Σάββατο 17 Απριλίου 2010

First round.......Fight!



Χθες είδαμε τα βραβεία. Σήμερα ας κάνουμε προβλέψεις για τον 1ο γύρο των NBA playoffs!


Ανατολή

Cavaliers - Bulls

Μάλλον η πιθανότερη σειρά να καταλήξει σε sweep. Ο LeBron κι ο Shaq είναι ξεκούραστοι, ο Ilgauskas ουσιαστικά δεν έφυγε ποτέ, ο Antawn Jamison έχει "μπει" στο πνεύμα και στα συστήματα της ομάδας και ο Varejao θα παίξει ως συνήθως για όλους.

Από την άλλη ο Rose λογικά θα κάνει 1-2 μεγάλα παιχνίδια με αντίπαλο το Mo Williams, αλλά θα φτάσει αυτό για να "κλέψουν" οι Bulls τουλάχιστον 1 νίκη; Όχι, αν δε βρουν τρόπο να κρατήσουν πάσει θυσία το "Βασιλιά" μακριά από το ζωγραφιστό και να πάρουν τη μάξιμουμ βοήθεια από το Noah στα rebounds και την inside άμυνα.

Πρόβλεψη: Cavs σε 4

Magic - Bobcats

Το μεγάλο πρόβλημα για τη Charlotte αρχίζει και τελειώνει με την αντιμετώπιση του Howard. Οι 'Cats έχουν Chandler, Mohammed και Ratliff για να "ρίξουν" πάνω του, όλοι εκ των οποίων αναμένεται (και πρέπει) να φορτωθούν με πολλά fouls.

Εφόσον σε 1 στις 2 επιθέσεις του Orlando θα γίνεται double team στον Dwight, τη σειρά θα κρίνει η συνέπεια των σουτέρ του Orlando από το τρίποντο. Αυτό σημαίνει ότι τα αμυντικά rotations των Bobcats θα πρέπει να είναι άψογα και ταχύτατα και ύστερα να ελπίζουν ότι οι Wallace και Jackson θα παρουσιαστούν συγκεντρωμένοι και με σωστές επιλογές στην επίθεση.

Πρόβλεψη: Magic σε 5

Hawks - Bucks

Ο τραυματισμός του Bogut άλλαξε πλήρως τα δεδομένα. Οι Hawks θα κάνουν "πάρτι" στη ρακέτα, αφού οι Kurt Thomas, Gadzuric και Darnell Jackson δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσουν ή να περιορίσουν τους Horford, Josh και Joe Smith.

Αν προσθέσουμε και το σίγουρο σκορ από την περιφέρεια από Johnson, Crawford και Bibby, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους Bucks, που θα προσπαθήσουν παρόλα αυτά μέσω της συγκεντρωμένης άμυνας, του μακρινού σουτ των Delfino, Salmons και Ilyasova και της ταχύτητας του Jennings (που θα ταλαιπωρήσει αρκετά τον Bibby) να αποφύγουν το "σκούπισμα".

Πρόβλεψη: Hawks σε 5

Celtics - Heat

Σίγουρα το πιο ενδιαφέρον και αμφίρροπο ζευγάρι στην Ανατολή. Οι Celtics θα μπορούσε να πει κανείς ότι παραπαίουν από τα Χριστούγεννα και μετά, όμως παραμένουν οι Celtics των πολλών ποιοτικών και έμπειρων σε ατμόσφαιρα playoffs παικτών. Ο Rondo δεν έχει αντίπαλο δέος στο point guard και οι Perkins, Garnett και Wallace υπερέχουν συνολικά σε ταλέντο των Beasley (που με μία πολύ καλή σειρά θα αντιστρέψει όλο το αρνητικό προς αυτόν κλίμα), Haslem και J. O'Neal.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να βρει στηρίγματα ο Wade στις κρίσιμες στιγμές, αφού θα έχει κουραστεί από την πιεστική άμυνα των δύο Allen και του Daniels. Κάποιος (ή κάποιοι) από τον πάγκο των Heat θα πρέπει να ορθώσει ανάστημα (Dorell Wright ακούς;).

Πρόβλεψη: Celtics σε 6


Δύση

Lakers - Thunder

Έναν ιδιαίτερα ποιοτικό ψηλό να διέθεταν οι Thunder, τα δεδομένα αυτού του matchup θα ήταν διαφορετικά. Έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα, οι Gasol, Bynum (όσα ματς προλάβει) και Odom θα κυριαρχήσουν κάτω από τα καλάθια, κάνοντας τη συλλογή rebounds αλλά και την post defense για την Oklahoma City μία δύσκολη αποστολή.

Εξάλλου, μένει να δούμε πόσο έτοιμος θα είναι ο Artest για την αντιμετώπιση του "ζεστού" Durant. Για αυτά τα παιχνίδια (και για αυτούς τους SF's) αποκτήθηκε ο "Ron Ron" και είμαστε περίεργοι για το αν πιάνουν ακόμα τα "oldschool" αμυντικά κόλπα του απέναντι σε έναν πολύ γρήγορο, αθλητικό και ευέλικτο scorer όπως ο KD.

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο είναι το καταφανέστατο αθλητικό πλεονέκτημα του Russell Westbrook έναντι του Fisher, η συμμετοχή του οποίου θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι σχετικά μειωμένη προς κέρδος των Shannon Brown και Farmar, οι οποίοι θα μπορούν να μείνουν πολύ πιο εύκολα μπροστά από το Westbrook στην άμυνα.

Πάντως, μόνο και μόνο ο ενθουσιασμός των Thunder, η πολύ καλή φετινή τους αμυντική συμπεριφορά, οι πόντοι του Durant, ο Westbrook και ο παράγοντας έδρα πιστεύω ότι θα τους δώσουν 1 με 2 νίκες. Μετά όμως η απειρία στα playoffs θα αποδειχθεί καταδικαστική.

Πρόβλεψη: Lakers σε 6

Mavericks - Spurs

Κλασικό "ζευγάρι" τα τελευταία χρόνια. Φέτος, όπως και πέρσι, οι Mavs δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι, διαθέτοντας πλήρη ομάδα. Έχουν τον Dirk πιο ώριμο από ποτέ, τον Kidd ως δημιουργό και "ελεύθερο" σκοπευτή, το Marion να "τακτοποιεί" άμυνα και rebounds και να τρέχει στο transition και τους Butler και Haywood σε ρόλους δεύτερου σκόρερ και inside αμυντικού αντίστοιχα. Θεωρώ τους φετινούς Mavs ομάδα φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα, ακόμα και τελικό NBA.

Οι Spurs από την άλλη, σε όποια θέση της 8άδας και να τερμάτιζαν, πάντα αποτελούν μία σοβαρά υπολογίσιμη δύναμη. Ομάδες χτισμένες γύρω από ένα σταθερό κορμό (Duncan, Ginobili, Parker) και με ικανότατο προπονητή είναι πάντα επικίνδυνες, σε όσο μέτρια φόρμα κι αν βρίσκονται. Οι φετινοί Spurs είχαν αναλαμπές στις οποίες έδειχναν ικανοί να νικήσουν οποιαδήποτε ομάδα, θα πρέπει όμως να ξεπεράσουν τα εμπόδια της ηλικίας και της φθοράς από τους τραυματισμούς για να προκριθούν έναντι του Dallas.

Σημείο κλειδί θα είναι η απόδοση του Jefferson. Ο Dirk ό,τι και να γίνει τους πόντους του θα τους βάλει, το σημαντικό όμως για τα "σπιρούνια" θα είναι να μείνουν σε χαμηλή απόδοση τα "φτερά" Marion και Butler. Άλλοι "X-factors" θα είναι οι Beaubois και (από τους αγαπημένους του blog) George Hill, και οι δύο λόγω της ταχύτητάς τους.

Πρόβλεψη: Mavs σε 6

Suns - Blazers

Άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα "μάχη" στη Δύση, ανάμεσα στην πιο αργή (Blazers) και την πιο γρήγορη (Suns) ομάδα των playoffs.

Δύο είναι τα σημαντικά στοιχεία εδώ: ο τραυματισμός τους Roy, που η λογική λέει ότι καταδικάζει τους Blazers, και η φοβερή αγωνιστική άνοδος του Amare τους τελευταίους μήνες, που έχει ανεβάσει επίπεδο το Phoenix. Το Portland δύσκολα θα βρει απάντηση στην εκρηκτικότητά του (ο Aldridge είναι μέτριος αμυντικά) και θα ελπίζει να ισοσταθμίσει τη "ζημιά" με την επιβολή αργού tempo και την επικράτησή του στα αμυντικά rebounds, όπου ο Camby είναι εγγύηση.

Στους point guards ο Andre Miller διαθέτει τη δύναμη και μεθοδικότητα, όμως το playmaking και το περιφερειακό σουτ του Nash είναι το πρωταρχικό "όπλο" των Suns. Στα "φτερά" οι Blazers μπορούν να πάρουν μερικούς πόντους παρά την απουσία του Roy, αρκεί ο Rudy και ο Batum να σταθούν στο ύψος τους και να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, η οποία θα κουράσει τους Grant Hill (μεγάλη ηλικία) και Richardson (απρόθυμος αμυντικά).

Τελικά όμως θεωρώ ότι εύκολα ή δύσκολα οι Suns θα περάσουν χάρη στην επιθετική ποιότητά τους. Ο Nate McMillan και οι Blazers θα έχουν βάσιμες δικαιολογίες (πάμπολλοι τραυματισμοί), σε μία άτυχη χρονιά που στην αρχή της φάνταζε τρομερά υποσχόμενη.

Πρόβλεψη: Suns σε 6

Nuggets - Jazz

Το πιο αμφίρροπο ζευγάρι του 1ου γύρου. Το πλεονέκτημα έδρας δίνει ένα ελαφρύ προβάδισμα στους Nuggets.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο Andrei Kirilenko θα χάσει όλη τη σειρά και αυτό σίγουρα φέρνει ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο του Carmelo Anthony. Μπορεί ο C.J. Miles να έχει αποδείξει ότι είναι ένας ικανός αμυντικός, η αλήθεια όμως είναι ότι δεν "ακουμπάει" τον AK-47.

Το πιο ενδιαφέρον matchup θα είναι φυσικά αυτό στον "άσο", ανάμεσα σε Billups και Deron Williams. Ο PG των Jazz βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα, οι επιλογές του είναι πιο ώριμες από ποτέ, ενώ δε διστάζει να παίρνει και να τελειώνει τις κρίσιμες επιθέσεις. Η εμπειρία και το μυαλωμένο παιχνίδι του Billups, βέβαια, σίγουρα θα τον προβληματίσουν. Θεωρώ ότι ο D-Will θα πρέπει να επιτίθεται συνεχώς στο καλάθι με drives από το να συμβιβάζεται με μακρινά σουτ, αφού έτσι θα προκαλέσει μεγάλη φθορά στο Denver κερδίζοντας πολλά fouls, ενώ θα έχει και την ευκαιρία να δίνει τις αγαπημένες του κοντινές πάσες στον πάντα έτοιμο, άριστο στην κίνηση χωρίς την μπάλα και αποφασισμένο φέτος Carlos Boozer.

Περιμένουμε επίσης να δούμε αν θα εκτελέσει επιτέλους το καθήκον του ο Okur στα playoffs και προσφέρει κάποιες μεγάλες εμφανίσεις στους fans των Jazz. Με προσωπικό αντίπαλο τον πολύ δυνατό Nene πάντως, δύσκολα τα πράγματα. Θα βάλει αρκετά τρίποντα, αλλά στα rebounds ο Boozer θα νιώθει συχνά αβοήθητος (ο Sloan ελπίζει ότι θα βοηθήσει εκεί ο Millsap, ερχόμενος από τον πάγκο).

Πρόβλεψη: Jazz σε 7

5 σχόλια:

  1. Τελικά άλλαξες αι εσύ την πρόβλεψη σου για τους Lakers σε 6 παιχνίδια ε?
    Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμφιταλαντευόμουνα μεταξύ των 5 και 6 και τελικά προτίμησα τα 6. Το αυριανό πρώτο παιχνίδι της σειράς θα μας "πει" πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. E3w o Okur,xlwma ta pragmata gia jazz pleon..
    an k 8a xreiazontan ta big shots tou,i apousia tou AK47 einai pio simantiki logw melo..
    telospadon,as elpisume na doume ena kalo series

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο τραυματισμός του Okur όντως ενισχύει το πλεονέκτημα των Nuggets, αφού τώρα ο Millsap θα πρέπει να υπερβάλει εαυτόν.

    Ο Melo απέδειξε από χθες κιόλας ότι χρειαζόταν η εμπειρία στην on-ball defense και τα μακριά χέρια του Kirilenko για να περιοριστεί.

    Ας δούμε πώς θα αναπροσαρμόσει το πλάνο του ο Sloan στο 2ο ματς, το οποίο συνήθως είναι και το καθοριστικότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/4/10 20:50

    Μαλλον ημουν απ τους ελαχιστους που εβλεπε upset στο Σανς-Μπλειζερς...
    Το καλο με τους Μπλειζερς ειναι οτι εχουν μια πολυ συγκεκριμμενη φιλοσοφια,εχουν μαθει να ''επιβιωνουν'' & χωρις το μεγαλο τους αστερι τον Μπραντον Ροι & διαθετουν 3 μπαρουτοκαπνισμενους παικτες που δεν ειχαν περσι..
    Αν διαχειριστουν σωστα το 2ο ματς,αν κατορθωσουν να ελεγξουν παλι το ρυθμο & τα fast break points των Σανς & δεν ''επιτρεψουν'' στο κοινο να ''εμπλακει'',το αγχος θα περασει στους παικτες των Σανς αναμφισβητητα..
    2ο σερι διπλο,θα ηταν αυτοματως & το εισιτηριο στους ημιτελικους της Δυσης για τους Μπλειζερς..
    Σε περιπτωση ηττας,αρκει να κρατησουν ''αλωβητο'' το Rose Garden..

    Αληθεια..
    Ποσες ομαδες θα μπορουσαν να ειναι τοσο ανταγωνιστικες σε πλει-οφς & να ελπιζουν σε προκριση με μειονεκτημα εδρας,χωρις το μεγαλο τους αστερι?
    Για σκεφτειτε το λιγο...
    Νομιζω οτι προκειται περι θαυματος..(δεν το συζηταω καν οτι καταφεραν μετα απο τοσους σοβαρους τραυματισμους,να κανουν 50 νικες..)..
    Ο κοουτς ΜακΜιλαν,αξιζει το βραβειο του προπονητη της χρονιας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή