και τον Πιρς ακομα που εχουν αποδειξει και την αξια τους στα Πλευοφ.Ο Ντουραντ δεν εχει παιξει παιχνιδι στο υψηλοτερο επιπεδο που ειναι σαφως τα Πλειοφ.Θα το κανεο φετος για πρωτη φορα.
    Ο Λεμπρον ειναι με διαφορα ο καλυτερος οχι μονο στην θεση του αλλα γενικα με διαφορα ο καλυτερος στον κοσμο αυτη την στιγμη.Δεν νομιζω να διαφωνουν και πολλοι σε αυτο.Σιγουρα κανεις αντικειμενικος ισως μονο καποιοι φιλαθλοι του Κομπε αλλα και παλι μεσα τους ξερουν οτι ο Λεμπρον ειναι ο καλυτερος...

    Οπως ειπα και παραπανω σαν προδιαγραφες ο Λεμπρον ειναι κατι το σπανιο οπως ηταν πριν 25 χρονια ο Τζορνταν και ο Ματζικ και ο Μπερντ.
    Ο Ντουραντ μπορει να γινει ενας πολυ καλος σκορερ που ηδη ειναι αλλα δεν τον βλεπω ποτε να φτανει σε σημειο για Κορυφαιος ολων των εποχων παρολο που μου αρεσει πολυ σαν παιχτης.
    Ειναι μεγαλη κουβεντα αυτη και στα δικα μου ματια που μεγαλωσα με τον Ματζικ και αποθεωσα σε ολη του την καριερα τον Τζορνταν μονο ο Λεμπρον μπορει να απειλησει τα ιερα τερατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο προηγούμενο σχόλιο εννοούσα Top 3, ήταν λάθος εκ παραδρομής. Για μένα λοιπόν ΑΥΤΗ τη στιγμή ο Durant είναι επόμενος μετά από LeBron και Melo. Έχει δείξει τεράστια δείγματα επιθετικού ταλέντου, εξαιρετικά ευέλικτου παιχνιδιού και καθαρά ένστικτα σκόρερ. Σίγουρα του λείπει η εμπειρία εν συγκρίσει με τον Pierce, όμως τα αθλητικά του προσόντα του δίνουν το πλεονέκτημα.

    Όπως έχω πει και σε παλαιότερο post, εμένα προσωπικά δε με απασχολεί ιδιαίτερα η σύγκριση με το παρελθόν και δη με τον Jordan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος9/4/10 01:21

    Ο λεμπρον πραγματικα ειναι παααρα πολυ μπροστα...αν βαλει στο παιχνιδι του κινησεις στο ποστ και βελτιωσει ακομα πιο πολυ τ σουτ του θα ειναι ασταματητος...πραγματικα δν υπαρχει ταβανι στο που μπορει ν φτασει
    υγ:γενικα υπαρχει μια υποτιμιση προς τον Μελο π επιθετικα τον θεωρω καλυτερο του Λεμπρον και του Ντουραντ
    drew

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος9/4/10 15:46

    Καλά όλα αυτά που λέτε αλλά περί ΝΒΑ και ειδικά όσο αφορά όλη την Ίστορια του δεν γνωρίζεται και πολλά.
    Γιά να λέει κάποιος ότι δέν τον ενδιαφέρει η σύγκριση με τον Τζόρνταν μάλλον δεν γνωρίζει πολλά από Ιστορία.
    Γιατί δεν γράφετε και στο basketforum.gr να τα πείτε αυτά?Εκεί υπάρχουν 3,4 άτομα με ψευδώνυμα Αir and King και ΝΒΑholic που ξέρουν τα περισσότερα από τόν καθένα όσο αφορά το ΝΒΑ,συγκρίσεις,Ίστορια κ.τ.λ
    Γιατί δεν πάτε να μιλήσετε με αυτόυς που είναι με διαφορά οι κορυφαίοι γνώστες του ΝΒΑ για να δείτε ότι στέκουν οι συγκρίσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε το αν ξέρουμε ή όχι από NBA νομίζω το μαρτυρούν τα άρθρα μας.

    Έχεις καταφανέστατα άδικο. Το γιατί δεν ασχολούμαστε με εις βάθος συγκρίσεις παικτών με το παρελθόν το εξήγησα σε προηγούμενο άρθρο και δεν έχει καμία απολύτως σχέση ή σύνδεση με τη γνώση της ιστορίας του NBA, την οποία σε διαβεβαιώ ότι κατέχουμε στον ύψιστο βαθμό. Ίσα-ίσα, το να μην προβαίνει κάποιος σε τέτοιες αδόκιμες συγκρίσεις φανερώνει γενικότερη μπασκετική γνώση και κριτική ικανότητα.

    Όσον αφορά στο basketforum, εμείς έχουμε επιλέξει αυτό εδώ το blog ως μέσο έκφρασής μας. Όποιος θέλει να σχολιάσει κάτι πάνω σε αυτά που γράφουμε για να κάνει διάλογο αρκεί απλά να αφήσει ένα comment στο κατάλληλο post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος9/4/10 21:13

    Νομιζω οτι ο Λεμπρον σε αυτο το γραφημα δειχνει ποσο σπουδαιος ειναι οντως.
    Αυτο που φαινεται οτι δεν αποκλειεται να ειμαστε Witnesses πολυ λενε και στην Αμερικη του Κορυφαιου καλαθοσφαιριστη που πατησε ποτε στα γηπεδα.
    Σιγουρα εχει δρομο ακομα μπροστα του για να απειλησει τον Μαικλ Τζορνταν αλλα ειναι σε καλο δρομο ο Βασιλιας.
    Δεν ξερω αν συμφωνειται αλλα καπως ετσι μου φαινεται εμενα η περιπτωση Λεμπρον Τζειμς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνολικά θεωρώ το LeBron τον πιο αποδοτικό παίκτη στο NBA του σήμερα. Και σίγουρα θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος10/4/10 00:42

    Oντως τα παιδια στο μπασκετφορουμ και ειδικα αυτοι οι δυο που αναφερθηκαν πιο πανω ξερουν τα απιστευτα απο ΝΒΑ.Αλλα και εδω στο Ραν ν γκαν τα παιδια κανουν πολυ καλη δουλεια.Δεν ξερω γιατι ο φιλος απο πανω το εκανε θεμα.

    Τελος παντων οσο αφορα τον Λεμπρον ειναι με διαφορα ο καλυτερος αυτη την στιγμη αλλα εχει δρομο ακομα μπροστα του για να αποδειξει αν μπορει να πλησιασει τον Τζορνταν η και να τον ξεπερασει.Το να φτασει καποιος στην κορυφη οταν το κατεχει ειναι ευκολο.Το δυσκολο ειναι να παραμεινει!Αν ο Λεμπρον αντεξει για μια 8-ετια σε υψηλο επιπεδο τοτε ναι μπορει να ξεπερασει τον Τζορνταν.Ειναι σποιυδαιο ταλεντο ο Εκλεκτος.

    Αλλα για να δουμε γιατι ο Κομπε για παραδειγμα υποτειθεται οτι πλησιασε τον Τζορνταν αλλα τελικα εγω καταλαβα οτι απεχει αρκετα.

    Ο Λεμπρον σιγουρα εχει μεγαλυτερες προδιαγραφες απο τον Κομπε και το σημαντικοτερο ειναι διαφορετικο σαν τυπος παιχτη απο τον Τζορνταν.Ενω ο Κομπε αντεγραψε πολυ τον Τζορνταν και εδω που τα λεμε εχει σχεδον και ιδιο καλουπι.

    Λεμπρον και βλεπουμε ο Κομπε το εχασε το τραινο απο οτι φαινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή