Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Σκέψεις... 11/1


1) Πριν από 10 μέρες ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την πρώτη του μεταγραφή για το 2010, ξαναφέρνοντας στην Ελλάδα και το ΣΕΦ τον James "Scoonie" Penn. Στο άκουσμα αυτής της είδησης πολλοί παραξενεύτηκαν (μεταξύ αυτών και ο γράφων). Η αλήθεια είναι ότι περίμενα ότι ο Ολυμπιακός αν προχωρούσε σε προσθήκη παίκτη, αυτός θα ήταν shooting guard. Θεωρώ, πάντως, ότι πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση, που ενέχει βέβαια και μεγάλο ρίσκο.

Δεν αμφισβητώ ότι ο Penn είναι ένας καλός παίκτης. Αυτό, άλλωστε, είχε φανεί από πολύ νωρίς όταν αγωνιζόταν στο Ohio State με συμπαίκτη το διεθνή με τα χρώματα της Redeem Team Michael Redd και μαζί οδήγησαν το κολλέγιό τους στο Final Four του ΝCAA. Μάλιστα, όταν έφυγε από το Ohio, ο Penn είχε σημειώσει περισσότερα τρίποντα από κάθε άλλον στην ιστορία του κολλεγίου. Οι προσδοκίες, βέβαια, ήταν αρκετά υψηλές για αυτόν αλλά εφόσον δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο επίπεδο του ΝΒΑ ήρθε στην Ευρώπη, την οποία και έχει γυρίσει διεξοδικά την τελευταία δεκαετία.

Τι προσφέρει ο Penn στον Ολυμπιακό? Είναι γεγονός ότι πριν την έναρξη της σεζόν, ο Ολυμπιακός φάνταζε παντοδύναμος στα guards. Παπαλουκάς, Teodosic, Wafer, Halperin, αλλά και Σλούκας, Beverley εγγυόνταν για την υπεροπλία της ομάδας. Όλοι ξέρουμε την εξέλιξη της υπόθεσης Wafer και το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο Beverley λόγω απειρίας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της καθοδήγησης μιας τόσο μεγάλης ομάδας και ο Σλούκας δεν απολαμβάνει εμπιστοσύνης στα κρίσιμα ματς, οι ερυθρόλευκοι έχουν μείνει με Παπαλουκά, Teodosic και Halperin. Mε τους τραυματισμούς του αρχηγού του Ολυμπιακού (οι οποίοι είναι και απόρροια των πολλών λεπτών που βρίσκεται στο παρκέ) ο Teodosic έχει φτάσει να αγωνίζεται περισσότερα από 30 λεπτά τη στιγμή που πέρυσι με το ζόρι έμπαινε στο rotation της ομάδας. Υπήρχε, λοιπόν, ανάγκη για ένα γρήγορο guard, ο οποίος να μπορεί να σκοράρει αλλά και να δημιουργήσει εξίσου καλά δίνοντας έτσι ευχέρεια στον προπονητή του Ολυμπιακού ως προς το πώς θα τον χρησιμοποιήσει. Ο Penn αδιαμφισβήτητα μπορεί να το κάνει αυτό και το γεγονός ότι ξέρει την ομάδα, είναι έμπειρος και θα προσαρμοστεί γρήγορα αποτελεί έξτρα bonus. Όλοι θυμόμαστε, άλλωστε, ότι ο Αμερικανός είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον Παναθηναϊκό και ειδικά το Δημήτρη Διαμαντίδη στους τελικούς πριν 3 χρόνια. Η ταχύτητά του και η ικανότητά του να εκτελεί από μακριά (ακόμα και αν τα ποσοστά του στα τρίποντα δεν ήταν καλά τελευταία) θα βοηθήσουν σίγουρα τον Ολυμπιακό και η μεταγραφή του μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

Δεν πιστεύω ότι το ύψος του θα αποτελέσει τόσο πρόβλημα όσο την προηγούμενη φορά που ήταν στον Ολυμπιακό, καθώς φέτος υπάρχουν παίκτες που θα μπορούν να μαρκάρουν τους ψηλούς guards του Παναθηναϊκού και να αφήσουν το Σπανούλη (για παράδειγμα) στον Penn. H μόνη μου αμφιβολία έγκειται στο ότι ο Penn έχει πολύ καιρό να αγωνιστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο καθώς πέρυσι έπαιζε στην Ουκρανία και φέτος στη Virtus Bologna, όπου οι απαιτήσεις δεν ήταν τόσο υψηλές. Διαθέτει, πάντως, την εμπειρία και τα προσόντα να ανταπεξέλθει ενώ και ο χρόνος είναι υπέρ του καθώς τα κρίσιμα ματς θα αρχίσουν μετά από 1 μήνα και μέχρι τότε δε θα υπάρχει τόση πίεση πάνω του.

2) Mιας και μιλάμε για τον Ολυμπιακό θα ήθελα να αναφερθώ και στο περιστατικό που έλαβε χώρα χτες στο ΣΕΦ και αφορούσε στην αποβολή του Θοδωρή Παπαλουκά από τον αγωνιστικό χώρο. Για όσους δεν έτυχε να δουν/διαβάσουν το ακριβές περιστατικό, τα γεγονότα έχουν ως εξής. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού δε βρισκόταν στην αποστολή λόγω τραυματισμού και καθόταν δίπλα στον πάγκο μαζί με τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη και τον Patrick Beverley που ήταν επίσης εκτός αποστολής. Σε μια διείσδυση του Παναγιώτη Βασιλόπουλου, ο Παπαλουκάς (αλλά και πολλοί άλλοι εκτός αυτού) θεώρησε ότι έγινε πασιφανές foul το οποίο δε σφυρίχτηκε. Ακολούθως, σηκώθηκε από τη θέση του και διαμαρτυρήθηκε στο διαιτητή, ο οποίος έτρεξε αμέσως στη γραμματεία και τον απέβαλε.

Δεν μπορώ να ξέρω τι είπε αρχικά ο Παπαλουκάς στο διαιτητή, αλλά η συγκεκριμένη απόφαση μου φαίνεται αναίτια και υπερβολική. Ο παίκτης του Ολυμπιακού δεν επηρέαζε τον αγώνα, δεν ήταν καν στην αποστολή και ο διαιτητής τον απέβαλε χωρίς δεύτερη σκέψη. Δε συμφωνώ απολύτως με το σκεπτικό "ο Παπαλουκάς είναι αρχηγός της εθνικής και μεγάλη προσωπικότητα και πώς τιμωρείται για κάτι τέτοιο?". Πιστεύω, όμως, ότι με βάση το ήθος και το όνομα του παίκτη, άξιζε τουλάχιστον μια προειδοποίηση και σίγουρα όχι μια τόσο εύκολη αρνητική αντιμετώπιση. Αν μη τι άλλο, οι διαιτητές έπρεπε να σκεφτούν ότι με αυτήν την απόφαση, που δεν επρόκειτο να επηρεάσει σε κανένα σημείο την εξέλιξη του αγώνα, θα δυναμιτιζόταν χωρίς λόγο το κλίμα. Έτσι και έγινε. Το κοινό ξεσηκώθηκε, οι γραφικότητες ξεκίνησαν και ένα ήρεμο ματς συνοδεύτηκε με τις γνωστές "μελωδίες" των ελληνικών γηπέδων. Θεωρώ ότι το μπάσκετ και η ακεραιότητα των αγώνων πρέπει να προστατεύεται και εκ των έσω και όχι να διαμαρτυρόμαστε μόνο για τους ανεγκέφαλους στις εξέδρες. Ως εκ τούτου, με βάση τα εν λόγω περιστατικά, αποφάσεις σαν και την παραπάνω κάνουν ακριβώς το αντίθετο και εκνευρίζουν τους πάντες, δηλαδή παίκτες, προπονητές και φιλάθλους.

3) Πριν από μερικές μέρες βγήκε μια ανακοίνωση στα μπασκετικά media της Αμερικής που προκάλεσε μεγάλη απορία και συνακόλουθο γέλιο σε όσους τη διάβασαν. Ο Scottie Pippen δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κοινωνικός "μαϊντανός" των media, καθώς δε βγαίνει σε αυτά πολύ συχνά. Αυτήν την εβδομάδα αποφάσισε, ωστόσο, να κάνει μια ανακοίνωση, την οποία μπορείται να βρείτε εδώ. Σε αυτήν αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό του γίνονται αρκετές ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο του στην ταινία Midgets vs. Mascots και θα ήθελε να ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα. Στη συνέχεια υποστηρίζει με μεγάλη σοβαρότητα ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων σε μια σκηνή, ο ηθοποιός Gary Coleman τον χτύπησε χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει εκ των προτέρων με ένα τηλέφωνο στο κεφάλι ενώ στη συνέχεια δέχθηκε επίθεση από 4 νάνους (!!). Δηλώνει μάλιστα ότι δεν έχει καμία σχέση με τον τραυματισμό ένος εξ αυτών και δε θα ήθελε να έχει καμία σχέση με την (το λιγότερο γ' κατηγορίας) ταινία που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την επίθεση που δέχθηκε ο πρώην star των Chicago Bulls.



Αυτή η είδηση είναι πραγματικά η πιο αλλόκοτη που έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό και δε νομίζω ότι μπορώ να σχολιάσω κάτι ως προς τη λογική, τα λεγόμενα και το ύφος της ανακοίνωσης του Pippen. Νομίζω ότι μόλις τη διαβάσετε και δείτε και το σχετικό video θα έχετε και εσείς το ίδιο χαμόγελο απορίας που είχα και εγώ.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/1/10 02:58

    swstos file mou se ola

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σας παιδιά,

    Τα σοβαρά πρώτα: (2) χωρίς να έχω δει την φάση θα διαφωνήσω κάθετα στο εξής : δεν πιστεύω οτι οι αποφάσεις των διαιτητών (σωστές ή λάθος) θα πρέπει να γίνονται με την λογική (και τον φόβο) να μην δυναμιτίσουν το κλίμα ... όποτε συμβαίνει αυτό έχει χάσει εξαρχής η ισονομία και έχει κερδίσει ο χουλιγκανισμός

    Στα μη σοβαρά τώρα :(3) ... το βιντεάκι του Pippen δεν του έδινα σημασία μέχρι που διάβασα το άρθρο σας ... φαίνεται ο μόνος τρόπος για να έχουν τόσο ρεαλιστική αντίδραση του Pippen στο "τηλεφωνικό" χτύπημα, ήταν να μην του το πουν!! ... αδιάφορη λεπτομέρεια : μου επισήμαναν οτι ο θύτης Gary Coleman είναι το παιδί-θαύμα ηθοποιός που έπαιζε στην αρχαία σειρά Different Strokes -και ο μόνος λόγος που γνωρίζω την ύπαρξη της είναι επειδή πρόσφατα έδειξε μερικά επεισόδια το TV Μακεδονία (νομίζω) ... ξέρω, συναρπαστικό το τελευταίο ...να'στε καλά για το άρθρο πάντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε guru,

    Συμφωνώ μαζί σου και εγώ. Απλά σε αυτήν την περίπτωση το ανέφερα καθώς επρόκειτο για έναν παίκτη που ήταν εκτός αποστολής και αν δεις τη φάση, θα καταλάβεις ότι εκτός του ότι δεν υπήρχε λόγος να αποβληθεί, το να τον διώξεις για κάτι τόσο ασήμαντο ήταν επόμενο να πυροδοτήσει αντιδράσεις και στο κοινό.

    Πιστεύω, λοιπόν ότι σε περιπτώσεις σαν και αυτή δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι και ότι εφόσον η συγκεκριμένη απόφαση δε θα επηρέαζε καθόλου την εξέλιξη του αγώνα, ενώ θα επηρέαζε την "πολεμική" ατμόσφαιρα του γηπέδου δε θα έπρεπε να ληφθεί.

    Όσο για το τελευταίο σχόλιό σου, μάλλον ο Pippen δεν εκτίμησε το αστείο που του έκαναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή