Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

So... you wanna be a tough guy, huh?




Το μπάσκετ είναι άθλημα υψηλού ανταγωνισμού, αγωνιστικής στρατηγικής και ψυχολογικής "μάχης". Αν αφήσεις τον αντίπαλο να πιστέψει ότι μπορεί να σε κερδίσει εύκολα και είσαι παθητικός στα τεχνάσματά του, τότε του δίνεις το δικαίωμα να σε αμφισβητήσει και ίσως μελλοντικά να σε κερδίσει. Χάνεις, πάντως, σίγουρα το ψυχολογικό κομμάτι, το οποίο αρκετές φορές είναι πολύ σημαντικό. Για αυτό το λόγο, οι περισσότερες ομάδες έχουν ανθρώπους που ένας από τους στόχους τους μέσα στο παρκέ είναι να βγάλουν την ενέργεια τους, να κάνουν το απαραίτητο trash-talking στον αντίπαλο, να υποστηρίξουν τους συμπαίκτες του, να δείξουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Πολλές φορές, οι συγκεκριμένοι αθλητές υπερβαίνουν τα όρια και λόγω και της έντασης του αγώνα προβαίνουν σε ενέργειες που όλοι τις χαρακτηρίζουμε καταδικαστέες. Πολλοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι είναι και αυτός ένας τρόπος για να νικήσεις πνευματικά τον αντίπαλο και για αυτό τις περισσότερες φορές είναι πολύ αγαπητοί στις ομάδες τους. Όσο για το κοινό; Οι οπαδοί της ομάδας τους λατρεύουν και όλοι οι υπόλοιποι τους μισούν. Σήμερα, λοιπόν, εμείς θα δούμε τους 5 πιο "σκληρούς" των παρκέ του ΝΒΑ στις μέρες μας.

5) Anderson Varejao

Όλοι μας ξέρουμε τον Anderson Varejao, ακόμα κι όσοι δεν παρακολουθούν ΝΒΑ. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει άλλωστε το δολοφονικό χτύπημά του στο Νίκο Ζήση στο Mundobasket της Ιαπωνίας; Η αλήθεια είναι ότι εκείνο το περιστατικό δεν ήταν μοναδικό για το Varejao. Πρόκειται για έναν από τους πιο σκληρούς παίκτες του ΝΒΑ. Το περίεργο παρουσιαστικό του και το ανάλαφρο (σχεδόν χοροπηδηχτό) περπάτημά του προμηνύουν ότι πρόκειται για έναν "περίεργο" τύπο. Οι περισσότεροι στην Ελλάδα, τον θεωρούμε "άσχετο, άτεχνο κλπ.". Όποιος έχει παρακολουθήσει, πάντως, πολλά παιχνίδια των Cavs θα έχει καταλάβει ότι ο Varejao είναι ένας από τους πιο χρήσιμους παίκτες της ομάδας και για αυτό είναι τόσο αγαπητός στο Ohio. Η πιεστική του άμυνα, τα πολλά και αναπάντεχα rebounds του (κυρίως τα επιθετικά), το ασταμάτητο τρέξιμό του, ο αλτρουισμός του, οι τάπες και τα κλεψίματά του και σαφέστατα τα σκληρά του fouls αποτελούν τα trademarks του. Όταν, μάλιστα, συμβάλλει και στον επιθετικό τομέα (το οποίο κάνει αρκετά τον τελευταίο καιρό) τότε πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό παίκτη που φέρνει τρομερή ενέργεια στο παρκέ και μπορεί να εκνευρίσει κάθε αντίπαλο (και οπαδό). Όποιου δεν του "γεμίζει το μάτι" ίσως θα έπρεπε να ρίξει μια ματιά στο video που ακολουθεί για να πειστεί ότι ο Anderson Varejao ανήκει πραγματικά σε αυτήν την κατηγορία, αφού ούτε καν μορφάζει μετά το ύπουλο χτύπημα του Ray Allen.




4) Rasheed Wallace

Όλοι μας ξέρουμε και έχουμε αγαπήσει το Sheed για την... πληθωρική συμπεριφορά του εντός παρκέ. Πλέον μπορεί να μην αγωνίζεται στο επίπεδο του παρελθόντος, ωστόσο και τη φετινή σεζόν στο ΝΒΑ είναι ο παίκτης που έχει δεχτεί τις περισσότερες τεχνικές ποινές. Μέλος των Portland Jail Blazers (πήραν αυτό το παρατσούκλι λόγω των πολλών συλλήψεων παικτών τους) στις αρχές των 00's, ο Sheed ήταν συμπαίκτης με πολλά "διαμάντια" όπως ο Bonzi Wells, o Shawn Kemp, o Rubben Patterson, o Damon Stoudamire, o Zach Randolph και φυσικά ο Qyntel Woods, οπότε καταλαβαίνουμε ότι έμαθε (και δίδαξε) από τους καλύτερους. Εκτός αυτών των δραστηριοτήτων του πάντως, ο Sheed υπήρξε πάντα ένας εξαιρετικός αμυντικός, πολύ καλός περιφερειακός shooter και γενικά ένας παίκτης υψηλού επιπέδου. Τα αστεία του, οι συνεχείς του διαμαρτυρίες στους διαιτητές, το δεινό trash-talking του και ο εν γένει χαρακτήρας του, ωστόσο, πάντα τον έκαναν αρεστό στους συμπαίκτες του. Όσο για τους αντιπάλους; Μέσα στο παρκέ όποιος δεν φοράει φανέλα της ομάδας του είναι εχθρός και ο Sheed φροντίζει πάντα αυτό να γίνει κατανοητό.



3) Βen Wallace

Και μόνο το παρουσιαστικό του μπορεί να τρομάξει κάθε επίδοξο εισβολέα στη ρακέτα του. Μπορεί να μην είναι πολύ ψηλός, η εκπληκτική σωματοδομή του ωστόσο σε συνδυασμό με το δολοφονικό του βλέμμα μαρτυρούν ότι ο Ben Wallace είναι ένας από τους "σκληρούς". Μαζί με το Rasheed και τους υπόλοιπους Pistons συνέθεσαν ένα τρομερά σκληρό και αμυντικό σύνολο από το 2004-2006, το οποίο ήταν ό,τι πιο κοντινό στους περίφημους Bad Boys που απολάμβαναν οι φίλοι του Detroit στα 80's με Bill Laimbeer, Isiah Thomas κλπ. Μετά το σύντομο πέρασμά του από το Chicago και το Cleveland, ο Big Ben επέστρεψε φέτος στους αγαπημένους του Pistons, όπου αποθεώνεται σε κάθε αγώνα. Η άμυνά του είναι υψηλότατου επιπέδου και παρά το ύψος του (2.06 m) καταφέρνει να κάνει αρκετές τάπες (2.1 ανά αγώνα σε όλη του την καριέρα) χάρη στην εξαιρετική του αντίληψη και το σωστό του timing. Γενικά, ο Ben είναι από τους centers που θέλουν να δείχνουν ότι είναι κυρίαρχοι στο χώρο τους και επιστρατεύει κάθε μέσο για να το πετύχει. Χαρακτηριστικό της καριέρας του αποτελεί αδιαμφισβήτητα ότι ήταν αυτός που ξεκίνησε έναν από τους μεγαλύτερους καυγάδες στην ιστορία του ΝΒΑ και στον οποίο είχαν μπλεχτεί και οπαδοί των Pistons. Ήταν μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της λίγκας και οι ποινές στους συμμετέχοντες ήταν βαρύτατες. Όσοι δεν έχουν δει το "Malice in the Palace" (που δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί), ας δουν το παρακάτω video.



2) Kevin Garnett

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Kevin Garnett είναι ένας πάρα πολύ ταλαντούχος παίκτης. Η καριέρα του, άλλωστε μιλάει από μόνη της (ΜVP award, Defensive Player of the Year, All-Star κλπ). Αποτελεί, ωστόσο, και έναν από τους βασικούς λόγους για τον οποίο πολλοί οπαδοί του ΝΒΑ σιχαίνονται τους Boston Celtics. Η σκληρή του άμυνα, το συνεχόμενο trash-talking του, το υπεροπτικό ύφος και οι προκλητικές ενέργειές του εντός παρκέ μπορεί να προκαλούν κύματα χειροκροτημάτων στο Garden, αλλά οπουδήποτε αλλού δεν γίνονται ανεκτά. Μάλιστα σε μια πρόσφατη έρευνα ο KG ψηφίστηκε από παίκτες του πρωταθλήματος ως ο μεγαλύτερος trash-talker με το εντυπωσιακό 62%! Ο Jose Calderon σίγουρα θα υποστήριζε τα ευρήματα της έρευνας αν κρίνουμε από το παρακάτω video.



Όσο για το Jerryd Bayless; Nομίζω ότι μετά τα γαβγίσματα (!) του KG προς το μέρος του, θα είχε να πει και αυτός δύο λόγια για τον άσο των Celtics.



1) Ron Artest

Δε θα μπορούσε να βρίσκεται άλλος στην πρώτη θέση. Ο Ron Artest είναι αυτήν τη στιγμή χωρίς αμφιβολία ο πιο "σκληρός" παίκτης στο ΝΒΑ. Με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η φιλοσοφία του στη ζωή είναι αυτή του "ghetto", ο Αrtest είναι από τους τύπους που δεν υποχωρούν και με τους οποίους δε θέλεις να μπλέξεις. Οι οπαδοί των Pistons το ξέρουν πλέον καλά, καθώς όπως θα είδατε και στο video παραπάνω δε δίστασε να επιτεθεί σε μια ολόκληρη κερκίδα από την οποία του πετάξανε ένα μπουκάλι μπύρας. Αλλά και εντός παρκέ, ο Ron-Ron είναι πραγματικά απροσπέλαστος. Πρόκειται για έναν ικανότατο αμυντικό με τρομερά σωματικά προσόντα και βλέμμα που παγώνει. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μια φορά όταν ήταν μικρός και έπαιζε μπάσκετ στη Νέα Υόρκη, είδε να σκοτώνουν μπροστά του ένα συναθλητή του με το πόδι ενός τραπεζιού και ότι δε θα μπορούσε να μην είχε γίνει tough guy υπό αυτές τις συνθήκες. Δε διστάζει να πει τη γνώμη του και το χειρότερο τις περισσότερες φορές είναι ότι δε διστάζει να πράξει και ανάλογα με αυτήν. Το ποιος είναι απέναντί του δεν έχει σημασία όπως και θα δείτε στο video που επιτίθεται στον Kobe.



Συμπεριφορές σαν και αυτή, ωστόσο, σε συνδυασμό με τις αμυντικές του ικανότητες τού έφεραν ένα συμβόλαιο με τους Lakers, οι οποίοι αντιμετωπίζοντάς τον πέρυσι στα playoffs κατάλαβαν ότι τέτοιους παίκτες δεν τους θέλεις για αντιπάλους σου, αλλά μόνο για συμπαίκτες. Έτσι ο Ron συνεχίζει να σπέρνει τον τρόμο πλέον στο Staples Center (όχι ότι έχει ενδοιασμό να το κάνει και εκτός έδρας) και παραμένει τελικά ο απόλυτος ορισμός του "tough guy".

P.S. Αν νομίζετε ότι έχουμε ξεχάσει κάποιον που άξιζε να είναι σε αυτό το Top 5, περιμένουμε τα σχόλιά σας!

5 σχόλια:

  1. Etsi sta grigora mu erxetai o j.r. Smith + o j.O'neel. Apo thrash talk einai axexasta between Roy and Pearce and between Bynum and Shaq.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Also to debate gia best in eu in 00s tha sikone mia wraia analysi me to ti exei petyxei o kathenas kai giati einai anamesa stous koryfeous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tο σκεπτικό με το οποίο επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι αθλητές αφορά όχι μόνο στο trash-talking, αλλά στην εν γένει συμπεριφορά τους μέσα στο παρκέ.

    Ο Jermaine O' Neal μετά από τόσα posterizing καρφώματα που έχει δεχθεί, δε νομίζω ότι έχει θέση εδώ. Επίσης, ο JR Smith ενώ έχει το attitude (και το εξωγηπεδικό) δε βγάζει κάτι άλλο στον αγωνιστικό χώρο που να τον βάζει σε αυτήν την κατηγορία.

    Ο Pierce σίγουρα έχει το απαιτούμενο ύφος και θα μπορούσε να βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, όμως νομίζω ότι είναι λίγο παρακάτω. Ο Shaq παλαιότερα ήταν αδιαμφισβήτητα στο Top 5, πλέον ωστόσο προτιμάει να κάνει αστεία και να μην μπλέκει σε τέτοια περιστατικά, χάνοντας έτσι λίγο από το tough image του.

    Γενικά στο ΝΒΑ, οι περισσότεροι παίκτες επιδίδονται λίγο-πολύ σε trash-talking, οπότε εδώ δεν ήταν αυτό το μόνο κριτήριο. Σίγουρα πάντως υπάρχουν και άλλοι που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε αυτό το Top 5.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και ταιριάζει στο profile, o Kenyon Martin αποκλείστηκε λόγω του τραγικού τατουάζ του με τα χείλια (στο λαιμό), το οποίο κάθε άλλο παρά tough είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή