Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

20 Αναμνήσεις από αυτό το Eurobasket




Κλείνουμε οριστικά την ενότητα Eurobasket 2009 με την αναδρομή σε αυτά που μας έμειναν από ό,τι εκτυλίχθηκε φέτος στα παρκέ της Πολωνίας. Ιδού, λοιπόν, το τι θα κρατήσουμε από το τουρνουά του Σεπτεμβρίου:

1) Το ηρωικό (αρχικά τουλάχιστον) 4ο δεκάλεπτο της Μ. Βρετανίας απέναντι στους Ισπανούς, όπου μας έκανε όλους να πιστέψουμε ότι η έκπληξη μεγατόνων ήταν πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί.

2) Το εκκωφαντικό comeback του Sofo σε αυτήν τη διοργάνωση, που συνοδεύτηκε από πολλά αξιομνημόνευτα καλάθια.



3) Το όμορφο και αποτελεσματικότατο μπάσκετ που έπαιζε η Σλοβενία μέχρι τον ημιτελικό.

4) Η ολοκληρωτική κυριαρχία του Pau Gasol στους knock-out αγώνες, η οποία στερέωσε τη θέση του ανάμεσα στους 4-5 καλύτερους ψηλούς στον κόσμο.



5) Τα 6 φαρμακερά τρίποντα του Milos Teodosic στον ημιτελικό, σίγουρα μία από τις πιο clutch παραστάσεις σε κρίσιμο αγώνα Eurobasket όλων των εποχών.

6) Η in-your-face τάπα του Goran Dragic στο Ricky Rubio.



7) Το εκθαμβωτικό και πληρέστατο offensive game του Erazem Lorbek.



8) Η συνεχής επαφή του Lior Elyahu με το καλάθι μέσα από ανορθόδοξα lay-ups, floaters και finger rolls.



9) Η ασφαλέστατα επιτυχημένη τρίτη θέση της Εθνικής, αλλά και το ότι φτάσαμε ένα βήμα από το να χαρίσουμε νίκες σε Τουρκία και Σλοβενία.

10) Η ΤΡΑΓΙΚΗ σκηνοθεσία της πολωνικής τηλεόρασης, σε σημείο που μερικές φορές να μην μπορείς να δεις παίκτες στη γωνία του παρκέ.

11) Η επίσης (για μία ακόμη φορά) ΤΡΑΓΙΚΗ πέρα από κάθε όριο περιγραφή των αγώνων από τους Ιωάννου και Χατζηγεωργίου, που με τα εκπληκτικά σχόλιά τους (τρίποντο από το high post, μακρινό rebound, εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, κάνεις foul ή δεν κάνεις, κτλ.) μας ανάγκασαν να προσφύγουμε στο mute αρκετές φορές.

12) Η εικόνα του μονίμως αγχωμένου και παθιασμένου Bogdan Tanievic στον πάγκο, καθώς και τα ιδιοφυϊή end-of-game plays που κατάστρωνε.

13) Η φοβερή δουλειά του David Blatt, που κατάφερε να πάρει το βέλτιστο (7η θέση) από ένα μετριότατο σύνολο όπως η φετινή Ρωσία.

14) Η σκληρή και αποτελεσματική άμυνα του Rubio (ειδικά απέναντι σε Σπανούλη και Teodosic), καθώς και το κατά διαστήματα θεαματικό και αποτελεσματικό παιχνίδι του.



15) Τα δύο perfect shooting games του άσημου Heiko Schaffartzik με Ελλάδα και Κροατία (5/5 τρίποντα στο καθένα).



16) Η κάκιστη και εντελώς ασύνδετη Λιθουανία, ελέω κυρίως της κόντρας Butautas-παικτών.

17) Η μαγική εικόνα ως προς τον τρόπο παιχνιδιού της Ελλάδας στους πρώτους γύρους, για να επιστρέψουμε στα παραδοσιακά "γιαννάκεια" figure 8's, προβλέψιμα drive-n-kicks και score στους 60 πόντους στα κρίσιμα παιχνίδια.

18) Η εξαιρετικά likeable ομάδα της Πολωνίας, που πάλευε κάθε αντίπαλο στα ίσια παρά την έλλειψη ποιότητας στην περιφέρεια.

19) Η απουσία αρκετών ποιοτικών παικτών από NBA και Ευρώπη, που αντικειμενικά έριξε κάπως την ποιότητα αυτού του Eurobasket.

20) Οι πολλές ωραίες φάσεις που είδαμε και φέτος. Ιδιαίτερα θα θυμόμαστε κάποια καρφώματα των Biedrins, Μπουρούση και Massey, τα οποία οι Γάλλοι homers που έφτιαξαν το παρακάτω Top 10 δε μας έκαναν τη χάρη να συμπεριλάβουν.



Ραντεβού λοιπόν σε δύο χρόνια στο επόμενο Eurobasket, που θα γίνει στην πιο μπασκετική χώρα του κόσμου, τη Λιθουανία, με τους νέους κανονισμούς! Μέχρι τότε δε θα μείνουμε χωρίς δουλειά, καθώς η κύρια σεζόν με NBA, Euroleague και εθνικά πρωταθλήματα μόλις τώρα ξεκινά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου